Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εκτός ελέγχου και αποτυχία διαχείρισης της covid 19 στην Ελλάδα - Προς μαύρο Νοέμβριο με 5.000 κρούσματα - Εκτίναξη θανάτων

Εκτός ελέγχου και αποτυχία διαχείρισης της covid 19 στην Ελλάδα - Προς μαύρο Νοέμβριο με 5.000 κρούσματα - Εκτίναξη θανάτων
Υπό τρομερή πίεση το σύστημα υγείας – Στο κόκκινο η βόρεια και κεντρική Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Ανεξέλεγκτη είναι και πάλι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα καθώς λόγω του χαμηλού αριθμού των εμβολιασμών, ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ, να μολύνει και να αφήνει πίσω του δεκάδες θύματα καθημερινά.
Η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επιστροφή των πλήρως εμβολιασμένων στην κανονικότητα προφανώς και είναι ένας από τους λόγους, στους οποίους αποδίδεται η έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι ειδικοί είναι εξαιρετικά απαισιόδοξοι καθώς εκτιμούν πως ο Νοέμβριος θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας, όπου είναι πολύ πιθανό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να φτάσουμε να μετράμε ακόμα και 5.000 κρούσματα ημερησίως.
Ήδη το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν περισσότερες από 4.100 μολύνσεις (αυτή ήταν η έκτη φορά που καταγράφηκαν πάνω από 4.000 κρούσματα σε μια ημέρα από την έναρξη της πανδημίας) με τα στοιχεία να δείχνουν έκρηξη του ιικού φορτίου στα λύματα σε μια σειρά από πόλεις, γεγονός που δείχνει πως τα χειρότερα έπονται.
Οι επιστήμονες είναι σαφείς πως οι αριθμοί της covid είναι αμείλικτοι και προειδοποιούν πως αν δεν ληφθούν μέτρα και δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, τότε θα έχουμε άλλους 2.500 νεκρούς έως τα τέλη του 2021.
Την ίδια στιγμή, πολλές περιφερειακές ενότητες της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας ανακοίνωσαν πως ακυρώνουν τις παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση, του ελέγχου της επιδημίας, ειδικοί εισηγούνται μια σειρά από μέτρα, όπως η διενέργεια ενός self test την εβδομάδα σε όλους τους εργαζόμενους είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.
Και ενώ δεν λείπουν εκείνοι οι επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν το lockdown, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει πως τέτοιο σενάριο δεν υπάρχει και ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για το ένα τρίτο περίπου των πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.
12_6.JPG

Τζανάκης: Προς παγίωση σε πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως χωρίς μέτρα

Τη θέση πως φαίνεται να παγιώνονται τα κρούσματα σε περισσότερα από 4.000 ημερησίως, εάν δεν ληφθούν μέτρα, διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.
«Έχει αρχίσει μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.
Φαίνεται ότι αν δεν πάρουμε μέτρα ή αν δεν υπάρξει κάτι διαφορετικό, θα παγιωθεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε πάνω από 4.000 και προς το τέλος Νοεμβρίου οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα έχουμε πάνω από 5.000 κρούσματα ημερησίως.
Είναι πρόβλημα τόσο η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όσο και η μείωση της άμυνας των εμβολιασμένων από αρκετούς μήνες» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Τζανάκης, ο οποίος έκανε έκκληση προς όλους να κάνουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου ή αν έχουν εμβολιαστεί ήδη, να κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου
«Οι περιοχές με καλή εμβολιαστική κάλυψη, θα έχουν μια διαχειρίσιμη έξαρση κρουσμάτων, χωρίς πολλές νοσηλείες διασωληνώσεις και θανάτους.
Στον αντίποδα, περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη θα έχουν αυξημένα κρούσματα, αυξημένες νοσηλείες και διασωληνώσεις, δυστυχώς και θανάτους» ανέφερε ο κ.Τζανάκης.
Όσον αφορά τους εμβολιασμένους που νοσούν από covid, ο κ.Τζανάκης είπε πως κατά βάση είναι «άνθρωποι που δεν έχουν αναπτύξει επαρκή άμυνα ή άτομα που έχουν εμβολιαστεί πολλούς μήνες πριν, πχ. τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, ειδικά αν είναι και ηλικιωμένοι και πλέον δεν έχουν καλή άμυνα».
«Δεν αποκλείω τοπικά μέτρα σε περιοχές με αυξημένα κρούσματα» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης.

Βασιλακόπουλος: Να επεκταθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί – Θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές

Να επεκταθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού ζήτησε ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος υποστήριξε πως εάν δεν επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός τότε θα ζήσουμε πολύ δύσκολες στιγμές.
Όπως είπε, μια τέτοια επιλογή θα ήταν πιο έξυπνη από την επιβολή ενός lockdown.
«Υπέρ του εμβολίου αλλά κατά της υποχρεωτικότητας είναι κενά λόγια.
Υπάρχει ένα κομμάτι που δεν πείθεται από τους επιστήμονες» υπογράμμισε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε πως θα υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση.
«Είναι τρομερό το γεγονός ότι οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας δεν επηρεάζονται από τους 30 με 50 νεκρούς καθημερινά» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, υποστηρίζοντας πως στην χώρα μας έχουμε χάσει 120 νέους (κάτω των 39 ετών), νούμερο το οποίο χαρακτήρισε ως τραγικό.
«Τώρα που έχουμε το εμβόλιο δεν πρέπει να χάσουμε άλλον» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως ένα 30% με 40% που εισάγεται στις ΜΕΘ, δεν καταφέρνει να επιβιώσει.

Προβληματισμός για τους εμβολιασμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Τρίτη 26/10 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, για τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης ανά ηλικιακή ομάδα, οι νέοι ενήλικες, οι έφηβοι και τα παιδιά δίνουν τη μεγαλύτερη ώθηση στη δόμηση του τείχους προστασίας έναντι της COVID-19.
Έτσι, ενώ η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης από τις 4 Οκτωβρίου είναι κάτω από το 0,9% στους 55 ετών και άνω και μεταξύ 1,2-1,5% για τους 35-54 ετών, στους νεότερους ξεπερνά το 2% ενώ στους έφηβους αγγίζει το 3,7%.

Ειδικότερα, τα ποσοστά ανά ηλικιακή ομάδα στους νέους διαμορφώνονται ως εξής:

30-34: 62,7% από 60,6% (+2,1%)
25-29: 63% από 60,5% (+2,5%)
18-24: 60,2% από 57% (+3,2%)
15-17: 35,8% από 32,1% (+3,7%)
12-14: 21,4% από 19% (2,4%).

Ο πολλαπλασιασμός των εμβολιασμών τόσο για την COVID-19 όσο και τη γρίπη παραμένει αναγκαίος, δεδομένων των επικειμένων χαμηλότερων θερμοκρασιών που ευνοούν την κυκλοφορία τους όπως και της χαλαρότερης συμπεριφοράς ως προς την ατομική μας προστασία.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που ανακοινώθηκαν κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα από το Υπουργείο Υγείας, η πλήρης εμβολιαστική θωράκιση έναντι του νέου κορωνοϊού στον γενικό πληθυσμό ανέρχεται σε 60,5% (64,7% αντίστοιχα για την ΕΕ) ενώ μερικές χιλιάδες πάνω από το 1 εκατ. είναι τα αντιγριπικά εμβόλια που έχουν χορηγηθεί μέσα στον ένα μήνα από την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Όπως ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου ο αριθμός υπολείπεται από τον αντίστοιχο περσινό, ενώ είναι μακριά από τον στόχο του Υπουργείου για 4 εκατ. έως τον Νοέμβριο.

Κορωνοϊός – Ιός της γρίπης: Ευάλωτες ομάδες αγνοούν τον κίνδυνο

Τον μεγάλο κίνδυνο από συλλοίμωξη κορωνοϊού και ιού της γρίπης επεσήμανε η κυρία Θεοδωρίδου που, σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα από το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταφράζεται σε 20% μεγαλύτερη θνητότητα και διπλάσιες πιθανότητες διασωλήνωσης.
«Το μήνυμα του αυξημένου κινδύνου για ορισμένες ομάδες πληθυσμού δεν πρέπει να έχει φτάσει», ανέφερε η Πρόεδρος, κρούοντας το «καμπανάκι» σε ομάδες που θα έπρεπε να έχουν πραγματοποιήσει ή δρομολογήσει για το επόμενο διάστημα τον αντιγριπικό εμβολιασμό τους, όπως οι υγιειονομικοί των 20.000 μόλις εμβολιασμών αλλά και ευάλωτοι πληθυσμοί όπως οι έγκυοι (4.000 εμβολιασμοί μόνο) και οι παχύσαρκοι ενήλικες και ανήλικοι (5.000 εμβολιασμοί).
Η «απουσία» του ιού της γρίπης πέρυσι μας άφησε ευάλωτους φέτος, με μηδενική ανοσία στην κοινότητα, έχουν εξηγήσει οι ειδικοί.
Παράλληλα, μια νέα «παλιά» απειλή ξεπροβάλλει στην Ευρώπη και την Κροατία ειδικότερα.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), έχουν καταγραφεί περιπτώσεις λοίμωξης με τον Η3Ν2, έναν παλαιότερο τύπο του ιού της γρίπης που πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους.
Η εμφάνιση κρουσμάτων σε μία περιοχή του ευρωπαϊκού χώρου μπορεί να οδηγήσει στην παρουσία της γρίπης και σε άλλα γειτονικά κράτη, προειδοποίησε η καθηγήτρια και επανέλαβε την σπουδαιότητα του έγκαιρου εμβολιασμού.

Αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της Johnson&Johnson

Σε διευκρινίσεις σχετικά με το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Johnson&Johnson προχώρησε ο κ. Θεμιστοκλέους, ανακοινώνοντας πως η πλατφόρμα των ραντεβού για τη δεύτερη (αναμνηστική) δόση για τους 18 ετών και άνω που εμβολιάστηκαν με το εν λόγω σκεύασμα θα ανοίξει στις 5 Νοεμβρίου 2021 και θα μπορεί να πραγματοποιηθεί με το ίδιο εμβόλιο ή κάποιο της τεχνολογίας mRNA, Pfizer αρχικά και Moderna έπειτα.
Ως προς το τελευταίο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε σήμερα τη χορήγησή του ως επαναληπτική δόση, κατά το ήμισυ ωστόσο εκείνης του αρχικού εμβολιασμού (50mg αντί 100mg).
Τα οφέλη από το ετερόλογο εμβολιαστικό σχήμα (mix-and-match), το συνδυασμό εμβολίων mRNA και ιικού φορέα δηλαδή, είναι σημαντικά ιδίως έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.
Σύμφωνα με μελέτες που δημοσιεύτηκαν στο Nature, ο εμβολιαστικός συνδυασμός πέτυχε υψηλή αποτελσματικότητα ως προς την πρόληψη της λοίμωξης COVID-19, ενδεχομένως χάρη στην ισχυρή κυτταρική (μέσω Τ-λεμφοκυττάρων) και χυμική (μέσω αντισωμάτων) ανοσία που εξασφαλίζει αντίστοιχα κάθε εμβόλιο.
Υπενθυμίζεται ότι στη χώρα μας το ετερόλογο σχήμα εφαρμόζεται μόνο για επαναληπτική δόση, με εμβόλια mRNA αποκλειστικά για την τρίτη δόση ανεξαρτήτως του αρχικού σχήματος του εμβολιασμού.

Σχολική κάρτα: Μέσω του edupass.gov.gr θα εκδίδεται για τα δημόσια σχολεία από τη Δευτέρα

Από τη Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021 τίθεται σε λειτουργία για τις δημόσιες σχολικές μονάδες η πλατφόρμα edupass.gov.gr, η οποία αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο για την υγειονομική θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των δημόσιων εκπαιδευτικών δομών.
Χάρη στο edupass.gov.gr, o Διευθυντής της σχολικής μονάδας θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιβεβαιώνει ότι εντός της σχολικής μονάδας βρίσκονται μόνο πρόσωπα (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί/μέλη Ε.Ε.Π.-Ε.Β.Π., επισκέπτες), τα οποία πληρούν τις προϋποθέσεις φυσικής παρουσίας στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
H πλατφόρμα αφορά επί του παρόντος μόνο τις σχολικές μονάδες της δημόσιας πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής.
Στην πλατφόρμα ενσωματώνονται όλες οι λειτουργίες του self-testing.gov.gr και η διαδικασία έκδοσης της Σχολικής Κάρτας για COVID-19. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την σχολική κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.
Επισημαίνεται ότι το self-test που πρέπει να δηλωθεί στις 28-29/10/2021 από τους γονείς/κηδεμόνες μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες θα δηλωθεί -για τελευταία φορά- στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Υπόχρεοι υποβολής στην πλατφόρμα edupass.gov.gr δήλωσης συμμετοχής με φυσική παρουσία στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία στις δημόσιες σχολικές μονάδες είναι:

(α) οι μαθητές/τριες,
(β) το εκπαιδευτικό προσωπικό και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.), (γ) κάθε άλλο φυσικό πρόσωπο, που συμμετέχει με φυσική παρουσία σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται εντός των χώρων της δημόσιας εκπαιδευτικής δομής («επισκέπτες»), όπως για παράδειγμα φοιτητές/τριες που πραγματοποιούν πρακτική άσκηση στη σχολική μονάδα.
Οι υπόχρεοι ή οι γονείς/κηδεμόνες των υπόχρεων εισέρχονται στην πλατφόρμα και δηλώνουν την πρόθεση φυσικής παρουσίας τους στους χώρους της σχολικής μονάδας, ζητώντας να αποστέλλεται στη θυρίδα της σχολικής μονάδας τους η κατάστασή τους.

Α) Σε περίπτωση που οι υπόχρεοι έχουν εμβολιασθεί ή που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η δήλωση αυτή πρέπει να γίνει μία μόνο φορά και
Β) σε περίπτωση που υπόχρεοι υποβάλλονται σε διαγνωστικό (rapid/PCR) ή αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), η δήλωση πρέπει να γίνεται όσες φορές απαιτείται από το εκάστοτε ισχύον πλαίσιο, π.χ. για τους μαθητές που δεν έχουν εμβολιασθεί/νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου, η αντίστοιχη δήλωση στο edupass.gov.gr πρέπει να υποβάλλεται δύο φορές την εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το edupass.gov.gr σε πρώτη φάση ενεργοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) και στόχος του είναι να συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Η νέα πλατφόρμα συνιστά αποτέλεσμα της συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι προσβάσιμη από το gov.gr.
Υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η άντληση των στοιχείων πραγματοποιείται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης και την ΗΔΙΚΑ.

Στους 15.707 οι νεκροί

Στους 15.707 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού.
Τα νέα 26/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.165, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 724.571, εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 144 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.876 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγινε πολύ μεγάλος αριθμός τεστ, συνολικά 384.967, με τα μοριακά να φτάνουν τις 18.001 και τα rapid τις 366.966.
Η θετικότητα υποχώρησε στο 1,02% έναντι 5,12% χθες με πολύ μικρότερο αριθμό ελέγχων.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 25, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.707 θάνατοι.
pin1_10.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 380 (χθες 354).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 79,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 327 (86,05%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 53 (13,95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.290 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 261 (ημερήσια μεταβολή +19,18%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 236 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

pin2_8.jpg

www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης