Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει το 4ο κύμα της πανδημίας - Μαύρες προβλέψεις για 10.000 κρούσματα - Προβληματισμοί, τα επόμενα βήματα

Σαρώνει το 4ο κύμα της πανδημίας - Μαύρες προβλέψεις για 10.000 κρούσματα - Προβληματισμοί, τα επόμενα βήματα
Εφιαλτικές οι προβλέψεις των επιστημόνων για την εξέλιξη της πανδημίας -  Πότε προβλέπουν την κορύφωση του 4ου κύματος - Αυξάνονται οι εμβολιασμοί
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σαρωτικό είναι το 4ο κύμα πανδημίας στην Ελλάδα, που καταγράφει από τα χειρότερα στατιστικά στην Ευρώπη, με τους ειδικούς να προβλέπουν περαιτέρω επιδείνωση το επόμενο διάστημα.
Κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στους εμβολιασμούς (που αυξήθηκαν, κλείστηκαν 130.000 ραντεβού για την πρώτη δόση την τελευταία εβδομάδα) και στην τρίτη αναμνηστική δόση, θέτοντας παράλληλα στο στόχαστρο τους ανεμβολίαστους πολίτες - για τους οποίους ήδη έχουν τεθεί σε ισχύ περιοριστικά μέτρα προκειμένου να πεισθούν να εμβολιαστούν - , αλλά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων να βρίσκεται στο τραπέζι και τη συζήτηση γύρω από το θέμα της χρονικής ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού, αφού τα αντισώματα διαρκούν 6 με 8 μήνες, να έχει ανοίξει.
Μάλιστα, για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και την διάρκεια ισχύος του, σε σχέση και με την τρίτη δόση του εμβολίου, όπως έχει επισημανθεί δια στόματος της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μ. Γκάγκα, σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα εφαρμοστούν και στην Ελλάδα.
Πάντως, με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για την περαιτέρω πορεία της πανδημίας να είναι εφιαλτικές και να προειδοποιούν για εκατομμύρια μολύνσεις , κυρίως των ανεμβολίαστων, το επόμενο τρίμηνο, κάτι που σημαίνει περισσότερες σοβαρές νοσηλείες και θανάτους, οι ειδικοί θέτουν εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων το lockdown, προκειμένου να ανακοπεί η αυξητική τάση των κρουσμάτων.
Ωστόσο, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα υπάρξει ξανά lockdown, κάτι που επανέλαβε την Κυριακή 7/11 και τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά περιοριστικά μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους, όσο και ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης. 
Για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων έκανε λόγο η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής – ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, εκτιμώντας πως είμαστε κοντά στα 10.000 κρούσματα ημερησίως και στους 100 θανάτους, ενώ κορύφωση του 4ου κύματος στα μέσα Δεκεμβρίου με 9.000 κρούσματα σε ημερήσια βάση και 1.000 διασωληνωμένους προβλέπουν οι επιστήμονες.

Γεωργιάδης: Lockdown δεν θα υπάρξει - Πιθανά τοπικά περιοριστικά μέτρα μόνο για τους ανεμβολίαστους

«Lockdown δεν θα υπάρξει» ξεκαθάρισε εκ νέου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά περιοριστικά μέτρα που θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.
«Τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού τα οριζόντια μέτρα να μην επηρεάζουν πολύ τη ζωή των εμβολιασμένων», ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης.
Εξηγώντας γιατί αποκλείεται ένα lockdown ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε «όχι επειδή αποκλείεται να βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, δυστυχώς δεν αποκλείεται, με 35% των πολιτών ανεμβολίαστους. Ο λόγος που δεν θα γίνει το lockdown είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραβιάσει συνταγματικές ελευθερίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι δια της επιλογής τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους. Άρα, δεν μπορείς να τους πεις ότι σε "κλείνω σπίτι"».
Κατά τον ίδιο, το πρόβλημα με την πανδημία είναι ότι οι εμβολιασμένοι και κολλάνε και μπορούν να μεταδώσουν, όμως δεν πεθαίνουν, δεν πάνε σε εντατική και δεν επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους, που αν κολλήσουν, 1 στους 10 μπορεί να πεθάνει.

Καθημερινά έως 30 χιλ. ραντεβού για εμβολιασμό

Ο κ. Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι από τη μέρα που ανακοινώθηκαν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ξαφνικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα «πήρε μπρος» και καθημερινά κλείνονται 20.000-30.000 ραντεβού.
Απαντώντας γιατί δεν επιβλήθηκαν rapid test και στα σούπερ μάρκετ, είπε ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποκλείσει την πρόσβαση σε εκείνη τη μειοψηφία των πολιτών που όχι μόνο δεν κάνουν το εμβόλιο, αλλά δεν κάνουν ούτε τεστ. «Αυτούς τους ανθρώπους δεν μπορείς να τους αφήσεις να πεθάνουν της πείνας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πλεύρης: Δεν υπάρχει σκέψη για γενικό ή τοπικό lockdown

«Δεν υπάρχει σκέψη για γενικό ή τοπικό lockdown. Αυτήν την στιγμή, το μοντέλο που ακολουθούμε και εμείς και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στηρίζεται στο ότι υπάρχει το εμβόλιο και η προστασία του», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
«Δεν υπάρχει επιλογή να τιμωρηθεί το 73% που έχει εμβολιαστεί, λόγω μιας νοοτροπίας που λέει ότι “κάποιος που έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί, θα περιορίσει τις ελευθερίες των υπόλοιπων”», ανέφερε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στα νέα περιοριστικά μέτρα και τα ραντεβού για εμβολιασμούς που έχουν αυξηθεί, όσο και στις θεραπείες του κορωνοιού.
Με αφορμή τα νέα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ και αφορούν τους ανεμβολίαστους, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι «βασική αρχή μας είναι ότι ο εμβολιασμένος όχι δεν νοσεί, αλλά νοσεί πιο δύσκολα ή νοσεί πιο ελαφρά. Αν αυτή την στιγμή είχαν εμβολιαστεί όλοι, θα θέλαμε όσες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό, όσες θέλουμε για την γρίπη».
Αφού σημείωσε ότι «άλλες χώρες ακολουθούν πιο σκληρά μέτρα», υπογράμμισε πως «αυτό που επιλέγουμε είναι να έχουμε πολύ περισσότερα τεστ και να μπορέσουμε να βρούμε νωρίς όσους έχουν νοσήσει, γιατί αυτοί θα αναπαράγουν τον ιό στους γύρω τους».
Αναφορικά με τις εκκλησίες και τις εξαιρέσεις για τα rapid test, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως «υπάρχουν κάποιοι χώροι που θεωρούνται χώροι αναγκαιότητας - και στο πλαίσιο συνταγματικότητας - που δεν μπορεί να ζητείται τεστ, όπως τα καταστήματα προμήθειας τροφίμων. Για τις εκκλησίες έχει γίνει ένα θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης που εγώ δεν μπορώ να το παρακολουθήσω».

Αυξήθηκαν τα ραντεβού για τους εμβολιασμούς

Ακόμη, ο υπουργός Υγείας μίλησε για αύξηση των ραντεβού για την πρώτο δόση εμβολίου.
Όπως είπε, «τα νούμερα έχουν βελτιωθεί. Τα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν αυξηθεί σε περίπου 20.000 ημερησίως, ενώ είχαν πέσει στα 5.000 ημερησίως, επί συνόλου 9.000 εμβολίων πρώτης και δεύτερης δόσης που γίνονταν κάθε ημέρα».
Στην αύξηση αυτή, όπως εκτίμησε, συνέβαλαν τόσο τα μέτρα που επιβλήθηκαν, όσο κυρίως και η εικόνα που βλέπουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες ότι υπάρχει γύρω τους, με την κατάσταση στις ΜΕΘ και το γεγονός ότι σε αυτές η συντριπτική πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι.
Συμπλήρωσε πως υπάρχει άνοδος τεσσάρων μονάδων στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και σημείωσε πως «δεν ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν ξαφνικά θα πάω να την κάνω. Σημαίνει ότι έγινε κάποια δουλειά για αυτό. Συνολικά είμαστε 7-8 μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πιστεύω όμως ότι θα τον φτάσουμε».

Μονοκλωνικά αντισώματα και χάπια

Σχετικά με θεραπείες του κορωνοϊού, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «επειδή αναμένεται η έγκριση συγκεκριμένου μονοκλωνικού στα μέσα Νοεμβρίου, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να έρθει στην Ελλάδα, τώρα που θα πάρει άδεια. Ο κ. Πολάκης μας εγκαλούσε για ένα μονοκλωνικό, το οποίο μία φορά είχε ανακληθεί και πλέον έχει αποσυρθεί».
Πρόσθεσε ότι «για τα χάπια, έχουν γίνει ενέργειες και μέσω της ΕΕ και διμερώς για να έρθουν παρτίδες άμεσα και στην Ελλάδα. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτές οι θεραπείες δεν είναι για όλους και δεν θα πρέπει να είναι αποτρεπτικές για κάποιον να κάνει το εμβόλιο».

Γεωργαντάς: Αυξάνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών - Κλείστηκαν 130.000 ραντεβού για πρώτη δόση εμβολίου

Πήρε «μπρος» ξανά το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς τριπλασιάστηκε την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των ραντεβού πρώτης δόσης.
«Ο κόσμος με υπευθυνότητα και αντιλαμβανόμενος την ανάγκη να θωρακιστεί είτε κάνοντας την πρώτη δόση του εμβολίου, είτε την αναμνηστική, το τελευταίο διάστημα δείχνει μια ιδιαίτερη κινητικότητα», τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο  υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γ. Γεωργαντάς, δίνοντας τα σχετικά στοιχεία.
Ήδη, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, την τελευταία εβδομάδα (από Δευτέρα 1/11 μέχρι το Σάββατο 6/11), 130.000 πολίτες προγραμμάτισαν το ραντεβού τους για την πρώτη δόση, σε σχέση με 45.000 που ήταν μια εβδομάδα του Οκτωβρίου.
Ακόμη, κλείστηκαν πάνω από 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση, ενώ μόνο το Σάββατο 6/11 εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση 15.000 πολίτες.
«Τη Δευτέρα θα φτάσουμε το μισό εκατομμύριο από ανθρώπους που έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Από την Παρασκευή και το Σάββατο έχουν σταλεί και μηνύματα για να υπενθυμίσουν στον κόσμο που συμπληρώνει το εξάμηνο του ότι έχει τη δυνατότητα να κάνει την αναμνηστική δόση», ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς και πρόσθεσε με αφορμή τον εμβολιασμό μόνο στις 6/11 με την πρώτη δόση 15.000 πολιτών πως «είναι σαν να θωρακίστηκε μια μικρή πόλη».

Ψαλτοπούλου (ΕΚΠΑ): Περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα, κοντά στα 10.000 - Ανοιχτό το ενδεχόμενο lockdown

«Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής – ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, εκτιμώντας πως είμαστε κοντά στα 10.000 κρούσματα ημερησίως και στους 100 θανάτους.
Η κα Ψαλτοπούλου μιλώντας στο MEGA έκανε λόγο για εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα και σημείωσε πως «δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 μέρες».
Πρόσθεσε ωστόσο, πως «σε όλη την Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και όλα τα υγειονομικά μέτρα, αλλά βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown».
Κατά την ίδια, «έχουμε δύο παράλληλες επιδημίες, των ανεμβολίαστων και των πρώην εμβολιασμένων, όσων δηλαδή έχουν κάνει εμβόλιο πριν από 8 μήνες, οπότε και δεν έχουν πλέον αντισώματα».

Πίεση στο ΕΣΥ

«Στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αναβάλλονται ήδη τακτικά χειρουργεία και στην Αθήνα τώρα ξεκινά και εμφανίζεται το συγκεκριμένο φαινόμενο εξαιτίας της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ», τόνισε η κα Ψαλτοπούλου.
Υπογράμμισε πως «ο εμβολιασμός είναι τόσο σημαντικός, καθώς προστατεύει τόσο από την βαριά νόσηση άμεσα, όσο και από την περαιτέρω επιβάρυνση της υγείας του ασθενούς μελλοντικά».

Για τα φάρμακα

Η κα Ψαλτοπούλου ανέφερε ακόμη ότι «τα φάρμακα τόσο της Merck, όσο και της Pfizer, ακόμη και αν εγκριθούν μέσα στο 2022, θα χρησιμοποιηθούν μόνο ενδονοσοκομειακά και μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα επαρκούν».
«Το παράδοξο είναι πως στους κύκλους των ανεμβολίαστων είναι πιο αποδεκτό το χάπι ως μορφή σε σχέση με το εμβόλιο», πρόσθεσε.

Μέσα Δεκεμβρίου η κορύφωση του 4ου κύματος - Προβλέψεις Σαρηγιάννη

Στις αρχές του Δεκεμβρίου  αναμένεται να ξεκινήσει η κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας, με 9.000 κρούσματα ημερησίως και πάνω από 100 θανάτους, με τη σταδιακή αποκλιμάκωση να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου μήνα.
Μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες θα νοσήσουν και περίπου 5.350 θα καταλήξουν.
Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο HERACLES του ΑΠΘ, θα συνεχιστεί η εκθετική αυξητική τάση των τελευταίων ημερών και η κορύφωση αναμένεται γύρω στις 12 Δεκεμβρίου με περίπου 5.700 νοσηλευόμενους και πάνω από 1.000 διασωληνωμένους, ενώ αναμένονται πάνω 125 θάνατοι στις 25/12.
«Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση για τα απαιτούμενα τεστ από τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, εάν εφαρμοστούν αυστηρά και σε συνδυασμό με έναν συνεχιζόμενο ρυθμό εμβολιασμού, μπορούν να επιτύχουν μια επιβράδυνση της αύξησης της διασποράς του ιού, για να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου», αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
Όπως σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης στην Realnews, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουμε επιπλέον 414.000 κρούσματα και 5.350 θανάτους από covid-19, όμως εάν γίνεται επιπρόσθετα ένα self test την εβδομάδα από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους, τα κρούσματα μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν μειωθεί στα 350.000 και οι θάνατοι στους 48.000.
Όπως ο ίδιος εξηγεί, «εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, με έμφαση στις ηλικίες που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ευπάθεια, είναι εφικτό να αναχαιτιστεί πολύ πιο αποδοτικά η αρνητική αυτή δυναμική του 4ου πανδημικού κύματος και να σωθούν οι ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας».
Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει πως είναι σημαντική η λήψη επιπρόσθετων μέτρων.
Όπως αναφέρει, « θα πρέπει να μειώσουμε την πιθανότητα έκθεσης στον ιό στους τόπους εργασίας, στις μεταφορές και στην εκπαίδευση. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να εξοπλίσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς με συσκευές απολύμανσης του αέρα ξεπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και να πάρουμε μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς, στην εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις πανεπιστημιακές σχολές και στα τμήματα να αποφασίσουν για τη μετατροπή των μαθημάτων που γίνονται με τη μορφή διάλεξης με υβριδικό τρόπο».
Υπογραμμίζει δε, πως ειδικά η πρωτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της διασποράς στην κοινότητα.
« Καθώς η διασπορά θα αυξάνεται, η επιβάρυνση των δημοτικών σχολείων θα αρχίσει να γίνεται πιο έντονη, αλλά μπορούμε να το αποφύγουμε βελτιώνοντας τις συνθήκες λειτουργίας τους και σίγουρα αποφεύγοντας τον συνωστισμό που μπορεί να προκύψεις από τις συγχωνεύσεις»(τάξη με 25 παιδιά έχει κατά 36% περισσότερες ενεργές επαφές από τάξη με 17).
Καταλήγει λέγοντας ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας πανδημίας με τόσο επιθετικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να στηρίζεται στο δόγμα των πολλαπλών γραμμών άμυνας και όχι μόνο στα τεστ ή στον εμβολιασμό.

Η εικόνα της πανδημίας


Παρά τα όποια αποσπασματικά μέτρα, ο κορωνοϊός επελαύνει με σχεδόν 6.400 κρούσματα ενώ οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 459, προκαλώντας πίεση στο υποστελεχωμένο και αποδυναμωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Σταθερά οι νεκροί είναι ημερησίως είναι πάνω από 40.
Ιδιαίτερα κρίση χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, που κατέστησαν εκ νέου το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα.
Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία και για τη Θεσσαλία με τον χάρτη της διασποράς να επιβεβαιώνει, πως η Ελλάδα είναι «κατακόκκινη» ως προς το ιικό φορτίο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 12 περιοχές της χώρας είχαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι εφιαλτική, μια και ολοένα και περισσότερες περιοχές στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα «κοκκινίζουν», η επιδημία κατεβαίνει νοτιότερα «χτυπώντας» ακόμα και τη δυτική Αττική (έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη) με τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ να λειτουργούν και πάλι στα όρια τους.

Τα νέα μέτρα - Με click away από 6/11 οι αγορές των ανεμβολίαστων χωρίς τεστ


Με 8.000 αστυνομικούς να... ρίχνονται στη «μάχη» της επιτήρησης και των ελέγχων, τα νέα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού τέθηκαν σε ισχύ από  το Σάββατο, 6 του μηνός, και αφορούν αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους πολίτες.
Τα πρόστιμα, μάλιστα, αναμένεται να είναι «τσουχτερά» τόσο για τους πελάτες παραβάτες όσο και για τους καταστηματάρχες.
«Αποκρυσταλλώνοντας» τα νέα μέτρα, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτά αφορούν κυρίως στην αύξηση των εβδομαδιαίων rapid test από ένα σε δύο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, στην πρόσβαση των ανεμβολίαστων σε τράπεζες, εμπορικά καταστήματα και ανοιχτούς χώρους εστίασης μόνο με την επίδειξη αρνητικού rapid ή PCR test και στην αυστηροποίηση των ελέγχων σχετικά με την επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών και την τήρηση των μέτρων.
Πιο αναλυτικά, τα νέα μέτρα που ισχύουν από τις 6 το πρωί του Σαββάτου 6/11, είναι:
• Υποχρεωτικά δύο τεστ (rapid ή pcr) εβδομαδιαίως για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, με δικό τους κόστος, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε χώρους λατρείας. Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι μπορούν να προσέρχονται στη δουλειά τους με την υποχρέωση διενέργειας δύο τεστ (rapid ή μοριακό) εβδομαδιαίως και για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας, μέχρι 8 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν κάνει το πρώτο από τα δύο υποχρεωτικά test.
• Η πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης και χώρων διασκέδασης γίνεται μόνο με επίδειξη αρνητικού PCR ή rapid test για τους μη εμβολιασμένους
• Δεν  χρειάζεται τεστ για τα καταστήματα τροφίμων (πχ. σούπερ μάρκετ), φαρμακεία ή εκκλησίες
• Περιορισμοί στα γήπεδα, εάν δεν τηρηθεί το μέτρο της μάσκας. Οι ομάδες θα δέχονται ποινές.
• Αυστηρότεροι  έλεγχοι με επίδειξη των σχετικών πιστοποιητικών (εμβολιασμού και νόσησης) και εγγράφου ταυτοπροσωπίας, ενώ οι ποινές αναβαθμίζονται και διπλασιάζονται στα 5.000 ευρώ και 15 μέρες αναστολή λειτουργίας του καταστήματος.
Επίσης, θα γνωστοποιείται το γεγονός ότι συγκεκριμένα καταστήματα δεν τηρούν τα μέτρα (σ.σ. θα μπαίνουν στη λεγόμενη «μαύρη λίστα»).
Στο ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε το βράδυ της Παρασκευής 5/11, τα νέα μέτρα «κωδικοποιούνται» ως εξής:
Αφορούν στο διάστημα από το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00:
Συγκεκριμένα:
Ανήλικοι: Για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών η πρόσβαση σε μικτούς & αμιγείς χώρους θα γίνεται με αρνητικό self test
Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Με αρνητικό Rapid test ή PCR πρόσβαση σε δημόσιο & ιδιωτικό τομέα
Ανεμβολίαστοι καταναλωτές: Με αρνητικό Rapid test ή PCR οι αγορές εντός καταστημάτων
Οι αγορές όσων δεν διαθέτουν test θα γίνονται με την λογική click away, δηλαδή τηλεφωνικά ή διαδικτυακά οι παραγγελίες και θα το παίρνουν από το μαγαζί, χωρίς τα ραντεβού που ίσχυαν στο παρελθόν.
Είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες & τράπεζες: Με αρνητικό Rapid test ή PCR
Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και οι εκκλησίες για τις οποίες ωστόσο υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Ιερά Σύνοδο οι πιστοί να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ πριν την προσέλευση τους στους ιερούς ναούς.
Επίσης, αναμένεται μπαράζ ελέγχων από 8.000 αστυνομικούς από διάφορες υπηρεσίες.
Να σημειωθεί ότι για την πρώτη παράβαση ενός καταστήματος προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Λουκέτο από 7-60 ημέρες σε περίπτωση υποτροπής και 300 ευρώ για πελάτες που δεν έχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

H εικόνα την πρεμιέρα των νέων μέτρων

Οι περισσότεροι πελάτες στους χώρους εστίασης και τα εμπορικά καταστήματα, που ελέγχθηκαν, διέθεταν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, σύμφωνα με τα στοιχεία κλιμακίων της ΕΛΑΣ, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως οι ανεμβολίαστοι που χρειάζονται αρνητικό rapid test ή PCR για να εισέλθουν σε καταστήματα και χώρους εστίασης, επέλεξαν να παραμείνουν σπίτι τους , κατά την αυλαία των νέων μέτρων.Αρμόδιες πηγές ανέφεραν στον ΣΚΑΪ ότι ενδεχομένως ορισμένοι ανεμβολίαστοι να περιμένουν να «ξεφουσκώσουν» οι έλεγχοι για να κυκλοφορήσουν για καφέ ή για βόλτα στα καταστήματα τις επόμενες ημέρες.
Οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων ανάσχεσης του κορωνοϊού είναι αυστηροί ενώ βαριά είναι τα πρόστιμα για τα καταστήματα που τα παραβιάζουν.


ΕΟΔΥ: 6.393 κρούσματα Covid και 43 θάνατοι στις 6/11

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (6/11/2021) 6.393 νέα κρούσματα Covid -19, εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 780.621 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 50.7% άνδρες.1 Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 161 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.819 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.243 νεκροί.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_156.JPG
2_141.JPG

Στους 459 οι διασωληνωμένοι

O αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 459 (59.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 81.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 377 (82.14%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 82 (17.86%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.349 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 344 (ημερήσια μεταβολή -3.37%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 328 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
4_80.JPG7_33.JPG3_98.JPG

kabyles_31.JPG

6_46.JPG

Πρώτες Αττική και Θεσσαλονίκη – 12 περιοχές με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων

Από τα 6.393 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στη χώρα, τα 1.481 εντοπίζονται στην Αττική και τα 1.052 στη Θεσσαλονίκη.
Αξίζει να σημειωθεί πως άλλες 12 περιοχές έχουν τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν νέα κρούσματα:

489 στη Λάρισα
181 στη Μαγνησία
159 στις Σέρρες
158 στην Αχαΐα
147 στα Τρίκαλα
141 στην Πέλλα
130 στη Φθιώτιδα
123 στην Έβρο
121 στην Ημαθία
120 Ιωάννινα
164 Κοζάνη
103 στη Δράμα

Τα κρούσματα στην Αττική, κατανέμονται ως εξής:

Ανατολική Αττική 172
Βόρειος τομέας Αθηνών 210
Δυτική Αττική 61
Δυτικός τομέας Αθηνών 222
Κεντρικός τομέας Αθηνών 430
Περιφερειακή Ενότητα Νήσων 21
Νότιος τομέας Αθηνών 189
Πειραιάς 176

Τα κρούσματα σε ολόκληρη τη χώρα:


5_54.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης