Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δίκη για την επίθεση με βιτριόλι - Συγνώμη ζήτησε η κατηγορούμενη - Το ξέσπασμα της Ιωάννας

Δίκη για την επίθεση με βιτριόλι - Συγνώμη ζήτησε η κατηγορούμενη - Το ξέσπασμα της Ιωάννας
Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της κατηγορούμενης για το τι οδήγησε σε αυτήν την ενέργεια
Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Συγνώμη από την Ιωάννα Παλιοσπύρου και την οικογένεια της ζήτησε με την έναρξη της απολογίας της. η κατηγορούμενη, Έφη Κακαράντζουλα, στη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι τον Μάιο του 2020.
Λίγο νωρίτερα, ο δικηγόρος της, Σάκης Κεχαγιόγλου, είχε καταθέσει αίτημα για τη μετατροπή της κατηγορίας που αντιμετωπίζει η κατηγορούμενη από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη βλάβη.
«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η κατηγορούμενη θα είναι απολύτως ελεύθερη από κανένα παράγοντα της δίκης για να απαντήσει ελεύθερα και να τηρηθεί πλήρως η δικονομία» είπε, ενώπιον της έδρας. Μάλιστα, νομικοί κύκλοι συνδέουν τη «συγνώμη» με το αίτημα για τη μετατροπή της ποινής.
Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος της πολιτικής αγωγής για την κλήση δυο μαρτύρων που φέρονται να είχαν επικοινωνία με την κατηγορούμενη πριν και μετά την επίθεση. «Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης είναι αποδεδειγμένα. Αυτό που το δικαστήριο διερευνά είναι η απόδοση του ορθού νομικού χαρακτηρισμού. Εξ αυτού του λόγου δεν χρειάζεται να έρθουν οι μάρτυρες να πουν για τα πραγματικά περιστατικά. Αν προσέρχονταν, δεν υπήρχε περίπτωση να καταθέσουν εις βάρος τους. Αυτοενοχοποίηση δεν έχει υπάρξει ποτέ» υποστήριξε.

Το ξέσπαμα της Ιωάννας

Την ώρα που το δικαστήριο βρισκόταν σε διάσκεψη προκειμένου να αποφασιστεί το θέμα της κλήτευσης των μαρτύρων που ζήτησε η πολιτική αγωγή, η Ιωάννα Παλιοσπύρου πλησίασε την κατηγορούμενη και της είπε: «Θα πεις την αλήθεια τώρα; Να κάτσω να ακούσω ή να φύγω;»
Οι φρουροί αμέσως μετέφεραν την κατηγορούμενη σε άλλο χώρο για την αποτροπή εντάσεων.

Τι επιδιώκει η κατηγορούμενη

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το εάν η 37χρονη -στην απολογία της- θα επιχειρήσει να αιτιολογήσει την πράξη της ή εάν θα προσπαθήσει να εναντιωθεί στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εις βάρος της και κυρίως σε εκείνα που κάνουν λόγο για την ποσότητα του «θανατηφόρου υγρού».
Η ποσότητα του υγρού θεωρείται καθοριστικής σημασίας για την απόφαση του δικαστηρίου, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί και το εάν κατηγορούμενη θα επιτύχει το βασικό της στόχο που δεν είναι άλλος τη μετατροπή της εις βάρος της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.
Εφόσον αναγνωριστεί αυτό το ελαφρυντικό, τότε η κατηγορούμενη απομακρύνεται από την επιβολή ποινής 15 ετών κάθειρξης.
Σημειώνεται πως στην ανακριτική της απολογία, η κατηγορούμενη είχε πει πως έριξε ένα ποτήρι υγρό χωρίς να γνωρίζει πόσο επικίνδυνο είναι, ενώ στην ακροαματική διαδικασία οι μάρτυρες και οι γιατροί έκαναν λόγο για τεράστια ποσότητα - περίπου 2 λίτρα -, αναφέροντας πως η Ιωάννα Παλιοσπύρου επέζησε από θαύμα.

Ερωτήματα

Ένα ακόμα μείζον ερώτημα είναι το πώς η 37χρονη προμηθεύτηκε το υγρό.
Άλλωστε ερωτηματικό παραμένει το εάν υπήρξε κάποιος που τη βοήθησε να το προμηθευτεί, με την Πολιτική Αγωγή να υποστηρίζει πως δεν ενήργησε μόνη της η κατηγορούμενη.
Σε κάθε περίπτωση το βασικό ερώτημα παραμένει στο γιατί προχώρησε σε αυτήν την αποτρόπαια ενέργεια.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η ίδια είχε πει απευθυνόμενη στην Ιωάννα Παλιοσπύρου πως: «Εσύ Ιωάννα ξέρεις γιατί έγινε όλο αυτό».

Στην τελική ευθεία για την ετυμηγορία


Με την απολογία της κατηγορουμένης, η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι περνά πλέον στην τελική ευθεία για την ετυμηγορία του δικαστηρίου.
Το δικαστήριο καλείται να αποφασίσει εάν θα αναγνωρίσει ελαφρυντικά ή όχι στην κατηγορούμενη και εάν θα μετατρέψει την κατηγορία της απόπειρας της ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.
Εάν δεν της αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε η κατηγορούμενη αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 15 ετών.
Οι εκτιμήσεις πάντως και βάσει των μαρτυριών, συνηγορούν στο ότι πολύ δύσκολα θα αλλάξει το κατηγορητήριο σε βάρος της κατηγορούμενης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης