Κοινωνία

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ σε θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Καρπάθου

Ισχυρός σεισμός 6,1 Ρίχτερ σε θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Καρπάθου
Σε διέγερση το ελληνικό τόξο
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Ένας ακόμα ισχυρότατος σεισμός μεγέθους 6,1 Ρίχτερ καταγράφηκε σήμερα Τρίτη 19/10 στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου, με τους σεισμολόγους πάντως να εμφανίζονται ιδιαίτερα καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας πως ο σεισμός αυτός δεν συνδέεται με αυτούς στην Κρήτη ή στην Τήλο.
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός καταγράφηκε στον θαλάσσιο χώρο, 127 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρπάθου και σε βάθος 58,5 χιλιομέτρων.
Σε δηλώσεις τους σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι και αυτή η σεισμική δόνηση έρχεται να επιβεβαιώσει πως ο ελλαδικός χώρος είναι σε διέγερση αυτό το διάστημα.
6_43.JPG

Λέκκας: Εκτός ελληνικού τόξου

Απόλυτα καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας για τη σεισμική δόνηση των 6,1 Ρίχτερ που καταγράφηκε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 19/10 το πρωί στον θαλάσσιο χώρο νότια της Καρπάθου.
«Είναι σεισμός εκτός ελληνικού τόξου, έγινε μέσα στην αφρικανική πλάκα και όχι στην ευρωπαϊκή.
Ως σεισμός σημαντικού βάθους, της τάξης των 60 χλμ, πρακτικά σημαίνει ότι έγινε αισθητός στην ευρύτερη περιοχή αλλά δεν περιμένουμε ούτε μετασεισμική ακολουθία, ούτε γεωδυναμικά κύματα βαρύτητας, δηλαδή τσουνάμι.
Δεν συνδέεται με τους σεισμούς του Αρκαλοχωρίου ή της Τήλου ή της Ζάκρου» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Λέκκας.
«Είναι το 3ο εξάρι στην περιοχή, αλλά σε απόσταση 70 χλμ από το προηγούμενο.
Είναι σε άλλο γεωτεκτονικό πλαίσιο και δεν συνδέεται με τους άλλους σεισμούς, έχουμε διέγερση του ελλαδικού χώρου.
Είμαστε σε κάθε περίπτωση σε θέση ετοιμότητας, χωρίς όμως να υπάρχει λόγος ανησυχίας από αυτόν τον σεισμό» τόνισε ο κ.Λέκκας, οποίος σημείωσε πως στον ΟΑΣΠ υπάρχει πλήρης αντίληψη του τι συμβαίνει κάθε στιγμή στον ελληνικό χώρο.

Χουλιάρας: Δεν είναι σεισμός που θα δημιουργήσει προβλήματα

Την εκτίμηση πως ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Καρπάθου δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα διατύπωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.
«Είναι αρκετά μακριά και λόγω και του μεγάλου βάθους - είναι στα 66χλμ - μπορώ να είμαι πολύ καθησυχαστικός.
Είναι σεισμός βάθους, δεν είναι σεισμός που θα δημιουργήσει προβλήματα.
Θα δούμε πώς εξελίσσεται, το μέγεθος ακούγεται ανησυχητικό αλλά στην πραγματικότητα είναι ευεργετικός γιατί φεύγει μαζί του μια τεράστια ενέργειας από το εσωτερικό του πλανήτη.
Να προσέξουμε τους σεισμούς που είναι κοντά στην Κρήτη, αυτός ο σεισμός δεν συνδέεται.
Δεν περιμένουμε να επηρεάσει τα ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί εκεί γιατί είναι πολύ μακριά από αυτά» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Χουλιάρας.

Τσελέντης: Καμία ανησυχία τον σεισμό ανοιχτά της Καρπάθου

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, καθηγητής Άκης Τσελέντης, επισημαίνοντας πως το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα.

8_27.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης