Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για συνδυασμό covid – γρίπης και θανάτους νέων - Ειδικοί: Εμβολιαστείτε

Συναγερμός για συνδυασμό covid – γρίπης και θανάτους νέων - Ειδικοί: Εμβολιαστείτε
Πλεύρης: Πάνω από 60% οι εμβολιασμένοι στο γενικό πληθυσμό – Δεν θα υπάρξει περιορισμός στις παρελάσεις
Σχετικά Άρθρα

(upd3) Συναγερμός έχει σημάνει στους ειδικούς επιστήμονες για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς τις τελευταίες ημέρες αυξάνονται οι θάνατοι νέων ηλικίας έως 35 ετών.
Είναι χαρακτηριστικό πως από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 115 θάνατοι ανθρώπων ηλικίας έως 35 ετών, τη στιγμή που το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 3 ακόμα θάνατοι στην ηλικιακή ομάδα 18 – 35 ετών ενώ 12 άτομα έως 35 ετών είναι διασωληνωμένοι.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό, υποστηρίζοντας ότι όσο περισσότεροι είναι οι νέοι που μολύνονται, τόσο πιο πολλά θα είναι τα σοβαρά περιστατικά και τόσο πιο αυξημένοι οι θάνατοι.
Για αυτό το λόγο απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας πως το 90% των θυμάτων λόγω covid είναι ανεμβολίαστοι.
Παράλληλα, την ανησυχία εντείνει όχι μόνο η διασπορά του ιού στη βόρεια Ελλάδα, κατάσταση που εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο με τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου, αλλά και ο συνδυασμός του κορωνοϊού με την εποχική γρίπη.
Εκτιμάται πως θα δημιουργηθεί ένα άκρως επικίνδυνο «κοκτέιλ» κρουσμάτων που θα αυξήσει τα σοβαρά περιστατικά και θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη λειτουργία και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
8_26.JPG
Πλεύρης: Πάνω από 60% οι εμβολιασμένοι στο γενικό πληθυσμό – Δεν θα υπάρξει περιορισμός στις παρελάσεις

Τη θέση πως οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό έχουν ξεπεράσει το 60% διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος υποστήριξε πως δεν πρόκειται να υπάρξει κανείς περιορισμός στις παρελάσεις, καθώς η κοινωνία δεν μπορεί να πηγαίνει πίσω και να μη λειτουργεί, από τη στιγμή που υπάρχει το εμβόλιο.
«Στους εμβολιασμούς τα νούμερα είναι πάνω από 60% στον γενικό πληθυσμό και πάνω από 70% στον ενήλικο πληθυσμό.
Υπάρχουν περιοχές με πιο έντονη επιδημιολογική κατάσταση, που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω από τον μέσο όρο.
Γίνεται προσπάθεια να πιεστούν όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδιαίτερα για όσους είναι άνω των 60 ετών.
Το 87% με 90% στις ΜΕΘ προέρχεται από ανεμβολίαστους, ενώ μόλις το 10% προέρχεται από εμβολιασμένους» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Πλεύρης, ο οποίος ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια με τις κινητές μονάδες να εμβολιαστούν οι πολίτες καθώς και ότι υπάρχει μεγάλη προσέλευση για την τρίτη αναμνηστική δόση.
«Ιδανικά για να κάνουμε λόγο για ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού θα έπρεπε ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού να φτάσει το 70% και του ενήλικου πληθυσμού το 80%» επεσήμανε ο κ.Πλεύρης.

Από το 2022 τα φάρμακα

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, τους επόμενους μήνες εκτός από τα μέτρα ατομικής προστασίας, καθοριστικό ρόλο θα παίξει το εμβόλιο.
«Από τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένονται τα πρώτα φάρμακα κατά του κορωνοϊού, ωστόσο στόχος είναι να μην νοσήσει κανείς και να οδηγηθεί στο νοσοκομείο.
Πέρυσι δεν υπήρχε το εμβόλιο και είχε γίνει επιλογή το ΕΣΥ να είναι μονοθεματικό.
Πλέον έχουμε μοιράσει τις κλίνες, 50% για covid και 50% για non covid.
Από τότε που ο καθένας μπορεί να εμβολιαστεί δεν έχουμε επιλογή να κάνουμε το ΕΣΥ μονοθεματικό.
Δικαίωμα στο ΕΣΥ έχουν για να εγχειριστούν και άλλοι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν άλλες νόσους.
Θωρακίζουμε το σύστημα υγείας, αλλά δεν πρόκειται άνθρωποι που νοσούν από άλλες αιτίες να μην έχουν πρόσβαση στο σύστημα για να υπάρξουν κενές κλίνες ΜΕΘ» υποστήριξε ο κ.Πλεύρης, αναφέροντας πως τα χειρουργεία πλέον έχουν μπει σε σειρά, αλλά υπάρχει απουσία γιατρών και ιδιαίτερα έλλειψη αναισθησιολόγων.

Όχι περιορισμοί στις παρελάσεις

Ως προς τις παρελάσεις, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως δεν θα υπάρξει περιορισμός και στόχος είναι η επιστροφή στην ομαλή δραστηριότητα.
«Δεν υπάρχει το πρότυπο των κόκκινων περιοχών και υπάρχει ανακούφιση στα μέτρα εκεί που είναι αμιγώς χώροι για τους εμβολιασμένους.
Υπάρχει το εμβόλιο και η κοινωνία δεν μπορεί να πηγαίνει πίσω και να μην λειτουργεί, επομένως δεν θα υπάρξει περιορισμός στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, άρα μπορούν να γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές» τόνισε ο κ.Πλεύρης.

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Το 90% των θυμάτων από covid είναι ανεμβολίαστοι

Στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, ο οποίος επανέλαβε την έκκληση του στους πολίτες προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Ζαούτης υποστήριξε πως «ο εμβολιασμός είναι το «όπλο» που έχουμε απέναντι στην πανδημία», επισημαίνοντας πως το 90% των θυμάτων είναι ανεμβολίαστοι.
Ερωτηθείς για τις περιπτώσεις μη τήρησης των μέτρων προστασίας, ο κ. Ζαούτης σχολίασε πως «δεν θα έπρεπε να κάνουμε τη συζήτηση για τα μέτρα πλέον, εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είχε εμβολιαστεί κατά της COVID-19».
Αναφερόμενος στους θανάτους ολοένα και πιο νέων σε ηλικία ανθρώπων, υποστήριξε πως όσο περισσότεροι νέοι νοσούν, θα δούμε αναλογικά σοβαρά κρούσματα με νοσηλείες και απώλεια ζωών.
Σχετικά με τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για την ασφάλεια του εμβολίου, υπογράμμισε πως «δεν είναι νέο το εμβόλιο».
«Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι.
Δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε πως είναι αποτελεσματικό και ασφαλές» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Παγώνη: Έχουν ερημώσει τα κέντρα εμβολιασμού – Δύσκολα μετά το Δεκέμβριο

Την ανησυχία της για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού μετά το Δεκέμβριο εξέφρασε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε πως τα κέντρα εμβολιασμού έχουν ερημώσει.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ, η κα.Παγώνη είπε πως τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα μετά τον Δεκέμβριο καθώς οι εμβολιασμοί κατά της covid έχουν μειωθεί ενώ θα ξεσπάσουν και άλλες ιώσεις όπως η γρίπη.
«Ο καθένας πρέπει να σώσει τον εαυτό του, γιατί αν πάμε και στο Δεκέμβρη και αρχίσουν και οι γρίπες, να ξέρουν οι ανεμβολίαστοι ότι τις μονάδες δεν υπάρχει περίπτωση να τις αποφύγουν.
Γρίπη και COVID είναι 20 φορές παραπάνω επικίνδυνη για τους ανεμβολίαστους...
Tα χειρουργεία έχουν μείνει πίσω, τα τακτικά πίσω.
Θα έχουμε όλο τον χειμώνα και διάφορες ιώσεις και θα κυκλοφορούμε, αλλά πρέπει να κυκλοφορούμε με προσοχή» είπε η κα.Παγώνη, η οποία ζήτησε να εμβολιαστούν οι πολίτες τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για τη γρίπη.

Αύξηση κρουσμάτων λόγω παρελάσεων

Για τις παρελάσεις σχολίασε ότι όταν υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, αυτό σημαίνει και αύξηση κρουσμάτων, και στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο.
Έτσι πρότεινε στις κόκκινες περιοχές, να γίνουν μόνο στρατιωτικές παρελάσεις και όχι οι μαθητικές.
«Θα υπάρχει κάθε 2 μέτρα χωροφύλακας που θα λέει «εσύ εμβολιασμένος εσύ ανεμβολίαστος» διερωτήθηκε η κα.Παγώνη, η οποία αναφέρθηκε και στους αυξημένους θανάτους.
«Συνεχίζουμε να έχουμε διψήφιο αριθμό θανάτων καθημερινά (…)
Aν είχαμε κάνει το 80% (εμβολιασμούς), και την 3η δόση, ξέρετε πώς θα ήμασταν;
Όπως η Δανία και οι άλλες χώρες» τόνισε η κα. Παγώνη, η οποία σημείωσε πως τα κέντρα εμβολιασμού έχουν ερημώσει.
«Με το άνοιγμα αισθανόμαστε μια ελευθερία και ξεχάστηκε ο εμβολιασμός, δε φοράμε μάσκες» σημείωσε η κα.Παγώνη.

Βασιλακόπουλος: Κάτι πρέπει να κάνουμε για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Τη θέση πως κάτι πρέπει να γίνει για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί κατά της covid διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος.
«O εμβολιασμός αυξάνεται με την πειθώ, με την υποχρεωτικότητα και με μεγάλους περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους έτσι ώστε να μην μπορεί ο άλλος να παραμένει εύκολα ανεμβολίαστος και να πάει να εμβολιαστεί.
Δεν υπάρχει άλλη λύση» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στους θανάτους τριών νέων ανθρώπων το τελευταίο 24ωρο.
«Το να αφήνουμε την ατομική ελευθερία στον καθένα έχει και ένα όριο.
Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα έχουμε 115 νεκρούς από 18 έως 35 ετών και 3 παιδιά που πέθαναν.
Κάτι πρέπει να κάνουμε για να αυξηθούν τα εμβόλια» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να είμαστε αρεστοί και στους εμβολιασμένους και στους ανεμβολίαστους».
Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, μεγαλύτερη προσοχή στα μέτρα προστασίας πρέπει να επιδείξουν οι ήδη εμβολιασμένοι μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με τους νέους.
«Έχουν περάσει τουλάχιστον έξι μήνες και έχει φανεί ότι τα εμβόλια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, κυρίως για την ήπια νόσο, και για την πιθανότητα να μεταδώσεις τη νόσο στο εξάμηνο ή το οκτάμηνο.
Εκεί χρειάζεται να κάνεις την τρίτη δόση» τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος.

«Καμπανάκι» από Γκάγκα: Τρίτος ανεμβολίαστος εικοσάρης που χάνουμε αυτή την εβδομάδα

Την ίδια ώρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα απηύθυνε εκκληση στους νέους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, με αφορμή και το πρόσφατο τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός (ανεμβολίαστου) 28χρονου στην Κομοτηνή.
Σε ανάρτησή της στο facebook αναφέρει:
«Χάσαμε 28χρονο από κορωνοϊό στην Κομοτηνή.
Είναι ο τρίτος εικοσάχρονος που χάνουμε αυτή τη βδομάδα», αναφέρει η κα.Γκάγκα, τονίζοντας ότι οι τρεις αυτοί νέοι δεν είχαν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 και απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν και να προσέχουν.
«Καταλαβαίνω ότι πολλοί φοβάστε και έχετε απορίες.
Επικοινωνήστε μαζί μας, με γιατρούς και το υπουργείο, θα απαντήσουμε στις απορίες σας και θα συζητήσουμε τους προβληματισμούς σας.
Θα δώσω σύντομα μια αποκλειστική τηλεφωνική γραμμή και ψηφιακό τρόπο επικοινωνίας μαζί μας, είμαστε εδώ για σας» επισημαίνει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Στους 15.375 οι νεκροί

Στους 15.375 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού.
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.712 , εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 693.886 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 114 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.221 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 27, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.375 θάνατοι.
3_68.jpg
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (63.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 81.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 314 (87.96%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 43 (12.04%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.243 ασθενείς.
4_65.jpg
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 192 (ημερήσια μεταβολή -8.57%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 200 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
5_42.jpg

2_84.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης