Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Έρευνα για εγκληματική οργάνωση ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Έρευνα για εγκληματική οργάνωση ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Στην εισαγγελική παραγγελία τονίζεται ότι ότι υπάρχει «έδαφος και αφορμή» για περαιτέρω δικονομική παρέμβαση
Σχετικά Άρθρα
Τη διεύρυνση του καταλόγου αδικημάτων, ακόμη με αυτό της «εγκληματικής οργάνωσης» αναφορικά με τα βίαια επεισόδια σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ζητά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας.
Στον απόηχο των επεισοδίων στη Σταυρούπολη και στο Νέο Ηράκλειο, ο κ. Πλιώτας έδωσε παραγγελία στους εισαγγελείς Εφετών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (οι οποίοι εποπτεύουν τους εισαγγελείς Πρωτοδικών) οι έρευνες να μην αρκεστούν στο εάν έχουν διαπραχθεί μόνο αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, αλλά να ελέγξουν και να διακριβώσουν τυχόν βαρύτερης ποινικής απαξίας αδικήματα, όπως είναι αυτά της συγκρότησης εγκληματικής οργάνωσης

Στην εισαγγελική παραγγελία τονίζεται ότι ήδη η δικαιοσύνη έχει παρέμβει για τα συγκεκριμένα περιστατικά, αλλά επισημαίνεται ότι υπάρχει «έδαφος και αφορμή» για περαιτέρω «δικονομική παρέμβαση, προς το σκοπό ελέγχου διακρίβωσης τυχόν βαρύτερης ποινικής απαξίας αξιοποίνων συμπεριφορών, μη καλυπτόμενων από τις ήδη ασκηθείσες ποινικές διώξεις».

Η παραγγελία του εισαγγελέα

Πιο αναλυτικά, η παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρει:
Διαβιβάζουμε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, με τίτλους:
1) «Πεδίο μάχης το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Στο σχολείο επικρατεί ο φόβος – Με μαχαίρια και σιδερογροθιές οι συλληφθέντες», (www.kathimerini.gr) της 29-9-2021,
2) «Επεισόδια στη Σταυρούπολη: Όπλα, μαχαίρια και ρόπαλα στα σπίτια των συλληφθέντων», (www.kathimerini.gr) της 30-9-2021
3) «Σταυρούπολη -Όλα όσα έγιναν- Επίθεση φασιστών με μολότοφ, ναζιστικοί χαιρετισμοί, εγκλωβισμένοι μαθητές, δύο τραυματίες και τρεις συλλήψεις», (www.in.gr) της 29-9-2021,
4) «Eπίθεση κουκουλοφόρων σε αντιφασιστική συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο», (www.cnn.gr) της 3-10-2021, και
5) «Νέο Ηράκλειο – Επίθεση σε μέλη ΚΕΕΡΦΑ: Δίωξη για 4 πλημμελήματα στον 30χρονο», (www.ethnos.gr) της 4-10-2021,
καθώς και δημοσιευθείσα στον ηλεκτρονικό τύπο ανακοίνωση - καταγγελία των δικηγόρων Θ. Καμπαγιάννη και Κ. Παπαδάκη, και, παρακαλούμε στα πλαίσια της από το άρθρο 32 ΚΠΔ λειτουργικής σας αρμοδιότητας να αξιολογήσετε τα καταγγελλόμενα με αφορμή και αναφορά και στα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα πρόσφατα στις περιφέρειές σας και να ενεργήσετε κατά την κρίση σας.
Το γεγονός ότι επελήφθησαν ήδη, εγκαίρως, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης και Αθηνών και άσκησαν ποινικές διώξεις για περιστατικά θεμελιωτικά πλημμεληματικού χαρακτήρα αξιόποινων πράξεων, δεν σημαίνει ότι δεν καταλείπεται έδαφος και αφορμή για δική σας δικονομική παρέμβαση, εδραζόμενη στις ευρύτερες εξουσίες που σας δίνει ο νόμος από την προαναφερόμενη διάταξη του άρθρου 32 ΚΠΔ, προς το σκοπό ελέγχου και διακρίβωσης τυχόν βαρύτερης ποινικής απαξίας αξιόποινων συμπεριφορών, μη καλυπτόμενων αυτών από τις ήδη ασκηθείσες ποινικές διώξεις.

Σχετικώς να μας ενημερώσετε».

Το 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

Σημειώνεται ότι το άρθρο 32 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναφέρει: «Η ανώτατη εποπτεία του ανακριτικού έργου ανήκει στον εισαγγελέα εφετών, που έχει επιπλέον το δικαίωμα να ενεργεί, προσωπικά ή με κάποιον από τους αντεισαγγελείς που υπάγονται σε αυτόν, προκαταρκτική εξέταση για κάθε έγκλημα που γίνεται στην περιφέρειά του, εφόσον δεν έχει διαταχθεί προηγουμένως προκαταρκτική εξέταση από τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.
Ο εισαγγελέας εφετών, μετά το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης που ενήργησε, είτε αρχειοθετεί την υπόθεση, εφόσον στο μεταξύ ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών δεν έχει κινήσει την ποινική δίωξη για την ίδια πράξη, είτε παραγγέλλει να κινηθεί η ποινική δίωξη. Το ίδιο δικαίωμα, χωρίς τους περιορισμούς των προηγούμενων εδαφίων, έχει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος μπορεί επίσης σε υποθέσεις εξαιρετικής φύσης να διατάσσει τη διεξαγωγή της ανάκρισης και την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο κατ’ απόλυτη προτεραιότητα».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης