Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Απογραφή: «Τα προσωπικά δεδομένα είναι ασφαλή» - Τι είπε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ για τους αρνητές

Απογραφή: «Τα προσωπικά δεδομένα είναι ασφαλή» - Τι είπε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ για τους αρνητές
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ υπενθύμισε πως στη δεύτερη φάση της απογραφής, μπορεί κάποιος να ολοκληρώσει τη διαδικασία χωρίς να δώσει προσωπικά στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα
Ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την απογραφή του 2021 και τους πολίτες που αρνούνται να μπουν στη διαδικασία, με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ να δίνει μερικές διευκρινίσεις για τη χρήση των προσωπικών δεδομένων.
Όπως είπε ο Αθανάσιος Θανόπουλος, δεν τίθεται κανένα ζήτημα διαρροής των προσωπικών δεδομένων από τη διαδικασία της απογραφής σε οποιονδήποτε δημόσιο φορέα ή ιδιωτική επιχείρηση.
Εξήγησε πως η ψηφιακή πύλη gov.gr και οι κωδικοί Taxisnet χρησιμοποιήθηκαν καθαρά για πρακτικούς λόγους, υπογραμμίζοντας πως τα στοιχεία καταχωρίζονται στη βάση δεδομένων της ΕΛΣΤΑΤ, τηρουμένων όλων των πρωτοκόλλων ασφαλείας.
Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ υπενθύμισε πως στη δεύτερη φάση της απογραφής, μπορεί κάποιος να ολοκληρώσει τη διαδικασία χωρίς να δώσει προσωπικά στοιχεία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Μάλιστα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επισήμανε ότι ενδεχόμενη μικρή συμμετοχή θα αποκλείσει σε περιπτώσεις δήμους από πιθανές επιδοτήσεις.
Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προστίμου σε αρνητές, ο κ. Θανόπουλος τόνισε: «Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε πρόστιμο, αν και προβλέπεται από τον νόμο. Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ανθρώπινοι».

Τι θα συμβεί αν δεν απογραφεί κάποιος

Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, οι φάκελοι της απογραφής θα έχουν φτάσει σε όλα τα σημεία της χώρας.
Φέτος, μπαίνει και ο πολίτης στη διαδικασία, αφού οι απογραφείς θα μοιράζουν τους φακέλους με τους σχετικούς κωδικούς και οι πολίτες θα αυτοαπογραφούν διαδικτυακά στο gov.gr.
Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν για οποιονδήποτε λόγo να κάνουν τη διαδικασία ηλεκτρονικά έως και τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους είτε τηλεφωνικά είτε με προσωπική συνέντευξη.
Στο σχετικό ερωτηματολόγιο της ΕΛΣΤΑΤ, δεν αναφέρεται ξεκάθαρα αν υπάρχει κάποιο πρόστιμο για τη μη συμμετοχή στην απογραφή, παρά μόνο ότι η διαδικασία είναι υποχρεωτική για την κατάρτιση έγκυρων και αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων για την Ελλάδα.
«Η ΕΛΣΤΑΤ προσβλέπει στην ειλικρινή διάθεση και την υποχρέωση των απογραφόμενων να παρέχουν έγκυρες πληροφορίες» σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης