Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επιφυλάξεις για το πλήρες άνοιγμα σε εμβολιασμένους - Ανησυχία για νέο κύμα - Επέλαση covid σε βόρεια Ελλάδα

Επιφυλάξεις για το πλήρες άνοιγμα σε εμβολιασμένους - Ανησυχία για νέο κύμα - Επέλαση covid σε βόρεια Ελλάδα
Άνοιξε η πλατφόρμα για την γ’ δόση στους άνω των 50 ετών
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Με ιδιαίτερη αγωνία περιμένουν τις επόμενες δύο εβδομάδες οι επιστήμονες προκειμένου να αποτιμήσουν τις συνέπειες στον επιδημιολογικό χάρτη από την άρση όλων των περιορισμών για τους πλήρως εμβολιασμένους, γεγονός που εκτιμάται πως θα αυξήσει την κινητικότητα αλλά και τις κοινωνικές επαφές.
Η ανησυχία εστιάζει κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, όπου ήδη η covid επελαύνει – 13 περιφερειακές ενότητες είναι στο «κόκκινο» - ενώ το ποσοστό των εμβολιασμένων σε αυτές τις περιοχές είναι ακόμα και κάτω του 50%.
Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν πως από τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται ένα ακόμα κύμα της επιδημίας, ενώ επισημαίνουν το εκρηκτικό σκηνικό που μπορεί να δημιουργηθεί από το συνδυασμό του κορωνοϊού και της εποχικής γρίπης.
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περισσότερα από 3.000 κρούσματα covid ημερησίως από τα μέσα Οκτωβρίου, τη στιγμή που καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Σε αυτό το πλαίσιο καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν τόσο κατά της covid – σημειώνεται πως ήδη από χθες Κυριακή 10/10 άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των άνω των 50 ετών εφόσον έχει συμπληρωθεί ένα 6μηνο από τη δεύτερη δόση – όσο και κατά της εποχικής γρίπης, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας που θα αποτρέψει τα χειρότερα για το σύστημα υγείας.

Γώγος: Που οφείλεται ο υψηλός αριθμός θανάτων λόγω covid στην Ελλάδα

Στον ιδιαίτερα υψηλό αριθμό θανάτων λόγω covid στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος υποστήριξε πως το μεγαλύτερο ρίσκο για την εξέλιξη της πανδημίας είναι η διασκέδαση.
Ερωτηθείς για τα υψηλά νούμερα στους θανάτους, που επιμένουν παρά την γενικά σταθερή επιδημιολογική εικόνα και με τον δείκτη θετικότητας να πέφτει ακόμα και κάτω από το 1, ο κ. Γώγος ανέφερε δυο σημαντικούς λόγους.
«Καταρχήν, υπάρχουν γενετικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν σε κακή εξέλιξη της νόσου.
Μπορεί δύο σαραντάρηδες να νοσήσουν με το ίδιο ιικό φορτίο και τα ίδια υποκείμενα νοσήματα και ο ένας να καταλήξει, ενώ ο άλλος να μην χρειαστεί να πάει καν στο νοσοκομείο.
Το δεύτερο είναι ότι το μεγάλο ποσοστό των απωλειών που καταγράφονται είναι άνθρωποι μεγάλοι σε ηλικία και με πολλά υποκείμενα νοσήματα.
Μάλιστα, είναι μεγάλος αριθμητικά ο πληθυσμός αυτός στην χώρα μας, γιατί το σύστημα υγείας που πολλοί κατηγορούν, έχει καταφέρει να κρατά τους ηλικιωμένους με σοβαρά υποκείμενα στην ζωή.
Όταν λοιπόν, ένα 25% αυτών των ανθρώπων παραμένει ανεμβολίαστο θα υπάρξει πράγματι μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας» είπε μιλώντας στην ΕΡΑ ο κ.Γώγος, ο οποίος ωστόσο υποστήριξε πως η θνητότητα σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων και του πληθυσμού στην χώρα μας, είναι σε καλό επίπεδο.

Ρίσκο η διασκέδαση

Όσον αφορά το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας για τους πλήρως εμβολιασμένους ο κ.Γώγος είπε ότι «παντού χρειάζεται προσοχή και επιτήρηση».
«Η επιτροπή ενημερώθηκε και συμφώνησε για το άνοιγμα στην διασκέδαση και την εστίαση, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σημαντικός έλεγχος, συνεχής επιτήρηση και ότι θα αυτά θα επανεκτιμούνται.
Στη διασκέδαση είναι μεγαλύτερο το ρίσκο, ενώ στην εστίαση είναι πιο εύκολα τα πράγματα», σημείωσε ο κ. Γώγος.
«Λόγω του ότι είναι εμβολιασμένοι οι πολίτες σε αυτούς τους χώρους, η εκτίμηση είναι ότι δεν πρόκειται να γίνει ευρεία μετάδοση, ωστόσο γνωρίζουμε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν και να μεταδώσουν, γι’ αυτό ο βασικός στόχος είναι να εμβολιαστούν οι ευάλωτοι πληθυσμοί, καθώς αν οι εμβολιασμένοι κολλήσουν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο σπίτι τους σε ανεμβολίαστους» είπε ο καθηγητής.

Παγώνη: Κάθε ημέρα έχουμε ένα πούλμαν με νεκρούς λόγω covid

Την εκτίμηση πως σε 15 ημέρες θα δούμε τις συνέπειες από το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας στους πλήρως εμβολιασμένους διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία δεν έκρυψε τις επιφυλάξεις της για την άρση των περιορισμών.
«Χρειάζονται πάρα πολλοί έλεγχοι για να είμαστε ήσυχοι και ασφαλείς.
Μακάρι να είχαν κάνει όλοι την τρίτη δόση», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη, η οποία υποστήριξε ότι πρέπει όλοι να προβληματιστούμε για το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμένων, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «ένα πούλμαν θανάτων έχουμε κάθε μέρα, δεν είναι αστείο».
Αναφερόμενη στις παρελάσεις, είπε πως θα πρέπει να γίνει μόνο στρατιωτική σε κόκκινες περιοχές και όχι μαθητική και όλοι να την παρακολουθήσουν από την τηλεόραση.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη έκρουσε καμπανάκι κινδύνου καθώς η διαφορά των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι πολύ κοντά στον αριθμό της Αθήνας.

Οι αρνητές

Για αυτό κάλεσε τον κόσμο να εμβολιαστεί ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα που σε ορισμένες περιοχές η εμβολιαστική κάλυψη είναι κάτω του 50%, αν και σημείωσε πως οι «αρνητές» δεν υπάρχει περίπτωση να εμβολιαστούν.
«Δεν ασχολούμαστε μαζί τους.
Ασχολούμαστε με αυτούς που φοβούνται», τόνισε η κα.Παγώνη, η οποία απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί να μην φοβηθούν τις επιπλοκές και να σκεφτούν τι επιπλοκές προκαλεί η ίδια η νόσος.
Θύμισε ότι οι εμβολιασμένοι ακόμη και εάν είναι συμπτωματικοί ή νοσήσουν, απλά θα εμφανίσουν ελαφρά συμπτώματα, τονίζοντας ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να εισαχθεί κάποιος εμβολιασμένος σε μονάδα.

Τρίτη δόση εμβολίου για τους πολίτες άνω των 50 ετών

Αντίστροφη μέτρηση για τη χορήγηση της 3ης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 για τους πολίτες άνω των 50 ετών και τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου (ομάδα Α) και αυξημένου κινδύνου (ομάδα Β), ανεξαρτήτου ηλικίας.
Χθες, Κυριακή 10/10, τις απογευματινές ώρες, ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση της 3ης δόσης εμβολίου στις παραπάνω κατηγορίες πολιτών, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση, αφού συμπληρωθούν έξι μήνες από τις δύο δόσεις των εμβολίων ή το μονοδοσικό εμβόλιο.
Σημειώνεται ότι ήδη εμβολιάζονται με την τρίτη δόση άτομα ανοσοκατεσταλμένα, οι διαμένοντες σε Mονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αλλά και οι υγειονομικοί.
Το εμβόλιο που θα χορηγείται για την τρίτη δόση είναι mRNA εμβόλιο και συγκεκριμένα το Pfizer, ενώ η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική.
Σε εβδομαδιαία βάση θα ανανεώνεται η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση με όσους κλείνουν 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.

Οι λόγοι για την γ΄ δόση

Στην επιλογή των συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε σχέση με άλλες για την ενίσχυσή τους με μία τρίτη δόση εμβολίου κατέληξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα φάνηκε ότι τα αντισώματα, ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης, μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και η μείωση των αντισωμάτων, σε συνδυασμό και με την εμφάνιση των μεταλλάξεων του ιού, αποτέλεσε έναν κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
Η πρώτη κατηγορία για χορήγηση 3ης δόσης, που είναι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι μεταμοσχευμένοι, δεν απάντησαν στον πρωτογενή εμβολιασμό, καθώς δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα και η χορήγηση σε της τρίτης δόσης έχει το χαρακτήρα μίας συμπληρωματικής δόσης.
Μία δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα, τα οποία λόγω ηλικίας ή άλλων καταστάσεων, έχουν μειωμένα αντισώματα. Το σκεπτικό της γνωμοδότησης για την τρίτη δόση στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες.
Τέλος, η τρίτη κατηγορία είναι άτομα όπως οι υγειονομικοί, που εκτίθενται περισσότερο στον ιό.

Τι άλλαξε  από 9/10 - Κανονικότητα για εμβολιασμένους

Από το Σάββατο 9/10 δεν υπάρχουν περιορισμοί στις περιοχές που είναι «στο κόκκινο».
Σε αυτές οι πλήρως εμβολιασμένοι κινούνται κανονικά και  ισχύουν τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.
Στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
Δεν υπάρχουν οι ισχύοντες έως τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.
Τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ για το προσωπικό  παραμένουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.
Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι υπάρχοντες περιορισμοί, δηλαδή οι εμβολιασμένοι  συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Για όλους τους άλλους χώρους ψυχαγωγίας παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που υπήρχαν έως σήμερα.

Οι κόκκινες περιοχές


Σημειώνεται πως από εδώ και στο εξής, οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού, αν και δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
7_30.JPG
Στους 15.135 οι νεκροί

Στους 15.135 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της covid.
Μικρή κάμψη παρουσιάζει ο αριθμός των νέων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και είναι 1.358, εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 676.799 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 113 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.565 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.135 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 333 (60.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
b_16.JPGa_24.JPG

To 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 289 (86.79%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (13.21%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.210 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή +15.73%).c_15.JPG

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 179 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

f_11.JPGg_7.JPG

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 32 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 33 κρούσματα
Δυτική Αττική: 15 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 41 κρούσματα
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 67 κρούσματα
Νήσων: 9 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 34 κρούσματα
Πειραιώς: 30 κρούσματα

d_16.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης