Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός στη βόρεια Ελλάδα – Προβληματίζει το άνοιγμα, τρέχουν για εμβολιασμούς

Συναγερμός στη βόρεια Ελλάδα – Προβληματίζει το άνοιγμα, τρέχουν για εμβολιασμούς
Χρειάζονται άλλοι 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί για να φτάσουμε στο τείχος προστασίας
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Παραμένει ο συναγερμός στις τάξεις των ειδικών για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, καθώς πολλές περιφερειακές ενότητες εμφανίζουν ποσοστά εμβολιασμού πολύ χαμηλότερα από τον μέσο όρο της χώρας.
Μάλιστα πολλοί επιστήμονες δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων – κυρίως σε διασκέδαση, εστίαση - για τους πλήρως εμβολιασμένους, καθώς όπως υποστηρίζουν, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που η επιδημία είναι σε έξαρση, πιέζοντας το σύστημα υγείας.
Ο χαμηλός αριθμός των εμβολιασμένων, η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και το «άνοιγμα» των δραστηριοτήτων συνιστούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» για τη διασπορά του ιού, με τους ειδικούς και την κυβέρνηση να ρίχνουν και πάλι όλο το βάρος των προσπαθειών τους στην ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις πως αν δεν φτάσουμε στο τείχος ανοσίας – εκτιμάται ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να γίνουν άλλοι 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί -, τότε θα έχουμε ως και 2.700 επιπλέον θανάτους έως τα Χριστούγεννα.

Γκάγκα: Μην καθυστερείτε να πάτε σε νοσοκομεία εάν έχετε συμπτώματα covid

Να μην καθυστερούν τη μετάβαση τους στα νοσοκομεία εάν εμφανίζουν συμπτώματα covid καλεί τους πολίτες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα.
«Δεν καθυστερούμε.
Πολύς κόσμος φτάνει στο νοσοκομείο στην 8η-10η-11η ημέρα και τότε μπορούμε να κάνουμε λίγα για να αναστείλουμε τη νόσο» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Γκάγκα, η οποία αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων τόσο κατά της covid όσο και κατά της γρίπης.
«Χρειαζόμαστε τα εμβόλια της γρίπης αλλά χρειάζεται και το εμβόλιο του κορωνοϊού.
Πρέπει να ακούμε όλοι και να λύσουμε τους φόβους μας γιατί τα δεδομένα είναι μπροστά μας.
Έχουμε έναν μεγάλο αριθμό θανάτων ανθρώπων που δεν είναι εμβολιασμένοι και είναι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας»
Μας ανησυχεί ο ρυθμός των εμβολιασμένων γιατί οι περισσότεροι θάνατοι και εισαγωγές στη ΜΕΘ σχετίζονται με ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί» είπε η κα.Γκάγκα, τονίζοντας ότι «οι μεγάλοι άνθρωποι κινδυνεύουν γενικά από τις από λοιμώξεις και αυτό το βλέπαμε και με τη γρίπη».
«Τώρα που έχουμε πανδημία είναι εύκολο να νοσήσει κανείς.
Και με σχετικά ήπια νόσο ένας ηλικιωμένος που δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο ο νέος έχει αυξημένες πιθανότητες να καταλήξει» είπε η κα.Γκάγκα, επισημαίνοντας την ανάγκη χρήσης μάσκας «όπου υπάρχουν εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι».
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο αυξημένου κινδύνου λόγω της επιστροφής του Δακτυλίου και της στροφής των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς η κα.Γκάγκα παρατήρησε ότι «όλο το προηγούμενο διάστημα που είχαμε τα ΜΜΜ δεν είχαμε μεγάλα κρούσματα, αυτό το είδαμε όταν κλειστήκαμε στα σπίτια».
«Τα μέτρα δεν τηρήθηκαν σε συγκεντρώσεις στα σπίτια χωρίς μέτρα και μάσκες» υποστήριξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Τζανάκης: Επιπλέον 2.700 θάνατοι από covid έως τα Χριστούγεννα εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί

Την εκτίμηση πως έως τα Χριστούγεννα θα έχουμε 2.500 με 2.700 θανάτους παραπάνω από κορωνοϊό, εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.
«Από προσομοιώσεις που έχουμε κάνει στο δικό μας παρατηρητήριο πρέπει να φτάσουμε στον εμβολιασμό του 70% με 75% επί του πληθυσμού για να φτάσουμε στο τείχος ανοσίας.
Πρέπει να εμβολιαστούν 1 εκατ. άνθρωποι, είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά γίνεται.
Η χώρα έχει εμβολιαστικό οργανισμό που μπορεί να εμβολιάσει 120.000 ανθρώπους την ήμερα» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης, ο οποίος πάντως σημείωσε πως σε αυτό το κύμα είχαμε κατά μέσο όρο 23 νεκρούς την ημέρα, από 48 που ήταν στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας.
«Περίπου το 60% των Περιφερειακών Ενοτήτων είναι κάτω από το μέσο όρο της Ελλάδας σε εμβολιασμό.
Κάτω από το 50% είναι η Φθιώτιδα 49%, ενώ τα Τρίκαλα είναι μόλις στο 50,6%» είπε ο κ.Τζανάκης.
Για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, ο κ.Τζανάκης πρότεινε η ΗΔΙΚΑ να βρει τους ανεμβολίαστους και να πάνε πόρτα – πόρτα τουλάχιστον στους ηλικιωμένους για να συζητήσουν μαζί τους για την ανάγκη του εμβολιασμού, ενώ ζήτησε την περαιτέρω δραστηριοποίηση της Εκκλησίας λόγω του κύρους και του ρόλου της,

Προβληματισμός για το άνοιγμα στη Βόρεια Ελλάδα

Τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων στους πλήρως εμβολιασμένους εξέφρασε και ο καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα.
«Η πανδημία στη Β. Ελλάδα είναι σε εξέλιξη.
Δεν έχουμε σημεία κάμψης.
Η πίεση της πανδημίας στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι σε σχεδόν απόλυτη πληρότητα, κι οι άνθρωποι που έχουν άλλες παθήσεις έχουν κι αυτοί δικαιώματα στη ζωή.
Δεν μπορεί να δοθεί το 100% των ΜΕΘ στον κορωνοϊό» είπε ο κ.Κιούμης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αναδιανομής κλινών εάν είναι εφικτό για τους ασθενείς υπέρ του κορωνοϊού.
«Αν υπάρξει αστοχία στη διαχείριση της κατάστασης στη Β. Ελλάδας τότε το ιατρικό, το κοινωνικό αλλά και το πολίτικο μήνυμα θα είναι πάρα πολύ αρνητικό» είπε ο κ.Κιούμης, ο οποίος πρότεινε να δραστηριοποιηθούν υπέρ του εμβολιασμού καλλιτέχνες, επαγγελματικές ομάδες όπως πυροσβέστες, αθλητικές ομάδες, που ασκούν μεγαλύτερη επίδραση στον πληθυσμό.
7_30.JPG
Σε βόρεια Ελλάδα και «κόκκινες» περιοχές σχεδόν το 50% των κρουσμάτων

Την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το βόρειο τμήμα της χώρας στο μέτωπο της πανδημίας καταδεικνύει η παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΓΓ ΠΦΥ), Μάριου Θεμιστοκλέους και της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα στη βόρεια Ελλάδα.
Η κυρία Γκάγκα επισκέφθηκε νοσηλευτικά ιδρύματα σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Κιλκίς, Δράμα και Καβάλα με σκοπό την ενημέρωση, την άμεση επίλυση των όποιων προβλημάτων και την ενίσχυση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ ο κύριος Θεμιστοκλέους βρέθηκε στο Κιλκίς στο πλαίσιο της περιοδείας των Κινητών Μονάδων εμβολιασμού που ξεκίνησε το πρωί από εκεί.
Οι Κινητές Μονάδες εμβολιασμού βρέθηκαν στη συνέχεια της ημέρας σε Πιερία και Ξάνθη, με την περιοδεία τους σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη να ολοκληρώνεται στις 14 Οκτωβρίου, με παρουσία στις Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Δράμας και Πέλλας αύριο 13 και Φλώρινας και Σερρών την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου.
Την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των πολιτών στις περιοχές αυτές προκειμένου να εμβολιαστούν τάχιστα αναδεικνύει, άλλωστε, και το γεγονός πως, από το σύνολο των χθεσινών12/10 κρουσμάτων, το 49% αφορά σε ΠΕ της Μακεδονίας, της Θράκης και των δύο άλλων περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη (Λάρισα και Καρδίτσα).
Πιο αναλυτικά, στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 439 νέες λοιμώξεις, ακολουθεί η Λάρισα με 219, ενώ σε διψήφιους αλλά υψηλούς αριθμούς κινήθηκαν επίσης η Πέλλα (95), η Ημαθία (87), η Δράμα (85), η Πιερία (77) και η Ξάνθη (75).
Οι υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας μαζί με την Καρδίτσα (25) συμπληρώνουν τη λίστα που συγκεντρώνει συνολικά περισσότερα από 1.500 κρούσματα σήμερα.
Σημειώνεται ότι στην Αττική εντοπίστηκαν 602 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο, ενώ από τον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ ξεχωρίζει, ακόμη, η Μαγνησία με τις 128 νέες διαγνώσεις.
Από τις συγκεντρώσεις του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα για αυτή την εβδομάδα, πάντως, η εικόνα χαρακτηρίζεται σταθερή στις περισσότερες περιοχές, με οριακές ή σταθεροποιητικές μεταβολές στις επτά από τις οκτώ που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

«Εξουθενώνει» τους ανεμβολίαστους νέους σε διασπορά και νοσηλείες η πανδημία

Σημαντική είναι η επιβάρυνση των δυναμικών ηλικιών από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, μόλις το 11,7% των κρουσμάτων αφορά σε πολίτες άνω των 65 ετών, οι οποίοι υπενθυμίζεται ότι είναι οι μόνοι που έχουν ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης άνω των 80% στο σύνολο του πληθυσμού της χώρας.
Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 1.037 κρούσματα στην ηλικιακή ομάδα 40-64 ετών, 979 κρούσματα στους πολίτες 18-39 ετών και 861 σε ανηλίκους κάτω των 18 ετών, υποδεικνύοντας πως οι μεγαλύτερες ηλικίες προστατεύονται πλέον καλύτερα αφενός λόγω των περιορισμένων μετακινήσεών τους και αφετέρου λόγω του υψηλού ποσοστού εμβολιασμού.

Τι άλλαξε  από 9/10 - Κανονικότητα για εμβολιασμένους

Από το Σάββατο 9/10 δεν υπάρχουν περιορισμοί στις περιοχές που είναι «στο κόκκινο».
Σε αυτές οι πλήρως εμβολιασμένοι κινούνται κανονικά και  ισχύουν τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.
Στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Δεν υπάρχουν οι ισχύοντες έως τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.
Τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ για το προσωπικό  παραμένουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.
Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι υπάρχοντες περιορισμοί, δηλαδή οι εμβολιασμένοι  συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Για όλους τους άλλους χώρους ψυχαγωγίας παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που υπήρχαν έως σήμερα.

Οι κόκκινες περιοχές

Σημειώνεται πως από εδώ και στο εξής, οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού, αν και δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στους 15.210 οι νεκροί

Στους 15.210 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού.
Τα νέα 12/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.065, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 682.394, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 123 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.033 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 370.435 τεστ, τα 17.006 μοριακά και τα 353.429 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα υποχώρησε στο 0,81% έναντι 3,27% χθες με πολύ μικρότερο αριθμό κρουσμάτων.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.210 θάνατοι.

eod1_11.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 336 (χθες 331).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 80,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 292 (86,9%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (13,1%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
eod2_10.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.217 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 162 (ημερήσια μεταβολή -13,37%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 188 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).
eod6_4.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης