Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επιστροφή των πλήρως εμβολιασμένων στην κανονικότητα - Τι αλλάζει σε κυκλοφορία, ψυχαγωγία, εστίαση, "κόκκινες" περιοχές

Επιστροφή των πλήρως εμβολιασμένων στην κανονικότητα - Τι αλλάζει σε κυκλοφορία, ψυχαγωγία, εστίαση,
Μέτρα για τους 6,2 εκατ. εμβολιασμένους πολίτες, που θα ισχύουν ανεξάρτητα από το επιδημιολογικό χρώμα της περιοχής τους - Τα μέτρα θα αξιολογηθούν εκ νέου σε 15 ημέρες
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Στις συνήθειές τους στην προ πανδημίας εποχή επιστρέφουν από σήμερα, Σάββατο 9/10, οι πλήρως εμβολιασμένοι, με  «διαβατήριο» το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ζώντας  ξανά την εστίαση και ψυχαγωγία όπως παλιά, χωρίς μάσκες, χωρίς περιορισμούς στους θαμώνες, με χορό, ορθίους, μουσική και ελεύθερο ωράριο στους αμιγείς χώρους (αποκλειστικά για εμβολιασμένους).
Επί της ουσίας σε κλειστούς χώρους, όπως είναι καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ, η ζωή των εμβολιασμένων επιστρέφει σε πλήρη κανονικότητα.
Ωστόσο, σε μικτούς χώρους , δηλαδή όπου υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, παραμένει η χρήση μάσκας ως κύριο μέτρο προφύλαξης από τον κορωνοϊό, ενώ οι ανεμβολίαστοι για να έχουν πρόσβαση στους χώρους αυτούς θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test 24ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα.
Όπως έχει γίνει γνωστό, πρόκειται για μέτρα που ισχύουν από σήμερα και για τις επόμενες 15 ημέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθούν, ενώ αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους που κινούνται σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν αποφασίσει να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους.
Επιπλέον, σε μεγαλύτερη ελευθερία θα βρίσκονται οι πολίτες περιοχών που είναι στο «κόκκινο», όσον αφορά το επιδημιολογικό τους φορτίο, αφού οι εν λόγω περιοχές πλέον δεν θα μπαίνουν σε μίνι lockdown, αλλά απλώς θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας για να γνωρίζουν οι κάτοικοί τους να είναι πιο προσεκτικοί και να τηρούν πιο σχολαστικά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως η τήρηση των αποστάσεων, η χρήση αντισηπτικού και μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός αλλά και στους μικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Όπως κατέδειξαν τα επιδημιολογικά δεδομένα, το έντονο επιδημιολογικό φορτίο στις «κόκκινες» περιοχές δεν απαιτεί τη λήψη περιοριστικών μέτρων όπως απαγόρευση μουσικής και κυκλοφορίας.
Ο χαρακτηρισμός τους θα λειτουργεί απλώς ως μια προειδοποίηση προς όποιον κινείται σε αυτές για ισχυρότερη τήρηση των μέτρων όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων.
Οι δύο επόμενες εβδομάδες, οπότε θα επαναξιολογηθεί η κατάσταση, θα κρίνουν την ορθότητα της απόφασης, με την Επιτροπή των επιστημόνων σε επιφυλακή σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδεχομένως συνοδεύσουν την κινητικότητα και «απελευθέρωση» των εμβολιασμένων στους σκληρούς επιδημιολογικούς δείκτες του συστήματος υγείας, δηλαδή τις νοσηλείες, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους.

Ζαούτης (ΕΟΔΥ): Να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού - Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά, παιδικά πάρτι με μάσκες

«Πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού», τόνισε ο νέος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, ο οποίος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα παιδιά και τα κρούσματα στα σχολεία, τις παρελάσεις και τα παιδικά πάρτι.
«Σίγουρα, δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Αλλά δεν είμαστε στο ίδιο επίπεδο που ήμασταν πριν τον κορωνοϊό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαούτης μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Κάνοντας αναφορά στις προτεραιότητές του, σημείωσε πως «θα πρέπει να εστιάσουμε στην αύξηση του εμβολιασμού, με ένα ασφαλές εμβόλιο. Δεν είναι πλέον νέο εμβόλιο. Έχουν εμβολιαστεί δισεκατομμύρια άνθρωποι. Πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού. Πρέπει, με καλύτερα δεδομένα και καλύτερο τρόπο προσέγγισης, να δώσουμε στους ανεμβολίαστους να καταλάβουν ότι αυτός είναι ο τρόπος για να φύγουμε από την πανδημία».
Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στο τι θα αλλάξει, καθώς όπως είπε «είναι νωρίς να σας πω τι θα αλλάξει. Θέλω να δούμε το αποτέλεσμα από τις καμπάνιες που έχουν γίνει έως τωρα, να δούμε τα επιτυχημένα μοντέλα και πολύ γρήγορα να κάνουμε ότι είναι για την “επόμενη ημέρα”».

Για σχολεία και παιδικά πάρτι

«Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά», υπογράμμισε ο κ. Ζαούτης.
Όπως ανέφερε «η αρχή είναι πως τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο. Οι αρνητικές επιπτώσεις είναι μεγάλες από την περίοδο της καραντίνας. Λένε οι μητέρες “γιατί να εμβολιάσουμε τα παιδιά;”. Έχουμε αύξηση στην κατάθλιψη, σε νοσήματα που σχετίζονται με άγχος και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειωθεί το προσδόκιμο ζωής στα παιδιά μας».
Για τα παιδικά πάρτι, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνονται με λίγα παιδιά αν υπάρχει αρκετός χώρος και με μασκούλες στα παιδιά».
«Λέμε να εμβολιάσουμε και να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, για να προστατεύσουμε τους ενήλικες, εγώ θα το γύριζα: εμείς πρέπει να εμβολιαστούμε, για να προστατεύσουμε τα παιδιά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών 5-11 ετών, ανέφερε ότι αναμένονται οι αποφάσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, καθώς «οι μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο, με μικρότερη δόση από όση για τους ενήλικες, είναι αποτελεσματικό και μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια».

Για παρελάσεις

Για τις παρελάσεις, ο κ. Ζαούτης τόνισε ότι «θα πρέπει να ισχύουν τα ίδια μέτρα και για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Θα πρέπει να αποφύγουμε συνωστισμούς και να φοράμε την μάσκα μας».

Υψηλή η θνητότητα στα νοσοκομεία

Τέλος, για το θέμα των λοιμώξεων και πρωτίστως δη των ενδονοσοκομειακών, ο κ. Ζαούτης ανέφερε ότι «η θνητότητα στα νοσοκομεία είναι υψηλή. Δεν ξέρουμε αν αυτό οφείλεται στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Μελέτες δείχνουν ότι αυτές έχουν μεγάλο ρόλο στην θνητότητα στις ΜΕΘ, ιδίως την περίοδο του κορωνοϊού».

Καπραβέλος: Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, δύσκολος ο χειμώνας - Παρέλαση χωρίς παρουσία

«Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, έχουμε βαριά αρρώστους στις μονάδες», τόνισε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ μίλησε για γολγοθά των υγειονομικών, σημειώνοντας πως υπάρχει μεγάλη πίεση στις μονάδες λόγω των ανεμβολίαστων ασθενών.
«Δεν μπορεί να δεχθεί άλλη πίεση το ΕΣΥ , όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος και χρειάζονται πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

Για παρελάσεις

Ο κ. Καπραβέλος απηύθυνε έκκληση ώστε παρελάσεις και θρησκευτικές εορτές να πραγματοποιηθούν υπό την ισχύ πολύ αυστηρών μέτρων.
Ανέφερε μάλιστα πως αν είναι τόσο μεγάλη η πίεση, τότε θα πρέπει να απαγορευτεί η παρουσία κόσμου σε αυτές.

Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο το ιικό φορτίο στα λύματα

Σε υψηλότερο επίπεδα κινείται το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης, όπως επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ για τη διασπορά του SARS-CoV-2 στην κοινότητα.
Καταγράφονται διακυμάνσεις γύρω από ένα υψηλότερο, σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, επίπεδο συγκέντρωσης ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 06/10 και της Πέμπτης 07/10 είναι:

  • Σταθερή (+2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 04/10 και της Τρίτης 05/10
  • Αυξημένη (+18%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 29/09 και Πέμπτης 30/09

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.


Τι αλλάζει από 9/10

Από το Σάββατο 9/10 δεν υπάρχουν περιορισμοί στις περιοχές που είναι «στο κόκκινο».
Σε αυτές οι πλήρως εμβολιασμένοι θα κινούνται κανονικά και θα ισχύουν τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.
Στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός.
Δεν θα υπάρχουν οι ισχύοντες έως τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.
Θα τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ για το προσωπικό θα παραμείνουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.
Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι υπάρχοντες περιορισμοί, δηλαδή οι εμβολιασμένοι θα συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Για όλους τους άλλους χώρους ψυχαγωγίας παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που υπήρχαν έως σήμερα.

Οι κόκκινες περιοχές

Σημειώνεται πως από εδώ και στο εξής, οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού, αν και δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αυτή τη στιγμή 17 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας είναι στο κόκκινο.
epidimiologikos_xartis_ok.webp

Ποιοι «αντιστέκονται» στην κανονικότητα

Ενώ οι εμβολιασμένοι πλέον έχουν  πλήρη ελευθερία, οι ανεμβολίαστοι θα εξακολουθήσουν να πορεύονται με μάσκες και τεστ όχι για να τιμωρηθούν,  αλλά για να προστατευτούν από τον επικίνδυνο ιό. Έτσι, απαραίτητο για την είσοδο σε μεικτό χώρο (εντός του οποίου θα είναι εμβολιασμένοι και μη) είναι το rapid-test 24ώρου και η χρήση μάσκας υποχρεωτική για όλους ανεξαρτήτως εμβολιασμού.
Το περασμένο 24ωρο μόλις 6.218 πολίτες έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου κατά της COVID-19 και 16.956 ήταν οι συνολικοί εμβολιασμοί για την ημέρα. Ο κόσμος διστάζει παρά το γεγονός πως ο κίνδυνος από μια πιθανή λοίμωξη με κορωνοϊό είναι πολλαπλάσιος για τους ανεμβολίαστους, ιδίως των μεγαλύτερων ηλικιών.
Σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση της κυρίας Παπαευαγγέλου, οι πιθανότητες εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και θανάτου λόγω κορωνοϊού στους 60 ετών και άνω, είναι υψηλότερες κατά 20 και 12 φορές αντίστοιχα συγκριτικά με τους συνομήλικους εμβολιασμένους.
Οι συνέπειες από την άρνηση του εμβολιασμού αποτυπώνονται στους θανάτους (22 χθες), όπως επαναλαμβάνουν οι ειδικοί, αλλά και τις διασωληνώσεις, πεδία που διαπρέπουν οι ανεμβολίαστοι.
Ενδεικτικό είναι ότι στους 334 διασωληνωμένους ασθενείς χθες, οι 288 (86.23%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Μια ματιά στον επιδημιολογικό χάρτη και την εμβολιαστική κάλυψη ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ), αποκαλύπτει ότι σε 16 ΠΕ τα ποσοστά εμβολιασμού είναι κάτω από το 50% με το χαμηλότερο στην Ευρυτανία (36,23%) και έπειτα Κιλκίς (41,69%), Πιερία (42,31%), Δράμα (43,25%), Ηλεία (45,60%), Σέρρες (46,40%), Πέλλα (46,68%), Ξάνθη (46,85%), Φλώρινα (47,71%), Χαλκιδική (47,77%), Αχαΐα (47,93%), Έβρος (48,08%), Αρκαδία (48,25%), Λακωνία (48,41%), Φθιώτιδα (48,92%) και Ημαθία (49,61%).

Φεύγει «μπροστά» η Αττική

Την ανησυχία που εξέφρασαν οι ειδικοί κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας επιβεβαιώνει η τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Από το σύνολο 2.324 νέων κρουσμάτων, τα 540 εντοπίζονται στην Αττική που απομακρύνεται από τη Θεσσαλονίκη των 357, ανοίγοντας ξανά την ψαλίδα. Ειδικότερα, 61 εντοπίζονται στην Ανατολική Αττική και 33 στη Δυτική, 155 στο Κέντρο, 79 στα Βόρεια Προάστια, 83 στα Δυτικά και 56 στα Νότια, 64 στον Πειραιά και 12 στις Νήσους.
Πέραν της Αττικής, η έκθεση κινείται στο γνώριμο τέμπο με περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας να καταγράφουν επιδημιολογική επιβάρυνση.
Αναλυτικά, 156 κρούσματα εντοπίζονται στη Λάρισα, 79 στη Μαγνησία, 77 στη Δράμα, 71 στην Καβάλα, 58 στην Ημαθία και 47 στην Ξάνθη.


Στους 15.069 οι νεκροί

Τα τελευταία (στις 8/10)  εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.324, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 673.317, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 119 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.287 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 12.504 μοριακά και 189.242 rapid test.
eeody_8_10_.png
Στο σύνολο των 201.746 κρουσμάτων η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 1,15%, έναντι 1,52% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.069 θάνατοι.
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 334 (χθες 335).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
eeody_8_10_2.png
To 80,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 288 (86,23%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 46 (13,77%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.202 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 185 (ημερήσια μεταβολή -10,19%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 169 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

eeody_8_10_6.png

Aνοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 50

Την Κυριακή 10/10  ανοίγει  η πλατφόρμα για τα ραντεβού για τη διενέργεια 3ης δόσης στους άνω των 50 και στις ομάδες με υποκείμενα νοσήματα Α και Β.
Εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση αφορά περίπου 100.000 άτομα, ενώ απαραίτητη προυπόθεση είναι να έχουν συμπληρωθεί έξι μήνες από τη διενέργεια της δεύτερης δόσης.
Η πλατφόρμα για να ραντεβού αναμένεται να ανοίξει τις απογευματικές ώρες της Κυριακής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης