Κοινωνία

Πλεύρης (υπουργός Υγείας): Θα επανεξεταστεί η δικαστική προστασία των γιατρών του ΕΣΥ για αστική ευθύνη σε περιστατικά Covid - 19

Πλεύρης (υπουργός Υγείας): Θα επανεξεταστεί η δικαστική προστασία των γιατρών του ΕΣΥ για αστική ευθύνη σε περιστατικά Covid - 19

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σε σχέση με την επερχόμενη επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην πάλη με την Covid-19

Σχετικά Άρθρα

Στη Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της Ελλάδας, μαζί με την αναπληρώτρια υπουργό Μίνα Γκάγκα παρέστη ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021.
Και οι δύο δεσμεύτηκαν πως θα εξετάσουν το ζήτημα της προστασίας με το ακαταδίωκτο για τους ιατρούς, οι οποίοι συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο ιατρικός κλάδος έχει συμβάλει τα μέγιστα, καλούμενος να δώσει μια συνεχή μάχη απέναντι στην πανδημία στα δημόσια νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας, επισήμανε η ηγεσία του υποργείου υγείας.

Δυσαρέσκεια για τις επιτάξεις

Από τη μεριά του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σε σχέση με την επερχόμενη επίταξη του ιδιωτικού τομέα στην πάλη με την Covid-19.
Όμως επεσήμανε πως αφού επιλυθεί το θέμα με την αστική ευθύνη των ιατρών, θα υπάρξουν επαρκείς ιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται. Σε αυτό συμφώνησε τόσο ο υπουργός όσο και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, προτείνοντας να συνεργαστούν οι δύο πλευρές για να αποφευχθεί τελικώς η επίταξη των ιδιωτών ιατρών.

Η πρόταση του ΠΙΣ

Η προτεινόμενη διάταξη του ΠΙΣ έχει ήδη αποσταλεί στο υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να καταστεί σαφές πως θα πρέπει να προστατεύονται οι ιατροί που εργάζονται στο ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αναλυτικότερα, στη διάταξη αναφέρονται τα εξής για την προστασία των ιατρών: «Ανεξάρτητα από τυχόν αντίθετη διάταξη οποιουδήποτε άλλου νόμου, οι ιατροί και οι μονάδες υγειονομικής περίθαλψης στις οποίες αυτοί ασκούν το λειτούργημα τους απαλλάσσονται από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για τυχόν ιατρικά σφάλματα που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών της πανδημίας του COVID-19”.

Οι προϋποθέσεις του ακαταδίωκτου

Σε κάθε περίπτωση, η ίδια διάταξη έχει συμπεριλάβει τις προϋποθέσεις στις οποίες προτείνεται να ισχύει το ακαταδίωκτο.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως θα ισχύει εφόσον «(i) οι πράξεις ή παραλείψεις τους αφορούν την περίθαλψη ασθενούς από COVID-19, (ii) οι πράξεις ή παραλείψεις τους δεν αντίκεινται στα εφαρμοστέα στην Ελληνική Επικράτεια μέτρα για την διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19, (iii) οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης παρέχονται καλόπιστα και οι τυχόν ζημίες από πράξεις ή παραλείψεις δεν οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια.
Σε κάθε περίπτωση το μέτρο ευθύνης τους κατά την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε πάσχοντες από COVID-19 κρίνεται πραγματικά βάσει των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης