Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία - Μιλάνε για εκατόμβη νεκρών και ζητούν …lockdown!

Δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία - Μιλάνε για εκατόμβη νεκρών και ζητούν …lockdown!
Δραματικές είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την εξέλιξη του ιού - Προειδοποίηση για εκατόμβη νεκρών μέχρι τα Χριστούγεννα
Σχετικά Άρθρα

 Με μελανά χρώματα σκιαγραφείται από την πλευρά την ειδικών η περαιτέρω πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αφού προειδοποιούν για ανεξέλεγκτες καταστάσεις μετά τις 20 Νοεμβρίου και προβλέπουν ότι το επόμενο διάστημα θα καταγραφούν 8.000-9.000 κρούσματα.
Με το σύστημα υγείας να ασφυκτιά και τα νέα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους να βρίσκονται ήδη από σήμερα (6/11) σε ισχύ, σε μια προσπάθεια να πειστούν και αυτοί που γυρνούν την πλάτη στο εμβόλιο να το κάνουν, δραματικές είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για την εξέλιξη του ιού, καθώς προειδοποιούν για εκατόμβη νεκρών μέχρι τα Χριστούγεννα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων αφήνει ανοιχτό τοε ενδεχόμενο για ένα νέο lockdown, προκειμένου να ανακοπεί η πορεία του ιού.

Βατόπουλος για lockdown: Ποτέ μην λες ποτέ

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο για νέο lockdown το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε για το ενδεχόμενο lockdown «ποτέ μη λες ποτέ» ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για rapid test σε εμβολιασμένους.
Για αυτούς που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ανέφερε οτι «είναι σαφές ότι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που εμποδίζει διάφορους ανθρώπους να εμβολιαστούν, που δεν είναι πάντα το ίδιο, και να απαντήσουμε στο πρόβλημα κάθε κοινωνικής ομάδας, στη γλώσσα της.
Πολύ χρήσιμη θα ήταν ακόμη μία επίσημη ανακοίνωση των παρενεργειών του εμβολίου, ώστε να σταματήσει η παραπληροφόρηση που γίνεται κυρίως στα social media. Και επίσης απαιτείται κατά τη γνώμη μου πανστρατιά. Πόρτα-πόρτα. Να κινητοποιηθούν πολιτευτές, συνδικαλιστές, σύλλογοι.

Να υπάρξει μία πολύ μεγάλη κινητοποίηση της Πολιτείας

Δεν φτάνει να βγαίνουμε οι γιατροί και να λέμε αυτά που λέμε, ούτε να βγαίνουν οι αρχηγοί των κομμάτων και να λένε αυτά που λένε.
Χρειάζεται λιγότερο τεχνική και πατερναλιστική προσέγγιση του θέματος και περισσότερη να μπει κανείς στον τρόπο σκέψης αυτών που δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Να καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα τους. Και χωρίς να τους αλλάξει τον τρόπο που βλέπουν τη ζωή τους, να προσπαθήσει να τους πείσει να εμβολιαστούν».

«Ουδέποτε είπαμε να μην χρησιμοποιούνται μάσκες παντού»

Παράλληλα ο κ. Βατόπουλος μιλάει για τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν απόψεις στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και μέσα στην επιτροπή, ότι θα έπρεπε να είναι αυστηρότερα, κυρίως σε επίπεδο περιορισμού του συνωστισμού. Κάτι που όπως λέει, οι ειδικοί θα το δουν στην πορεία. «Κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει και του απρόβλεπτου που κινείται η επιδημία, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε στρατηγικές αντιμετώπισης με ορίζοντα δύο τριών εβδομάδων».
«Αν ήμουν ανεμβολίαστος θα απέκλεια μόνος μου τον εαυτό μου από τέτοιου είδους εκδηλώσεις», απαντά στην ερώτηση πόσο επισφαλές είναι το κλάμπινγκ σε κλειστούς χώρους, χωρίς μάσκες και αποστάσεις ασφαλείας. Μάλιστα για τις μάσκες, ο καθηγητής αναφέρει ότι κατά τη γνώμη του πρέπει να είναι παντού υποχρεωτικές, με έναν ρεαλισμό.
«Από πλευράς επιτροπής ουδέποτε είπαμε να μην χρησιμοποιούνται μάσκες παντού».
Όσον αφορά το θέμα της λήξης των πιστοποιητικών εμβολιασμού μετά το πέρας του εξαμήνου, αναφέρει τους λόγους που προς ώρας δεν γίνεται, αλλά το τοποθετεί χρονικά κοντά.

Απρόβλεπτη η πανδημία

Σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και από κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Βατόπουλος επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά την εκπεφρασμένη άποψη του: «Ποτέ μη λες ποτέ.
Διότι η πανδημία είναι πολλές φορές απρόβλεπτη, κινείται με μεγάλη ταχύτητα και με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά.
Προφανώς ισχυρή θέληση όλων μας, και όλοι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοια μέτρα».
Ο καθηγητής αφήνει ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής rapid test σε εμβολιασμένους προκειμένου να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, αναλόγως πάντα με την εξέλιξη της επιδημίας.

 

Καπραβέλος: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση μετά τις 20/11 - Μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε εκατόμβη νεκρών

«Μετά τις 20 Νοεμβρίου η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη. Το κύμα αυτό είναι πιο καταστροφικό. Το στέλεχος είναι υπερμεταδοτικό», τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Ν. Καπραβέλος.
Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ προέβλεψε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε εκατόμβη νεκρών, ενώ απηύθυνε έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί και σημείωσε ότι η πολιτεία πρέπει να βρει τον τρόπο να επιβάλει την υποχρεωτικότητα στις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στις εκκλησίες, υπογράμμισε ότι οι πρέπει να επιβάλουν τον έλεγχο και προέβλεψε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε εκατόμβη νεκρών

Τεράστια πίεση στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, είναι τεράστια η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας.
Όπως είπε, «στην τελευταία εφημερία του Παπανικολάου πριν δύο μέρες κάναμε 46 εισαγωγές σε βαριά κατάσταση και 90 από τα άλλα νοσήματα».
Συμπλήρωσε ότι η χθεσινή νύχτα ήταν δραματική, καθώς χάθηκαν δύο ασθενείς και αμέσως μπήκαν άλλοι δύο στη ΜΕΘ, ενώ στη μονάδα εντατικής θεραπείας που διαθέτει 12 κλίνες, στην οποία είναι διευθυντής, είναι όλοι ανεμβολίαστοι.
«Στο τρίμηνο νοσήλευσα 52 ασθενείς. Οι 3 ήταν πλήρως εμβολιασμένοι, δηλαδή μόλις 6%. Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο Παπανικολάου έχει 100% πληρότητα στις ΜΕΘ Covid», σημείωσε.

Τζανάκης: Το επόμενο διάστημα 8.000-9.000 κρούσματα - Με γ΄ δόση γλιτώνουμε έως 2.000 ημερήσια κρούσματα την ημέρα

Το επόμενο διάστημα θα καταγραφούν 8.000-9.000 κρούσματα ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Ν. Τζανάκης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να επισπευστεί ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση καθώς έτσι θα περιοριστούν κατά 1.000-2.000 τα ημερήσια κρούσματα.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι αν είχε εμβολιαστεί το 85%-90% του πληθυσμού οι ημερήσιοι θάνατοι θα ήταν κάτω από 10, ίσως και μηδενικοί κάποιες μέρες, όπως συμβαίνει στην Πορτογαλία.
Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι το τωρινό κύμα της πανδημίας αν και φαντάζει βαρύ, σε επίπεδο θνησιμότητας είναι μειωμένο κατά περίπου 50% σε σχέση με το προηγούμενο, λόγω του εμβολιασμού και εξήγησε πως «ακόμα και οι ελάχιστοι εμβολιασμένοι που θα μπουν στις ΜΕΘ επιζούν κι επανέρχονται κανονικά, ενώ οι ανεμβολίαστοι παίζουν με τις ζωές τους».

Γλιτώσαμε 3.000 θανάτους μεταξύ των δύο κυμάτων

Όπως εξήγησε ο κ. Τζανάκης, στο προηγούμενο κύμα που είχε διάρκεια 121 μέρες, από 1η Φεβρουαρίου έως 31 Μαΐου 2021, ο ημερήσιος μέσος όρος θανάτων ήταν 52 νεκροί και συνολικά 6.318, ενώ σε αυτό το κύμα που ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και διαρκεί μέχρι σήμερα, δηλαδή 128 ημέρες, ο μέσος όρος ημερήσιων θανάτων είναι 26 και το σύνολο των θανάτων είναι 3.362.
Κατά τον ίδιο, «η διαφορά έγκειται στην επίδραση του εμβολιασμού».
Όπως είπε, «γλιτώσαμε 3.000 θανάτους μεταξύ των δύο κυμάτων».

Μπουλμπασάκος: Πίεση στο ΕΣΥ – Μπορεί να φτάσουμε τους 120 νεκρούς ημερησίως

«Aρχίζει πλέον και πιέζεται το σύστημα με την αύξηση των κρουσμάτων και αυτό είναι ανησυχητικό», ενώ «όλες οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να φτάσουμε τους 120 νεκρούς ημερησίως», σύμφωνα με τον διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γ. Μπουλμπασάκο.
Μιλώντας στο Mega ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι «στη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο καλά. Ήδη αισθανόμαστε την πίεση και στο λεκανοπέδιο. Τα κρούσματα είναι αυξημένα, το ίδιο και οι εισαγωγές». Υπογράμμισε δε, πως τα μέτρα για να αποδώσουν «πρέπει να υπάρχει δυνατότητα αστυνόμευσής τους».
Όπως είπε, «για να λειτουργούν θετικά τα μέτρα θα πρέπει να έχουν ισορροπία και λογική. Πολλές φορές τα μέτρα είναι αντιφατικά που ο πολίτης δεν καταλαβαίνει γιατί στις ώρες αιχμής τα ΜΜΜ έχουν πληρότητα 150%. Στην εστίαση, μπορεί όλοι που είμαστε εμβολιασμένοι να σερβιριζόμαστε από ανεμβολίαστο προσωπικό».
Ακόμη, σημείωσε ότι «θα πρέπει η κυβέρνηση να μην απορρίπτει την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Ακόμα και του καθολικού εμβολιασμού», καθώς «δεν αντιμετωπίζονται διαφορετικά οι πανδημίες».
Ο κ. Μπουλμπασάκος ανέφερε ότι «όλες οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να φτάσουμε τους 120 νεκρούς ημερησίως» και πρόσθεσε πως πρέπει «να δίνονται κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους για τον εμβολιασμό τους. Ας μη βλέπουμε μόνο την τιμωρία».

Μανωλόπουλος (Καθ. Φαρμακολογίας): Δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες - Τα φάρμακα κατά του κορωνοϊού θα εγκριθούν αρχικά για άτομα άνω των 65

Δύσκολες θα είναι οι εοπόμενες εβδομάδες, όπως ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.
Ο καθηγητής εξήγησε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί ο αριθμός των θανάτων που θα δώσουν τα τόσα πολλά κρούσματα των τελευταίων ημερών.
"Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες.
Οι 48 θάνατοι που καταγράφηκαν χθες αντανακλούν τα 3.000 περίπου κρούσματα που είχαμε πριν δύο εβδομάδες.
Δεν ξέρω, με τα 6.000 και 7.000 κρούσματα που έχουμε φτάσει τώρα, τι θα βλέπουμε σε δύο εβδομάδες σε θανάτους", σχολίασε.
Σχετικά με την τρίτη δόση, σημείωσε ότι δεν είναι τόσο επείγουσα ώστε να γίνει πριν το εξάμηνο και πρόσθεσε ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο το γεγονός ότι αυξάνονται οι εμβολιασμοί πρώτης δόσης τις τελευταίες εβδομάδες.
Τέλος, ρεαλιστική ελπίδα χαρακτήρισε τα νέα αντιικά φάρμακα της Merck και της Pfizer έναντι του κορωνοϊού.
"Τα χάπια μπορούν να χορηγηθούν νωρίς, τις πρώτες μέρες μετά τη λοίμωξη.
Με το που εκδηλώνονται συμπτώματα είναι σημαντικό να αρχίσει η χορήγηση.
Αν αργήσουν να χορηγηθούν, μετά δε βοηθάνε σε κάτι.
Πρέπει να προλάβουν να μπλοκάρουν τον ιό από το να μπει στα κύτταρα.
Τον περιορίζουν στο ανώτερο αναπνευστικό και δεν τον αφήνουν να κάνει ζημιά", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε ότι η έγκριση που παίρνουν είναι για άτομα άνω των 65 ετών που έχουν και κάποιο νόσημα, είτε διαβήτη είτε κάποιο πρόβλημα καρδιακό ή αναπνευστικό ή ανοσοκατεσταλμένοι.
"Αυτή είναι η ένδειξη, με την οποία παίρνουν την προσωρινή έγκριση.
Όταν θα υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα, θα μπορεί να χορηγηθεί σε όλους", επισήμανε ο κ. Μανωλόπουλος.
Σε ό,τι αφορά στους αντιεμβολιαστές, ανέφερε ότι σε λίγο καιρό θα λένε "δε θέλω το φάρμακο, κάντε μου το εμβόλιο".
Ωστόσο, υπογράμμισε ότι στη φαρμακολογία, τα εμβόλια είναι τα πιο ασφαλή φάρμακα που υπάρχουν από όλες τις κατηγορίες.
"Έχουν τη μικρότερη πιθανότητα να κάνουν παρενέργειες.
Όλα τα άλλα φάρμακα ακόμα και τα πιο ασφαλή που παίρνουμε όλοι μας έχουν πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν κάποιες παρενέργειες", συμπλήρωσε.

Χειλάς: Πυκνώνουν οι περιπτώσεις ολόκληρων οικογενειών που νοσηλεύουμε – Ο ανεμβολίαστος έχει 4,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή νόσο

«Από τους εμβολιασμένους κανείς δεν διασωληνώθηκε, κανείς δεν πέθανε. Με βάση τα δικά μας στοιχεία ο ανεμβολίαστος έχει 4,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για σοβαρή νόσο», αναφέρει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιμελητής Α΄ στην Πέμπτη πνευμονολογική του Νοσοκομείου «Σωτηρία», Γ. Χειλάς.
Όπως ο ίδιος τονίζει μεταξύ άλλων πως «οποιοσδήποτε πεθαίνει στην covid κλινική, πεθαίνει μόνος του, μόνο με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Και αυτό συμβαίνει καθημερινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Σημειώνει δε, πως «έχουμε αντιμετωπίσει περίπτωση ασθενούς που αρνείτο τη διασωλήνωση, η οποία τελικά τον έσωσε. Εξήλθε της κλινικής όρθιος περπατώντας, και δεν πείστηκε για την ύπαρξη του ιού, τόσο ώστε να συναινέσει να κάνει στο εξάμηνο το εμβόλιο».
Δηλώνοντας σοβαρά προβληματισμένος, αναφέρει ότι «από την στιγμή που έγινε ευρέως διαθέσιμο το εμβόλιο, νοσηλεύσαμε στην κλινική μας 368 άτομα, εκ των οποίων το 94,5% ανεμβολίαστοι».

Για εικόνα ασθενών

Σχετικά με το αν υπάρχουν διαφορές στην κλινική εικόνα των ασθενών από τα προηγούμενα κύματα, ο κ. Χειλάς απαντά πως «φαίνεται να είναι πιο βαριά τώρα, κυρίως γιατί οι ανεμβολίαστοι που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει ιός, μας έρχονται μετά από πολλές μέρες, όταν η νόσος έχει προχωρήσει και τα συμπτώματα είναι βαριά».
Αναφερόμενος στην εικόνα που υπάρχει στο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, το «Σωτηρία», ο πνευμονολόγος επισημαίνει ότι «τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση, αλλά με ανοιχτή την κοινωνία. Δεν υπάρχει το ευεργετικό αποτέλεσμα του lockdown. Γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να καταλάβουμε πως από τη στιγμή που δεν εμβολιαζόμαστε, είναι αναμενόμενο. Δεν υπάρχει το lockdown να σώσει τον αφελή που πιστεύει ότι δεν κινδυνεύει από τον ιό. Δεν μπορούμε να έχουμε κλειστή την κοινωνία, από τη στιγμή που έχουμε διαθέσιμο το εμβόλιο».

Μονόδρομος ο εμβολιασμός - Την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα πέθαναν 400 ανεμβολίαστοι ασθενείς

Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος, τονίζει ο κ. Χειλάς , ο οποίος και προσθέτει πως πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή στον εμβολιαστικό ρυθμό, αλλά είναι πολύ βασικό να κάνουμε και την τρίτη δόση.
Όπως αναφέρει, «την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα πέθαναν 400 ανεμβολίαστοι ασθενείς. Αν περιμένουμε την φυσική νόσο θα πρέπει να περιμένουμε δέκα χρόνια», ενώ «από τους δικούς μας ασθενείς προκύπτει ότι ένα 30-40% των ατόμων που έχουν νοσηλευτεί, στο τρίμηνο συνεχίζουν να έχουν καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης