Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει η κακοκαιρία «Μπάλλος» - Άνοιξαν Κηφισός και παραλιακή - Κλειστά σχολεία και Δημόσιο

Σαρώνει η κακοκαιρία «Μπάλλος» - Άνοιξαν Κηφισός και παραλιακή - Κλειστά σχολεία και Δημόσιο
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Στυλιανίδης, έκανε λόγο για ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό

(upd) Άνοιξαν λίγο πριν τις 06:30 σήμερα Παρασκευή 15/10 το πρωί η λεωφόρος Κηφισού και η παραλιακή οδός καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι κατά πολύ καλύτερες από αυτές που ανέμεναν οι μετεωρολόγοι.
Παράλληλα γνωστοποιήθηκε από την Τροχαία ότι η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής γίνεται κανονικά και χωρίς προβλήματα.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης είχε ανακοινώσει χθες το βράδυ και μετά διυπουργική σύσκεψη πως η Λεωφόρος Κηφισού και η παραλιακή θα ήταν κλειστές έως τις 08:00 το πρωί για την προστασία των οδηγών.
Κλειστές ωστόσο παραμένουν οι δημόσιες υπηρεσίες στην Αττική, εκτός από τις αναγκαίες για τη διαχείριση του φαινομένου και των Υπηρεσιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ανάμεσα στα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο κ.Στυλιανίδης ήταν πως:
-  Ενθαρρύνεται η τηλεεργασία στην Αττική σε όλο τον ιδιωτικό τομέα. Θα συνεισφέρει πολύ στην αποσυμφόρηση των δρόμων, έτσι ώστε εάν επιδεινωθεί το φαινόμενο, να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά.
- Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ιθάκη, Σάμο και Ικαρία, Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.
- Κλειστοί θα παραμείνουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ και οι δομές ΑμεΑ σε Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Σάμο και Ικαρία.
- Θα αξιοποιούνται όλα τα αναγκαία μέσα από ιδιωτικές εταιρείες, έτσι ώστε ο ιδιωτικός τομέας να συνδράμει στην αντιμετώπιση των φαινομένων με ειδικά μηχανήματα, τα οποία διαθέτει.

Προληπτικά μέτρα

Όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης όλα τα μέτρα είναι προληπτικά καθώς, όπως προσέθεσε, «δεν υπάρχει οτιδήποτε που να δικαιολογεί πανικό, αλλά όπως πάντα η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία».
Σχετικά με την εξέλιξη της κακοκαιρίας ο κ. Στυλίανίδης είπε ότι θα υπάρχει επιδείνωση του επικίνδυνου καιρικού φαινομένου, ειδικά στην Αττική, από τις 03:00 μέχρι τις 06:00 το πρωί.
Τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα συνεχίσουν την πορεία τους και θα επηρεάσουν την Εύβοια και τη Χαλκιδική σε μεταγενέστερο στάδιο, ενώ από αύριο υπάρχει, επίσης, σοβαρό ενδεχόμενο να επηρεαστούν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως η Σάμος και η Ικαρία.
Νωρίτερα, σε έκτακτη ενημέρωση, ο υπουργός έδωσε την εικόνα της κακοκαιρίας. 
Ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο, που δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό.
Ειδικά για την Αττική, ανέφερε ότι έχουν γίνει 385 κλήσεις στην Πυροσβεστική σε περισσότερες από 20 περιοχές στην Αττική, οι περισσότερες για άντληση υδάτων -πιο συγκεκριμένα, οι 340 εξ αυτών.
Όπως ανέφερε, τα κυριότερα προβλήματα όσον αφορά στη συσσώρευση υδάτων και την κυκλοφορία των οχημάτων εντοπίστηκαν στην Ελευσίνα, στη Χαμοστέρνας, στην Πέτρου Ράλλη, την Πειραιώς και στη λεωφόρο Κηφισίας.
«Έχουμε προλάβει πολλά περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθουν δυσάρεστα» είπε ακόμη ο κ. Στυλιανίδης, κάνοντας λόγο για κρίσιμο διήμερο.

Δύσκολη νύχτα για Αττική και Πελοπόννησο - Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία

Στη δίνη της κακοκαιρίας βρίσκεται η χώρα καθώς έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται από νωρίς το πρωί της Πέμπτης σε όλη σχεδόν την επικράτεια προκαλώντας επικίνδυνες πλημμύρες, καταστροφές και αλλά και χάος σε κεντρικούς δρόμους.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η νύχτα της Πέμπτης προμηνύεται δύσκολη ειδικότερα για τα νότια της Πελοποννήσου όπου ο «Μπάλλος» αναμένεται να χτυπήσει τις επόμενες ώρες αλλά και για την Αττική από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης μέχρι κα τις έξι το πρωί της Παρασκευής. Ειδικά για την Αττική οι κρίσιμες ώρες θα είναι κυρίως από τις 3 μετά τα μεσάνυχτα όταν και αναμένεται να ενταθούν και πάλι τα φαινόμενα, τα οποία λίγο μετά τις 11 το βράδυ είχαν κοπάσει.
Παράλληλα στο επίκεντρο της κακοκαιρίας παραμένει η Εύβοια, η Κέρκυρα καθώς η Κεφαλονιά και η Ιθάκη.
Επίσης η κακοκαιρία χτυπάει τις Κυκλάδες και συγκεκριμένα τη Σύρο και τη Νάξο.
Το απόγευμα της Παρασκευής τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν ενώ θα υπάρξουν έντονα φαινόμενα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Την Παρασκευή βαθμιαία οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικοί-βορειοδυτικοί 7 με 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία πρόκειται να σημειώσει πτώση. Ακόμη θα σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις, παρόμοιες με αυτές της σημερινής μέρας. Το Σάββατο το βράδυ θα τελειώσει το φαινόμενο.

Έπεσαν έως 147 τόνοι νερού ανά στρέμμα

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Αττική και ιδιαίτερα στην πόλη των Αθηνών, άφησαν περισσότερα από 140 χιλιοστά βροχής σε κάποιες περιοχές, προκαλώντας πληθώρα προβλημάτων.
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης καταγράφηκαν στους σταθμούς Πατησίων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo (147 χιλιοστά), Αμπελοκήπων (145 χιλιοστά), Περιστερίου (139 χιλιοστά) και Υμηττού-Δάφνης (130).
Ένα χιλιοστό ύψους βροχής αντιστοιχεί σε ένα τόνο νερού ανά στρέμμα, επομένως επί παραδείγματι, στην περιοχή των Πατησίων, από το πρωί οπότε ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις, έως το απόγευμα της Πέμπτης, έπεσαν 147 τόνοι νερού ανά στρέμμα.
Οι περιοχές στην Αττική που κάηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, δέχτηκαν μικρότερους όγκους νερού, με εξαίρεση την περιοχή του Τατοΐου όπου έπεσαν 101 χιλιοστά βροχής.
mpallos1.JPG

FBpcVm1WUAIXc6L.png
20211014_134342.jpg
20211014_133710.jpg20211014_134025.jpg
FBpqy0tXsAE594N.jpgFBppD1KXEAMC93V.jpg
FBptz2bWEAY51gI.jpg
 Η κακοκαιρία έπληξε και τη Βουλή

Η κακοκαιρία που πλήττει την Αττική επηρέασε το μεσημέρι και το Μέγαρο της Βουλής. Μικρή ποσότητα νερού έπεσε στο εσωτερικό περιστύλιο, στο χώρο της έκθεσης για τα 200 χρόνια από το 1821, ενώ θραύσμα μαρμάρου έπεσε στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, δίπλα από την είσοδο επί της οδού Αμαλίας. 

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στη Φλώρινα

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» από τα ξημερώματα πολλές περιοχές στα ορεινά της δυτικής Μακεδονίας και μάλιστα σε υψόμετρο πάνω από 1100 μέτρα.
Στη γραφική κοινότητα του Νυμφαίου χιονίζει από τις επτά το πρωί, με το χιόνι να έχει φτάσει τα 15 εκατοστά, δημιουργώντας μια εντελώς χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Ελαφριά χιονόπτωση επικρατεί αυτή την ώρα στην ορεινή διάβαση της Βίγλας στο Χιονοδρομικό κέντρο της Φλώρινας, ενώ στα λευκά είναι η Κοτύλη και πολλά ορεινά στην περιοχή του Γράμμου.
Η κίνηση των οχημάτων στο οδικό δίκτυο στις παραπάνω περιοχές γίνεται με ελαστικά χιονιού, ενώ την ίδια ώρα σε όλα τα πεδινά στη δυτική Μακεδονία επικρατούν βροχοπτώσεις.

flwrina.jpg

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης