Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αγωνία στην Κρήτη μετά τα 6,3 Ρίχτερ - Περιμένουν ισχυρό μετασεισμό - Τι λένε οι σεισμολόγοι

Αγωνία στην Κρήτη μετά τα 6,3 Ρίχτερ - Περιμένουν ισχυρό μετασεισμό - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Για σεισμική έξαρση στο ανατολικό και νότιο τόξο της Ελλάδας κάνουν λόγο οι σεισμολόγοι
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Αγωνία και ανησυχία επικρατεί στην Κρήτη μετά τον χθεσινό ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ που ταρακούνησε όλο το νησί και το μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί ο ισχυρός μετασεισμός της τάξης των 5,3 με 5,4 Ρίχτερ που περιμένουν οι επιστήμονες, έτσι ώστε να λήξει και ο συναγερμός για το εάν τα 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος ή όχι σεισμός.
Ήταν ο δεύτερος μεγάλος σεισμός που έπληξε την Κρήτη μέσα σε δύο εβδομάδες, καθώς υπενθυμίζεται πως στις 27 Σεπτεμβρίου είχε καταγραφεί ο ισχυρός και φονικός σεισμός των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου, ο οποίος άφησε πίσω του ένα νεκρό, 12 τραυματίες και τεράστιες υλικές ζημιές σε πολλές περιοχές και χωριά της Κρήτης.
Οι σεισμολόγοι υποστηρίζουν πως είναι προφανές πως υπάρχει σεισμική έξαρση στο κεντρικό και ανατολικό τόξο της Ελλάδας και για αυτό καλούν τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν κτήρια, τα οποία τυχόν φέρουν ζημιές ή βλάβες.
Υπενθυμίζεται πως τα 6,3 Ρίχτερ καταγράφηκαν χθες Τρίτη 12/10 το μεσημέρι στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου και το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν στα 8,2 χιλιόμετρα.

Μέχρι την Κύπρο και τσουνάμι

Η ένταση του σεισμού ήταν τέτοια που η δόνηση έγινε αισθητή σε όλο το Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο.
Μάλιστα υπήρξε προειδοποίησε και για τσουνάμι ενώ ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκε ένα παλιρροϊκό κύμα μικρού ύψους.
Αν και ακόμα οι σεισμολόγοι δεν γνωρίζουν για το εάν πρόκειται για τον κύριο ή όχι σεισμό, διαμηνύουν κατηγορηματικά ότι τα 6,3 Ρίχτερ δεν σχετίζονται με το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που καταγράφηκε στο Αρκαλοχώρι.
Tsounami1_1.JPG

Παπαδόπουλος (σεισμολόγος): Δεν είμαστε σίγουροι αν τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη ήταν ο κύριος σεισμός

Τη θέση πως τα 6,3 Ρίχτερ που καταγράφηκαν χθες Τρίτη 12/10 στον θαλάσσιο χώρο ανατολικά της Κρήτης, δόνηση που έγινε αισθητή σε όλο το Αιγαίο, μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός διατύπωσε ο σεισμολόγος Γ. Παπαδόπουλος, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε πως οι σεισμολόγοι δεν είναι ακόμα σίγουροι για αυτό.
«Κοντεύουμε να κλείσουμε ένα 24ωρο οπότε μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός.
Δεν είμαστε όμως ακόμα βέβαιοι» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Παπαδόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει πολλές φορές σε τέτοια φαινόμενα.
«Οι σεισμολόγοι είμαστε έτοιμοι ακόμα και για αυτό που για τους περισσότερους φαίνεται αναπάντεχο» είπε ο κ.Παπαδόπουλος, ο οποίος σχετικά με τη μειωμένη μετασεισμική ακολουθία, είπε ότι δεν είναι κάτι ασυνήθιστο σε αυτούς τους σεισμούς.
«Ο σεισμός έγινε στη θάλασσα και έτσι οι μικροί μετασεισμοί μπορεί να μην καταγράφονται από το σεισμικό δίκτυο.
Δεύτερον ο σεισμός είχε ένα σημαντικό βάθος και οι σεισμοί αυτού του βάθους δεν δίνουν πολλούς μετασεισμούς» σημείωσε ο κ.Παπαδόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει έξαρση στο κεντρικό και ανατολικό τόξο της Ελλάδας.
«Τα φαινόμενα είναι εδώ.
Παρατηρούμε την έξαρση.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» τόνισε ο κ.Παπαδόπουλος, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους, ιδιαίτερα της Κρήτης, να είναι πολύ προσεχτικοί εάν τα κτήριά τους έχουν βλάβες από τον χθεσινό ή από άλλους σεισμούς.
Capture_115.JPG

Λέκκας: Προβληματισμός για τη μετασεισμική ακολουθία

Τον προβληματισμό του για τη μετασεισμική ακολουθία των 6,3 Ρίχτερ που «χτύπησαν» χθες Τρίτη 12/10 την Κρήτη (τον θαλάσσιο χώρο ανατολικά του νησιού) εξέφρασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
Σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 ο κ.Λέκκας είπε πως έχει ομαλοποιηθεί η ζωή στο νησί μετά τις πρώτες ώρες ανησυχίας.
«Θεωρώ ότι τα δύσκολα έχουν περάσει.
Ήταν μεγάλη η ψυχολογική επιβάρυνση για το Λασίθι αλλά κυρίως για το Αρκαλοχώρι, καθώς αρχικά θεωρήθηκε ότι από εκεί προέρχεται ο σεισμός» είπε ο κ.Λέκκας, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μη αναμενόμενη μετασεισμική ακολουθία, αν και τόνισε ότι δεν είναι απαραίτητο να έχουμε έναν μεγάλο μετασεισμό.
«Καλό θα είναι να υπάρχει ένας μεγάλο μετασεισμός αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει» είπε ο κ.Λέκκας.
Ερωτηθείς για το εάν ο νέος σεισμός συνδέεται με αυτόν στο Αρκαλοχώρι, απάντησε ότι δεν υπάρχει σύνδεση και ότι τα δύο ρήγματα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά αλλά βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.
Τέλος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί ακόμα ένα ρήγμα στην Κρήτη μετά από τους δύο μεγάλους σεισμούς.

Κατέρρευσε εκκλησάκι - υλικές ζημιές

Από την ισχυρή δόνηση κατέρρευσε η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο χωριό Άργιλος στο Λασίθι ενώ υλικές ζημιές αναφέρθηκαν και σε παλιά κτήρια στον Ξερόκαμπο.
Κατολισθήσεις υπήρξαν και στο οδικό δίκτυο.
Στη Ζάκρο υπήρξαν αναφορές για ζημιές σε καταστήματα.
Kriti.webp
seismos2.jpg
 seismos1_1.jpg
Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος» της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Σε εφαρμογή τέθηκε άμεσα το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Αμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.
Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή, έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.
Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.
Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας, ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης