Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Χωρίς επιπλέον μέτρα οι «κόκκινες» περιοχές - Πλήρης ελευθερία για εμβολιασμένους - Τι αλλάζει από 9/10

Χωρίς επιπλέον μέτρα οι «κόκκινες» περιοχές - Πλήρης ελευθερία για εμβολιασμένους - Τι αλλάζει από 9/10

Εύθραυστη η κατάσταση στα νοσοκομεία - Νέα κάμψη παρατηρείται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σε κανονικούς ρυθμούς ζωής και καθημερινότητας επιστρέφουν οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, οι οποίοι από το Σάββατο 9 Οκτωβρίου θα έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς όσον αφορά την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση τους σε κλειστούς χώρους (εστίαση, μπαρ, κοκ), ακόμα και στις περιοχές εκείνες που είναι «στο κόκκινο» και έχουν αρνητικό επιδημιολογικό αποτύπωμα.
Βέβαια, και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, αυτή η ελευθερία θα επανεξεταστεί σε περίπου 15 ημέρες προκειμένου να εκτιμηθεί πώς έχει επηρεάσει η ελεύθερη αυτή κινητικότητα την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Πάντως, πολλοί επιστήμονες έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση και την ένσταση τους σε αυτές τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας αφενός πως θα είναι δύσκολο να ελέγχεται ποιοι θα είναι οι εμβολιασμένοι και ποιοι όχι αφετέρου γιατί εκτιμάται πως σε μια τόσο κρίσιμη χρονική στιγμή θα αυξηθούν τα κρούσματα και κατ’επέκταση οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι, οι οποίοι σημειωτέον, ξεπέρασαν τους 15.000.
Υπενθυμίζεται πως 13 περιφερειακές ενότητες της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας είναι «στο κόκκινο», αν και σε αυτές πλέον δεν θα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και της απαγόρευσης μουσικής όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και διασκέδασης.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαμηνύει πως τα τοπικά lockdown καταργούνται και καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ξαναζήσουμε καθολικά lockdown καθώς ήδη 7 εκατομμύρια πολίτες έχουν αποκτήσει ανοσία στον ιό είτε μέσω του εμβολιασμού είτε μέσω της φυσικής νόσησης.

Στις 9 Οκτωβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 50

Στις 9 Οκτωβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού για τη διενέργεια 3ης δόσης στους άνω των 50 και στις ομάδες με υποκείμενα νοσήματα Α και Β, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού.
«Η εθνική επιτροπή αφού συνεκτίμησε τα επιστημονικά δεδομένα αποφάσισε να εγκρίνει την χορήγηση τρίτης δόσης για τα άτομα άνω των 50 ετών, για τους πολίτες που ανήκουν με ευπαθή νοσήματα στην ομάδα Α και για τους πολίτες που ανήκουν στην ομάδα Β», διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παπαευαγγέλου: Δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε

Αύξηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερης ηλικίας άτομα παρατηρήθηκε σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Μικρή αύξηση κρουσμάτων παρατηρήθηκε και στην Αττική, ενώ τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια υπολογίζονται σε 20.000.
Η πληρότητα κλινών ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 62%, ανέφερε επίσης και κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν και ειδικά τους ηλικιωμένους καθώς ένας στους 4 Έλληνες άνω των 80 ετών είναι ανεμβολίαστοι.
Η κ. Παπαευαγγέλου είπε πως η πορεία της πανδημίας στην επικράτεια είναι σταθερή, σημειώνοντας όμως ότι η μετάδοση αυξάνεται σε κλειστούς χώρους, εφιστώντας την προσοχή όλων.
Παράλληλα εξήγησε ότι ο συγχρωτισμός σε ένα περιβάλλον μόνο εμβολιασμένων ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μικρός.
Ωστόσο είπε ότι η πανδημία δεν τέλειωσε, «δεν πετάμε τις μάσκες και δεν εφησυχάζουμε», τόνισε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το ένα στα τρία παιδιά διαγνώστηκε λόγω συμπτωμάτων.
Με τη βοήθεια των σελφ τεστ, 8 στα 10 παιδιά διαγιγνώσκονται έγκαιρα.
Ιδιαίτερη επιβάρυνση παρατηρείται σε κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
Συνολικά η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή στην επικράτεια.
Παράλληλα, το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσου, ενώ οι εμβολιασμένοι έχουν σημαντική μικρότερη πιθανότητα να κολλήσουν, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου.
«Καμπανάκι» για τα παιδικά πάρτι έκρουσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καλώντας τους γονείς να κρατούν τον αριθμό των παιδιών σε μονοψήφιο νούμερο.
«Θέλουμε τα παιδιά να είναι κοινωνικοποιημένα», τόνισε η κα Γκάγκα, τονίζοντας, ωστόσο, «είναι καλό όταν τα παιδιά μαζεύονται στα σπίτια να μένουμε σε μονοψήφια νούμερα».
Οπως επισήμανε, είναι σημαντικό να μην μαζεύονται πολλά παιδιά στα σπίτια.
Μικρή τάση επιδείνωσης της πανδημίας παρατηρήθηκε την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη.
Στην Ελλάδα ο συνολιλός αριθμός διαγνώσεων έδειξε μερική αύξηση, στο 5%.
Σταθερότητα δείχνει ο αριθμός των θανάτων.
Σταθερή είναι και η πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Λϊγο πιο πάνω είναι οι νέες εισαγωγές.

Τι αλλάζει από το Σάββατο 9/10

Από το ερχόμενο Σάββατο 9/10 δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στις περιοχές που είναι «στο κόκκινο».
Σε αυτές οι πλήρως εμβολιασμένοι θα κινούνται κανονικά και θα ισχύουν τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα για τους μη εμβολιασμένους.
Στην εστίαση και στους αμιγείς κλειστούς ή ανοιχτούς χώρους, όπου δηλαδή επιτρέπεται να εισέρχονται πλήρως εμβολιασμένα άτομα, δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός.
Δεν θα υπάρχουν οι ισχύοντες έως τώρα περιορισμοί για καθήμενους αποκλειστικά, για τον αριθμό των θαμώνων, για τη μουσική, τον χορό, το ωράριο λειτουργίας κα.
Θα τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ για το προσωπικό θα παραμείνουν ενεργοποιημένα όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία, καθώς και ο διπλός εβδομαδιαίος έλεγχος για το μη εμβολιασμένο προσωπικό.
Για τους μικτούς στη διασκέδαση χώρους, ισχύουν οι υπάρχοντες περιορισμοί, δηλαδή οι εμβολιασμένοι θα συνυπάρχουν με τους ανεμβολίαστους εφόσον οι τελευταίοι έχουν υποβληθεί σε rapid test μέσα στο πρόσφατο 24ωρο, ενώ και η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους.
Για όλους τους άλλους χώρους ψυχαγωγίας παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που υπήρχαν έως σήμερα.

Στους 15.042 οι νεκροί

Τα νέα 7/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.249, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 671.040, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 114 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.126 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.042 θάνατοι.
eody7_10_1.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 335 (χθες 347).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 294 (87,76%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (12,24%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

eody7_10_2.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.202 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή +6,19%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 167 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

eody7_10_6.jpg


Οι κόκκινες περιοχές

Σημειώνεται πως από εδώ και στο εξής, οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, όπως είναι η μάσκα, η χρήση αντισηπτικού και οι τήρηση των αποστάσεων.
Οι κόκκινες περιοχές θα ανακοινώνονται ώστε να υπάρχει εγρήγορση του πληθυσμού είπε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας σε αυτές τις περιοχές και η μουσική θα επιτρέπεται χωρίς περιορισμούς.
Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, για αυτά θα γνωμοδοτήσει η αρμόδια Επιτροπή.
Ο στόχος είναι οι πολίτες να γνωρίζουν ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Αναφερόμενος τις αποφάσεις της επιτροπής ο υπουργός Υγείας συμπλήρωσε ότι «η επιτροπή γνωμοδοτεί και σεβόμαστε τους επιστήμονες οι οποίοι μετέχουν σε αυτήν.
Θα μας δίνει τις συμβουλές της οπότε το ζητήσουμε».
Αυτή τη στιγμή 13 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας είναι στο κόκκινο.
epidimiologikos_xartis_ok.webp

Γκάγκα: Στόχος είναι να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και να προχωρήσουμε προς την κανονικότητα


Στόχος είναι να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και να προχωρήσουμε σιγά-σιγά προς την κανονικότητα, με ασφάλεια προσέχοντας ό ένας τον άλλον, ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πανδημία.
Προέτρεψε όλους να εμβολιαστούν, καθώς όπως είπε όπου υπάρχει υψηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχουν λίγες νοσηλείες και μικρή ανάγκη για ΜΕΘ.
Έφερε ως παράδειγμα την 4η ΥΠΕ, η οποία είναι στο «κόκκινο», λέγοντας ότι αυτή τι στιγμή 225 ασθενείς νοσηλεύονται με covid-19 και 55 σε ΜΕΘ και μόνο 2 είναι εμβολιασμένοι.
«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε τον εμβολιασμό σε κανέναν, αλλά πραγματικά ζητάμε από όλους να εμβολιαστούν» τόνισε και επανέλαβε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, δεν έχει παρενέργειες, και ότι αντίθετα η νόσος είναι σοβαρή, οδηγεί σε θάνατο συχνά.
Ανέφερε μάλιστα ότι στη Βόρεια Ελλάδα έχασε τη μάχη για τη ζωή νεαρός, σημειώνοντας «δεν θέλουμε να έχουμε τέτοιους θανάτους, είναι πάρα πολύ εύκολο να τους προλάβουμε με εμβολιασμό».
Η κ. Γκάγκα προσέθεσε ότι ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι θα καλύψει 100% όλους τους ανθρώπους και δεν θα αρρωστήσει κανένας, αλλά σίγουρα η πιθανότητα να κάνει σοβαρή νόσο είναι 20 φορές χαμηλότερη, είναι λιγότεροι οι θάνατοι, λιγότερη η ταλαιπωρία.
Αναφέρθηκε επίσης στην πίεση που δέχεται κοντά δύο χρόνια το σύστημα υγείας, η οποία είναι «έντονη, ειδικά στην Βόρεια Ελλάδα» και ζήτησε από όλους να προστατεύσουμε και το σύστημα υγείας.
Επισήμανε ότι το υπουργείο θα κάνει ότι μπορεί για «να υπάρχει προσωπικό στα νοσοκομεία», αλλά είναι σημαντικό να μην έχουμε αυτά τα πάρα πολλά κρούσματα που είχαμε πέρυσι.
«Με αυτές τις συνθήκες η παροχή ποιοτικής φροντίδας είναι πάντα δύσκολη και επίσης, να θυμόμαστε ότι πέρα από τους ανθρώπους με κορονοϊό, που φυσικά θα τους φροντίσουμε, έχουμε όλους τους άλλους ασθενείς που πρέπει επίσης να έχουν πρόσβαση στο νοσοκομείο. Όσο πιο πολύ προσέξουμε ο ένας τον άλλον τόσο καλύτερα θα είναι», κατέληξε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης