Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ρεκόρ κρουσμάτων, πάμε για 10.000 ημερησίως - Νέα μέτρα σε τράπεζες, Δημόσιο – Ασφυξία στα νοσοκομεία

Ρεκόρ κρουσμάτων, πάμε για 10.000 ημερησίως - Νέα μέτρα σε τράπεζες, Δημόσιο – Ασφυξία στα νοσοκομεία
Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει πως κοινωνία και οικονομία δεν ξανακλείνουν, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το lockdown
Σχετικά Άρθρα

(upd10) Το ένα μετά το άλλο καταρρίπτει η επιδημία του κορωνοϊού τα ρεκόρ των ημερήσιων κρουσμάτων, των εισαγωγών σε νοσοκομεία αλλά και των διασωληνωμένων, αριθμοί που αποτυπώνουν και την τεράστια, αν όχι ασφυκτική πίεση που βιώνουν τα νοσοκομεία.
Είναι χαρακτηριστικό πως την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου καταγράφηκαν σχεδόν 18.500 νέα κρούσματα, το περασμένο Σάββατο 6/11, 385 ασθενείς εισήχθησαν για νοσηλεία στα νοσοκομεία (ο υψηλότερος αριθμός εδώ και πολλούς μήνες) μέσα σε μια ημέρα ενώ οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.300 από τον Οκτώβριο έως σήμερα.
Η κατάσταση είναι δραματική και οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως οδεύουμε ολοταχώς προς τα 10.000 κρούσματα την ημέρα, ενώ αναφέρουν πως σε κάποιες περιοχές της χώρας δεν μπορεί να αντιστραφεί πλέον η αρνητική αυτή εικόνα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη βόρεια Ελλάδα και στην Θεσσαλονίκη, όπου τα νοσοκομεία δίνουν πραγματική μάχη με τον ιό με τις πληρότητες στις κλίνες ΜΕΘ να αγγίζουν το 100%, ενώ αυξημένες είναι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αθήνας, όπου έχουν επιστρατευτεί πλέον και τα ράντζα.
Η κυβέρνηση, η οποία για ακόμα μια φορά δεν κατάφερε να περιορίσει τη διασπορά του ιού και πλέον τρέχει πίσω από αυτόν, επέβαλλε από το περασμένο Σάββατο 6/11 μια σειρά νέων περιορισμών κυρίως για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, διαμηνύοντας με κατηγορηματικό τρόπο πως η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν.
Πάντως, επιφυλάξεις για τη δέσμευση αυτή της κυβέρνησης διατηρούν πολλοί ειδικοί, οι οποίοι υποστηρίζουν πως αν και δεν θέλει κανείς ένα lockdown, αυτό παραμένει στο τραπέζι.
3_100.JPG
Μόνο με αρνητικό test ή πιστοποιητικό εμβολιασμού – νόσησης η είσοδος σε Δημόσιο, τράπεζες

Μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό Covid-19 (PCR ή rapid test) θα γίνονται από σήμερα Δευτέρα 8/11 και έως τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 οι συναλλαγές στις δημόσιες υπηρεσίες και στις τράπεζες στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Όπως αναφέρεται, για το δημόσιο προβλέπεται ότι η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.
Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών)
  • εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό Covid-19 (PCR ή rapid test).
  • οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Εξαιρούνται από την εφαρμογή των παραπάνω οι απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβαση σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχεται αναβολή.

Τι ισχύει για τράπεζες

Στις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (το τελευταίο έχει ισχύ μόνο για χρονικό διάστημα 6 μηνών) ή
  • εναλλακτικά να διαθέτουν βεβαίωση πρόσφατου αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου (PCR ή rapid test) Covid-19.
  • οι ανήλικοι από 4 έως και 17 ετών, μπορούν να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Τα παραπάνω έγγραφα θα πρέπει να συνοδεύονται από το νόμιμο αποδεικτικό ταυτοπροσωπίας των συναλλασσομένων (το οποίο είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο για το σύνολο των τραπεζικών συναλλαγών).
Οι έλεγχοι θα γίνονται κατά την είσοδο με τη διαδικασία που θα καθοριστεί από τις τράπεζες μέλη της ΕΕΤ και θα τελούν σε συνάρτηση με τη γεωγραφική περιοχή και το είδος των παρεχόμενων ανά κατάστημα υπηρεσιών.

Πλεύρης: Είμαστε κοντά στην επίταξη γιατρών

Την θέση πως είμαστε πολύ κοντά στο να γίνουν και επιτάξεις γιατρών, εάν χρειαστεί και εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση από ιδιώτες γιατρούς διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος είπε πως είναι πάρα πολύ μεγάλη η πίεση στη βόρεια Ελλάδα.
«Είμαστε προ των πυλών να γίνουν και επιτάξεις, αν χρειαστεί, και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση ιδιωτών ιατρών.
Το σύστημα υγείας δοκιμάζεται.
Υπάρχουν όμως αντοχές και κενές κλίνες ΜΕΘ
Στη Βόρεια Ελλάδα η πίεση στις κλίνες Covid είναι πάρα πολύ μεγάλη, καθώς δίνονται και κλίνες non Covid.
Αμέσως, βρίσκεται κρεβάτι σε ΜΕΘ ή ΜΑΦ για ασθενείς που διασωληνώνονται» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πλεύρης, ο οποίος σημείωσε πως η νότια Ελλάδα δεν πιέζεται.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 2.000 κενές απλές κλίνες.

Ποιοι εμβολιασμένοι καταλήγουν στις ΜΕΘ

Όσον αφορά τους εμβολιασμένους που καταλήγουν στις ΜΕΘ, ο κ.Πλεύρης είπε ότι η πλειονότητα τους έχει περάσει ή είναι κοντά στο να κλείσουν το εξάμηνο εμβολιασμού.
Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξουν οι οδηγίες για την τρίτη δόση και να αρχίσει να χορηγείται νωρίτερα από τους 6 μήνες, καθώς όπως είπε, η αρμόδια επιτροπή εμβολιασμών συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.

Τι γίνεται με τα χάπια

Σχετικά με τα άντι COVID φάρμακα, δήλωσε ότι έχει γίνει παραγγελία από τη χώρα μας για 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα και ότι αυτά θα έχουν φτάσει προς τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα έχει δοθεί η σχετική έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Επίσης ανακοίνωσε ότι η χώρα μας έχει ήδη έρθει σε συνεννόηση με την εταιρεία Merck για να κάνει την παραγγελία για το αντιικό χάπι κατά του κορωνοϊού, ενώ το ίδιο γίνεται και για το σκεύασμα της Pfizer.
Ο κ. Πλευρης έκανε γνωστό ότι τα φάρμακα αυτά θα τα πληρώσει το κράτος, ωστόσο σημείωσε ότι δε θα είναι ευρείας χρήσης και ότι θα πρέπει να χορηγούνται τις πρώτες ημέρες προσβολής από τον ιό.

Παγώνη: Μέσα στην εβδομάδα 10.000 κρούσματα – Εφημερίες – κόλαση στα νοσοκομεία

Την εκτίμηση πως άμεσα οδεύουμε προς τα 10.000 κρούσματα ημερησίως διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία έκανε λόγο για εφημερίες – κόλαση στα νοσοκομεία.
«Είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα, ήταν η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου.
Πήραμε ράντζα δανεικά από το Σωτηρία.
Από τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας πάμε για 10.000 κρούσματα αυτή την εβδομάδα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη, τονίζοντας με αφορμή τα Χριστούγεννα, πως «ο καθένας θα πρέπει να προσπαθήσει να διαφυλάξει την οικογένειά του, να πάρει μέτρα προστασίας για να μη βρεθεί σε ράντζο».
«Οι Πορτογάλοι είναι πιο έξυπνοι από εμάς;
Οι Ιταλοί είναι πιο έξυπνοι από εμάς;
Αυτό δεν το δέχομαι» σημείωσε για τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτές τις χώρες.
«Αν δεν εμβολιαστούμε να πάμε στο 80% plus δεν πρόκειται να γίνει τίποτε» υποστήριξε η κα.Παγώνη.

Γεμάτα τα νοσοκομεία

«Έχει γεμίσει το νοσοκομείο από περιστατικά non COVID, ενώ για τα COVID κλείσαμε κλινικές non COVID για να μπουν μέσα.
Τώρα είναι η σειρά της Αττικής, μετά τη Θεσσαλονίκη.
Τους έχουμε ξεπεράσει.
Είναι τραγικές οι στιγμές.
Από χθες το βράδυ δεν έχει τελειώσει ακόμα η εφημερία δεν ξέρω τι θα γίνει μέχρι το μεσημέρι, είναι φοβερό» τόνισε η κα.Παγώνη.
«Εδώ δεν ξέρουμε τι θα γίνει έως τα τέλη Νοέμβρη, είναι τόσο πιεστική η κατάσταση και τα χειρότερα βέβαια είναι μπροστά μας δεν το συζητάμε.
Όταν φτάσει σε ένα σημείο να γεμίσει το νοσοκομείο με ράντζα που σημαίνει ότι δε θα μπορέσει να διαχειριστεί όλους τους αρρώστους γιατί είναι πάρα πολλοί, ένα προσωπικό πιεσμένο και κουρασμένο που δεν έχει πάρει άδειες γιατί υπάρχει αναστολή αδειών, καταλαβαίνετε ότι από δω και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ γιατί μπαίνει ο χειμώνας και ήδη ξεκίνησαν οι ιώσεις» υπογράμμισε η κα.Παγώνη.

Χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός

«Χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός.
Τα περιστατικά covid που μπήκαν στο Γεννηματάς είναι ηλικίας 28 – 45.
Ήταν ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι, βαριές περιπτώσεις ειδικά παχύσαρκοι με υποκείμενα σωληνώθηκαν.
Και τα non COVID είναι βαριά περιστατικά» είπε η κα.Παγώνη.

Σαρηγιάννης: Σαρώνει Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα η covid

Την θέση πως ο κορωνοϊός σαρώνει Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε πως τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
«Είμαστε σε μία αυξητική πορεία, ξεπεράσαμε τα 6.000 κρούσματα και αυτή τη βδομάδα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, γιατί τα μέτρα προφανέστατα δεν έχουν ακόμα επίδραση.
Δεν πρόκειται να φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα εάν τα μέτρα εφαρμοστούν», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, ο οποίος ωστόσο εκτίμησε ότι θα φτάσουμε τα 9.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου.
Όπως είπε, τα μέτρα θα λειτουργήσουν σαν φρένο, δεν θα σταματήσουν όμως ολοκληρωτικά την πανδημία.
«Τα μέτρα δεν θα ανατρέψουν την πορεία της πανδημίας άμεσα, θα χρειαστεί χρόνος γι’ αυτό.
Πρέπει να κάνεις κάτι πολύ δραστικό όταν έχεις τέτοια διασπορά στην κοινότητα» τόνισε ο κ.Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας πως ο ρυθμός εμβολιασμού σε συνδυασμό με τον ρυθμό της φυσικής ανοσίας λόγω νόσησης θα φέρει την πολυπόθητη αποκλιμάκωση γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.

Καπραβέλος: Διασωληνώνουμε ασθενείς εκτός ΜΕΘ – Ζούμε στιγμές του 2020

Ξαναζούμε στιγμές του 2020 υποστήριξε ο διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην τεράστια πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία στη βόρεια Ελλάδα.
«Χθες Κυριακή διασωληνώθηκαν ασθενείς εκτός ΜΕΘ και σήμερα το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» ξεκινάει εφημερία χωρίς καμία ελεύθερη κλίνη σε ΜΕΘ
Ζούμε και πάλι στιγμές του Νοεμβρίου του 2020» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Καπραβέλος, ο οποίος απέδωσε την εκρηκτική εικόνα της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα γενικά και στη Θεσσαλονίκη ειδικά, στο γεγονός ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά, αλλά και στο ότι δεν τηρούνται τα μέτρα.

Εμβολιασμοί στα παιδιά άνω των 5 ετών

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, υποστήριξε πως σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών από την ηλικία των 5 ετών, υπάρχουν μελέτες που δίνουν το «πράσινο φως» στο εμβόλιο της Pfizer, οι οποίες όμως θα εξεταστούν τόσο από τον ΕΜΑ όσο και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις στη χώρα μας.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε στη συνέχεια ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου φθίνει με τον καιρό, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μηδενίζεται και συνεχίζει να προστατεύει από τη βαριά νόσηση, καλώντας όμως όλους να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου μόλις περάσει το εξάμηνο από τη δεύτερη.

Τραγική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Τραγική παραμένει η κατάσταση στις ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, με τους γιατρούς να εκπέμπουν σήμα κινδύνου.
Όπως λένε, κάθε εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη.
Το πρωί της Κυριακής (7/11/2021) τελείωσε η εφημερία στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με όλες τις κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας γεμάτες, ενώ 7 ασθενείς είναι σε αναμονή για να μπουν στη μονάδα.
Μάλιστα, καταγράφηκε ρεκόρ στις εισαγωγές για το συγκεκριμένο νοσοκομείο, καθώς άγγιξαν τις 40.
Η αναμονή έξω ήταν πάρα πολύ μεγάλη, εικόνα που είχε να παρατηρηθεί πολλούς μήνες.
Εξάλλου, ξεκίνησε η εφημερία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο με όλες τις ΜΕΘ να είναι καλυμμένες.
Σύμφωνα με τους γιατρούς, αν η κατάσταση συνεχίσει να εκτυλίσσεται με τον ίδιο ρυθμό, τότε ο Νοέμβριος του 2021  θα είναι πολύ δυσκολότερος από τον περυσινό.

Πίεση σε Βόρεια Ελλάδα και Αττική

Μεγάλη είναι η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 491 ασθενείς έναντι 309 την 1η Νοεμβρίου.
Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 91 ασθενείς έναντι 66 την 1η Νοεμβρίου.
Στην Αττική σε απλές κλίνες νοσηλεύονται 743 ασθενείς με κορωνοϊό έναντι 632 την 1η Νοεμβρίου.
Σε κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ νοσηλεύονται 159 ασθενείς έναντι 139 την 1η Νοεμβρίου.

Συναγερμός στο Βόλο

Αναστάτωση επικρατεί στο νοσοκομείο του Βόλου, λόγω διασποράς κορωνοϊού σε non - Covid κλινική.
Σε έλεγχο που έγινε σε ασθενείς στην Α’ Παθολογική Κλινική εντοπίστηκαν τέσσερα θετικά κρούσματα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.
Οι ασθενείς θα υποβληθούν σε μοριακά τεστ για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα.
Η Μαγνησία είναι μια από τις περιοχές με τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 151 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο.

Στους 16.295 οι νεκροί

Στους 16.295 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή (7/11/2021) 4.307 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid , εκ των οποίων13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 784.904 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 153 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.796 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Cοvid είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.295 νεκροί.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_142.JPG1_158.JPG


Στους 470 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 470 (58.1% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 382 (81.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 88 (18.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.351 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 385 (ημερήσια μεταβολή +11.92%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 337 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
3_99.JPG

4_81.JPG
diaspora_34.JPG
diaspora_b_2.JPG
kabyles_33.JPG
ΕΟΔΥ: 902 κρούσματα στην Αττική, 766 στη Θεσσαλονίκη – Εφιάλτης στη Λάρισα

Πρώτη στις μολύνσεις παραμένει η Αττική, καθώς καταγράφει 902 από τις συνολικά 4.307.
Στο κόκκινο παραμένει η Θεσσαλονίκη με 766 νέα κρούσματα, ενώ σε αρκετές ακόμα περιοχές της χώρας καταγράφεται τριψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων.

Ειδικότερα, στην Αττική τα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

• Ανατολική Αττική 104
• Βόρειος Τομέας Αθήνας 140
• Δυτική Αττική 29
• Δυτικός Τομέας Αθήνας 104
• Κεντρικός Τομέας Αθήνας 308
• Νήσων 15
• Νότιος Τομέας Αθήνας 103
• Πειραιάς 99

Οι περιφέρειες που καταγράφουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, είναι:

• Αχαΐα 139
• Λάρισα 262
• Μαγνησία 151
• Πέλλα 106
• Σέρρες 106

Αναλυτικά τα κρούσματα στις περιφέρειες σε ολόκληρη την Ελλάδα:
krousmata_greece.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης