Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός από την εκτίναξη των κρουσμάτων στα 6.808 - Σαρωτικοί έλεγχοι από 6/11 - Στο «κόκκινο» 21 περιοχές

Συναγερμός από την εκτίναξη των κρουσμάτων στα 6.808 - Σαρωτικοί έλεγχοι από 6/11 - Στο «κόκκινο» 21 περιοχές
Συναγερμός λόγω Covid - Με rapid τεστ σε λιανεμπόριο, τράπεζες και μεικτούς χώρους εστίασης οι ανεμβολίαστοι - Ανοίγει η 3η δόση
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί η κυβέρνηση με φόντο τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και της οριακής κατάστασης που επικρατεί ξανά στα νοσοκομεία.
Οι έλεγχοι από το Σάββατο 6/11 θα είναι σαρωτικοί, ενώ θα υπάρχει «μαύρη λίστα» για τα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα.
Στους σαρωτικούς ελέγχους, οι αρχές θα επικεντρωθούν στον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας, δηλαδή τα πιστοποιητικά να συνοδεύονται από ταυτότητα στα καταστήματα.
Δεν είναι λίγοι όσοι χρησιμοποιούν πλαστά πιστοποιητικά, ή πιστοποιητικά που έχουν πάρει από γνωστό τους που έχει εμβολιαστεί.
Η κυβέρνηση υπενθυμίζει ότι έχουν διπλασιαστεί και τα πρόσωπα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους πελάτες οι οποίοι δε θα τα τηρούν.
Σημειώνεται δε ότι πλέον είναι έτοιμη και η απαραίτητη διασυνδεσιμότητα μεταξύ των υπηρεσιών, προκειμένου να βλέπουν πού έχουν γίνει, σε ποια καταστήματα, και να διαμορφωθεί «μαύρη λίστα» των καταστημάτων που έχουν υποπέσει επανειλημμένα σε τέτοιες παραβάσεις ή έχουν ήδη επισημανθεί το προηγούμενο διάστημα.
Το τίμημα θα είναι ότι πέραν των κυρώσεων αυτές οι επιχειρήσεις θα βρεθούν και στο στόχαστρο.
Μάλιστα, η αύξηση των ελέγχων θα είναι και αυξημένη ακόμα και σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο.

Σφίγγει ο κλοιός» των ελέγχων από το Σάββατο - Επιστρατεύονται:

  • 8.000 αστυνομικοί
  • 50 κλιμάκια με 400 στελέχη της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αλλά και της ΔΙΜΕΑ του ΥΠΑΝΕ
  • Οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ θα γίνουν με 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα - Μάλιστα, οι αστυνομικοί των συνεργείων θα μετακινούνται σε άλλους νομούς από αυτούς που υπηρετούν.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από υπότροπους βάσει λίστας, δηλαδή τους υπότροπους της «μαύρης λίστας».
Σε πρώτο στάδιο, αυτό το Σαββατοκύριακο, οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν σε κέντρα διασκέδασης, μπαρ, εστιατόρια, υπεραγορές λιανικής πώλησης, μεγάλα εμπορικά κέντρα και σουπερμάρκετ και γενικότερα σε σημεία υψηλού εμπορικού ενδιαφέροντος.
Σε δεύτερο στάδιο οι έλεγχοι θα επεκταθούν σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες ακόμα και σε κομμωτήρια.
Όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες αστυνομικές πηγές, «δε θα υπάρξει καμιά ανοχή το πρώτο 24ωρο, με πολλά πρόστιμα (διπλασιασμένα μάλιστα) και 15μερα λουκέτα».
Οι έλεγχοι θα γίνονται με αυστηρή επιλογή των στόχων, γρήγορα και με μεγαλύτερες ομάδες ελέγχων (σφράγισμα εισόδων – εξόδων) για να γίνει γρήγορα έλεγχος και να μην υπάρχουν διαρροές.
Περαιτέρω, ξεκαθαρίζεται ότι υπαίθριοι χώροι με οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα θεωρούνται κλειστοί.
Ανοιχτοί χώροι είναι μόνο αυτοί που δεν έχουν οροφή και περιμετρικά παραπετάσματα μέχρι 1 μέτρο και 30 εκατοστά.
Από το ερχόμενο Σάββατο 6/11 οι ανεμβολίαστοι
θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test ή μοριακά test κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να πηγαίνουν στη δουλειά τους είτε εργάζονται στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα ενώ για να εισέρχονται σε όλους τους χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες θα εισέρχονται επίσης με rapid ή μοριακό τεστ.
Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), φαρμακεία και οι εκκλησίες.
Μάλιστα η εξαίρεση της Εκκλησίας από αυτά τα μέτρα έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από πολλούς, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι για ακόμα μια φορά αυτή παραμένει στο απυρόβλητο.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο για επιβολή οριζόντιου lockdown και κλεισίματος της κοινωνίας και της οικονομίας, αν και το αφήγημα της για «επιστροφή στην κανονικότητα» καταρρέει.

Γκάγκα (Αναπ. Υπ. Υγείας): Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο

Νέο αρνητικό ρεκόρ με 6.808 κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ - Διπλασιάστηκε ο δείκτης θετικότητας
Στον απόηχο του νέου αρνητικού ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων κοροναϊού, πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας από την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη.

Έκκληση για εμβολιασμό εγκύων

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στο «μαύρο» ρεκόρ ημερήσιων μολύνσεων τονίζοντας ότι η διασπορά του ιού να είναι πάρα πολύ μεγάλη, επισημαίνοντας πως «έχουμε και θανάτους εγκύων.
Κάνω έκκληση για εμβολιασμό.
Είναι για την ασφάλεια τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού».
Επεσήμανε ότι πλειοψηφία των θανάτων αφορά άτομα μεγάλης ηλικίας, με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό και στην μεγάλη πλειοψηφία ανεμβολίαστοι.
Εκανε, ωστόσο ειδική αναφορά στους θανάτους ατόμων μικρής ηλικίας τονίζοντας πως χθες κατέληξε ένας 39χρονος και προχθές ένα 27χρονος, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί και θανάτοι εγκύων, προτρέποντας τη συγκεκριμένη κατηγορία να εμβολιαστούν.
Δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι σε ράντζα
Η υπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση των κλινών covid στα νοσοκομεία της χώρας παραθέτοντας συγκριτικά στοιχεία σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019.
Η κ. Γκάγκα ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλά το ποσοστά των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται κυρίως στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας.
Μάλιστα, θέλησε να τονίσει πως δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι σε ράντζα αλλά «υπάρχουν άνθρωποι διασωληνωμένοι και σε μονάδες χειρουργείων», ενώ στη συνέχεια έδωσε μερικά στοιχεία για τις κλίνες ΜΕΘ, εξηγώντας πως τον Σεπτέμβριο του 2019, η 1η ΥΠΕ, «είχαμε 156 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχουμε 374 εκ των οποίων οι 189 είναι COVID.
Εχουμε πολύ περισσότερες κλίνες από αυτές με τις οποίες ξεκινήσαμε».
«Σήμερα έχουμε νέο αρνητικό ρεκόρ, με μεγάλες αυξήσεις σε Αττική, Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές.
Χθες χάσαμε έναν 39χρονο και προχθές έναν 27χρονο.
Πρέπει να εμβολιαστούν και οι έγκυες γυναίκες.
Αναφορικά με τις κλίνες, επειδή ακούγονται πολλά, δεν υπάρχει διασωληνωμένος σε ράντζο.
Μπορούμε να αυξήσουμε τις κλίνες, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε προβλήματα με άλλους ασθενείς.
Σαν πολιτεία κάνουμε όσα μπορούμε να φροντίσουμε όλους τους ασθενείς.
Κανένα σύστημα, σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός.
H Μίνα Γκάγκα κατέληξε στο ότι η μάχη κατά του κοροναϊού είναι συλλογική προσπάθεια, σημειώνοντας πως «στο χέρι μας είναι να προστατευτούμε, να κάνουμε τεστ, να κρατάμε τα μέτρα, να εμβολιαστούμε, να μειωθεί αυτό το κύμα.
Οσο περισσότερα τα κρούσματα, τόσο πιο δύσκολη η νοσηλεία. Κανένα Σύστημα σε καμία χώρα δεν είναι ανεξάντλητο».
Σε ερώτηση για το φάρμακο της Merck, η κ. Γκάγκα είπε: «Περιμένουμε μονοκλωνικά τις επόμενες εβδομάδες και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία για τα χάπια.
Είναι πολύ οιο ασφαλές, πάντως, να έχουμε εμβολιαστεί. Μιλάμε για διμερείς συμφωνίες, αλλά και μέσω Ευρώπης, αλλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Παπαευαγγέλου: Πάνω από 35.000 ενεργά κρούσματα - Μεγάλη διασπορά στην εργασία

Για ενεργά κρούσματα κορωνοιού που ξεπερνούν τις 35.000 αλλά και για μεγάλη διασπορά του ιού πλέον και σε εργασιακούς χώρους, έκανε λόγο η Παιδίατρος - Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% το τελευταίο δεκαπενθήμερο σε σχέση με τις προηγούμενες 15 μέρες.
Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των επτά ημερών ανέρχεται στο ρεκόρ των 4.621 νέων κρουσμάτων ανά ημέρα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ και ενώ ο εβδομαδιαίος αριθμός εργαστηριακών τεστ έχει παραμείνει σταθερός καθ’ όλον τον μήνα Οκτώβριο περίπου στο 1,3 με 1,4 εκατομ. εργαστηριακών τεστ την εβδομάδα, το ποσοστό θετικότητας έχει αυξηθεί σταδιακά και σταθερά, έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 1, 09%- 1,1 στις αρχές του μήνα, στο 1,96 την προηγούμενη εβδομάδα.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα διπλασιάστηκε και ο δείκτης θετικότητας των αυτοδιαγνωστικών τεστ.
Η επέκταση του τέταρτου επιδημικού κύματος σ’ όλη την επικράτεια είναι εμφανής.
Σημαντικά αυξητικές τάσεις σημειώνονται σε άλλες περιοχές πέραν από την κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας όπως είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη αλλά και αρκετά νησιά μας.
Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια έχουν ξεπεράσει τους 35 χιλιάδες ασθενείς.
Η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας είναι σημαντική, ιδιαίτερα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 35% τις τελευταίες 2 εβδομάδες, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων εισαγωγών του επταημέρου να φτάνει στις 300 εισαγωγές την ημέρα.
Ο λόγος των εισαγωγών προς τα εξιτήρια αυξάνει στο 1,7.
Έχουμε 3.000 ασθενείς που νοσηλεύονται στην χώρα μας λόγω κορωνοιού.
Το 70% των νοσηλευόμενων ασθενών είναι ηλικίας άνω των 55 ετών και τις τελευταίες 2 εβδομάδες αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών που έχει ξεπεράσει πλέον τους 400.
Ταυτόχρονα έχει αυξηθεί ο αριθμός των ασθενών που χάνουν τη ζωή τους λόγω κορωνοιού.
Από την ιχνηλάτηση που γίνεται, φαίνεται ότι αν και υπερτερούν οι οικογενειακές και κοινωνικές επαφές όπως γινόταν και τις προηγούμενες εβδομάδες, σήμερα λόγω της πολύ μεγάλης διασπορά υπάρχει μετάδοση και σε εργασιακούς χώρους.
Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός πως τα σχολεία έχουν ανοίξει εδώ και 2 μήνες δεν έχουν δει αύξηση των κρουσμάτων σε μαθητές.


ECDC: Στο «βαθύ κόκκινο» Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία

Η επιβάρυνση φαίνεται και στον χάρτη με τον δείκτη θετικότητας, καθώς Θεσσαλία, Θράκη, το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου βρίσκονται, πλέον, στο «κίτρινο» (από 1% ως 3,9%), ενώ η υπόλοιπη χώρα παραμένει στο «πράσινο» (κάτω του 1%). Την επιδείνωση που βιώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, αποτυπώνουν οι ανανεωμένοι χάρτες που παρουσίασε σήμερα 4/11 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Είναι χαρακτηριστικό πως στον συνδυαστικό χάρτη κρουσμάτων-αριθμού τεστ και δείκτη θετικότητας τις τελευταίες 14 ημέρες, ολόκληρη η ηπειρωτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου και η Κρήτη είναι στο «πορτοκαλί» και στο «βαθύ κόκκινο», ενώ ελαφρώς καλύτερη είναι η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία βρίσκονται στο «κίτρινο».
Πιο συγκεκριμένα, στο «βαθύ κόκκινο» βρίσκονται Θεσσαλία, Θράκη και το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας.
ecdc_syndyastikos.webp

Η επιβάρυνση φαίνεται και στον χάρτη με τον δείκτη θετικότητας, καθώς Θεσσαλία, Θράκη, το μεγαλύτερο μέρος της Μακεδονίας και της Πελοποννήσου βρίσκονται, πλέον, στο «κίτρινο» (από 1% ως 3,9%), ενώ η υπόλοιπη χώρα παραμένει στο «πράσινο» (κάτω του 1%).


ecdc_deiktis.webp


Στους 16.151 οι θάνατοι

Τα νέα 4/11 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.808, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 767.376, εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.589 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 203.058 τεστ, τα 16.937 μοριακά και τα 186.121 rapid.
Στο σύνολο των τεστ η θετικότητα καταγράφει άνοδο στο 3,35% έναντι 2,64% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 16.151 θάνατοι.

eody1_35.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 441 (χθες 431).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 80,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 369 (83,67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 72 (16,33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
eody2_37.jpg


Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.334 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 363 (ημερήσια μεταβολή +5,83%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 310 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
eody5_19.jpg



Ανοίγει η πλατφόρμα για την γ' δόση από την Παρασκευή 5/11

Το άνοιγμα της πλατφόρμας την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου για την τρίτη δόση εμβολίου για όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.
Υπενθυμίζεται ότι ανακοινώθηκε πως την ίδια ημέρα ανοίγει η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση των πολιτών που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson και έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον δύο μήνες από τον εμβολιασμό τους.

Πάνω από τη μονάδα η θετικότητα σε 21 περιοχές

Στα ύψη βρίσκεται η θετικότητα σε αρκετές περιοχές της πατρίδας μας, όπως αναδεικνύεται από τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ.
Ενδεικτικό είναι ότι σε Κιλκίς, Λάρισα και Μαγνησία -που χθες (3/11) σημειώθηκαν 75, 427 και 234 νέα κρούσματα αντίστοιχα- το ποσοστό θετικότητας «χτυπάει κόκκινο» φτάνοντας ακόμα και πάνω από τις δύο μονάδες (2,26%, 2,12% και 2,07% αντίστοιχα).
Το εντυπωσιακό είναι ότι εκτός από τις παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) που ήδη βρίσκονται στο ανώτερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου (κόκκινο), υπάρχουν 18 ακόμη που ξεπερνούν τη μονάδα στα ποσοστά θετικότητας.
Η λίστα αποτελείται κυρίως από περιοχές της βόρειας Ελλάδας που θεωρούνται αναμενόμενες βάσει των προηγούμενων ημερών, όπως τα Γρεβενά (1,96% - 21 νέες λοιμώξεις), η Ροδόπη (1,84% - 80 νέες λοιμώξεις), η Ημαθία (1,82% - 134 νέες λοιμώξεις), η Πιερία και ο Έβρος (1,65% - 131 και 129 νέες λοιμώξεις), οι Σέρρες (1,59% - 15 νέες λοιμώξεις) και η Θεσσαλονίκη (1,45% - 999 νέες λοιμώξεις).
Συμπληρώνεται, όμως, και από σημεία που το τελευταίο διάστημα δεν είχαν δημιουργήσει καμία αφορμή ανησυχίας, όπως η Πάρος (1,42%), η Φωκίδα (1,17%) και η Θάσος (1,02%). Τη λίστα των 21 ολοκληρώνουν η Μεσσηνία (1,55%), η Αρκαδία (1,51%), η Πέλλα (1,36%), η Δράμα (1,35%), τα Τρίκαλα (1,32%), η Καστοριά (1,13%), η Καρδίτσα (1,05%) και η Ξάνθη (1,01%).

Στις παραγωγικές ηλικίες το 67% των κρουσμάτων

Για δεύτερη συνεχή ημέρα το σύνολο των νέων διαγνώσεων που προέκυψε από τους 232.409 διαγνωστικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ ξεπερνά τις 6.000 και φτάνει τις 6.150 το τελευταίο 24ωρο.
Από αυτές, μάλιστα, οι 4.131 (67,1%) αφορούν σε πολίτες 18-64 ετών, δηλαδή φοιτητές, εργαζόμενους και γονείς που έρχονται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες άλλους ανθρώπους.
Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των παιδιών 4-18 ετών που διαγνώσθηκαν θετικά αυτή την εβδομάδα μειώθηκε σε 25% από 27% την προηγούμενη επί του συνόλου των κρουσμάτων, παρόλο που ο συνολικός τους αριθμός αυξήθηκε κατά 712 φτάνοντας τις 6.682.
Και παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως νεότερους ανθρώπους, οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία είναι και πάλι κυρίως μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι.

3_95.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης