Κοινωνία

Περισσότερες ελευθερίες για εμβολιασμένους - Τέλος τα lockdown – Στο κόκκινο η βόρεια Ελλάδα

Περισσότερες ελευθερίες για εμβολιασμένους - Τέλος τα lockdown – Στο κόκκινο η βόρεια Ελλάδα
Ανησυχία για τη συνύπαρξη covid και εποχικής γρίπης
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Με την κυβέρνηση διά στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να ξαναζήσουμε οριζόντια και καθολικά lockdown, θέση την οποία επανέλαβαν και σήμερα μια σειρά από υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι ειδικοί παρακολουθούν με ανησυχία τη διασπορά του ιού κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, πολλές περιοχές της οποίας έχουν ήδη περάσει στο κόκκινο και τελούν υπό περιοριστικά μέτρα.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αναμένεται αύριο Τετάρτη 6/10 να προχωρήσει σε νέες ανακοινώσεις βάσει των οποίων θα προβλέπονται περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως δεν αποκλείεται οι πλήρως εμβολιασμένοι να έχουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων ακόμα και σε περιοχές που έχουν ενταχθεί «στο κόκκινο», κάτι που σημαίνει πως θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και να ακούν μουσική σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας, γεγονός που με τη σειρά του συνεπάγεται πως δεν θα ισχύουν για αυτούς οι σημερινοί περιορισμοί (απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο).
Επιπλέον αναφέρεται πως οι εμβολιασμένοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε rapid test για οποιαδήποτε δραστηριότητα ενώ ελεύθερη και χωρίς περιορισμούς θα είναι η διασκέδαση τους σε κλειστά κέντρα ψυχαγωγίας.
Και ενώ αναμένονται οι ανακοινώσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους, οι επιστήμονες διατυπώνουν την ανησυχία τους αφενός για τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, προτείνοντας αυτές να γίνουν μόνο με μάσκα και μόνο με εμβολιασμένους στο κοινό και αφετέρου για τη συνύπαρξη του κορωνοϊού με την εποχική γρίπη.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο οι ειδικοί εξακολουθούν να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν και για τα δύο, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν συντρέχει κανένα πρόβλημα εάν κάνουν ακόμα και την ίδια ημέρα και τα δύο εμβόλια.
7_26.JPG

Οικονόμου: Δικαιούνται προνόμια οι εμβολιασμένοι – Δεν ξανακλείνει η χώρα

Τη θέση πως δικαιούνται προνόμια οι εμβολιασμένοι διατύπωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Αύριο ο κ. Πλεύρης θα προβεί σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δικαιούνται να έχουν προνόμια για την συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια» είπε ο κ.Οικονόμου.
«Δύο στους τρεις συμπολίτες μας έχουν θωρακιστεί με τον εμβολιασμό τους και το πλαίσιο αυτό αλλάζει ανάλογα με την συγκυρία και ανταποκρίνεται στην σημερινή πραγματικότητα.
Η χώρα δεν πρόκειται να ξανακλείσει και να ζήσουμε συνθήκες σκληρού lockdown.
Παρατηρώντας κανείς τους αριθμούς και όσους είναι διασωληνωμένοι, διαπιστώνει ότι αφορά σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστους συμπολίτες μας.
Ας είναι ένα μήνυμα αυτό για να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να αξιοποιήσουν το δώρο της επιστήμης» είπε ο κ.Οικονόμου.
Σχετικά με το τι θα γίνει με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου, ο κ.Οικονόμου υποστήριξε ότι «φέτος δεν είναι όπως πέρυσι και έχουμε πολλούς εμβολιασμένους».
«Ο κόσμος δικαιούται και αξίζει μια κανονικότητα» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πέτσας: Κανονικά οι παρελάσεις – Πάμε προς νέες, μεγαλύτερες ελευθερίες για εμβολιασμένους

Τη θέση πως κανονικά θα γίνουν οι παρελάσεις και οι εορτασμοί του Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη ενόψει της 28ης Οκτωβρίου διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
«Πολύ διαφορετικοί ο περσινός Οκτώβριος με τον φετινό» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Πέτσας, ο οποίος υποστήριξε ότι επιτρέπονται οι παρελάσεις λόγω του ότι 6 εκατομμύρια πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ μαζί με αυτούς που νόσησαν, φτάνουν τα επτά εκατομμύρια όσοι έχουν ανοσία.
Όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη, ο κ. Πέτσας, έκανε λόγο ότι ακόμα και στους νομούς με τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, «οι εμβολιασμοί είναι περίπου στο 45%- 50%».
«Προσπαθούμε να δώσουμε καθαρά κίνητρα στους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο.
Εννιά στους δέκα στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι» υποστήριξε ο κ.Πέτσας, ο οποίος ανέφερε πως αύριο Τετάρτη 6/10 θα ανακοινωθούν νέες και «μεγαλύτερες» ελευθερίες στους πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Lockdown τέλος

«Δεν υπάρχει περίπτωση γενικού lockdown, δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κινητικότητα των εμβολιασμένων.
Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο που θα ανακοινωθεί αύριο» είπε ο κ.Πέτσας.

Εξαδάκτυλος: Ναι σε περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους – Δεν πρόκειται για προνόμιο

Υπέρ της παροχής περισσότερων ελευθεριών στους εμβολιασμένους πολίτες τάχθηκε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για προνόμιο ή τιμωρία αλλά για «αποκατάσταση της πραγματικότητας».
«Οι εμβολιασμένοι που είναι προστατευμένοι έναντι του ιού πρέπει να ζουν φυσιολογικά και να μην περιορίζονται οι ελευθερίες τους.
Επιπλέον, οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται επαρκώς για να μην καταλήγουν στη ΜΕΘ και να συναντούν τον δημιουργό τους πρόωρα» είπε ο κ.Εξαδάκτυλος, ο οποίος ανέφερε ότι σειρά μέτρων που εφαρμόζονται περιέχουν αντιφάσεις.
Όπως είπε, οριζόντια μέτρα πρέπει να πάψουν να ισχύουν γιατί είναι άδικα αλλά και δεν έχουν κανένα νόημα.
Σχετικά με τις παρελάσεις ο κ. Εξαδάκτυλος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να γίνουν με τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μην πληγωθεί το πατριωτικό και θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών.

Βασιλακόπουλος: Παρελάσεις με μάσκες – Περισσότερες ελευθερίες σε εμβολιασμένους

Τη θέση πως οι παρελάσεις πρέπει να γίνουν με τους μαθητές να φορούν μάσκες και μόνο με εμβολιασμένους στο κοινό διατύπωσε ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ. Βασιλακόπουλος συγκρίνοντας τις παρελάσεις με τις διαδηλώσεις ως εκδηλώσεις που αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα, τόνισε ότι σημασία έχει ποιος διοργανώνει κάτι.
«Η παρέλαση είναι ένα μεμονωμένο γεγονός.
Οποιοδήποτε γεγονός έχει συγχρωτισμό ενέχει κίνδυνο.
Έχουν τον ίδιο κίνδυνο με τις διαδηλώσεις.
Οι παρελάσεις, όμως, διοργανώνονται από το κράτος» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος τονίζοντας ότι η παρέλαση πρέπει να γίνει μόνο με εμβολιασμένους στο κοινό και οι μαθητές να παρελάσουν με μάσκες.

Περισσότερες ελευθερίες

Όσον αφορά τους εμβολιασμένους, ο καθηγητής τόνισε πως πρέπει να τους δοθούν κίνητρα, καθώς αυτή τη στιγμή έχουν τις ίδιες προσβάσεις με τους ανεμβολίαστους.
«Γιατί στην ταβέρνα ένας - δύο μουσικοί δε μπορούν να παίξουν μουσική, ενώ ένας μεγάλος καλλιτέχνης να κάνει συναυλία και να χορεύουν όλοι όρθιοι;» διερωτήθηκε ο κ.Βασιλακόπουλος.
Όπως είπε, «όταν πάμε στην λογική των οριζόντιων μέτρων, αυτός που δεν έχει εμβολιαστεί λέει γιατί να εμβολιαστώ».

Τρίτη δόση

Όσονα φορά την χορήγηση της τρίτης δόσης ο κ.Βασιλακόπουλος είπε πως πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα οι ανοσοκατεσταλμένοι πολίτες.
Παράλληλα, εξήγησε πως το εξάμηνο αφορά τους υγιείς, καθώς για τόσο διάστημα έχουν υψηλή προστασία.
«Δεν θα πάθει κανείς τίποτα αν την κάνει νωρίτερα.
Οι ανοσοκατασταλμένοι είναι μια ειδική κατηγορία» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως τα άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή μπορεί να μην έχουν αναπτύξει την ίδια ανοσία με έναν υγιή και γι’ αυτό πρέπει να κάνουν την ενισχυτική δόση άμεσα.
Τέλος, σχετικά με το εμβόλιο της γρίπης, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν συμπέσουν τα δύο εμβόλια.
«Το εμβόλιο μαζί με τις μάσκες και τις αποστάσεις σχεδόν εξαφάνισε τη γρίπη», ανέφερε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Φόβοι για τον συνδυασμό κορωνοϊού - ιού της γρίπης

Το κενό στην επιστημονική γνώση σχετικά με τη συγκυκλοφορία των δύο ιών στην κοινότητα λόγω της «εξαφάνισης» της γρίπης πέρυσι, επίσπευσε τη διαδικασία για την αντιγριπική προστασία που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Νοέμβριο, πριν την κορύφωση της γρίπης κατά του μήνες Ιανουάριο έως Μάρτιο.
Επί τούτω, την 1η Οκτωβρίου άνοιξε ηλεκτρονική συνταγράφηση για τα εμβόλια που το 2021 είναι τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό και περιλαμβάνουν δυο στελέχη Α, του Η1Ν1 και του Η3Ν2, και δύο στελέχη των ιών τύπου Β.
Με τη συνταγογράφηση δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό μητρώο που λειτουργήσει ως πηγή πληροφόρησης σχετικά με την αντιγριπική κάλυψη στον πληθυσμό.
Ο εμβολιασμός γίνεται το ανάχωμα έναντι ενός ιού «που δεν πρέπει να του έχουμε εμπιστοσύνη» και που «κάθε φορά μπορεί να έχει και ένα τελείως διαφορετικό πρόσωπο», ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου για την ιδιότητά του να μεταλλάσσεται και στάθηκε στην αναγκαιότητα εμβολιασμού του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστεί εγκαίρως.
«Όσοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο να το κάνουν», τόνισε για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκαθαρίζοντας πως μπορεί να διενεργηθεί ακόμη και ταυτόχρονα με το εμβόλιο έναντι της COVID-19 ή άλλων λοιμώξεων.
Η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού τον χειμώνα αποτελεί δύσκολο στοίχημα, όπως το καθιστούν τέσσερα βασικά στοιχεία: η μεγάλη κυκλοφορία αναπνευστικών ιών, το «χαμηλό» τείχος ανοσίας κατά της COVID-19 συγκριτικά με τον αρχικό στόχο, η μειωμένη αντιγριπική ανοσία στην κοινότητα και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας.
Πέρυσι, ανέφερε η Πρόεδρος, ο περιορισμός στις μετακινήσεις, η απαγόρευση συνωστισμών και η πειθαρχία στα μέτρα υγιεινής πέτυχαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τον περιορισμό της κυκλοφορίας του ιού της γρίπης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση, εμβολιάζονται κατά σειρά:

  • Ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών
  • Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα
  • Έγκυοι
  • Ενήλικοι και ανήλικοι με παθολογική παχυσαρκία
  • Παιδιά σε αγωγή με ασπιρίνη
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών
  • Κλειστοί πληθυσμοί όπως εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και άλλων σχολών ή εργαζόμενοι σε δομές παροχής υγείας
  • Άστεγοι, κτηνίατροι και άτομα που έρχονται σε επαφή πιθανές πηγές μετάδοσης του ιού

Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν προφυλάσσει από τον κορωνοϊό

Η ανάγκη εμβολιασμού κατά της COVID-19 είναι παρούσα, είτε πρόκειται την τρίτη δόση είτε την ολοκλήρωση του αρχικού εμβολιασμού, ο οποίος μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και μετά την παρέλευση πολλών μηνών.
Τα αντιγριπικά δεν υποκαθιστούν τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία για τους δύο ιούς, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας πως πρόκειται για ξεχωριστές λοιμώξεις, με διαφορετική πορεία και πρόγνωση.
Η χορήγηση των δύο εμβολίων μπορεί να γίνει ταυτόχρονα ή με μικρό χρονικό παράθυρο ημερών στον γενικό πληθυσμό αλλά και σε ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 με αρνητικό όμως αποτέλεσμα εργαστηριακού ελέγχου.
Προσοχή στον χρόνο του αντιγριπικού εμβολιασμού χρειάζεται να δείξουν οι συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί ασθενείς που βγήκαν θετικοί κατά τον εργαστηριακό έλεγχο, οι οποίοι πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό μέχρι να παρέλθει το διάστημα απομόνωσης και υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
Επί του παρόντος, έχουν διενεργηθεί συνολικά 12.200.590 εμβολιασμοί, 6.463.824 με μία δόση, 6.175.618 ολοκληρωμένοι και 55.166 με Τρίτη δόση εμβολίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους η εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα διαμορφώνεται ως εξής:

  • 85 και άνω 75,6%
  • 80 - 84 ετών 74%
  • 75 - 79 ετών 86%
  • 70 - 74 ετών 80%
  • 65 - 69 ετών 82%
  • 60 - 64 ετών 78,7%
  • 55 - 59 ετών 77%
  • 50 - 54 ετών 74%
  • 45 - 49 ετών 71,6%
  • 40 - 44 ετών 67,5%
  • 35 - 39 ετών 61%
  • 30 - 34 ετών 60,6%
  • 25 - 29 ετών 60,5%
  • 18 - 24 ετών 57%
  • 15 - 17 ετών 32,1%
  • 12 - 14 ετών 19%

Από τη χθεσινή 4/10 επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η εντονότερα αρνητική εικόνα έρχεται από τους διασωληνωμένους που από τις 28 Σεπτεμβρίου βρέθηκαν ξανά σε ανοδική πορεία.
Χθες ανέρχονταν σε 342, 304 (88,89%) ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Στους 14.956 οι νεκροί

Στους 14.956 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 4/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.125, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 663.433, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 90 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.897 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 74.425 τεστ, τα 5.064 μοριακά και τα 69.361 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα ανέβηκε στο 2,86% έναντι 0,77%.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 36, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.956 θάνατοι.
43jt4jtj23.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (χθες 332).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 304 (88,89%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 38 (11,11%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.180 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 138 (ημερήσια μεταβολή -15,34%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
thththtec.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης