Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πιθανά τα 10.000 κρούσματα covid ημερησίως – Τι λένε Θωμαΐδης, Τσακρής

Πιθανά τα 10.000 κρούσματα covid ημερησίως – Τι λένε Θωμαΐδης, Τσακρής
Ανησυχία για την υψηλή θνητότητα
Σχετικά Άρθρα

Για εκτίναξη κρουσμάτων, ακόμα και στα 10.000 ημερησίως, εντός των επόμενων εβδομάδων προειδοποιούν οι επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν και πρόσθετα μέτρα για τις περιοχές εκείνες που καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου.
«Αυτό που έχει σημασία στην επιδημιολογία είναι ότι πρέπει να παρακολουθούμε τον μέσο όρο κρουσμάτων.
Υπάρχει μια μεγάλη δυναμική που θα εξελιχθεί ραγδαία τις επόμενες εβδομάδες και με τον ρυθμό αυτό αν δεν ληφθούν περιοριστικά μέτρα και δεν εφαρμοστούν, μπορεί να δούμε να φτάνουν στα 9.000» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, αναφέροντας πως οι αριθμοί είναι πολύ πιθανοί, εάν δεν γίνει κάποια παρέμβαση και στον εμβολιασμό και στους περιοριστικούς όρους,
«Μέσα από την επιδημιολογία λυμάτων και όλο το δίκτυο που συντονίζει ο ΕΟΔΥ, μπορούμε να δούμε σε ένα διάστημα 5 - 6 ημερών την αύξηση των κρουσμάτων και σε 8 - 10 μέρες την αύξηση των εισαγωγών.
Διάφορα σενάρια από μαθηματικά μοντέλα, υπό κάποιες συνθήκες μπορεί όντως να δώσουν 10.000 κρούσματα» υποστήριξε ο κ.Θωμαΐδης, αναφέροντας πως «την πρόβλεψη για 10.000 κρούσματα την είχαν κάνει συνάδελφοι που τρέχουν μαθηματικά μοντέλα ήδη από τον Αύγουστο, το είχε αναφέρει και ο κ. Σύψας πολύ εμφατικά, γιατί έβλεπε τον εμβολιαστικό ρυθμό να πέφτει και δυστυχώς αυτά που κατά καιρούς αναφέρουμε επιβεβαιώνονται».

Διπλασιασμός ιικού φορτίου στην Αττική

Σύμφωνα με τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε, από την επιδημιολογία λυμάτων φαίνεται ότι στην Αττική έχουμε έναν διπλασιασμό του ιικού φορτίου τον τελευταίο μήνα, στην Θεσσαλονίκη αντίστοιχα έχει τετραπλασιαστεί, στην Λάρισα έχει οκταπλασιαστεί μέσα σε έναν μήνα, στον Βόλο είναι 11 φορές πάνω το ιικό φορτίο και στην Θράκη είναι αυξημένο 3-4 φορές.
Μάλιστα, πρόσθεσε πως αυτή η τάση δείχνει ότι αυτές οι περιοχές έχουν μεγαλύτερη δυναμική της πανδημίας στην διασπορά.
«Φαίνεται άλλωστε και από την καμπύλη των κρουσμάτων σε αυτές τις περιοχές και αυτή η δυναμική είναι πολύ δύσκολο να ανακοπεί.
Στην Αττική, το κέντρο της Αθήνας που είναι πληθυσμιακά μεγαλύτερο, έχουμε και τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, δηλαδή από τα 1.300 κρούσματα χθες, περίπου τα 500 ήταν στον κεντρικό τομέα» είπε ο κ.Θωμαΐδης, αναφέροντας πως από τη στιγμή που δεν υπάρχει αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού, η ιχνηλάτηση είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να επιβραδύνει κάπως την διασπορά.

Τσακρής: Καμία έκπληξη αν φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής τόνισε ότι δεν θα τον εκπλήξει αν φτάσουμε ή και ξεπεράσουμε τα 10.000 κρούσματα ημερησίως.
Όπως είπε ο κ.Τσακρής θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βάση και στην τρίτη δόση του εμβολίου, αναφέροντας πως θα πρέπει το σύστημα να δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον που θέλει να κάνει την γ’ δόση νωρίτερα από το εξάμηνο, να την κάνει και στους 4 με 5 μήνες.
«Κάποιος ο οποίος έχει κάνει την τρίτη δόση, έχει πέντε με δέκα φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει από κάποιον που έχει κάνει τις δυο δόσεις και 20 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσει από κάποιον που είναι ανεμβολίαστος» είπε ο κ.Τσακρής, ο οποίος σημείωσε πως σημασία έχουν οι σκληροί δείκτες.
«Η θνητότητα είναι υψηλή στη χώρα μας.
Τα 5.000 και 6.000 κρούσματα που είχαμε τις προηγούμενες ημέρες με τους θανάτους που έχουμε, δείχνει ότι είναι υψηλή η θνητότητα σε σχέση με τις άλλες χώρες.
Αυτό μας ανησυχεί και όχι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων» είπε ο κ.Τσακρής, αναφέροντας πως «τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι μια προσπάθεια να γίνει έλεγχος».
Επιπλέον, σημείωσε ότι «μια υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αν είχε επεκταθεί νωρίτερα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα έφερνε καλύτερα αποτελέσματα» ενώ υπογράμμισε πως «με 70% εμβολιασμένους δεν έχει θέση το lockdown».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης