Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τι λένε οι ειδικοί: Τεράστια η διασπορά, φταίνε και οι εμβολιασμένοι - Μέτρα για όλους, όχι μόνο για ανεμβολίαστους

Τι λένε οι ειδικοί: Τεράστια η διασπορά, φταίνε και οι εμβολιασμένοι - Μέτρα για όλους, όχι μόνο για ανεμβολίαστους
Συστάσεις για χρήση μάσκας σε όλους - Απαραίτητος ο εμβολιασμός
Σχετικά Άρθρα

(upd) Στην τεράστια διασπορά του ιού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, στην ανάγκη να αυξηθούν οι εμβολιασμοί αλλά και στα αίτια που έχουν οδηγήσει σε αυτήν την έξαρση του δ’ κύματος αναφέρονται ειδικοί και επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να ληφθούν πιο ισχυρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία να αφορούν όλους και όχι μόνο τους ανεμβολίαστους.
Σε αντίθεση με την κυβερνητική γραμμή, η οποία εντοπίζει αποκλειστικά το πρόβλημα στους ανεμβολίαστους, επικεντρώνοντας σε αυτούς τα περιοριστικά μέτρα και τις απαγορεύσεις, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως μέτρα πρέπει να ληφθούν για όλους είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι.
Μάλιστα, οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι εμβολιασμένοι όχι μόνο συμβάλλουν στη διάδοση του κορωνοϊού, αλλά ένα αυξημένο ποσοστό τους νοσεί και νοσηλεύεται διότι ύστερα από το εξάμηνο η ανοσία τους υποχωρεί.
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουν πως ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και αναγκαίος, προειδοποιώντας πως το κύμα της πανδημίας αναμένεται να κορυφωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, όταν και εκτιμάται πως ο μέσος όρος των κρουσμάτων ημερησίως θα είναι 9.500 από 6.900 που είναι σήμερα.

Λινού: Όλοι μάσκες – Πέφτει η ανοσία των εμβολιασμένων

Την ανάγκη να φορούν όλοι μάσκες αλλά και να «σφίξουν» τα μέτρα προκειμένου να μπει ένα τέλος στο συνωστισμό αλλά και στην τεράστια διασπορά του ιού επεσήμανε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση και πρέπει να κινητοποιηθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα, ώστε να χρησιμοποιηθούν άμεσα φάρμακα που μπορούν να δοθούν εκτός νοσοκομείου στους ανθρώπους τις 3 πρώτες ημέρες, για να μειώσουμε το φόρτο των νοσοκομείων», είπε μιλώντας στο Mega η κα. Λινού.
«Τα φάρμακα αυτά, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα ή τα χάπια της Merck, αποτελούν θεραπείες που μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα νοσηλείας» είπε η κα.Λινού, η οποία υποστήριξε πως βάσει μελετών, αυτό που προέχει είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε σουπερ μάρκετ και σε σχολεία.
«Η διασπορά δεν θα ελαττωθεί.
Αυτή τη στιγμή η ανοσία μεταξύ εμβολιασμένων που εμβολιάστηκαν μέχρι πριν 6,7, 8 μήνες πέφτει.
Είχαμε στις ΜΕΘ 5% εμβολιασμένους και πλέον έφτασε το 10% και 12%.
Πρέπει όλοι να φορούν μάσκα, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι» υπογράμμισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Να σφίξουν τα μέτρα για όλους – Όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους

Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος.
Θα είναι ιδανικό να μπορέσουμε να τους πείσουμε όλους, να εμβολιαστούν δηλαδή οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι να κάνουν την τρίτη δόση.
Για μένα είναι «όχι» στην επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
Είμαι υπέρ της επικοινωνίας, τη θεωρώ πιο σημαντική.
Τα μέτρα πρέπει να σφίξουν, όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους», είπε η κα. Λινού.

Σαρηγιάννης: Στα 9.500 ο μέσος όρος των κρουσμάτων ημερησίως αρχές Δεκεμβρίου

Την εκτίμηση πως στις αρχές Δεκεμβρίου ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων θα κινείται στα επίπεδα των 9.400 με 9.500 από 6.900 που είναι σήμερα διατύπωσε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Σαρηγιάννης είπε πως η κορύφωση των κρουσμάτων αναμένεται στις 6 με 10 Δεκεμβρίου.
«Θα υπάρχουν μέρες που θα έχουμε και περισσότερα κρούσματα» τόνισε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε και στα αίτια πίσω από αυτήν την τεράστια διασπορά του ιού.
Όπως είπε, τα αίτια που έχουν συμβάλλει στην ευρεία διασπορά του κορωνοϊού είναι μεταξύ άλλων η συμβολή στην μετάδοση του Covid19 των εμβολιασμένων ασθενών, που δεν κάνουν τακτικά τεστ, αλλά και ομάδων πληθυσμού που δεν υποχρεούνται να κάνουν τακτικά self ή rapid test, όπως οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και οι μαθητές.

Τσακρής: Κάποιοι νόσησαν εσκεμμένα για να μην εμβολιαστούν

Τη θέση πως κάποιοι πολίτες επέλεξαν να νοσήσουν με covid προκειμένου να μην εμβολιαστούν διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος έκανε λόγο για μια εξαιρετικά επικίνδυνη τακτική.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το εάν γνωρίζει περιπτώσεις πολιτών που απέκτησαν μαϊμού rapid test για να αποφεύγουν τους ελέγχους , ο κ.Τσακρής αποκάλυψε πως γνωρίζει περιστατικά ατόμων που προχώρησαν στην επιλογή να νοσήσουν επίτηδες ώστε να μην κάνουν το εμβόλιο.
Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, ο κ.Τσακρής τόνισε ότι είναι λογικό να παρατηρείται μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού λόγω της εποχής, αλλά και λόγω της απουσίας αυστηρών περιοριστικών μέτρων.
«Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα μέρη όπου υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης.
Η διασπορά γίνεται κυρίως από τους ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένοι νοσούν γιατί η ανοσία απέναντι στον ιό με το εμβόλιο μειώνεται σημαντικά» επεσήμανε ο κ.Τσακρής.
Αναφερόμενος στην αναμνηστική δόση ο κ.Τσακρής είπε πως τα αντισώματα που προσφέρει είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με αυτά της δεύτερης και όπως είπε αυτό απέδειξε και το παράδειγμα του Ισραήλ.

Εξαδάκτυλος: Οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν πιο βαριά

Τη θέση πως οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που θα νοσήσουν πιο βαριά διατυπώνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.
«Οι εμβολιασμένοι θα νοσήσουν ηπιότερα και αναλογικά λίγοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε κλινικές και ΜΕΘ Covid.
Οι ανεμβολίαστοι είναι εκείνοι που θα νοσήσουν πιο βαριά και θα κινδυνεύσουν», ανέφερε ο κ.Εξαδάκτυλος, επισημαίνοντας σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται πως «η Επιτροπή απαντά σε ερωτήματα».
«Η συμβουλή που δώσαμε είναι ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δύο rapid test για να μεταβούν στην εργασία τους.
Η επιτροπή γνωμοδοτεί και για το εμβόλιο, το θέμα είναι τι θα κάνει ο πολίτης» τόνισε ο κ.Εξαδάκτυλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης