Κοινωνία

Κόκκινη λόγω covid η βόρεια Ελλάδα – Εκκλήσεις για εμβολιασμούς, κίνδυνος για ανεμβολίαστους

Κόκκινη λόγω covid η βόρεια Ελλάδα – Εκκλήσεις για εμβολιασμούς, κίνδυνος για ανεμβολίαστους
Έως και 25πλάσια η πιθανότητα να καταλήξει λόγω covid ένας ανεμβολίαστος σε σχέση με έναν εμβολιασμένο
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Με τους ειδικούς να αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία τις επόμενες ημέρες για να εκτιμήσουν ποιο ήταν το αποτύπωμα στην εξέλιξη της επιδημίας από το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων για τους πλήρως εμβολιασμένους, η προσοχή είναι στραμμένη στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα όπου πολλές περιοχές έχουν «κοκκινήσει» από τα αυξημένα κρούσματα αλλά και στην ανάγκη να ενισχυθούν και να ενταθούν οι εμβολιασμοί.
Με πολλές περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας να έχουν ακόμα και σήμερα ποσοστά εμβολιασμού κάτω από το 50%, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να ενταθούν και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, υποστηρίζοντας πως πλέον είναι σαφές πως αυτοί που κινδυνεύουν από covid είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες.
Όπως υποστηρίζουν, ένας ανεμβολίαστος έχει ακόμα και 25πλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή του σε σχέση με έναν μη εμβολιασμένο.
Παράλληλα οι γιατροί καλούν τους πολίτες που έχουν συμπτώματα, να μην καθυστερούν τη μετάβαση τους στα νοσοκομεία, καθώς όσο πιο αργά αυτοί μεταβαίνουν στο ΕΣΥ, τόσο πιο δύσκολες επιπλοκές εμφανίζουν.
7_30.JPG

Τζανάκης: Εκατόμβη νεκρών αν πετύχουμε το τείχος ανοσίας με νόσηση από covid

Τη θέση πως θα έχουμε εκατόμβη νεκρών εάν επιτύχουμε το τείχος ανοσίας μέσω της νόσησης από τον ιό διατύπωσε ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να εμβολιαστούν τουλάχιστον άλλοι 1 εκατομμύριο πολίτες.
«Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 4 εκατομμύρια ανεμβολίαστους και εμβολιαστεί το 25%, μιλάμε για 1.000.0000 ακόμα εμβολιασμένους, με τους οποίους θα φτάσουμε στο επιθυμητό ποσοστό για να μετατρέψουμε την πανδημία σε ενδημική φάση.
Ένα ποσοστό 40% με 50% από τους μη εμβολιασμένους έχει λόγους προσιτούς προς επίδραση.
Από αυτούς ένα 10% με 15% προβάλλει θρησκευτικούς λόγους και ένα 35% προβάλλει δισταγμό και φόβο.
Οι μισοί από αυτούς θα μπορούσαν να πειστούν να εμβολιαστούν.
Από την άλλη, αν δεν κατακτήσουμε αυτό τον στόχο τεχνητά μέσω των εμβολίων, θα το πετύχουμε με τον φυσικό εμβολιασμό, δηλαδή με την νόσηση από τον ιό, περίπτωση στην οποία θα έχουμε εκατόμβη θυμάτων.
Αν έχουμε 7000-8000 καινούριους εμβολιασμούς την ημέρα και μολύνονται και περίπου 5000 άνθρωποι ημερησίως, σε βάθος τριών μηνών θα έχουμε αυτό το εκατομμύριο πάλι, αλλά με επώδυνο τρόπο» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Τζανάκης.

Δεν επαρκεί ο σημερινός αριθμός των εμβολιασμένων

«Στο 2ο πανδημικό κύμα πέρσι, από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο, είχαμε 58 θανάτους κατά μέσο όρο ημερησίως.
Στο τρίτο κύμα, της άνοιξης από Φεβρουάριο έως τέλος Μαρτίου, οι ημερήσιοι θάνατοι ήταν 53, ενώ υπήρχαν ημέρες που είχαμε ξεπεράσει και τους 100 θανάτους, ενώ και στα δύο αυτά κύματα σημειώθηκαν οι 11.000 θάνατοι από το σύνολο των 15.210 θανάτων στην χώρα.
Σε αυτό το πανδημικό κύμα που διανύουμε και εξελίσσεται ακόμα από τις αρχές Ιουλίου σε αργό ρυθμό, έχουμε 23 θανάτους κατά μέσο όρο ημερησίως και περίπου 2.700 θανάτους και αυτό συμβαίνει λόγω του ότι έχουμε ένα όχι ευκαταφρόνητο ποσοστό εμβολιασμένων, το οποίο όμως δεν είναι ικανό να μετατρέψει την πανδημία σε ενδημική φάση», είπε ο κ.Τζανάκης.

Γώγος: Είναι σαφές, οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν από covid

Τη θέση πως είναι σαφές πλέον πως οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χ. Γώγος.
«Είναι πλέον σαφέστατο ότι αυτοί που κινδυνεύουν, αυτοί που γεμίζουν τις ΜΕΘ, αυτοί που χάνουν τη ζωή τους είναι εκείνοι που δεν εμβολιάστηκαν.
Η πιθανότητα να χάσει τη ζωή του ένας ανεμβολίαστος ασθενής σε ΜΕΘ είναι 20πλάσια, ίσως και 25πλάσια σε σχέση με έναν εμβολιασμένο
Από κορωνοϊό πεθαίνουν κυρίως ηλικιωμένοι άνω των 75 με 80 ετών, με υποκείμενα, ανοσοκατεσταλμένοι και καρκινοπαθείς οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι» υποστήριξε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος.
Όπως είπε, όποιος δει τις ακτινογραφίες των ασθενών, αντιλαμβάνεται τη βαρύτατη κλινική εικόνα των περιστατικών.
Για αυτό υποστήριξε πως η σειρά των πραγμάτων είναι αρχικά η πρόληψη με το εμβόλιο προκειμένου να μην νοσήσει κάποιος σοβαρά και στη συνέχεια η έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση.
«Πρέπει αμέσως να επισκεφτεί γιατρό για να αντιμετωπιστεί καλύτερα, να μη φτάσει στη διασωλήνωση», τόνισε ο κ.Γώγος.

Καπραβέλος: Κυριότερο όπλο το εμβόλιο

Από την πλευρά του ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, επιμένει ότι το εμβόλιο είναι το κυριότερο όπλο της πανδημίας.
«Η μάχη θα δοθεί έξω από το νοσοκομείο.
Η διαχείριση πανδημίας γίνεται έξω», τόνισε ο κ. Καπραβέλος, ο οποίος ανέφερε την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η πληρότητα είναι στο 100% σε κλίνες ΜΕΘ και προειδοποίησε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος.
Επιπλέον, ο κ. Καπραβέλος έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τις σοβαρότατες επιπλοκές που παρατηρούν οι γιατροί σε αυτό το τέταρτο κύμα της νόσου.
«Πρώτη φορά είδαμε τόσες μαζεμένες επιπλοκές.
Είναι δραματική η κατάσταση του πνεύμονα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος και ανέφερε ότι ενδεχομένως να οφείλεται ότι οι ασθενείς φτάνουν καθυστερημένα στο νοσοκομείο.

Εξουθενώνει» τους ανεμβολίαστους νέους σε διασπορά και νοσηλείες η πανδημία

Σημαντική είναι η επιβάρυνση των δυναμικών ηλικιών από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Συγκεκριμένα, μόλις το 11,7% των κρουσμάτων αφορά σε πολίτες άνω των 65 ετών, οι οποίοι υπενθυμίζεται ότι είναι οι μόνοι που έχουν ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άνω των 80% στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας.
Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 1.037 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών, 979 κρούσματα στους πολίτες 18-39 ετών και 861 σε ανηλίκους κάτω των 18 ετών, υποδεικνύοντας πως οι μεγαλύτερες ηλικίες προστατεύονται πλέον καλύτερα αφενός λόγω των περιορισμένων μετακινήσεών τους και αφετέρου λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού.

Τι άλλαξε  από 9/10 - Κανονικότητα για εμβολιασμένους

Από το Σάββατο 9/10 δεν υπάρχουν περιορισμοί στις περιοχές που είναι «στο κόκκινο».
Σε αυτές οι πλήρως εμβολιασμένοι κινούνται κανονικά και  ισχύουν τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.
Στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Δεν υπάρχουν οι ισχύοντες έως τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.
Τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ για το προσωπικό  παραμένουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.
Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι υπάρχοντες περιορισμοί, δηλαδή οι εμβολιασμένοι  συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Για όλους τους άλλους χώρους ψυχαγωγίας παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που υπήρχαν έως σήμερα.

Οι κόκκινες περιοχές

Σημειώνεται πως από εδώ και στο εξής, οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού, αν και δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στους 15.241 οι νεκροί

Στους 15.241 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 13/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.338, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 684.706, εκ των οποίων 50.9% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 120 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.029 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,03.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 178.368 τεστ, τα 13.786 μοριακά και τα 178.368 rapid.
pinakas1_27.jpg
Στο σύνολο η θετικότητα ανέβηκε στο 1,21% έναντι 0,81% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 31, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.241 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 343 (χθες 336).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 80,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 297 (86,59%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 46 (13,41%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.221 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 222 (ημερήσια μεταβολή +37,04%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 192 ασθενείς.
pinakas2_31.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης