Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τι ισχύει για τις εξετάσεις αντισωμάτων - Προφυλάσσουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Delta του Covid;

Τι ισχύει για τις εξετάσεις αντισωμάτων - Προφυλάσσουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Delta του Covid;
Όλες οι εξετάσεις που διενεργούνται στα διαγνωστικά κέντρα στοχεύουν το αρχικό στέλεχος, τον κορωνοϊό της Wuhan και όχι της μετάλλαξης Delta
Σχετικά Άρθρα

Για τα αντισώματα που αναπτύσσει ο ανθρώπινος οργανισμός μέσω του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, αλλά και της φυσικής νόσησης μίλησε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Τέρπος, ο οποίος μαζί με την ομάδα του διεξάγει σχετική έρευνα από την αρχή της πανδημίας.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες αντισωμάτων:
Αυτά που στοχεύουν μια πρωτεΐνη του κορωνοϊού, τα οποία είναι συνήθως αυτά που μετρώνται στα εργαστήρια και τα λεγόμενα εξουδετερωτικά αντισώματα, τα οποία σκοτώνουν τον ιό και είναι τα πιο σημαντικά.
Υπογράμμισε δε ότι όλες οι εξετάσεις που διενεργούνται στα διαγνωστικά κέντρα στοχεύουν το αρχικό στέλεχος, τον κορωνοϊό της Wuhan και όχι της μετάλλαξης Delta.

Η μετάλλαξη Delta

«Αν κάποιος έχει στο αίμα του εξουδετερωτικά αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό της Wuhan κατά 100%, το αντίστοιχο ποσοστό για τη μετάλλαξη Delta είναι περίπου 70%.
«Αυτό σημαίνει ότι αν πάρω μια εξέταση από ένα διαγνωστικό που λέει μια τιμή, η οποία μάλιστα δεν αφορά σε εξουδετερωτικά, δε μπορεί να σου πει τίποτα για το τι γίνεται με τη Delta.
Δεν υπάρχουν τέτοιες μελέτες και γι’ αυτό δεν υπάρχει και κανένας λόγος να κάνει κάποιος υγιής πολίτης μια τέτοια εξέταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τέρπος.

Τα αντισώματα για τη Delta

Σύμφωνα με την έρευνα του, οι εμβολιασμένοι έχουν εξουδετερωτικά αντισώματα σε επαρκή επίπεδα έναντι του ιού της Wuhan εννιά μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε ποσοστό περίπου 80%.
Ωστόσο, για τα αντισώματα της μετάλλαξης Delta το ποσοστό πέφτει περίπου στο μισό, στο 40% τονίζοντας την ανάγκη της τρίτης δόσης.
«Για παράδειγμα, εγώ έκανα το εμβόλιο τον Γενάρη με όλους τους υγειονομικούς.
Η πρώτη δόση δε μου έκανε σχεδόν τίποτα, με τη δεύτερη δόση έφτασα σε ποσοστά εξουδετέρωσης του ιού 93%, τρεις μήνες μετά αυτό έπεσε στο 65%.
Πάντα όμως μιλάμε για τον ιό της Wuhan. Στο εννεάμηνο ήταν στο 40% που σημαίνει ότι για τη Delta δεν είχα σχεδόν καμία προστασία.
Οπότε με το που άνοιξε η πλατφόρμα, έκανα την τρίτη δόση και το ποσοστό μια εβδομάδα μετά ανέβηκε στο 95%.
Αυτό σημαίνει ότι με 95% εξουδετέρωση της Wuhan, ότι θα έχω και πολύ υψηλή εξουδετέρωση της Delta, στο 70%», τόνισε ο καθηγητής Αιματολογίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης