Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο κόκκινο λόγω κορωνοϊού η Βόρεια Ελλάδα - Έκκληση ειδικών για τήρηση των μέτρων

Στο κόκκινο λόγω κορωνοϊού η Βόρεια Ελλάδα - Έκκληση ειδικών για τήρηση των μέτρων
Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και οι ειδικοί για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και οι ειδικοί για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα, όπου 11 περιφερειακές ενότητες έχουν περάσει στο «κόκκινο» με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και της μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας καθ’ολη τη διάρκεια του 24ωρου.
Υπό περιορισμό είναι οι περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, του Κιλκίς, της Λάρισας, της Καβάλας, της Δράμας, της Ξάνθης, της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας, της Καστοριάς με τους επιστήμονες να παρακολουθούν με προβληματισμό τις μετακινήσεις πολιτών σε όμορους δήμους όπου δεν υπάρχουν απαγορεύσεις, ανησυχώντας για την περαιτέρω διασπορά του ιού.
Ήδη πολλοί ειδικοί ζητούν να απαγορευτεί συνολικά η μουσική, ή να επιτρέπεται μόνο για τους εμβολιασμένους τη στιγμή που ενόψει και των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, υποστηρίζουν πως θα πρέπει να μην διεξαχθούν σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που βιώσαμε τον περσινό χειμώνα.
Μάλιστα απαισιόδοξα είναι τα τελευταία στοιχεία τόσο για τη διασπορά της πανδημίας όσο και για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 166 ασθενείς ενώ οι θάνατοι στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με χώρες, με εξαπλάσιο πληθυσμό όπως η Ιταλία.
Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη περίοδος, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη συγκέντρωση σε εσωτερικούς χώρους, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι ο Οκτώβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας και να προειδοποιούν τόσο για επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των θανάτων λόγω Covid-19.

Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με αυτό του κορωνοϊού

Η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, παρουσίασαν τα τελευταία δεδομένα για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμαμτος κατά της Covid-19 στη χώρα.
Στην αρχική της τοποθέτηση, η κ. Θεοδωρίδου είπε πως «στις 30 Σεπτεμβρίου ο κ. Πλεύρης ανακοίνωσε την έναρξη εμβολιαστικής περιόδου κατά της γρίπης. Από 1η Οκτωβρίου το εμβόλιο γρίπης συνταγογραφείται.
Τους χειμερινούς μήνες έχουμε κυκλοφορία πολλών αναπνευστικών ιών. Από την αρχή είχαμε μεγάλη ανησυχία για την αλληλεπίδρασή τους.
Μέχρι σήμερα, δεν έχουμε σαφή γνώση σε τι βαθμό μπορεί να επηρεάσει η μια την άλλη.
Γνωρίζουμε ότι την περσινή χρονιά, είχαμε την ευτυχία η κινητικότητα της γρίπης να είναι αξαιρετικά χαμηλή, χάρη στην εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και αποφυγής συγχρωτισμού.
Η γρίπη κορυφώνεται Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και τα άτομα που πρέπει να εμβολιαστούν, πρέπει να είναι ανοσοποιημένα από Νοέμβριο.
Κάθε χρόνο το εμβόλιο γρίπης αλλάζει, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται.
Φέτος κυκλοφορούν τετραδύναμα εμβόλια.
Η δόση του εμβολίου είναι μια και ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των υπολοίπων εμβολίων.
Συστάσεις διατήρησης μεσοδιαστημάτων, δεν υφίστανται.
Όποιος πρέπει να εμβολιαστεί για γρίπη, δεν χρειάζεται να λύσει χρονολογικό σταυρόλεξο για να κάνει κι άλλα εμβόλια.
Προτεραιότητα έχουν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου.
Δηλαδή, οι άνω των 60, παιδιά άνω των 6 μηνών κι ενήλικες με υποκείμενα νοσήματα, η ομάδα των εγκύων γυναικών, άτομα με παθολογική παχυσαρκία κλπ.
Πολύ σημαντικός είναι και ο εμβολιασμός του ιατροφαρμακευτικού προσωπικού.
Θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη μνεία για τους χρονικούς περιορισμύς Covid και γρίπης.
Ασυμπτωματικοί με θετικό εργαστηριακό έλεγχο, εμβολιάζονται όταν τελειώσουν την περίοδο απομόνωσής τους.
Συμπτωματικοί ασθενείς πρέπει να αναβάλουν τον εμβολιασμό.
Δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία για τους δυο ιούς, είναι ξεχωριστές λοιμώξεις, με διαφορετική πορεία και πρόγνωση.
Πανευρωπαϊκά, πέρσι ο ΠΟΥ βρήκε 33 δείγματα γρίπης, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.
Έχουμε μειωμένη ανοσία στην κοινότητα.
Δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη γρίπη, κάθε φορά μπορεί να έχει διαφορετικό πρόσωπο.
Όλοι πρέπει να εμβολιαστούν έγκαιρα».

Έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό το 57,8% του συνολικού πληθυσμού

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι «ξεπεράσαμε τους 12 εκατομμύρια 235 χιλιάδες εμβολιασμούς.
Περισσότεροι από 6.165.000 συμπολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, στο 57,8% επί του συνολικού πληθυσμού.
Για την τρίτη δόση, έχουν κλειστεί 84.000 ραντεβού κι έχουν γίνει 46.000 εμβολιασμοί.
Σε σχέση με εμβολιαστική κάλυψη, υψηλότερα ποσοστά έχουν τα νησιά, όπως οι Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Πάρος, Κως, Τήνος και στην ηπειρωτική χώρα, Αθήνα (Βόρειος και Νότιος τομέας), Πειραιάς, Ηράκλειο.
Όλα τα κέντρα υγείας είναι εφοδιασμένα με το εμβόλιο της Pfizer.
Όσοι έκαναν μια δόση οποιουδήποτε εμβολίου και δεν έκαναν τη δεύτερη, συστήνεται να την κάνουν, άσχετα αν έχει περάσει μεγάλο διάστημα».

Ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος

Για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος, η κ. Θεοδωρίδου είπε οτι «το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι σαφές για όσους πρέπει να εμβολιαστούν.
Ζητείται η γνώμη μας για να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, αλλά δεν έχουμε εκτελεστική εξουσία πάνω σε αυτό.
Η επιτροπή διαθέτει το μέσο της επικοινωνίας και της ενημέρωσης για να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί.
Μιλάμε και κάνουμε επαφές με συλλόγους και προσπαθούμε να είμαστε κοντά στους διστακτικούς.
Για τους... αμετακίνητους, χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις, από άτομα που εμπιστεύονται.
Ένα από τα μέτρα, είναι πάει το εμβόλιο στα παιδιά από τους παιδίατρους κι εμείς παίξαμε τον ρόλο μας σε αυτό».

Τι θα γίνει με τη γ΄δόση

Για την τρίτη δόση, είπε πως «όποιος έχει κάνει τις δυο δόσεις, θεωρείται προστατευμένος.
Το ότι πέφτουν τα αντισώματα, δεν σημαίνει πως το άτομο αυτό είνα απροστάτευτο.
Απλά, σε αυτή τη φάση μπορεί κανείς να είναι πιο προσεκτικός και μπαίνει το ενδεχόμε νο για ενίσχυση ανοσίας με πρόσθετη δόση.
Θέλουμε να διατηρήσουμε ψηλά την ανοσία, όσο δεν γνωρίζουμε ακριβή επίπεδο αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία από τη λοίμωξη».

Στους 14.956 οι νεκροί

Τα νέα 4/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.125, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 663.433, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 90 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.897 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 74.425 τεστ, τα 5.064 μοριακά και τα 69.361 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα ανέβηκε στο 2,86% έναντι 0,77%.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 36, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.956 θάνατοι.
43jt4jtj23.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 342 (χθες 332).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 304 (88,89%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 38 (11,11%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.180 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 138 (ημερήσια μεταβολή -15,34%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
thththtec.jpg


Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για οριζόντια lockdown

Τέλος στα σενάρια για το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων lockdown έβαλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
«Ο Οκτώβριος του 2021 δεν έχει σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο.
Αν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία καταλαβαίνει ότι ακόμα και εκεί που υπάρχει πίεση απέχουμε πολύ - κυρίως σε ότι αφορά την πίεση του ΕΣΥ- από αυτά που είχαμε παλιότερα.
Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown.
Την Τετάρτη θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη για τον ΕΟΔΥ αλλά και για το πλαίσιο λειτουργίας με στόχο να εκπέμπουμε πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Πλεύρης: Πιο ελεύθερο πλαίσιο για τους χώρους που δέχονται εμβολιασμένους

Τη θέση πως οι χώροι που δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα πρέπει να έχουν πιο ελεύθερο πλαίσιο διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος υποστήριξε πως περιμένουμε το επόμενο κύμα της πανδημίας.
«Όπου υπάρχει χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από το μέσο όρο της χώρας δεν είναι τυχαίο πως υπάρχουν κρούσματα και οι νοσηλείες είναι αυξημένες.
Το 90% είναι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ και προέρχεται από το 30% του ενήλικου πληθυσμού» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πλεύρης, ο οποίος υποστήριξε πως στους χώρους για εμβολιασμένους, θα πρέπει να επανέλθει η κανονικότητα.

Περιμένουμε το επόμενο κύμα

Ο κ.Πλεύρης είπε πως το επόμενο κύμα θα έρθει και το περιμένουμε.
«Στόχος του επόμενου κύματος είναι να έχει μικρότερη καμπύλη, καθώς όσο πιο ομαλά πηγαίνει το κύμα, τόσο λιγότερες νοσηλείες έχουμε» ανέφερε ο κ.Πλεύρης, ο οποίος σχετικά με την παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα, ενημέρωσε πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ωστόσο θα αντικατασταθεί σύντομα.
«Η επιτροπή επιδημιολόγων υπάρχει και λειτουργεί κανονικά.
Από εκεί και πέρα επιχειρησιακά θα κάνουμε τις κινήσεις τις οποίες νομίζουμε πως θα είναι καλύτερες για όλους μας» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

Παρελάσεις

Σχετικά με τις παρελάσεις, ο κ.Πλεύρης είπε ότι αξιολογούνται πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Όταν δεν υπάρχει διαφορετική απόφαση, σημαίνει πως τα πράγματα θα γίνουν κανονικά
Απόφαση της κυβέρνησης είναι πως άπαξ υπάρχει το εμβόλιο θα λειτουργεί κανονικά η κοινωνία, αξιολογώντας την επιδημιολογική εικόνα» είπε ο κ.Πλεύρης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης