Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εμβόλια: Τρίτη δόση για τους άνω των 50 ετών – Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού

Εμβόλια: Τρίτη δόση για τους άνω των 50 ετών – Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού
Δεν είναι υποχρεωτική η τρίτη δόση εμβολίου

Αντίστροφη μέτρηση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 για τους πολίτες άνω των 50 ετών και τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού κινδύνου (ομάδα Α) και αυξημένου κινδύνου (ομάδα Β), ανεξαρτήτου ηλικίας.
Σήμερα, Κυριακή 10/10, τις απογευματινές ώρες, η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου στις παραπάνω κατηγορίες πολιτών, που μπορεί να δοθεί και 4 εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση, αφού συμπληρωθούν έξι μήνες από τις δύο δόσεις των εμβολίων ή το μονοδοσικό εμβόλιο.
Σημειώνεται ότι ήδη εμβολιάζονται με την τρίτη δόση άτομα ανοσοκατεσταλμένα, οι διαμένοντες σε Mονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, αλλά και οι υγειονομικοί.
Το εμβόλιο που θα χορηγείται για την τρίτη δόση είναι mRNA εμβόλιο και συγκεκριμένα το Pfizer, ενώ η αναμνηστική δόση δεν είναι υποχρεωτική.
Σε εβδομαδιαία βάση θα ανανεώνεται η λίστα με τους δικαιούχους για την τρίτη δόση με όσους κλείνουν 6 μήνες από τη δεύτερη δόση.

Οι λόγοι για την γ΄ δόση

Στην επιλογή των συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε σχέση με άλλες για την ενίσχυσή τους με μία τρίτη δόση εμβολίου κατέληξε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα φάνηκε ότι τα αντισώματα, ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης, μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και η μείωση των αντισωμάτων, σε συνδυασμό και με την εμφάνιση των μεταλλάξεων του ιού, αποτέλεσε έναν κίνδυνο για τα άτομα που δεν είχαν επαρκή προστασία λόγω μειωμένης αποτελεσματικότητας των εμβολίων.
Η πρώτη κατηγορία για χορήγηση 3ης δόσης, που είναι τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι μεταμοσχευμένοι, δεν απάντησαν στον πρωτογενή εμβολιασμό, καθώς δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα και η χορήγηση σε της τρίτης δόσης έχει το χαρακτήρα μίας συμπληρωματικής δόσης.
Μία δεύτερη κατηγορία είναι τα άτομα, τα οποία λόγω ηλικίας ή άλλων καταστάσεων, έχουν μειωμένα αντισώματα. Το σκεπτικό της γνωμοδότησης για την τρίτη δόση στηρίζεται στη βαθμιαία μείωση των προστατευτικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού που παρατηρείται μετά τους 6 μήνες.
Τέλος, η τρίτη κατηγορία είναι άτομα όπως οι υγειονομικοί, που εκτίθενται περισσότερο στον ιό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης