Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μόσιαλος: Έσχατη λύση το lockdown – Τι πρέπει να γίνει εάν ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» για την πανδημία

Μόσιαλος: Έσχατη λύση το lockdown – Τι πρέπει να γίνει εάν ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» για την πανδημία
To lockdown είναι το έσχατο μέτρο που μπορεί να πάρει μια χώρα αυτή τη στιγμή, τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας
Σχετικά Άρθρα

Για το plan b που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα εάν ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» της πανδημίας μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος απορρίπτοντας σε κάθε περίπτωση νέο lockdown.
Ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στη σημασία της τρίτης δόσης εμβολίου πρώτα για τους ανοσοκατεσταλμένους και μετά για όλους τους εμβολιασμένους πολίτες αλλά και στην αύξηση των εμβολιασμών πρώτης δόσης που όπως είπε «ήδη έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν και αυτό είναι ευχάριστο».
Σύμφωνα με τον καθηγητή εάν ο αριθμός των ανεμβολίαστων μειωθεί από 600.000 σε 300.000 και 200.000, δεν θα περάσουμε δύσκολο χειμώνα.

Εάν ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές»

Στην περίπτωση που οι «κόκκινες γραμμές» ξεπεραστούν, ο καθηγητής πρότεινε αυστηροποίηση των μέτρων, αυστηροποίηση των ποινών, υποχρεωτική χρήση μάσκας και έλεγχος για την εφαρμογή του μέτρου.
Επίσης αναφέρθηκε στην πιθανότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων.
Σε κάθε περίπτωση ανέφερε ότι «δεν πάμε στο lockdown αμέσως» καθώς πρόκειται για το έσχατο μέτρο που μπορεί να πάρει μια χώρα αυτή τη στιγμή.
«Δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί αν κάνουμε σωστά αυτά που πρέπει να κάνουμε τις επόμενες ημέρες», τόνισε.

Βατόπουλος για lockdown: Ποτέ μην λες ποτέ

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο για νέο lockdown το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε για το ενδεχόμενο lockdown «ποτέ μη λες ποτέ» ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για rapid test σε εμβολιασμένους.
Για αυτούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ανέφερε οτι «είναι σαφές ότι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που εμποδίζει διάφορους ανθρώπους να εμβολιαστούν, που δεν είναι πάντα το ίδιο, και να απαντήσουμε στο πρόβλημα κάθε κοινωνικής ομάδας, στη γλώσσα της.
Πολύ χρήσιμη θα ήταν ακόμη μία επίσημη ανακοίνωση των παρενεργειών του εμβολίου, ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση που γίνεται κυρίως στα social media.
Και επίσης απαιτείται κατά τη γνώμη μου πανστρατιά. Πόρτα-πόρτα. Να κινητοποιηθούν πολιτευτές, συνδικαλιστές, σύλλογοι.
Δεν φτάνει να βγαίνουμε οι γιατροί και να λέμε αυτά που λέμε, ούτε να βγαίνουν οι αρχηγοί των κομμάτων και να λένε αυτά που λένε.
Χρειάζεται λιγότερο τεχνική και πατερναλιστική προσέγγιση του θέματος και περισσότερη να μπει κανείς στον τρόπο σκέψης αυτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Να καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα τους. Και χωρίς να τους αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν τη ζωή τους, να προσπαθήσει να τους πείσει να εμβολιαστούν».

«Ουδέποτε είπαμε να μην χρησιμοποιούνται μάσκες παντού»

Παράλληλα ο κ. Βατόπουλος μιλάει για τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν απόψεις στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και μέσα στην επιτροπή, ότι θα έπρεπε να είναι αυστηρότερα, κυρίως σε επίπεδο περιορισμού του συνωστισμού. Κάτι που όπως λέει, οι ειδικοί θα το δουν στην πορεία. «Κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει και του απρόβλεπτου που κινείται η επιδημία, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε στρατηγικές αντιμετώπισης με ορίζοντα δύο τριών εβδομάδων».
«Αν ήμουν ανεμβολίαστος θα απέκλεια μόνος μου τον εαυτό μου από τέτοιου είδους εκδηλώσεις», απαντά στην ερώτηση πόσο επισφαλές είναι το κλάμπινγκ σε κλειστούς χώρους, χωρίς μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας. Μάλιστα για τις μάσκες, ο καθηγητής αναφέρει ότι κατά τη γνώμη του πρέπει να είναι παντού υποχρεωτικές, με έναν ρεαλισμό.
«Από πλευράς επιτροπής ουδέποτε είπαμε να μην χρησιμοποιούνται μάσκες παντού».
Όσον αφορά το θέμα της λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού μετά το πέρας του εξαμήνου, αναφέρει τους λόγους που προς ώρας δεν γίνεται, αλλά το τοποθετεί χρονικά κοντά.

Απρόβλεπτη η πανδημία

Σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και από κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Βατόπουλος επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά την εκπεφρασμένη άποψη του: «Ποτέ μη λες ποτέ.
Διότι η πανδημία είναι πολλές φορές απρόβλεπτη, κινείται με μεγάλη ταχύτητα και με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά.
Προφανώς ισχυρή θέληση όλων μας, και όλοι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοια μέτρα».
Ο καθηγητής αφήνει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής rapid test σε εμβολιασμένους προκειμένου να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, αναλόγως πάντα με την εξέλιξη της επιδημίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης