Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο «κόκκινο» η Ελλάδα - «Λυγίζει» το ΕΣΥ - Νέο ρεκόρ με 7.335 κρούσματα - Σαρηγιάννης: Οι νεκροί θα φτάσουν τους 100 την ημέρα

Στο «κόκκινο» η Ελλάδα - «Λυγίζει» το ΕΣΥ - Νέο ρεκόρ με 7.335 κρούσματα - Σαρηγιάννης: Οι νεκροί θα φτάσουν τους 100 την ημέρα
Ρεκόρ κρουσμάτων, πάμε για 10.000 ημερησίως - Νέα μέτρα σε τράπεζες, Δημόσιο – Ασφυξία στα νοσοκομεία
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτει η επιδημία του κορωνοϊού τα ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων, των εισαγωγών σε νοσοκομεία αλλά και των διασωληνωμένων, αριθμοί που αποτυπώνουν και την τεράστια, αν όχι ασφυκτική πίεση που βιώνουν τα νοσοκομεία.
Είναι χαρακτηριστικό πως την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου καταγράφηκαν σχεδόν 18.500 νέα κρούσματα, το περασμένο Σάββατο 6/11, 385 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία (ο υψηλότερος αριθμός εδώ και πολλούς μήνες) μέσα σε μια ημέρα ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.300 από τον Οκτώβριο έως σήμερα.
Η κατάσταση είναι δραματική και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οδεύουμε ολοταχώς προς τα 10.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ αναφέρουν πως σε κάποιες περιοχές της χώρας δεν μπορεί να αντιστραφεί πλέον η αρνητική αυτή εικόνα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Ελλάδα και στην Θεσσαλονίκη, όπου τα νοσοκομεία δίνουν πραγματική μάχη με τον ιό με τις πληρότητες στις κλίνες ΜΕΘ να αγγίζουν το 100%, ενώ αυξημένες είναι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αθήνας, όπου έχουν επιστρατευτεί πλέον και τα ράντζα.
Η κυβέρνηση, η οποία για ακόμα μια φορά δεν κατάφερε να περιορίσει τη διασπορά του ιού και πλέον τρέχει πίσω από αυτόν, επέβαλλε από το περασμένο Σάββατο 6/11 μια σειρά νέων περιορισμών κυρίως για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, διαμηνύοντας με κατηγορηματικό τρόπο πως η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.
Πάντως, επιφυλάξεις για τη δέσμευση αυτή της κυβέρνησης διατηρούν πολλοί ειδικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως αν και δεν θέλει κανείς ένα lockdown, αυτό παραμένει στο τραπέζι.

Θεοδωρίδου: Λόγω των εμβολιασμών, έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι

«Το εμβολιαστικό πρόγραμμα με την πάροδο του χρόνου έχει γίνει πιο σύνθετο.
Στοχεύει κυρίως στον εμβολιασμό όσο περισσότερων με την πρώτη δόση, την ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού με τη β΄ δόση και την αναμνηστική δόση.
Το πρόβλημα με τους ανεμβολίαστους συνεχίζεται και οι προσπάθειες είναι συνεχείς», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου, ελπίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αποτέλεσμα.
Μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνονται και ένας μεγάλος αριθμός εγκύων, γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας που λόγω πλημμελούς πληροφόρησης εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.
Όχι μόνο τον εαυτό τους, αλλά και το κυοφορούμενο παιδί τους.
Επικαλούμενη και τη μελέτη του CDC, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν τη γονιμότητα και για το μέλλον.
Και αυτό αφορά και την αναμνηστική δόση.
Αντίθετα, οι έγκυες κινδυνεύουν όσο και τα άτομα με τα μακροχρόνια νοσήματα ακόμη και 42 ημέρες μετά τον τοκετό.
Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα, ασφαλή, ακόμη και για εμβολιασμό και στο α' τρίμηνο, τα δε αντισώματα που μεταβιβάζονται προστατεύουν και το νεογνό.
Επομένως, η ενημέρωση της εγκύου πρέπει να είναι σαφής, με πλήρη αναφορά των κινδύνων.
Την Παρασκευή άνοιξε και η πλατφόρμα για τη χορήγηση δόσης για εμβολιασμό για άτομα άνω των 18 ετών.
Η εμφάνιση μεταλλάξεων επιτείνει τη μείωση της προστασίας από τη λοίμωξη και αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης από τον εμβολιαζόμενο.
Παραμένει όμως η προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο.
Λόγω των εμβολιασμών, έχουν αποτραπεί 8.500 θάνατοι.
Όσοι θεωρούν ότι μετά το εξάμηνο είναι σε κατάσταση με τον ανεμβολίαστο δεν είναι έτσι.
Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στοχεύει στη χορήγηση της ανοσίας και στη μακρότερη διάρκεια της προστασίας.
Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι πολλοί εμβολιασμένοι αναβάλλουν το ραντεβού τους επειδή έχουν αντισώματα.
Υπήρξε ομοφωνία από τη διεθνή κοινότητα ότι τα τεστ αντισωμάτων δεν σχεδιάστηκαν για να αξιολογούν την ανοσία, ενώ τα προστατευτικά επίπεδα δεν είναι ακόμη γνωστά.
Δεν είναι καν προτυποποιημένα τα τεστ αντισωμάτων και παραπλανούν τους εμβολιαζόμενους, που νομίζουν ότι έχουν αντισώματα.
Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων, που ανήκουν σε διάφορες ομάδες και διαφέρει και το ανοσολογικό προφίλ τους.
Επομένως, είναι πολύ πιθανό ορισμένα απ' αυτά τα άτομα να μην έχουν απαντήσει στον πρώτο εμβολιασμό και να είναι απαραίτητη η τρίτη δόση.

Σημαντική αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης

Το 61,2% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Τις τελευταίες επτά ημέρες παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης.
Κλείστηκαν 175.000 ραντεβού, έναντι 60.000 την προηγούμενη εβδομάδα, μια διαφορά 165%.
Σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κλειστεί πάνω από 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης.
Ήδη, 466.000 πολίτες έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.
Από τις 12 Νοεμβρίου, θα γίνεται η αναμνηστική δόση με Moderna.

Σαρηγιάννης: Μέχρι το τέλος του μήνα οι νεκροί θα αγγίξουν τους 100 την ημέρα

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου μπορεί να φτάσουμε και τα 10.000 κρούσματα κορωνοϊου, ενώ έκρουσε «καμπανάκι» για τον αριθμό των νεκρών.
Ο κ. Σαρηγιάννης, μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι «Αν θέλουμε να κάνουμε Χριστούγεννα όλοι μαζί πρέπει να εμβολιαστούμε τώρα».
Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «Για αυτή την εβδομάδα περιμένουμε ισοσταθμικά μία συνεχή αύξηση που μπορεί να μας οδηγήσει σε 7.000 και παραπάνω κρούσματα».
«Είναι απόλυτά φυσιολογικό αυτό. Είναι μια συνέχεια της αυξητικής πορείας, καθώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί ουσιαστικά η επίδραση τους θα φανεί μετά τις 15 του μηνός», δήλωσε ο καθηγητής για την αύξηση των κρουσμάτων.
Ακόμη, ανέφερε πως τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 10.000 την ημέρα στις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ πρόσθεσε ότι:«Οι νεκροί θα συνεχίσουν να αυξάνονται, είναι σε αυξητική πορεία μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε φτάσει κοντά στους 100 θανάτους την ημέρα».
«Το ρολόι έχει χτυπήσει μεσάνυχτα», ανέφερε ο καθηγητής για το θέμα της πανδημίας, τονίζοντας ότι ο χρόνος είναι λίγος.

Στους 16.361 οι νεκροί


Τα νέα 8/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.335 , εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 792.239 (ημερήσια μεταβολή +0,9%), εκ των οποίων 50,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 146 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.542 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 65, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.361 θάνατοι.
pin1_18.jpg

Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (58,5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 402 (84,28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 (15,72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

pin2_15.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.356 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 407 (ημερήσια μεταβολή +5,71%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 360 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη.

xartis8_11.webp


Μόνο με αρνητικό test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού – νόσησης η είσοδος σε Δημόσιο, τράπεζες

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό Covid-19 (PCR ή rapid test) θα γίνονται από σήμερα Δευτέρα 8/11 και έως τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 οι συναλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες και στις τράπεζες στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Όπως αναφέρεται, για το δημόσιο προβλέπεται ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών)
  • εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό Covid-19 (PCR ή rapid test).
  • οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Εξαιρούνται από την εφαρμογή των παραπάνω οι απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβαση σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχεται αναβολή.

Τι ισχύει για τράπεζες

Στις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή
  • εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test) Covid-19.
  • οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων (το οποίο είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για το σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών).
Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ και θα τελούν σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος των παρεχόμενων ανά κατάστημα υπηρεσιών.

Πλεύρης: Είμαστε κοντά στην επίταξη γιατρών

Την θέση πως είμαστε πολύ κοντά στο να γίνουν και επιτάξεις γιατρών, εάν χρειαστεί και εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση από ιδιώτες γιατρούς διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος είπε πως είναι πάρα πολύ μεγάλη η πίεση στη βόρεια Ελλάδα.
«Είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών.
Το σύστημα υγείας δοκιμάζεται.
Υπάρχουν όμως αντοχές και κενές κλίνες ΜΕΘ
Στη Βόρεια Ελλάδα η πίεση στις κλίνες Covid είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς δίνονται και κλίνες non Covid.
Αμέσως, βρίσκεται κρεβάτι σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ για ασθενείς που διασωληνώνονται» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πλεύρης, ο οποίος σημείωσε πως η νότια Ελλάδα δεν πιέζεται.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2.000 κενές απλές κλίνες.

Ποιοι εμβολιασμένοι καταλήγουν στις ΜΕΘ

Όσον αφορά τους εμβολιασμένους που καταλήγουν στις ΜΕΘ, ο κ.Πλεύρης είπε ότι η πλειονότητα τους έχει περάσει ή είναι κοντά στο να κλείσουν το εξάμηνο εμβολιασμού.
Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι οδηγίες για την τρίτη δόση και να αρχίσει να χορηγείται νωρίτερα από τους 6 μήνες, καθώς όπως είπε, η αρμόδια επιτροπή εμβολιασμών συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.

Τι γίνεται με τα χάπια

Σχετικά με τα άντι COVID φάρμακα, δήλωσε ότι έχει γίνει παραγγελία από τη χώρα μας για 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα και ότι αυτά θα έχουν φτάσει προς τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα έχει δοθεί η σχετική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Επίσης ανακοίνωσε ότι η χώρα μας έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με την εταιρεία Merck για να κάνει την παραγγελία για το αντιικό χάπι κατά του κορωνοϊού, ενώ το ίδιο γίνεται και για το σκεύασμα της Pfizer.
Ο κ. Πλευρης έκανε γνωστό ότι τα φάρμακα αυτά θα τα πληρώσει το κράτος, ωστόσο σημείωσε ότι δε θα είναι ευρείας χρήσης και ότι θα πρέπει να χορηγούνται τις πρώτες ημέρες προσβολής από τον ιό.
3_100.JPGwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης