Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία - "Καμπανάκι" για πάνω από 3.000 κρούσματα ημερησίως

Δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία -
"Aν δεν αυξηθεί η χρήση των τεστ, τότε η πορεία της πανδημίας θα είναι ανοδική τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πάμε σε πολύ υψηλά νούμερα, πάνω από 3.000 κρούσματα την ημέρα", προειδοποιεί ο Δ. Σαρηγιάννης

Μπορεί η πανδημία να διανύει φάση σταθεροποίησης, με εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και να δόθηκε με τα νέα μέτρα ελευθερίες στους πλήρως εμβολιασμένους που σηματοδοτούν την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο οι επιστήμονες βρίσκονται με το βλέμμα στραμμένο στην πλήρη εικόνα που θα έχουν σε 2-3 εβδομάδες για τον αντίκτυπο στους επιδημιολογικούς δείκτες που θα έχουν αυτά.
"Με φοβίζει το γεγονός ότι η απελευθέρωση αυτή μπορεί να εκληφθεί ως ένα σύνθημα απόλυτης χαλάρωσης και ασυδοσίας, το οποίο είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα, κυρίως αν δεν τηρηθούν τα μέτρα. Οπότε τα μέτρα αυτά θα κριθούν από το αν εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να συνεχίσουν τα τεστ να κυμαίνονται σε υψηλούς ρυθμούς. Σύντομα, πάντως, θα έχουμε το επιδημιολογικό αποτύπωμα", αναφέρει μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Ν.Τζανάκης στην εφημερίδα Realnews, ζητώντας από τους υπεύθυνους σε κάθε δημόσια τοποθέτησή τους να ξεκαθαρίζουν ότι η ελευθερία της κινητικότητας δεν σηματοδοτεί την πλήρη χαλάρωση, αλλά είναι ένα μέτρο ελέγχου της ατομικής ευθύνης.
Αύξηση των κρουσμάτων από το τέλος του Οκτωβρίου, που συνδέεται άμεσα με την πορεία των εμβολιασμών, "βλέπει" ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δ. Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει πως "αν τα κίνητρα που δίνει η κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους δεν λειτουργήσουν και δεν αυξηθούν τα διαγνωστικά τεστ, που αυτή τη στιγμή κρατούν τα κρούσματα χαμηλά, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, τότε η πορεία θα είναι αυξητική".
Ο ίδιος προειδοποιεί ότι "αν δεν αυξηθεί η χρήση των τεστ, τότε η πορεία της πανδημίας θα είναι ανοδική τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πάμε σε πολύ υψηλά νούμερα, πάνω από 3.000 κρούσματα την ημέρα".
Ωστόσο, υπάρχει και η πρόβλεψη η κατάσταση να διατηρηθεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα.
Για τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους ο κ. Σαρηγιάννης τα χαρακτηρίζει "υψηλού ρίσκου" και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι "μέσα σε 15 ημέρες που είναι ι ισχύς τους, δεν προλαβαίνουν να επηρεάσουν την επιδημιολογική εικόνα. Στη Θεσσαλονίκη θα δούμε έτσι και αλλιώς αύξηση, ανεξάρτητα από τα μέτρα. Στην Αθήνα, μετά από μια παροδική μείωση, θα σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων από τις 15 Οκτωβρίου και μετά. Άρα, δεν ξέρω ποιο συμπέρασμα ,μπορεί να βγει μέσα σε 15 ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, τα συγκεκριμένα μέτρα δεν πρέπει να ισχύσουν χωρίς αύξηση των τεστ, έστω στοχευμένων τεστ στη βόρεια Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης