Κοινωνία

"Καμπανάκι" των ειδικών για την πανδημία - Προειδοποιούν για δύσκολο δίμηνο και 7.500 κρούσματα αρχές Δεκεμβρίου - Πότε αναμένουν κορύφωση του δ΄κύματος

"Αν είμαστε συνετοί και τηρήσουμε τα μέτρα, θα μπορούμε να πούμε ότι τα Χριστούγεννα θα έχουμε περίπου 3.500 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο και την Πρωτοχρονιά ακόμη λιγότερα», τόνισε  ο Δ. Σαρηγιάννης
Σχετικά Άρθρα

Ανησυχία επικρατεί για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας το επόμενο διάστημα, με τους ειδικούς να χαρακτηρίζουν έσχατη και παροδική λύση το lockdown, να  ζητούν να συνεχιστούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αλλά και να αυξηθούν για τους εμβολιασμένους διότι και αυτοί νοσούν.
Με τον εμβολιασμό να αποτελεί μονόδρομο, οι ειδικοί παρατηρούν ότι  θα πρέπει και οι εμβολιασμένοι να μην συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει ο ιός και μάλιστα, συστήνουν τη χρήση μάσκας.
Πάντως, με την κορύφωση του τέταρτου κύματος, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, να αναμένεται τον επόμενο μήνα, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι οι περιορισμοί που υπάρχουν δεν θα αρθούν τα Χριστούγεννα, αλλά και πως η απόφαση να μην υπάρξουν οριζόντια τοπικά μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους, παραμένει.
Στο μεταξύ, για κορύφωση του τέταρτου κύματος του κορωνοιού στις αρχές Δεκεμβρίου, με μέσο όρο 7.500 κρούσματα ημερησίως, έναντι της προηγούμενης εκτίμηση ήταν για πάνω από 9.000 κρούσματα, μίλησε ο Καθηγητής Περιβαλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σαρηγιάννης: Μέσος ημερήσιος όρος 7.500 κρούσματων στις αρχές Δεκεμβρίου

Θα κορυφωθεί το κύμα στις αρχές Δεκεμβρίου, με μέσο όρο 7.500 κρούσματα ημερησίως, ενώ η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για πάνω από 9.000 κρούσματα», ανέφερε ο Καθηγητής Περιβαλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, για την εξέλιξη της πανδημίας.
«Αν είμαστε συνετοί και τηρήσουμε τα μέτρα, θα μπορούμε να πούμε ότι τα Χριστούγεννα θα έχουμε περίπου 3.500 κρούσματα ημερησίως κατά μέσο όρο και την Πρωτοχρονιά ακόμη λιγότερα», πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Κατά τον ίδιο, «την κορύφωση την περιμένουμε γύρω στις 15-17 Δεκεμβρίου και δείχνει ότι οι απαιτήσεις από το ΕΣΥ θα είναι ανάλογες με την προηγούμενη κορύφωση, το σύστημα υγείας θα την αντέξει, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για αυτό».
Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης ζήτησε από την Υπουργό Παιδείας να επιτραπεί η διδασκαλία εξ αποστάσεως στα ΑΕΙ, σε ότι αφορά τα θεωρητικά μαθήματα.

Βασιλακόπουλος: Παροδική λύση το lockdown - Να συνεχιστούν τα μέτρα για ανεμβολίαστους

«Το lockdown είναι πάντα παροδική λύση για να αγοράσεις χρόνο, δεν κάνει κάτι άλλο. Αν δεν εμβολιαστούμε, μόλις ξανανοίξουμε θα έρθουμε στην ίδια κατάσταση», τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο MEGA υπογράμμισε πως «θα έχουμε μια δύσκολη περίοδο, που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει το πόσο θα κρατήσει. Εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να είμαστε τελείως ελεύθεροι. Αν πάμε τάχιστα να εμβολιαστούμε, και με την 3η δόση οι εμβολιασμένοι, και προσέξουμε πολύ τηρώντας τα μέτρα, νομίζω ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε αυτό το κύμα».
Συνέστησε και στους εμβολιασμένους να μην συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει ο ιός, αλλά και πως πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.
«Ακόμα και οι εμβολιασμένοι, δεν πρέπει να συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει ιός. Ο ιός κυκλοφορεί σε υψηλά ποσοστά στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε ακόμη ότι «πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ώστε να προστατευτούν όσο γίνεται παραπάνω οι ίδιοι».
«Δεν μπορεί το μοναδικό κριτήριο ενός μέτρου να είναι ο τζίρος που έχει ένα κατάστημα. Νομίζω ότι πιάνει το μέτρο, ιδίως στις νέες ηλικίες έχει υπάρξει αύξηση των νέων ραντεβού για εμβόλιο. Δεν έχουμε αύξηση της κινητικότητας στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 60 ετών. Εκεί πρέπει να υπάρξει άλλη λογική κινήτρων – αντικινήτρων», συμπλήρωσε.
Κάνοντας αναφορά στην τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι «οι μελέτες που έχουν γίνει για την αναμνηστική δόση έχουν γίνει στους 6 μήνες. Αλλά από τον 4ο μήνα και μετά η πιθανότητα να κολλήσεις τον ιό, παρότι εμβολιασμένος, αυξάνεται αρκετά».
Σχολιάζοντας τα περιστατικά με γονείς αρνητές που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι «είναι άλλο να μην κάνω το εμβόλιο και άλλο να αρνούμαι την ύπαρξη του ιού».

Λινού: Πρέπει να μειωθούν τα παιδιά στα τμήματα - Να αυξήσουμε τα μέτρα για τους εμβολιασμένους

«Τα μέτρα στο Υπουργείο Παιδείας, που προτείνει η Επιτροπή, αυτούς αφορά η κριτική μου, είναι ανεπαρκή, δεν είναι σοβαρά. Πρέπει να μειωθούν τα παιδιά στα τμήματα και να γίνονται περισσότερες ώρες μαθήματα σε εξωτερικούς χώρους», ανέφερε η Καθηγηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
«Όπως έχει προκύψει από έρευνα που συγκεντρώνει τα συμπεράσματα πολλών μελετών, η απόσταση ενός μέτρου πολλαπλασιάζει επί πέντε τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και στα σχολεία», σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Σχολιάζοντας την αναφορά της κας Κεραμέως για μείωση κρουσμάτων στα παιδιά σε σχέση με την περίοδο ανοίγματος των σχολείων, η κα Λινού είπε ότι «το ποσοστό αφορά στην πρώτη περίπτωση 2.500 κρούσματα την ημέρα και στην δεύτερη τριπλάσιο αριθμό κρουσμάτων, άρα σε απόλυτους αριθμούς τα κρούσματα ήταν 600 τον Σεπτέμβριο και πάνω από 1.000 τώρα».
Ακόμη, η κα Λινού υπογράμμισε πως «μπορεί να πρέπει να αυξήσουμε τα μέτρα για τους εμβολιασμένους, γιατί και αυτοί μεταδίδουν τον ιό, ενώ και οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να τηρούν όλα τα νέα μέτρα π.χ όταν βρίσκονται στα καταστήματα τροφίμων».

Μόσιαλος: Άμεσα να εφαρμοστούν τα ηπιότερα μέτρα, έσχατο μέτρο το lockdown - Δύσκολοι μήνες μπροστά μας

«Το lockdown ή τα τοπικά lockdown είναι το έσχατο μέτρο, πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν τα ηπιότερα μέτρα», ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου.
Ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ υπογράμμισε ότι χρειάζεται αυστηροποίηση των μέτρων ή αλλαγή της σύστασης των μέτρων, όπως να αλλάξει το ωράριο των δημοσιών υπαλλήλων για να μην συνωστίζονται την ιδία ώρα στα ΜΜΜ, να γίνουν συστάσεις στους υπερήλικες να μειώσουν στο μίνιμουμ τις συναναστροφές τους, η επαναφορά μασκών σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, χωρίς χρειάζεται να είναι σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
Κατά τον ίδιο, οι δύσκολοι μήνες της πανδημίας είναι μπροστά μας, ενώ το ΕΣΥ πιέζεται, ειδικά από Θεσσαλία και βορειότερα, μολονότι πίεση υπάρχει και στα νότια.
Ο κ. Μόσιαλος μίλησε για την τρίτη δόση εμβολίου και τους εμβολιασμούς στους άνω των 50 ετών, σημειώνοντας ότι οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιος βαριά αφού έχει κάνει την τρίτη δόση είναι ελάχιστες, μεταξύ 0 και 2%-3%, ενώ οι πιθανότητες να πεθάνει κάποιος είναι απειροελάχιστες.
Εκτίμησε ότι «με αύξηση του ποσοστού εμβολιασμένων θα αποκλιμακωθεί η κατάσταση και με την προϋπόθεση να μην έχουμε ακόμα πιο επικίνδυνη παραλλαγή από τη Δέλτα, δίνω όμως μικρές πιθανότητες για πιο επικίνδυνη παραλλαγή».
Όπως σημείωσε, ο μίσος πληθυσμός του πλανήτη, 1 στους 2 έχουν εμβολιαστεί.

Παγώνη: Η μάσκα δεν πρέπει να βγαίνει - Είμαστε σε πόλεμο

μάσκα δεν πρέπει να βγαίνει. Η μάσκα στα ΜΜΜ κάτω από τη μύτη είναι σα να μη φοράνε μάσκα", τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά), Ματίνα Παγώνη, λέγοντας χαρακτηριστικά για την κατάσταση στα νοσοκομεία λόγω πανδημίας πως "είμαστε σε πόλεμο".
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι"η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δύσκολη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και κατεβαίνει και κεντρικά… Είναι δύσκολες μέρες για τον ιατρικό κόσμο, δημιουργούνται και αντιπαραθέσεις με τους ιδιωτικούς γιατρούς που αφήνουν τα ιατρεία τους, τους καταλαβαίνω, αλλά είμαστε σε εποχή πολέμου, και όταν είμαστε σε πόλεμο παίρνουμε όπλο και πολεμάμε, δε διαχωριζόμαστε, πρέπει να φύγει η πανδημία και να επανέλθουμε στην κανονικότητα όπως πριν δύο χρόνια".

Εξαδάκτυλος: Γίνεται επιλογή για την εισαγωγή στις ΜΕΘ – Υπό αυξανόμενη πίεση τα νοσοκομεία


Για επιλογή ασθενών που θα εισαχθούν σε ΜΕΘ έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δίνοντας μια ξεκάθαρη εικόνα για την αυξανόμενη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού, σε συνέντευξή του το Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9.84 υπογράμμισε ότι οι γιατροί στη διάρκεια πανδημιών έρχονται αντιμέτωποι με δύσκολες επιλογές: «Υπάρχουν περιοχές της χώρας στις οποίες οι γιατροί καλούνται να επιλέξουν ποιος ασθενής θα μπει σε ΜΕΘ. Αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα. Φανταστείτε, τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση ανάγκης διασωλήνωσης ενός 60χρονου πλήρως εμβολιασμένου και ενός 45χρονου ανεμβολίαστου. Μπορείτε να διανοηθείτε τη δυσκολία του πράγματος
Διότι αν μεν έχουμε να κάνουμε με έναν εκατοντάχρονο και ένα νέο 20 ετών, αντιλαμβανόμαστε πως δεν είναι και πολύ δύσκολη -η σε κάθε περίπτωση- βαριά απόφαση που καλείται να πάρει ένας γιατρός.
Δεν είναι όμως πάντοτε έτσι».

«Ο εμβολιασμός το μοναδικό μας όπλο»

Αναφερόμενος στην κρισιμότητα της συγκυρίας για τη λειτουργία του ΕΣΥ, έστειλε για μια ακόμα φορά μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, καλώντας όλους όσοι έχουν επιφυλάξεις, να συλλογιστούν ότι η κατάσταση αυτή «θα μπορούσε να αποφευχθεί αν περισσότεροι συμπολίτες μας είχαν επιλέξει να εμβολιαστούν…..Ο ιός έχει μεγάλη διασπορά, θα τον συναντήσουμε εμβολιασμένοι ανεμβολίαστοι και γι’ αυτό το λόγο, ο εμβολιασμός αποτελεί το μοναδικό μας όπλο».
Ερωτηθείς σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, έκανε λόγο για «ανάγκη εξεύρεσης λύσης με στόχο τον περιορισμό της κυκλοφορίας του ιού».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, το πρόβλημα του μειωμένου εμβολιασμού εντοπίζεται κυρίως σε ηλικίες άνω των 50 ετών, οι οποίες έχουν ανταποκριθεί θετικά σε ποσοστό 72 με 73%.
Ο κ. Εξαδάκτυλος στηλίτευσε τη στάση μέρους της Εκκλησίας και όχι της επίσημης Ιεραρχίας, που όπως είπε τοποθετείται υπεύθυνα και εποικοδομητικά, για το γεγονός ότι «θέτουν το ζήτημα στη βάση της πίστης και όχι της επιστήμης, οπότε εκεί κλείνει η όποια συζήτηση», ενώ σε σχέση με το ενδεχόμενο επιστροφής στο Σύστημα Υγείας των υπό αναστολή υγειονομικών, εκτίμησε πως πρέπει να ενταχθούν και να στελεχώσουν τις μονάδες covid και μόνον αυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης