Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για τον χειμώνα – Δύσκολος μήνας ο Οκτώβριος, προειδοποιούν οι ειδικοί

Ανησυχία για τον χειμώνα – Δύσκολος μήνας ο Οκτώβριος, προειδοποιούν οι ειδικοί
"Θα έχουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων γύρω στα 2.000 με 2.100 κατά μέσο όρο μέχρι τουλάχιστον τις 15-20 Οκτωβρίου", σύμφωνα με τον Ν. Τζανάκη

Για έναν δύσκολο Οκτώβριο και έναν ακόμη εξίσου δύσκολο χειμώνα κάνουν λόγο οι ειδικοί, οι οποίοι προβλέπουν μέσω της εφημερίδας Realnews ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση των κρουσμάτων της πανδημίας μέχρι τα μέσα του τρέχοντος μηνός, όμως θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι θάνατοι.
Δεν αναμένεται μια νέα έκρηξη στον αριθμό των κρουσμάτων μέσα στον Οκτώβριο, που όμως θα συνεχίσουν να κινούνται στα ίδια υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες ακόμα, όπως εκτιμά ο καθηγητής Πνευμολογίας και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Ν. Τζανάκης, μέσω του προγνωστικού μοντέλου που «τρέχει» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτη.
Όπως αναφέρει, «αυτή τη στιγμή με τα υπάρχοντα δεδομένα και το αποτύπωμα της εκπαίδευσης ανάμεσα στο 30%-40% των ημερήσιων κρουσμάτων, εξακολουθούμε να έχουμε την ίδια εικόνα, δηλαδή θα έχουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων γύρω στα 2.000 με 2.100 κατά μέσο όρο μέχρι τουλάχιστον τις 15-20 Οκτωβρίου».
Ο ίδιος εκτιμά ότι θα παραμείνει σταθερός ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ, με τάση να πέσουν κάτω από τους 300 μέχρι τις 209 Οκτωβρίου, ενώ η πίεση στο ΕΣΥ δεν θα αυξηθεί περαιτέρω.
Αντιθέτως, σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το μοντέλο πρόγνωσης των επιδημιολογικών δεικτών, θα συνεχίσουν να κυμαίνονται οι θάνατοι, με τουλάχιστον πάνω από 600 απώλειες ζωών σε μηνιαία βάση.
Όπως εξηγεί ο κ. Τζανάκης, «αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε εδώ και καιρό 2.000-2.500 κρούσματα, τα οποία σε ένα ποσοστό αφορούν ανεμβολίαστους ασθενείς, μεγάλης ηλικίας. Από αυτή την κατηγορία προκύπτουν οι υψηλές καταγραφές θανάτων. Στη θνησιμότητα συμβάλλουν σε μικρό ποσοστό και θάνατοι ανθρώπων από 50-65 ετών, ενώ η πλειονότητα είναι άνω από 65 ετών και άνω».
Ακόμη, ο κ. Τζανάκης προβλέπει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών για τη βόρεια Ελλάδα, ειδικότερα των κρουσμάτων και του δείκτη μεταδοτικότητας, πρωτίστως για τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Κιλκίς, Πιερίας, Πέλλας, Δράμας και Ξάνθης.

Προβλέψεις Ατσαλάκη

Αύξηση των θανάτων το επόμενο διάστημα προβλέπει και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εργαστηρίου Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γ. Ατσαλάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
«Στη χώρα μας, το φθινόπωρο ξεκίνησε έχοντας εμβολιαστεί μόνο το 56% του πληθυσμού με δύο δόσεις, ποσοστό πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία όπου οι πλήρως εμβολιασμένοι φτάνουν στο 64%, η Ιταλία με 66%, η Ισπανία με 77%, η Πορτογαλία με 83%.κ.ο.κ. Το αποτέλεσμα είναι, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως το άνοιγμα των σχολείων, οι χαμηλές θερμοκρασίες, κ.α., να διαμορφώνονται ιδανικές συνθήκες για υπερμετάδοση του ιού του επόμενο διάστημα» δηλώνει ο ίδιος στην Realnews.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγνωστικού μοντέλου του κ. Ατσαλάκη, είναι θέμα χρόνου σταδιακά να έρθουν όλοι σε επαφή με τον ιό, ενώ ο κίνδυνος αυξάνεται εκθετικά μεταξύ εκείνων που δεν τηρούν τα μέτρα και είναι ανεμβολίαστοι, που σημαίνει ότι αναμένεται το επόμενο διάστημα αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται και σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας, όπως η Αττική, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Πελοπόννησος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης