Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μαύρος Νοέμβριος λόγω covid - Σοκ με τους 80 θανάτους σε 24 ώρες - Από αύριο 16/11 η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Μαύρος Νοέμβριος λόγω covid - Σοκ με τους 80 θανάτους σε 24 ώρες - Από αύριο 16/11 η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών
Όχι κυβέρνησης σε νέα μέτρα - Το μόνο που εξετάζεται τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι το κλιμακωτό ωράριο στο Δημόσιο
Σχετικά Άρθρα

(upd9) Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και στην επιστημονική κοινότητα για την ανεξέλεγκτη πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αλλά και για τον αριθμό ρεκόρ των 80 θανάτων που καταγράφηκαν χθες Κυριακή 14/11.
Με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται στους 536 και να πλησιάζουν απειλητικά τους 600, αριθμός που εκτιμάται πως είναι και το όριο του κόκκινου συναγερμού για το σύστημα υγείας, με τις εισαγωγές ασθενών να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και με τους νοσηλευόμενους να προσεγγίζουν τους 4.000, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Οι ειδικοί είχαν υποστηρίξει πως τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί πριν από δύο εβδομάδες ήταν μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν ήταν ικανά να αναχαιτίσουν το κύμα της πανδημίας, το οποίο εξελίσσεται ανεξέλεγκτα.
Πλέον και με το σύστημα υγείας να είναι στα όρια του, εξετάζονται πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποφάσεις.
Ωστόσο, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για κάποια παρέκκλιση από την ήδη υπάρχουσα στρατηγική για την αντιμετωπίση της πανδημίας, η οποία όπως είπε, στοχεύει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης των πολιτών και στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, βάζοντας έτσι στην άκρη τα σενάρια που διακινούνταν για νέα πιο αυστηρά μέτρα και για υποχρεωτικότητα όσον αφορά την γ' δόση του εμβολίου στους άνω των 65 ετών.
Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου είπε πως αν έως σήμερα το βράδυ δεν καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ, τότε από αύριο Τρίτη 16/11 το πρωί θα αρχίσει η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών.
2_147.JPG

Οικονόμου: Από αύριο οι επιτάξεις ιδιωτών γιατρών, εάν δεν καλυφθούν τα κενά

Τη θέση πως εάν έως σήμερα το βράδυ δεν καλυφθούν τα κενά στο ΕΣΥ, τότε από αύριο το πρωί θα προχωρήσει η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών διατύπωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, παραμένει επιβαρυμένη και το ΕΣΥ εξακολουθεί να δέχεται ισχυρή πίεση.
Διαπιστώνεται από επιστημονικές έρευνες ότι υπάρχει απόλυτη συσχέτιση της εμβολιαστικής κάλυψης κάθε περιοχής τόσο με τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και με τη συσχετιζόμενη με τον κορωνοϊό θνητότητα.
Όπως ήδη επισημαίνεται από έρευνες που έγιναν στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό, όπως και από τα στοιχεία που παίρνουμε συνεχώς από τα νοσοκομεία μας, μόνο 1 στους 10 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένος.
Κι από αυτούς το 94% έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα.
Πρέπει να τονιστεί ότι παρά τα πολύ περισσότερα κρούσματα που έχουμε φέτος, έχουμε λιγότερες νοσηλείες σε σχέση με πέρυσι παρά το γεγονός ότι έχουμε πολύ πιο πυκνό έλεγχο και πολύ πιο πολλά κρούσματα όπως είπα.
Όλα αυτά καταδεικνύουν ότι μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι το αποτελεσματικότερο όπλο που έχουμε απέναντι στον ιό και ιδίως απέναντι στη σοβαρή νόσηση.
Με αυτά τα δεδομένα δίνουμε έμφαση στην επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο για την πρώτη δόση για τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας όσο και για την τρίτη δόση για όσους έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους και ιδιαίτερα για τους συμπολίτες μας που είναι από 60 και πάνω αλλά και για όλο τον πληθυσμό.
Ταυτόχρονα εξακολουθούμε τη μέριμνα για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων που έχουν ανακοινωθεί αλλά και τους εκτεταμένους ελέγχους για την τήρησή τους.
Και φυσικά κάθε μέρα συνεχίζουμε την προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ γιατί εκεί τούτη την ώρα δίνεται η μεγάλη μάχη» είπε ο κ.Οικονόμου.
Παράλληλα ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι «το εμβόλιο παραμένει το αποτελεσματικότερο όπλο» ενώ υπενθύμισε ότι «στη διάθεση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας βρίσκονται φέτος 1.277 κλίνες ΜΕΘ σε σχέση με τις 557 που υπήρχαν το 2019.

Συνδρομή ιδιωτικού τομέα

«Επίσης, όπως έγινε και στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας έτσι και τώρα η κυβέρνηση προχωρά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για τη νοσηλεία non covid αλλά και covid περιστατικών.
Ήδη 11 ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα, τον Βόλο, την Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και την Κοζάνη έχουν διαθέσει για τη νοσηλεία covid περιστατικών πάνω από 400 κλίνες, έχουν διαθέσει 231 κλίνες για non covid περιστατικά ενώ όπως είπα και σε προηγούμενη ενημέρωση το σύνολο των ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα βρίσκεται στη διάθεση του ΕΣΥ.
Επιπλέον το υπουργείο Υγείας έχει δώσει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να ενισχύσουν προσωρινά το Σύστημα Υγείας.
Σήμερα το βράδυ αναμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα της κίνησης αυτής, τις απαντήσεις από τους ιατρικούς συλλόγους προς την κατεύθυνση αυτή.
Ανάλογα με τα κενά που υπάρχουν το υπουργείο Υγείας είναι έτοιμο και από αύριο ξεκινά σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις η διαδικασία επίταξης των υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Παράλληλα βρίσκονται στη διάθεση της χώρας μας μετά από την έγκριση από τον ΕΜΑ μονοκλωνικά φάρμακα που θα χορηγούνται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα όπως οι ειδικοί κρίνουν από το αμέσως επόμενο διάστημα» είπε ο κ.Οικονόμου.

Δεν θα γίνουν βασικές παρεκκλίσεις

«Απαιτείται οικονομία σε λειτουργία.
Η πολιτική στήριξης για το ΕΣΥ είναι εφικτή επειδή η κυβέρνηση προχώρησε έγκαιρα στο σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας με το εμβολιαστικό πρόγραμμα που έχει εφαρμόσει» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ερωτηθείς για πιθανό μοντέλο Αυστρίας με lockdown ανεμβολίαστων ο κ.Οικονόμου είπε ότι «έχουμε βασική φιλοσοφία μέτρων, από την οποία δεν θα γίνουν βασικές παρεκκλίσεις».
«Βασικό είναι η εμβοπλιαστική κάλυψη.
Ό, τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να προστατεύσει την υγεία των πολιτών - μέσα και η τρίτη δόση - θα το κάνει.
Θα έχουμε σημειακές βελτιώσεις, αλλά όχι παρεκκλίσεις.
Δεν συζητάμε για περιορισμούς εμβολιασμένων και Lockdown.
Αποδίδουμε έμφαση στον εμβολιασμό και με την τρίτη δόση και στην εφαρμογή των μέτρων για τους ανεμβολίαστους» είπε ο κ.Οικονόμου.
Όσον αφορά τις καταγγελίες για τις ΜΕΘ, ο κ.Οικονόμου υποστήριξε ότι «κάθε μονάδα ΜΕΘ που προστίθεται στο σύστημα λειτουργεί με βάση τα πρωτόκολλα και τις προδιαγραφές που ορίζονται».
«Η απόφαση για το ποιος και ποτε διασωληνωνεται γίνεται αμεσως προσπάθεια ευρεσης ΜΕΘ.
Υπήρχαν αναμονές σε ΜΕΘ είμαστε σε ένα καθεστως πιεσης καθε διαθέσιμη ΜΕΘ δίνεται σε πολίτες που έχουν ανάγκη». είπε ο κ.Οικονόμου, ο οποίος υποστήριξε ότι η κυβερνηση δεν συζητα κανενός είδους υποχρεωτικότητα και κανενός είδους κυρώσεις.
«Αυτο που εξετάζεται ειναι για το πιστοποιητικό.
Εκείνο που έχει σημασία για να είναι κανείς πλήρως εμβολιασμένος θα πρέπει να εχει κανει και την τρίτη δόση.
Η υποχρεωτικότητα δεν είναι στις επιλογές μας, συνεχίζουμε στα μέτρα που έχουμε ανακοινώσει» τόνισε ο κ.Οικονόμου.

Η κυβέρνηση λέει «όχι» σε ειδικούς για νέα μέτρα - Στο τραπέζι μόνο το κλιμακωτό ωράριο στο Δημόσιο

«Όχι» στην αυστηροποίηση των μέτρων για τον κορωνοϊό λέει το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτοντας - κατ' αυτόν τον τρόπο - τις εκκλήσεις των ειδικών, οι οποίοι βλέπουν την πίεση στο Σύστημα Υγείας να εντείνεται με γεωμετρική πρόοδο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (15/11/2021) στο Μέγαρο Μαξίμου με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση εμφανίστηκε αρνητική ως προς τη λήψη νέων μέτρων.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, επί του παρόντος το μόνο μέτρο που εξετάζεται είναι αυτό του κλιμακωτού ωραρίου στο Δημόσιο και τίποτα άλλο.
Δηλαδή, οι υπάλληλοι να προσέρχονται στις 8, στις 9 και στις 10 το πρωί, με στόχο να αποσυμφορηθούν με αυτό τον τρόπο και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση απορρίπτει τις εισηγήσεις ειδικών για νέα μέτρα, όπως περισσότερα τεστ, χρήση της μάσκας παντού και από όλους, ή ακόμα και χρήση διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η είσοδος των ανεμβολίαστων με rapid test στα σούπερ μάρκετ, αλλά και η επιστροφή της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, η κυβέρνηση απορρίπτει - επί του παρόντος τουλάχιστον - την υποχρεωτικότητα της γ' δόσης σε άτομα άνω των 65 ετών.
Σημειώνεται πως σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών επιμένει για τη λήψη νέων σκληρότερων μέτρων, όμως προς το παρόν η κυβέρνηση αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

Τζανάκης: Αρχές Δεκεμβρίου η κορύφωση της πανδημίας – 700 ακόμα θάνατοι το Νοέμβριο

Την εκτίμηση πως το κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ν. Τζανάκης, ο οποίος υπογράμμισε πως θα πρέπει να αναμένονται άλλοι 700 θάνατοι εντός του Νοεμβρίου.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Τζανάκης είπε πως έως τα τέλη Νοεμβρίου θα έχουν καταγραφεί από 100.000 έως 120.000 κρούσματα και περίπου 700 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων θα ανέβει στους 590 με 630 σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα.
Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε και στον θάνατο της 51χρονης που δεν ήθελε να διασωληνωθεί μετά από συμβουλή Επόπτη Υγείας και είπε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει ο ένας στους τρεις Επόπτες Υγείας είναι ανεμβολίαστος και κάλεσε το σωματείο του να ανακοινώσει τα ποσοστά εμβολιασμού των μελών του.
Αναφερόμενος στις πρόσφατες καταγγελίες του Θ. Βασιλακόπουλου για ΜΕΘ που δεν στελεχώθηκαν σωστά και ότι αυτό συνετέλεσε στον αυξημένο αριθμό θανάτων, ο κ.Τζανάκης είπε ότι όσο αυξάνεται η πίεση στο σύστημα τόσο μειώνεται η αποτελεσματικότητα των ΜΕΘ, κάτι που όπως είπε, το είδαμε σε προηγούμενα κύματα πανδημίας και στη Νέα Υόρκη και στο Μπέργκαμο.

Παγώνη: Το ΕΣΥ είναι σε πόλεμο – Δύσκολα έως τα τέλη Δεκεμβρίου

Τη θέση πως το ΕΣΥ είναι «σε πόλεμο» με την πανδημία διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη κάλεσε τους ιδιώτες συναδέλφους της να πάρουν κι αυτοί από ένα «όπλο» και να συνδράμουν στο ΕΣΥ, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό της για τους διψήφιους αριθμούς θανάτων των τελευταίων ημερών.
Όπως είπε, οι δείκτες της πανδημίας είναι σα «ντόμινο» που παρασύρει τα πάντα και όταν αρχίζει ο ένας να ανεβαίνει, μετά ανεβαίνει και ο άλλος.
«Όταν ανεβαίνουν τα κρούσματα, είναι λογικό ένα ποσοστό από αυτούς να διασωληνωθεί και να πεθάνει» υπογράμμισε η κα.Παγώνη, η οποία εκτίμησε ότι η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη έως τα τέλη Δεκεμβρίου και πως καθώς τα περιστατικά της γρίπης θα αρχίσουν να αυξάνονται χρειάζεται να χτιστεί ένα τείχος ανοσίας για να είμαστε προετοιμασμένοι για τους επόμενους μήνες.
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει τα Χριστούγεννα, η κα.Παγώνη διερωτήθηκε πως μπορεί κάποιος να επιθυμεί ένα μεγάλο ρεβεγιόν με τόσα κρούσματα, θανάτους και διασωληνωμένους.
«Από την εμπειρία των τελευταίων δύο χρόνων δεν χρειάζονται οι πολίτες κανέναν να τους υποδείξει πώς πρέπει να γιορτάσουν.
Δεν μπορούμε.
Βαρεθήκαμε.
Κουραστήκαμε» τόνισε η κα. Παγώνη, η οποία συνέστησε προσοχή σε όλους και κυρίως να συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να εμβολιαστούν ώστε να γυρίσουμε σελίδα και να πάμε μπροστά.

Εξαδάκτυλος: Δεν έχουμε τελεσίγραφο για επιστράτευση σήμερα 

Τη θέση πως οι ιδιώτες γιατροί δεν έχουν λάβει κάποιο τελεσίγραφο για επιστράτευση σήμερα διατύπωσε ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Όλη η συζήτηση για τελεσίγραφο και επιστράτευση, για να μιλάμε και ελληνικά, γιατί επίταξη λέμε για τα άψυχα, που εδώ και 10 μέρες αντιμετωπίζουμε, δεν μας βοηθά καθόλου για να προσέλθουν άνθρωποι.
Αν πάρετε τηλέφωνο έναν γιατρό και του πείτε έλα ή σε φέρνω, θα σου απαντήσει κατά πάσα πιθανότητα έλα φέρε με» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε ότι υπάρχει πράγματι ανάγκη για στήριξη του δημοσίου από ιδιώτες γιατρούς.
«Θέλουμε ανθρώπους από συγκεκριμένες ειδικότητες και με συγκεκριμένη κλινική εμπειρία» τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος υπογράμμισε πως είναι αναγκαίο να περιοριστεί η έκταση της πανδημίας, καθώς είναι πολύ υψηλή και αυτό σημαίνει ότι θα την συναντήσουμε όλοι, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.

Κινδυνεύουν σοβαρά οι ανεμβολίαστοι άνω των 50

«Οι ανεμβολίαστοι άνω των 50 θα κινδυνεύσουν σοβαρά, γεγονός που αποδεικνύεται από τις εντατικές που γεμίζουν, ενώ αναχωρούν καθημερινώς κατά δεκάδες οι ασθενείς αδίκως.
Για τους άνω των 65, θα έλεγα και για τους άνω των 50, υπάρχει αναγκαιότητα εμβολιασμού.
Δεν θα έμπαιναν στις εντατικές και δεν θα πέθαιναν καθημερινώς» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας πως πρέπει να καταβάλουμε όλοι προσπάθεια να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και χωρίς να μας το επιβάλουν, χρησιμοποιώντας την μάσκα και αποφεύγοντας τις συναθροίσεις.
«Αν η πολιτεία αναζητήσει την συμβουλή μας για περαιτέρω ρυθμίσεις, προφανώς και θα τις δώσουμε και βλέπουμε ότι αυτό κάνουν και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.
Το θεωρώ λογικό, αναμενόμενο και αναγκαίο να συζητηθούν και να αρχίσουν να εφαρμόζονται μέτρα για να μην φτάσουμε σε ένα σημείο το οποίο είτε θα έχει ένα πολύ βαρύ τίμημα για να ολοκληρωθεί η επίδραση της πανδημίας, ή θα υπάρξει αναγκαιότητα πολύ αυστηρότερων μέτρων για να περιοριστεί.
Αν δεν μπορούμε μόνοι μας να καταλάβουμε ότι είναι αναγκαία η χρήση της μάσκας παντού, είναι η ώρα να το επιβάλουμε» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να προσέχουν και οι εμβολιασμένοι, καθώς «ένας στους 20 εμβολιασμένους περίπου, δεν έχει άμυνα και δεν ξέρουμε ποιος είναι αυτός».
«Είναι ο άτυχος που δεν αποκτά άμυνα μετά τον εμβολιασμό του, άρα και οι εμβολιασμένοι πρέπει να είναι προσεκτικοί» υποστήριξε ο κ.Εξαδάκτυλος.

Κοντογεώργης (γ.γ. Συντονισμού): Ευάλωτοι στην covid οι άνω των 60 – Δεν υπάρχει ακόμα ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων

Τη θέση πως οι πολίτες άνω των 60 ετών είναι οι πιο ευάλωτοι απέναντι στον κορωνοϊό και στον κίνδυνο σοβαρής νόσησης διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, Αθανάσιος Κοντογεώργης.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κ.Κοντογεώργης υποστήριξε με αφορμή τα μέτρα περιορισμού που εξετάζονται στους άνω των 60 ετών ότι «είναι πολύ ισχυρή η συσχέτιση μεταξύ ηλικίας και του κινδύνου σοβαρής νόσησης, γεγονός που σημαίνει ότι ευάλωτες ηλιακές ομάδες είναι οι άνω των 60 ετών».
«Καταφέραμε να εμβολιάσουμε 2,3 εκατ. συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, το 80% του πληθυσμού και τώρα είναι η στιγμή να θωρακίσουμε αυτό που έχουμε πετύχει.
Να πείσουμε τους 550.000 συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα να εμβολιαστούν.
Για αυτό υπάρχουν και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί» είπε ο κ.Κοντογεώργης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περιορισμών για τους άνω των 60 ετών.
«Ότι μέτρο υπάρχει και έχει να κάνει, κυρίως με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, σε αυτές της ηλικίες - όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος - είναι κάτι που σε άλλες χώρες έχει αποφασισθεί και θα εφαρμοσθεί.
Είναι κάτι που η κυβέρνηση το παρακολουθεί γιατί μας ενδιαφέρουν οι καλές πρακτικές.
Πρώτο μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε αυτό που πετύχαμε και να σωθούν χιλιάδες άνθρωποι σε αυτές τις ηλικίες άνω των εξήντα ετών» ανέφερε ο κ.Κοντογεώργης, ο οποίος υποστήριξε πως τις τελευταίες 12 ημέρες έχουν κλειστεί ραντεβού για περισσότερους από 500.000 εμβολιασμούς.

Τι θα γίνει με το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό

Αναφορικά με τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού ανέφερε ότι είναι σε εξέλιξη μια συζήτηση στην ΕΕ.
«Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια κοινή απόφαση στο θέμα αυτό.
Σε διαφορετική περίπτωση, κάθε χώρα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, την κουλτούρα και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να δαμάσει την πανδημία, θα προχωρήσει» τόνισε ο γενικός γραμματέας.

Δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα

Απαντώντας για το ποιο είναι το αποτέλεσμα των πρόσφατων μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση ο κ. Κοντογεώργης είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων καθώς η κατάσταση αξιολογείται.
«Παρακολουθούμε τι γίνεται στις υπόλοιπες χώρες αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με μια ψυχραιμία και μετριοπάθεια.
Να μην πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο.
Είναι λογικό να υπάρχει μια απογοήτευση και ένας εκνευρισμός.
Είμαστε στην τελευταία στροφή της πανδημίας αλλά χρειάζεται όλοι να βάλουμε το χέρι μας και στον εμβολιασμό και στους ελέγχους και στην τήρηση των μέτρων» ανέφερε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι οι υπεύθυνοι συμπολίτες μας θα κάνουν αυτό που πρέπει.

Στους 16.766 οι νεκροί


Στους 16.766 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.869.
Από αυτά, 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 831.874 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 118 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 80, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.766 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Capture_131.JPGa_25.JPG
Στους 536 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 536 (60.8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 446 (83.21%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 90 (16.79%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
c_17.JPG
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.400 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 419 (ημερήσια μεταβολή +1.45%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 416 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ είναι 3.869, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 831.874 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 118 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.885 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
d_17.JPG

diaspora_36.JPG

epiptosi_8.JPGe_8.JPG
kabyles_35.JPG

ΕΟΔΥ: 862 κρούσματα στην Αττική, 691 στη Θεσσαλονίκη

Από τα 3.869 κρούσματα, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ στις 14/11, τα 862 εντοπίζονται στην Αττική και τα 691 στη Θεσσαλονίκη.
Αυξημένα είναι τα κρούσματα στην Λάρισα (176) και η Αχαΐα (170), σύμφωνα με τον χάρτη της διασποράς.

Τα κρούσματα στις περιφέρειες της Αττικής:

  • Ανατολική Αττική 98
  • Βόρειος Τομέας Αθήνας 122
  • Δυτική Αττική 34 
  • Δυτικός Τομέας Αθήνας 101
  • Κεντρικός Τομέας Αθήνας 302 
  • Νήσων 6
  • Νότιος Τομέας Αθήνας 90
  • Πειραιάς 109

Τα κρούσματα σε ολόκληρη την Ελλάδα:
greece_5.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης