Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επιστράτευση γιατρών για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ - Ανεξέλεγκτη η covid με 16.361 νεκρούς - Προς νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Επιστράτευση γιατρών για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ - Ανεξέλεγκτη η covid με 16.361 νεκρούς - Προς νέα μέτρα για ανεμβολίαστους
Η μεγαλύτερη ανησυχία εστιάζει στο να αρχίσει να γίνεται διαλογή ασθενών
Σχετικά Άρθρα

(upd9) Εκτός ελέγχου εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τα ρεκόρ των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων να σπάνε το ένα μετά το άλλο σε καθημερινή πλέον βάση.
Η κατάσταση τείνει να γίνει παντελώς ανεξέλεγκτη, καθώς η διασπορά του ιού είναι τεράστια, ενώ σε κάποιες περιοχές φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί η εξαιρετικά αρνητική επιδημιολογική εικόνα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση του δ’ κύματος της πανδημίας, αναφέροντας πως είναι πολύ πιθανό στα τέλη Νοεμβρίου να φτάσουμε ή και να ξεπεράσουμε ακόμα και τα 9.000 με 11.000 κρούσματα ημερησίως.
Ήδη πάντως χθες καταγράφηκαν περισσότερα από 8.600 κρούσματα, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έχουν ξεπεράσει τους 3.600, εκ των οποίων περισσότεροι από 1.400 ασθενείς είναι σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης και άλλοι 550 σε νοσοκομεία της Θεσσαλίας.
Το ΕΣΥ έχει φτάσει για ακόμα μια φορά στα όρια του και σήμερα Τετάρτη 10/11 αναμένεται κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο υπουργείο Υγείας να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών προκειμένου να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.
Ήδη στα περισσότερα νοσοκομεία της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, ενώ τα περιστατικά με εισαγωγές ασθενών με covid εξακολουθούν να αυξάνονται.
Το πράσινο φως για την επιστράτευση έχει δώσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσουν η οικονομία και η κοινωνία και πως το κρίσιμο είναι να σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν, έτσι ώστε ακόμα και τώρα να κτιστεί το περίφημο τείχος ανοσίας.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο «στοίχημα», καθώς πολλοί είναι οι επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να αποκλείεται το σενάριο ενός νέου lockdown.
Άλλωστε ο μεγαλύτερος φόβος των ειδικών είναι να ζήσουμε στην Ελλάδα εικόνες είτε από το Μπέργκαμο της Ιταλίας, όπου στην πρώτη φάση της πανδημίας οι γιατροί αναγκάζονταν να διαλέγουν ποιοι ασθενείς θα σωθούν και ποιοι όχι με την εισαγωγή τους στις ΜΕΘ ή είτε από τη Ρουμανία, όπου ασθενείς με covid λαμβάνουν θεραπεία στα πάρκινγκ των νοσοκομείων λόγω πληρότητας των κλινών.
66654444.JPG
Γεωργιάδης: Όχι σε lockdown, πιθανά νέα περιοριστικά μέτρα σε ανεμβολίαστους

Τη θέση πως δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί ένα καθολικό lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων στους ανεμβολίαστους, εφόσον επιδεινωθούν οι δείκτες της επιδημίας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και ερωτηθείς για το εάν θα μπορούσαν οι ανεμβολίαστοι για παράδειγμα να αποκλειστούν από την εστίαση ή να υποβάλλονται σε τεστ καθημερινά, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως «όλα αυτά είναι ενδεχόμενα ανοιχτά, θα μπορούσαν δυνητικά να γίνουν αν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη».
Ο κ.Γεωργιάδης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown λέγοντας ότι όλα τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση έχουν στόχο να μην επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων που κινδυνεύουν μεν να κολλήσουν ή να νοσήσουν από κορωνοϊό αλλά δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του από την εφαρμογή των νέων μέτρων λέγοντας ότι «ξεκόλλησαν» τη πορεία των εμβολιασμών καθώς έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες ραντεβού πρώτης δόσης.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Σχετικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι εκτός από τους υγειονομικούς πουθενά στην Ευρώπη δεν έχει επιβληθεί και πως ένα δημοκρατικό κράτος δεν μπορεί να βάλει με κάποιον με το ζόρι να εμβολιαστεί.
Κατηγόρησε για υποκρισία τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ειδικά το ΚΙΝΑΛ που μιλά για υποχρεωτικότητα ενώ δεν ψήφισε τη ρύθμιση για τους υγειονομικούς.
Ειδικά για τους υγειονομικούς τόνισε ότι από τους 11.000 που ήταν αρχικά ανεμβολίαστοι, 6.000 τέθηκαν σε αναστολή το Σεπτέμβριο και ακόμη δεν έχουν γυρίσει στις δουλειές τους, δηλαδή προτιμούν να μείνουν χωρίς μισθό παρά να κάνουν εμβόλιο.
«Για φανταστείτε τώρα να πάμε να κάνουμε πχ υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς, που εκεί έχεις 30.000 με 40.000 ανεμβολίαστους και αν βάλεις το ίδιο μέτρο πρέπει να βγάλεις 20.000 σε αναστολή.
Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη;» διερωτήθηκε ο κ.Γεωργιάδης.

Παπαευαγγέλου: Στους 5,5 μήνες θα ανοίγει η πλατφόρμα για την χορήγηση της γ’ δόσης κατά του εμβολίου

Στους 5,5 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού θα ανοίγει η πλατφόρμα για την χορήγηση της γ’ δόσης του εμβολίου κατά της covid, όπως είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου
«Με αυτό τον τρόπο η τρίτη δόση θα χορηγείται στους πολίτες τις ημέρες που θα συμπληρώνονται οι έξι μήνες.
Επειδή καταλαβαίνουμε την αγωνία του κόσμου συζητήσαμε χθες με τον γγ τον κ. Θεμιστοκλέους να ανοίγει η πλατφόρμα στους 5,5 μήνες, έτσι ώστε όλοι, στις μέρες που κλείνουν τους έξι μήνες να πάνε να κάνουν τη δόση τους» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παπαευαγγέλου.
Όπως είπε, συζητήθηκε στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού η χορήγηση της τρίτης δόσης νωρίτερα ωστόσο δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο «και πρέπει να επικεντρώσουμε να γίνει στη σωστή ώρα, σε όλους».

Ανεμβολίαστοι ένας στους τέσσερις άνω των 80 ετών

Η κα.Παπαευαγέλλου υπογράμμισε πως ενώ γίνεται συζήτηση για την τρίτη δόση, ένας στους τέσσερις άνω των 80 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι, αυτοί δηλαδή που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσηλευτούν, να μπουν στις ΜΕΘ ή να χάσουν τη ζωή τους.
Στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία να πειστούν να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 50, λέγοντας χαρακτηριστικά «αποτύχαμε σε αυτό, ας το πούμε, ας μη φοβόμαστε τις λέξεις».
Πάντως, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πορεία των εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες.

Δεν θα κλείσουν τα σχολεία

Για τα σχολεία τόνισε ότι προφανώς και δεν θα κλείσουν καθώς γενικά στα παιδιά τα πράγματα πάνε καλά.
«Η λειτουργία των σχολείωβ δεν επιβαρύνει την πανδημία και ενώ όταν ξεκίνησαν τα σχολεία τα κρούσματα σε παιδιά ήταν το 27% τώρα το ποσοστό αυτό έχει πέσει στο 24%» είπε η κα. Παπαευαγγέλλου τονίζοντας πως το πρωτόκολλο όπως έχει σχεδιαστεί με το εξαντλητικό τεστινγκ για τα παιδιά έχει συμβάλει σε αυτή την πορεία.

Τζανάκης: Προς 11.000 κρούσματα ημερησίως, δεν φαίνεται η κορύφωση του κύματος της πανδημίας

Τη θέση πως εντός των επόμενων εβδομάδων θα φτάσουμε ή και θα ξεπεράσουμε τα 9.000 με 11.000 κρούσματα ημερησίως διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος υποστήριξε πως δεν φαίνεται ακόμα η κορύφωση του δ’ κύματος της πανδημίας.
«Το ζητούμενο δεν είναι τα κρούσματα, αλλά πόσα από αυτά χρήζουν νοσηλείας.
Τις τελευταίες μέρες έχουμε περίπου 400 εισαγωγές καθημερινά στα νοσοκομεία για νοσηλεία.
Το σημείο στο οποίο το σύστημα υγείας θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα είναι οι 550 περίπου εισαγωγές την ημέρα» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Τζανάκης, ο οποίος τόνισε ότι από τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά το 25% αφορά εμβολιασμένους, ενώ λίγο μικρότερο είναι και το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά.
«Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων, περνάει την ασθένεια σαν μια ελαφριά γριπούλα και δεν επιβαρύνει το σύστημα υγείας» είπε ο κ.Τζανάκης.

Τι θα γίνει με την γ’ δόση

Ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να επισπευστεί χρονικά η τρίτη δόση του εμβολίου, ο κ. Τζανάκης είπε ότι έχει παρατηρηθεί πως τα εμβόλια προστατεύουν αποτελεσματικά από τη σοβαρή νόσηση ακόμη και 9 μήνες μετά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα σε ηλικιωμένους άνω των 80 ετών ή σε ευάλωτες ομάδες και ανοσοκατασταλμένους θα μπορούσε να γίνει και λίγο νωρίτερα από τους 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση.
Τέλος και σε ότι αφορά τον παράλληλο εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης, είπε πως καλό θα ήταν να προηγηθεί το εμβόλιο του κορωνοϊού και μετά από 2 εβδομάδες να ακολουθήσει αυτό της γρίπης.

Γκάγκα: Οι περισσότερες μολύνσεις από επαφές χωρίς μέτρα – Ποιοι εμβολιασμένοι είναι σε ΜΕΘ

Τη θέση πως οι περισσότερες μολύνσεις με covid είναι από επαφές χωρίς μέτρα διατύπωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία αναφέρθηκε και στο ποιοι είναι οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται και που βρίσκονται σε ΜΕΘ.
«Στις απλές κλίνες πάνω από το 75% είναι ανεμβολίαστοι.
Αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι περισσότεροι που έχουν κάνει το εμβόλιο και νοσηλεύονται το έχουν κάνει Φεβρουάριο, Μάρτιο.
Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο ανίσχυρο το ανοσοποιητικό τους.
Κάτω από το 10% των εμβολιασμένων είναι στη ΜΕΘ και μάλιστα πρόκειται για ανθρώπους με πάρα πολλά προβλήματα υγείας» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 η κα.Γκάγκα.

Όπλο το εμβόλιο

Σχετικά με το διάστημα χορήγησης της 3ης δόσης, είπε ότι είναι θέμα που θα εξετάσει η Επιτροπή, επεσήμανε ωστόσο ότι, «το εμβόλιο είναι το μόνο όπλο που έχουμε, μπορούμε να γλιτώσουμε όλη την αγωνία και τον κίνδυνο».
«Είναι σημαντικό να κάνουμε την γ’ δόση, βλέπουμε ότι οι εμβολιασμένοι που χρειάζονται νοσηλεία είναι αυτοί που έχουν κάνει το εμβόλιο 8 - 9 μήνες πριν», είπε η κα.Γκάγκα, η οποία σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών, είπε πως «αυτό πρέπει να γίνει αφού το αποφασίσει η Επιτροπή και έπειτα να το αναλάβουν οι παιδίατροι».

Μολύνσεις

Ειδική αναφορά έκανε η κα.Γκάγκα, στα μέτρα, τονίζοντας πως είναι σημαντικό μετά από δύο χρόνια πανδημίας να τα τηρούμε.
«Η Επιτροπή παρακολουθεί καθημερινά όλα τα δεδομένα, σε όλον τον κόσμο.
Ρωτάνε τους ανθρώπους πού κόλλησαν και οι περισσότερες μολύνσεις είναι από επαφές χωρίς μέτρα, όχι στο μετρό ή στα ψώνια.
Είναι σημαντικό να μη χαλαρώσουμε καθόλου, όλοι παρακολουθούν τα δεδομένα και είναι σημαντικό να φροντίζουμε και να κρατάμε τα μέτρα» ανέφερε η κα.Γκάγκα.
Αναφερόμενη στην πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα, η υπουργός είπε πως δεν είναι μόνο που είναι περισσότεροι οι νοσηλευόμενοι, αλλά και το γεγονός ότι, «οι ασθενείς είναι πάρα πολύ βαριά».
Απαντώντας στους τρόπους ενίσχυσης του ΕΣΥ, είπε πως, αρχικά «αυτό που κάνουμε είναι να ζητήσουμε από ιδιώτες γιατρούς να βοηθήσουν, σε ένα ωράριο που τους βολεύει, πρωινά ή εφημερίες».
«Είμαστε σε επαφή με ιδιωτικές κλινικές και έχουμε βοήθεια.
Δεν είμαστε στο peak, αλλά με τα κρούσματα που έχουμε δεν είναι απίθανο να έχουμε peak» ανέφερε η κα.Γκάγκα σχετικά με τις κλίνες.
Προχωρώντας σε διευκρίνιση της δήλωσής της περί διαλογής ασθενών, εξήγησε πως «δεν σημαίνει κάποιος που θα διασωληνωθεί ότι δεν θα έχει φροντίδα, αλλά ότι μπορεί για μια – δυο μέρες να μην έχει κρεβάτι».

Βατόπουλος: Πιθανό να πάμε σε σειρά αυστηρών μέτρων, αν η covid είναι ανεξέλεγκτη

Τη θέση πως είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί η λήψη σειράς αυστηρών μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του ιού εφόσον η covid εξακολουθήσει να διασπείρεται ανεξέλεγκτα διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος
«Το πού θα πάμε εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας...
Μπορεί να χρειαστεί σειρά μέτρων γενικώς.
Εξαρτάται πώς θα πάνε τα πράγματα.
Αν ο κορωνοϊός συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτος, λογικά θα λαμβάνονται και πιο αυστηρά μέτρα.
Ο καθένας να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να προστατεύσει τον εαυτό του» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν περίμενε τόσο μεγάλη και εκθετική αύξηση.

Υψηλός ο αριθμός των θανάτων

«Οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι περισσότεροι από τη Δυτική Ευρώπη.
Έχουμε λιγότερους θανάτους από πέρυσι, παρολο αυτά είναι μεγάλος αριθμός, και πιέζεται το ΕΣΥ που είναι εξουθενωμένο
Πλέον χρειάζεται πανστρατιά να κινητοποιηθούμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε νόσημα από το όποιο δεν έχουμε ξεμπερδέψει, και να κινητοποιηθούμε προς πάσα κατεύθυνση να πείσουμε τους ανεμβολίαστους να εμβολιαστούν, παρότι χρειάζεται 1,5 μήνα για να λειτουργήσει αυτό, και να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας» υπογράμμισε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις με πέρσι, διότι πλέον «έχουμε πολύ περισσότερα τεστ».

Ύπουλος ιός

«Ο ιός είναι εξαιρετικά επιτυχημένος επιδημιολογικά, γιατί προκαλεί μεγάλο πρόβλημα σε μικρό ποσοστό ανθρώπων.
Έτσι διασπείρεται εύκολα και δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι απλή γριπούλα.
Είναι ύπουλος, οπότε ο κόσμος δεν τον παίρνει πολύ στα σοβαρά.
Δεν είναι μια απλή γριπούλα.
Είναι απλή γριπούλα σε τόσους ανθρώπους όσους χρειάζεται για να μεταδοθεί εύκολα και να δημιουργήσει αυτή την ψευδή εικόνα και ύπουλα σκοτώνει κόσμο» τόνισε ο κ.Βατόπουλος, αναφέροντας πως η επιδημία εντοπίζεται κυρίως στις σχολικές ηλικίες, καθώς εκεί έχουμε αναλογικά περισσότερα κρούσματα.

Από την άρση μέτρων στη σημερινή επιδημιολογική εικόνα

Πέρασε ένας μήνας από τις 9 Οκτωβρίου, οπότε το «κόκκινο» χρώμα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές αποσυνδέθηκε από τα περιοριστικά μέτρα των lockdown και απέκτησε συμβολικό μόνο χαρακτήρα, μια υπενθύμιση σε διαμένοντες και επισκέπτες των περιοχών συναγερμού να τηρούν με μεγαλύτερη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας.
Η πτώση της θερμοκρασίας αλλά και η χαλάρωση στις συμπεριφορές απέναντι στον κορωνοϊό, η επιστροφή στη διασκέδαση με ανύπαρκτους ελέγχους για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή κοινωνικές εκδηλώσεις – βόμβες διασποράς όπως ο περιβόητος γάμος στη Νάουσα, είναι μερικά μόνο γεγονότα που συνέβαλαν στο ιλιγγιώδες νούμερο των 125.729 κρουσμάτων σε 32 μόλις ημέρες.
Πρόκειται για το 15% των 801.208 συνολικά κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα στους 21 μήνες πανδημίας.
Η σύγκριση της επιδημιολογικής εικόνας της 9ης Οκτωβρίου με τη χθεσινή είναι αποκαλυπτική.
Η διασπορά του ιού είχε περιοριστεί στα 2.197 ημερήσια κρούσματα, τέσσερις σχεδόν φορές λιγότερα από τα 8.613 χθεσινά.
Τετραπλάσια αύξηση της διασποράς σημειώνεται και στις συνήθεις «πρωταθλήτριες», την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, από τις 528 ημερήσιες θετικές διαγνώσεις στις 1.999 σήμερα για την πρώτη και από τις 355 στις 1.440 για τη δεύτερη.
Η Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Θεσσαλονίκης έχει σπάσει τα ρεκόρ, ξεπερνώντας για μία ακόμα φορά το ισάριθμο σχεδόν πληθυσμιακά Κέντρο της Αθήνας, στο οποίο ανιχνεύονται 623 κρούσματα.
Υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλονίκη όπως οι ΠΕ Σερρών, Λάρισας, Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Δράμας, Ημαθίας, Ξάνθης, Καβάλας, Χαλκιδικής, Καρδίτσας και Καστοριάς ήταν στο κόκκινο χρώμα και, με εξαίρεση τις τρεις τελευταίας, έχουν περάσει πλέον στη νέα βαθύτερη απόχρωση στον χάρτη.

Διπλασιάστηκαν οι νοσηλευόμενοι

Τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας παρέχουν την εναργέστερη επιδημιολογική εικόνα.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) πιέζεται διαρκώς, ενώ στον Βορρά αλλά και τη Θεσσαλία αρχίζει πλέον να «λυγίζει».
Ενδεικτικές για τη Θεσσαλία ήταν οι δηλώσεις του δημάρχου Λάρισας, κ. Απόστολου Καλογιάννη, για τη μεταφορά ασθενών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) άλλων πόλεων αλλά και του διευθυντή της νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Βόλου, κ. Νίκου Χαυτούρα, για ανεπαρκές ιατρικό προσωπικό και υπέρογκο αριθμό ασθενών. Αναφορικά με τη Βόρεια Ελλάδα, νοσηλεύονταν χθες 1.096 ασθενείς με COVID-19 σε απλές κλίνες και 163 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 809 και 145 αντίστοιχα είναι ανεμβολίαστοι.
Οι ασθενείς στην επικράτεια διπλασιάστηκαν σχεδόν κατά το κρίσιμο διάστημα από τις 9 Οκτωβρίου.
Χθες αριθμούσαν άνω από 3.500 ενώ τότε ήταν περίπου 1.800.
Με διπλάσιο ρυθμό εισάγονται πλέον και οι ασθενείς στα νοσοκομεία όπως δείχνουν οι 443 εισαγωγές του τελευταίου 24ώρου έναντι των 207 που είχαν πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο.
Τέλος, κατά 46% αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι ασθενείς από τους 331 στους 486, με μεγαλύτερη αύξηση στην ομάδα 40-64 ετών που από το 37,5% στις 9 Οκτωβρίου, σήμερα αποτελούν το 43,6%.

Στους 16.361 οι νεκροί

Στους 16.361 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 9/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 8.613, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 801.208, εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 140 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.341 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 46, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.414 θάνατοι.
pin1_19.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 486 (χθες 477).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 408 (83,95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 78 (16,05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.364 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 411 (ημερήσια μεταβολή +0,98%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 373 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

pin2_16.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης