Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για θανάτους νέων και έξαρση covid στη Βόρεια Ελλάδα – Αδιέξοδο με εμβολιασμούς

Ανησυχία για θανάτους νέων και έξαρση covid στη Βόρεια Ελλάδα – Αδιέξοδο με εμβολιασμούς
Να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών ζητούν επιστήμονες - Προς 5.000 κρούσματα ημερησίως το Νοέμβριο
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για τους συνεχείς και αυξανόμενους θανάτους νέων ανθρώπων ηλικίας έως 35 ετών, τη στιγμή που σε έξαρση είναι ο ιός στη βόρεια Ελλάδα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας παραμένει στο «κόκκινο» λόγω των αυξημένων κρουσμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, έχουν χάσει τη ζωή τους πέντε άνθρωποι της ηλικιακής ομάδας 18 – 35 ετών με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως όσο αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, τόσο θα αυξάνονται τα σοβαρά περιστατικά και ενδεχομένως και οι θάνατοι.
Συνολικά τις πρώτες αυτές 19 ημέρες του Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της covid 8 άνθρωποι κάτω των 39 ετών.
Το μήνυμα των ειδικών δεν είναι άλλο από την εντατικοποίηση των εμβολιασμών, ιδιαίτερα σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας όπου πάνω από το 50% του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί.
Ενδεικτικά αυτές οι περιοχές, όπως ανέφερε άλλωστε και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, είναι το Κιλκίς (εμβολιασμένο το 45,55%), η Πιερία (εμβολιασμένο το 49,5%), η Δράμα (το 44,56%), οι Σέρρες (42,09%) αλλά και άλλες περιοχές όπως η Ευρυτανία, η Ηλεία και η Δυτική Αττική.
Και το ερώτημα είναι πώς θα καταφέρει η κυβέρνηση και οι ειδικοί να εμβολιάσουν ένα ακόμα 20% με 30% του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν και πολλά διαθέσιμα «όπλα».
Με τα εμβολιαστικά κέντρα να παραμένουν έρημα από πολίτες, η κυβέρνηση εστιάζει σε νέες ενημερωτικές καμπάνιες και εκστρατείες πειθούς, καθώς δια στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να επεκταθεί το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, παρά το γεγονός ότι πολλοί επιστήμονες το προκρίνουν ως ύστατη λύση.
8_26.JPG

Σαρηγιάννης: Χωρίς μέτρα πάμε για 5.000 κρούσματα ημερησίως το Νοέμβριο

Την εκτίμηση πως εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα μετράμε περίπου 5.000 κρούσματα την ημέρα διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε πως το επόμενο διάστημα έρχεται νέα αύξηση κρουσμάτων.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι μέσα σε 4 ημέρες τέσσερις νέοι άνθρωποι, οι οποίοι ήταν ανεμβολίαστοι, έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό.
«Πρέπει και οι νέοι να εμβολιαστούν γρήγορα.
Αλλά και οι γονείς πρέπει να πάνε τα παιδιά τους να εμβολιαστούν.
Ακόμα η πανδημία κινείται.
Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε» υποστήριξε ο κ.Σαρηγιάννης.
Όπως εκτίμησε, «μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα».
Ωστόσο τόνισε ότι τα νούμερα αυτά δεν θα ισχύσουν, γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν μέτρα.
«Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό πρέπει να το προλάβουμε» επεσήμανε ο κ.Σαρηγιάννης, αναφέροντας πως από τις 25 Οκτωβρίου, θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αυξητική πορεία των κρουσμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε να αυξηθούν τα τεστ που διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ, έτσι ώστε να μπορούν να σταματούν νωρίτερα τις εστίες διασποράς του ιού.

Βασιλακόπουλος: Μόνη λύση για την αντιμετώπιση covid η υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Τη θέση πως η μόνη λύση για να αντιμετωπιστεί ο κορωνοϊός είναι η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως η covid δεν αντιμετωπίζεται χωρίς να εμβολιαστούμε.
«Όποιος έχει κορωνοϊό πρέπει να είναι υπό ιατρική παρακολούθηση.
Ακόμα και αν φτιάξουμε 100.000 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία και μπουν άνθρωποι με κορωνοϊό πολύ νωρίς, θα υπάρξουν άνθρωποι που στα καλύτερα χέρια θα χάσουν τη ζωή τους.
Η υποχρεωτικότητα είναι η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του ιού» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος επεσήμανε πως δε μπορούμε να αφήσουμε την κοινωνία να πάει σε φυσική επιλογή.
«Ή θα αποδεχτούμε ότι το κράτος πρέπει να προστατεύει τους πάντες, είτε αυτούς που αναλύουν σωστά τα δεδομένα είτε αυτούς που δεν τα αναλύουν σωστά, ή θα πάμε σε λογική φυσικής επιλογής.
Η λογική φυσικής επιλογής σημαίνει ότι θα επιβιώσει το καλύτερα προστατευόμενο είδος» υπογράμμισε ο κ.Βασιλακόπουλος.
Αναφερόμενος στην πορεία του εμβολιασμού προς την επίτευξη ανοσίας, ο καθηγητής ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ το Ισραήλ που είχε πιο πρώτο τα εμβόλια δεν έχει πολύ παραπάνω ανοσία από εμάς.

Γώγος: Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς – Δεν είναι όλοι αρνητές

Τη θέση πως η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς κατά της covid σε σχέση με τα άλλα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας, Χ. Γώγος, ο οποίος υποστήριξε πως δεν είναι αρνητές όλοι οι μη εμβολιασμένοι πολίτες.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Γώγος είπε πως «για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να ξαναρχίσουμε μία εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου», υπογραμμίζοντας πως σχετίζεται απόλυτα η θνητότητα και η νοσηρότητα με τον βαθμό εμβολιαστικής κάλυψης.
Συγκεκριμένα, ο κ.Γώγος ανέφερε ότι το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι, τονίζοντας ότι το τελευταίο διάστημα βλέπουμε νέους ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.
Όσον αφορά την χορήγηση της τρίτης δόσης σε ευάλωτα άτομα είπε ότι είναι επιβεβλημένη ενώ σχετικά με τον παράλληλο εμβολιασμό για COVID-19 και γρίπη, τόνισε πως το ένα δεν επηρεάζει το άλλο.
Μπορούν να γίνουν και την ίδια μέρα», είπε ο κ.Γώγος επικαλούμενος οδηγίες του αμερικανικού CDC, ενώ όσον αφορά στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, εκτίμησε πως εφόσον τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα, μπορούν να γίνουν με ασφάλεια.
«Τον συγχρωτισμό στους κλειστούς χώρους πρέπει να προσέξουμε» υπογράμμισε ο κ.Γώγος.

Μην καθυστερείτε τον εμβολιασμό

Ενήλικες και παιδιά που μπορούν και χρειάζεται να θωρακιστούν κατά της γρίπης δεν πρέπει να καθυστερούν τον εμβολιασμό τους είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως έχει επισημάνει η κα. Θεοδωρίδου, το ένα εμβόλιο δεν υποκαθιστά το άλλο και ο επικείμενος χειμώνας αναμένεται πιο απειλητικός λόγω απουσίας των μέτρων προστασίας που πέρυσι «εξαφάνισαν» τη γρίπη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότερα από 840.000 αντιγριπικά εμβόλια συνταγογραφήθηκαν τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου ενώ στα 1,8 εκατομμύρια ανέρχονται οι παραλαβές, με στόχο του Υπουργείου Υγείας για φέτος τα 4,2 εκατ. εμβόλια.
Οι συστάσεις των ειδικών απευθύνονται στις ομάδες που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκής σε περίπτωση λοίμωξης και ειδικότερα: ηλικιωμένους 65 ετών και άνω, παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες υγείας όπως χρόνια υποκείμενα προβλήματα, παθολογικές καταστάσεις (νοσογόνο παχυσαρκία, ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη, νευρολογικά νοσήματα κ.α.), λαμβάνοντες χρονίως ασπιρίνη, εγκύους, λεχοείδες και θηλάζουσες και όσους έχουν ευπαθή άτομα στο περιβάλλον τους (π.χ. ηλικιωμένους ή βρέφη έως 6 μηνών).

Εμβολιασμένο πάνω από το 60% του γενικού πληθυσμού

Όσον αφορά τις εξελίξεις από το μέτωπο των εμβολίων κατά του νέου κορωνοϊού, το 60% του γενικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του (πάνω από 6,3 εκατ. πολίτες), σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριου Θεμιστοκλέους, πολύ κοντά στον αντίστοιχο μέσο όρο για την ΕΕ (64,2%).
Τις τελευταίες 10 μέρες, 52.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού 1ης δόσης και 206.000 συνολικά έχουν λάβει την τρίτη δόση ενώ, χάρη στα περισσότερα των 300 κινητά συνεργεία, η εμβολιαστική κάλυψη επεκτείνεται σε περιοχές απομακρυσμένες ή με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

«Ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων τα παιδιά

Την ανάγκη εμβολιασμού κατά της COVID-19 παιδιών που υπάγονται στις ομάδες του εμβολιαστικού σχεδίου επανέλαβε η κυρία Θεοδωρίδου, γνωστοποιώντας το πόρισμα μελέτης παιδιών και εφήβων στη Μασαχουσέτη που διαπίστωσε ότι το ιικό φορτίο τους είναι εξαιρετικά υψηλό ανεξαρτήτως ηλικίας και φάσης της λοίμωξής τους (οξεία, ήπια ή ασυμπτωματική).
«Αυτό το γεγονός υπογραμμίζει ότι και τα παιδιά μεταδίδουν και επιπλέον ότι αποτελούν ένα ''ρεζερβουάρ'' που διευκολύνει, ευνοεί τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων», σχολίασε η καθηγήτρια.
Τα νέα δεδομένα προκύπτουν εν μέσω αυξημένης ανησυχίας, με τη μετάλλαξη Δέλτα στο 100% των μεταλλαγμένων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), και 868 νέες λοιμώξεις κορωνοϊού σε παιδιά έως 17 ετών επί συνόλου 3.164.
Ο εμβολιασμός αυτός συνδυαστικά με τον αντιγριπικό «θα βοηθήσουν και την καθημερινότητα της κοινωνίας μας, αλλά και δεν θα επιβαρύνουν το σύστημα υγείας» ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.
Οι επιπτώσεις της αποφυγής των εμβολίων αποτυπώνονται σταθερά στους διασωληνωμένους ασθενείς καθώς, σε σύνολο 347 σήμερα, οι 307 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Παράλληλα, οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (43 χθες) και αφορούν ολοένα περισσότερους νέους ανθρώπους που δεν εμβολιάστηκαν.
Τελευταίες περιπτώσεις, η 34χρονη από την Αγία Μονή Τρικάλων, ο 49χρονος άνδρας στην Κρήτη και ο 32χρονος πυροσβέστης στα Καλάβρυτα.

Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων σε έξι περιοχές

Αναπόφευκτος είναι ο προβληματισμός μετά την επιδημιολογική έκθεση που κοινοποίησε ο ΕΟΔΥ, στην οποία η διασπορά δείχνει να εκτοξεύεται.
Τα 3.164 νέα κρούσματα κατόπιν 75.687 ελέγχων κορωνοϊού ανέβασαν τη θετικότητα των τεστ στο 4,18% και γεννούν ερωτηματικά για τις επόμενες ημέρες και το σενάριο η πανδημία να εισέρχεται σε σταθερά αυξητική πορεία.
Έξι περιοχές καταγράφουν τριψήφιο αριθμό νέων λοιμώξεων: Αττική (541), Θεσσαλονίκη (453), Λάρισα (199), Ημαθία (139), Πιερία (138) και Μαγνησία (117). Αναφορικά με το λεκανοπέδιο, στο Κέντρο της Αθήνας εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα (134) με αμέσως επόμενο τον Βόρειο τομέα (78). Στη Βόρεια Ελλάδα, επιδημιολογική επιβάρυνση πλην της συμπρωτεύουσας παρουσιάζουν ο Έβρος (87), η Κοζάνη (56), οι Σέρρες (91), η Ξάνθη (94) και η Πέλλα (71).
Τέλος, Αχαΐα και Μεσσηνία σημειώνουν πολλά κρούσματα, 94 και 88 αντίστοιχα.

Στους 15.418 οι νεκροί

Στους 15.418 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού.
Τα νέα 18/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.164, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 697.033, εκ των οποίων 50,8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 117 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.102 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Μεγάλη αύξηση καταγράφεται στη θετικότητα.
Έγιναν 75.687 τεστ, τα 5.496 μοριακά και τα 70.191 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα φτάνει το 4,18% έναντι μόλις 1,16%.
eod1_12.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.418 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 347 (χθες 357).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 81,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

eod2_11.jpg
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 307 (88,47%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 40 (11,53%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.249 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +10,42%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 204 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

eo5_5.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης