Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο κόκκινο λόγω covid η βόρεια Ελλάδα – Μητσοτάκης: Τέλος τα οριζόντια lockdown

Στο κόκκινο λόγω covid η βόρεια Ελλάδα – Μητσοτάκης: Τέλος τα οριζόντια lockdown
Έκκληση ειδικών για τήρηση των μέτρων - Όχι σε παρελάσεις σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές και οι ειδικοί για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα, όπου 11 περιφερειακές ενότητες έχουν περάσει στο «κόκκινο» με αποτέλεσμα να έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με την απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες και της μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας καθ’ολη τη διάρκεια του 24ωρου.
Υπό περιορισμό είναι οι περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, του Κιλκίς, της Λάρισας, της Καβάλας, της Δράμας, της Ξάνθης, της Ημαθίας, της Πιερίας, της Πέλλας, της Καστοριάς με τους επιστήμονες να παρακολουθούν με προβληματισμό τις μετακινήσεις πολιτών σε όμορους δήμους όπου δεν υπάρχουν απαγορεύσεις, ανησυχώντας για την περαιτέρω διασπορά του ιού.
Ήδη πολλοί ειδικοί ζητούν να απαγορευτεί συνολικά η μουσική, ή να επιτρέπεται μόνο για τους εμβολιασμένους τη στιγμή που ενόψει και των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, υποστηρίζουν πως θα πρέπει να μην διεξαχθούν σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.
Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί και να τηρούνται τα μέτρα προστασίας έτσι ώστε να μην ξαναζήσουμε τις ανεξέλεγκτες καταστάσεις που βιώσαμε τον περσινό χειμώνα.
Μάλιστα απαισιόδοξα είναι τα τελευταία στοιχεία τόσο για τη διασπορά της πανδημίας όσο και για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 166 ασθενείς ενώ οι θάνατοι στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με χώρες, με εξαπλάσιο πληθυσμό όπως η Ιταλία.
Κρίσιμη θεωρείται η επόμενη περίοδος, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, κάτι που σημαίνει μεγαλύτερη συγκέντρωση σε εσωτερικούς χώρους, με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι ο Οκτώβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας και να προειδοποιούν τόσο για επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των θανάτων λόγω Covid-19.
6_36.JPG

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για οριζόντια lockdown

Τέλος στα σενάρια για το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων lockdown έβαλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
«Ο Οκτώβριος του 2021 δεν έχει σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο.
Αν δει κανείς τα αναλυτικά στοιχεία καταλαβαίνει ότι ακόμα και εκεί που υπάρχει πίεση απέχουμε πολύ - κυρίως σε ότι αφορά την πίεση του ΕΣΥ- από αυτά που είχαμε παλιότερα.
Δεν υπάρχει περίπτωση lockdown.
Την Τετάρτη θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Υπουργό Υγείας Θ. Πλεύρη για τον ΕΟΔΥ αλλά και για το πλαίσιο λειτουργίας με στόχο να εκπέμπουμε πολύ καθαρά μηνύματα σε σχέση κυρίως με τους εμβολιασμένους» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Πλεύρης: Πιο ελεύθερο πλαίσιο για τους χώρους που δέχονται εμβολιασμένους

Τη θέση πως οι χώροι που δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα πρέπει να έχουν πιο ελεύθερο πλαίσιο διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος υποστήριξε πως περιμένουμε το επόμενο κύμα της πανδημίας.
«Όπου υπάρχει χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από το μέσο όρο της χώρας δεν είναι τυχαίο πως υπάρχουν κρούσματα και οι νοσηλείες είναι αυξημένες.
Το 90% είναι ανεμβολίαστοι στις ΜΕΘ και προέρχεται από το 30% του ενήλικου πληθυσμού» ανέφερε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πλεύρης, ο οποίος υποστήριξε πως στους χώρους για εμβολιασμένους, θα πρέπει να επανέλθει η κανονικότητα.

Περιμένουμε το επόμενο κύμα

Ο κ.Πλεύρης είπε πως το επόμενο κύμα θα έρθει και το περιμένουμε.
«Στόχος του επόμενου κύματος είναι να έχει μικρότερη καμπύλη, καθώς όσο πιο ομαλά πηγαίνει το κύμα, τόσο λιγότερες νοσηλείες έχουμε» ανέφερε ο κ.Πλεύρης, ο οποίος σχετικά με την παραίτηση του Παναγιώτη Αρκουμανέα, ενημέρωσε πως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ωστόσο θα αντικατασταθεί σύντομα.
«Η επιτροπή επιδημιολόγων υπάρχει και λειτουργεί κανονικά.
Από εκεί και πέρα επιχειρησιακά θα κάνουμε τις κινήσεις τις οποίες νομίζουμε πως θα είναι καλύτερες για όλους μας» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

Παρελάσεις

Σχετικά με τις παρελάσεις, ο κ.Πλεύρης είπε ότι αξιολογούνται πάντα τα επιδημιολογικά δεδομένα.
«Όταν δεν υπάρχει διαφορετική απόφαση, σημαίνει πως τα πράγματα θα γίνουν κανονικά
Απόφαση της κυβέρνησης είναι πως άπαξ υπάρχει το εμβόλιο θα λειτουργεί κανονικά η κοινωνία, αξιολογώντας την επιδημιολογική εικόνα» είπε ο κ.Πλεύρης.

Παγώνη: Όχι σε παρελάσεις σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο – Δεν κάνουν για όλους τα μονοκλωνικά

Τη θέση ότι δεν θα πρέπει να γίνουν παρελάσεις σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία επεσήμανε την ανάγκη τήρηση των μέτρων σε συναυλίες και μπουζούκια.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ και κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι μετά την επιβολή περιοριστικών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, οι κάτοικοι μετακινούνται σε άλλες πόλεις για να διασκεδάσουν, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει περισσότερα τα πράγματα, δεδομένοι ότι στους υπόλοιπους νομούς της Βόρειας Ελλάδας τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ χαμηλά.
«Υπάρχουν νομοί με 40% και 45% εμβολιαστική κάλυψη και υψηλό ιικό φορτίο» είπε η κα.Παγώνη, τονίζοντας ότι οι συναυλίες δεν μπορεί να συνεχιστούν με τον τρόπο που γίνονται τώρα.
«Πρέπει να ξεκινήσουν οι έλεγχοι.
Δεν μπορούμε να μπούμε σε δεύτερο χειμώνα σαν τον περυσινό.
Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίζουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Όταν υπάρχει πολύς κόσμος και ο εμβολιασμένος μπορεί να έχει νοσήσει και να μεταδώσει» υπογράμμισε η κα.Παγώνη, η οποία ερωτηθείσα για αν πρέπει να κλείσουν και τα μπουζούκια, η κα. Παγώνη, είπε ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν για να μπορεί ο κόσμος να ξεδώσει, ωστόσο χρειάζεται να τηρούνται τα μέτρα.
«Να είναι καθιστοί και να μη χορεύουν», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Τι θα γίνει με παρελάσεις

Σε ό,τι αφορά στις παρελάσεις, ξεκαθάρισε ότι στις πόλεις που έχουν υψηλό ιικό φορτίο και κρούσματα, δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν οι μαθητικές παρελάσεις, γιατί θα δημιουργηθεί συνωστισμός.
«Στη Θεσσαλονίκη να κάνει παρέλαση μόνο ο στρατός.
Στην Αθήνα θα μπορούσαν να κάνουν και μαθητικές, αλλά όχι με πολλούς θεατές και με τήρηση των αποστάσεων», είπε η κα.Παγώνη, η οποία αναφέρθηκε και στην ανάγκη η Αρχιεπισκοπή να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αυξηθούν τα ποσοστά.
«Αν εμβολιαστούν στα μοναστήρια, στις εκκλησίες και στις θεολογικές σχολές, θα φτάσουμε στο 75%-78%.
Η Αρχιεπισκοπή πρέπει να βγει μπροστά.
Όχι μόνο στα λόγια.
Αν γίνει ένα καλό κίνημα από την Αρχιεπισκοπή, θα αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών στις εκκλησίες», υπογράμμισε η κα.Παγώνη, σημειώνοντας πως οι αρνητές, οι οποίοι ανέρχονται σε ένα ποσοστό 7-8%, δεν πρόκειται να εμβολιαστούν.

Δεν κάνουν για όλους τα μονοκλωνικά

Σχετικά με τα μονοκλωνικά αντισώματα, σημείωσε ότι δε θα μπορούν όλοι να τα χρησιμοποιήσουν, καθώς ακόμα και αυτά μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές.
«Θα υπάρχει επιτροπή που θα ορίζει ποιος πρέπει να πάρει.
Τα μονοκλωνικά κάνουν συγκεκριμένη δουλειά πριν φτάσεις στη μονάδα.
Δε σημαίνει ότι παίρνεις τα μονοκλωνικά και είσαι καλά.
Μπορεί κι αυτά να έχουν επιπλοκές» επεσήμανε η κα.Παγώνη, η οποία εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι έως τον Δεκέμβριο, θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα αντιικά φάρμακα.

Βασιλακόπουλος: Θα έπρεπε η μουσική να απαγορευτεί συνολικά

Τη θέση πως θα έπρεπε να απαγορευτεί συνολικά η μουσική διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θ. Βασιλακόπουλος με αφορμή τα φαινόμενα συνωστισμού σε συναυλίες.
«Το θέμα της μουσικής είναι πραγματικά δύσκολο, γιατί εξαρτάται όπως το αναλύει ο καθένας.
Αν σε ένα μαγαζί εστίασης υπήρχαν μουσικοί που έπαιζαν μπουζούκι και όλοι κάθονταν στις σωστές αποστάσεις και άκουγαν τη μουσική δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
Εάν η μουσική παίζει όλη νύχτα στο μπαρ και είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς να φοράμε τις μάσκες, ο κίνδυνος να μεταδοθεί είναι μεγάλος.
Φαντάζομαι ότι ο λόγος της απαγόρευσης είναι ότι δεν τηρούνται τα μέτρα και δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως.
Ταυτόχρονα, υπάρχουν χώροι με μουσική στον εξωτερικό χώρο, όπου οι νέοι μαζεύονται αγκαλιά και διασκεδάζουν μέχρι το πρωί.
Δεν είναι το σωστό μήνυμα να γίνεται η συναυλία και από την άλλη να μην μπορεί να λειτουργήσει το μαγαζί με μουσική.
Θα έπρεπε η μουσική να απαγορευτεί συνολικά» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως θα έπρεπε να λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους και με αυστηρό έλεγχο.
«Ακόμα και σήμερα οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν μας επιτρέπουν να είμαστε σε μαγαζιά με εξωτερικούς χώρους» υποστήριξε ο κ.Βασιλακόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως με τον εμβολιασμό μειώνεται στο 65% ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού.

Εμβολιασμοί σε μαζικούς χώρους

Με στόχο την αύξηση των εμβολιασμών, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας βάζει μπροστά το σχέδιο «εμβολιασμοί σε μαζικούς χώρους».
Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, είναι η δημιουργία μίνι εμβολιαστικών κέντρων σε χώρους μαζικής προσέλευσης.
Μεταξύ άλλων, στο τραπέζι έχει πέσει να στηθούν το επόμενο διάστημα εμβολιαστικά κέντρα σε στάσεις μετρό και άλλων μέσων μεταφοράς με έντονη κινητικότητα, έξω από ιερούς ναούς τις Κυριακές (ήδη γίνεται σε μεγάλες πόλεις) και άλλους χώρους που χρησιμοποιεί η Εκκλησία, ενώ υπάρχει σχεδιασμός και για εμβολιαστικά κέντρα στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ μπορεί να διευρυνθούν οι χώροι ανάλογα με το ρυθμό των εμβολιασμών.

Στους 14.920 οι νεκροί


Στους 14.920 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού.
Σταθερά υψηλά παραμένουν οι αριθμοί κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων ασθενών από κορωνοϊό τις τελευταίες 24 ώρες.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.165 νέα κρούσματα, ενώ 31 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 332 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
1_67.jpg
2_81.jpg

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 661.308 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 50.9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 85 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.228 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 31, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.920 θάνατοι.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 332 (62.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 298 (89.76%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (10.24%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.170 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 163 (ημερήσια μεταβολή +6.54%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 166 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
4_62.jpg
3_64.jpg

Ο χάρτης των κρουσμάτων

Tα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται παραδοσιακά στην Αττική καθώς από τα 1.165 νέα περιστατικά που ανακοίνωσε  ο ΕΟΔΥ οι 224 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο της Αττικής.
Επίσης 195 κρούσματα καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Η ΠΕ Θεσσαλονίκης είναι η μόνη περιοχή που καταγράφει τριψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων με 195 μολύνσεις.
Ο παραπάνω αριθμός είναι τρεις φορές υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον που σημειώνεται στην Αθήνα, αφού ο κεντρικός τομέας καταγράφει 63 κρούσματα κορωνοϊού.
Ανησυχητική παραμένει η εικόνα και στη Λάρισα, που σε μέρα με λιγότερα τεστ, εξακολουθεί να καταγράφει υψηλή διάδοση και συγκεκριμένα 80 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Ο πίνακας του ΕΟΔΥ σημειώνει πως 51 μολύνσεις που διαγνώστηκαν το τελευταίο 24ωρο, παραμένουν υπό διερεύνηση.

Αναλυτικότερα τα κρούσματα στις περιφερειακές ενότητες που ανήκουν στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 34 κρούσματα
Βόρειος Τομέας Αθηνών: 27 κρούσματα
Δυτική Αττική: 11 κρούσματα
Δυτικός Τομέας Αθηνών: 39 κρούσματα
Κεντρικός Τομέας Αθηνών: 63 κρούσματα
Νήσων: 3 κρούσματα
Νότιος Τομέας Αθηνών: 28 κρούσματα
Πειραιώς: 19 κρούσματα

kabyles_28.JPGdiaspora_32.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης