Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα - Αυξημένη θετικότητα σε 6 περιοχές - Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ

Ανησυχία για τη Βόρεια Ελλάδα - Αυξημένη θετικότητα σε 6 περιοχές - Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ

Ανοίγει σήμερα 30/9 η πλατφόρμα για την χορήγηση της γ' δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών και σε υγειονομικούς

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για την επέλαση της επιδημίας του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς στο «κόκκινο» έχουν περάσει 10 περιφερειακές ενότητες της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, ανάμεσα τους η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα.
Συγκεκριμένα, στο «κόκκινο» είναι οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Καβάλας, Ξάνθης, Δράμας, Πιερίας, Πέλλας, Καστοριάς και Λάρισας.
Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται πως στις περιοχές αυτές θα εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα – απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 και απαγόρευση μουσικής καθ’όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας -, αν και πολλοί ειδικοί κάνουν λόγο για ήπια μέτρα που αφορούν λίγους και που δε συνδράμουν ιδιαίτερα στον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν να επιταχυνθούν και να ενταθούν οι εμβολιασμοί σε πληθυσμούς όπως οι Ρομά και οι μουσουλμάνοι, ενώ επισημαίνουν πως δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου, έτσι ώστε να μην ξαναζήσει η βόρεια Ελλάδα τον περσινό εφιαλτικό χειμώνα.
Αγωνία όμως επικρατεί και για τις συρροές κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας έως 17 ετών, καθώς στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα εντοπίζεται το 30% με 33% των συνολικών ημερήσιων κρουσμάτων, αν και εκτιμάται ότι οι περισσότερες μολύνσεις εντοπίζονται στα παιδιά ηλικίας 12 – 17 ετών.
Εν τω μεταξύ, σήμερα Πέμπτη 30/9 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου στους υγειονομικούς και στους άνω των 60 ετών.
Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν παρέλθει 6 μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Παπαευαγγέλου: Πάνω από 90% η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ της Β. Ελλάδας

Ξεπέρασε το 90% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής - Λοιμωξιολογίας κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό.
Παράλληλα σημείωσε ότι τα κρούσματα στα παιδιά και τους μαθητές είναι «καθρέπτης» κάθε κοινότητας και κάλεσε όλους να εμβολιασθούν, αφού «κανείς δεν είναι άτρωτος».
Επισήμανε μάλιστα, ότι υπάρχει και ενδοοικογενειακή μετάδοση.
H Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό παρουσιάζει μια ελαφρώς πτωτική τάση, είπε η καθηγήτρια, με εξαίρεση όμως τους συμπολίτες μας ηλικίας 55-64 ετών.
«Να πείσουμε έναν – έναν τους συμπολίτες μας άνω των 50 να εμβολιαστούν.
Ο χειμώνας κοντεύει και πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ίσως θα κινδυνεύσουν», είπε στην συνέχεια.
Όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η διασπορά γίνεται κυρίως τόσο εντός της οικογένειας, όσο και σε κοινωνικές εκδηλώσεις.
Οταν έχει μια περιοχή με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο δεν μπορείς να εντοπίσεις την αρχική πηγή μετάδοσης.
Αναφορικά με τα σχολεία είπε: «Η ανάλυση των δεδομένων ανά περιφέρεια, δείχνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται μόνο όπου υπάρχει μικρά ποσοστά εμβολιασμού στους ενήλικους.
Τα σχολεία είναι καθρέφτης της κοινότητας.
Επικρατεί ενδοοικογενειακή μετάδοση.
Περιοχές με υψηλά κρούσματα στα σχολεία, έχουν και αυξημένα ποσοστά και στις ηλικίες των γονιών τους.
Στην Αττική που το 61% έχει πλήρως εμβολιαστεί, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση. Σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, σταθερά χαμηλός ο αριθμός».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι επισημάνσεις του Γκίκα Μαγιορκίνη: «Από το καλοκαίρι και μετά έχουμε ενδοοικογενειακή διασπορά και διασπορά από κοινωνικές ελκδηλώσεις.
Όχι από το εργασιακό περιβάλλον» ανέφερε.
O επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ σημείωσε επίσης ότι την τελευταία εβδομάδα η επιδημία παρουσιάζει μικρή επιδείνωση.
Στην Ελλάδα βρίσκεται για 5η συνεχή εβδομάδα σε φάση συρρίκνωσης, ωστόσο με την πτώση της θερμοκρασίας σε περιοχές της Β. Ελλάδας σε συνδυασμό με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων.

Έκτακτα μέτρα για Λάρισα, Χαλκιδική, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη

Στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας εντάσσεται στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί).

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου και ώρα 6:00.
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Στους 14.828 οι θάνατοι


Τα νέα 30/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.232, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 655.767, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 71 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.205 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 33, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.828 θάνατοι.
h1_16.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 326 (χθες 323).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 79,8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
h2_16.jpg
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 293 (89,88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 33 (10,12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.160 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 158 (ημερήσια μεταβολή -23.3%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 177 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
h7_17.jpg



Χάρτης ECDC: Πορτοκαλί το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας

Με πορτοκαλί χρώμα εμφανίζεται το μεγαλύτερο μέρος της χώρας στον νεότερο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC), ο οποίος δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Στον δείκτη, που περιλαμβάνει στοιχεία για κρούσματα, θετικότητα και ρυθμό τεστ, με κίτρινο χρώμα εμφανίζονται οι Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Βορείου Αιγαίου. Η εικόνα στο σύνολο της χώρας παραμένει παρόμοια σε σύγκριση με μια εβδομάδα πριν.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα παραμένει στο βαθύ πράσινο σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ που διενεργούνται. Ως προς τη θετικότητα, όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο κίτρινο, εκτός από την Αττική και το Βόρειο Αιγαίο που βρίσκονται στο πράσινο.
724bb32d10b54f589d3bbba4b48bb231_1.jpg



Ανοίγει σήμερα 30/9 η πλατφόρμα για την γ’ δόση σε υγειονομικούς και άνω των 60

Ανοίγει σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, στους πολίτες άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν παρέλθει 6 μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Η γ’ δόση χορηγείται με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την προστασία και από τη σοβαρή νόσο και από το θάνατο και για τις μεταλλάξεις και κυρίως για την «Δέλτα» που είναι η επικρατούσα.
Τα άτομα που έχουνε εμβολιαστεί με εμβόλιο Pfizer ή Moderna ή AstraZeneca, θα λάβουν την 3η δόση με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer.
Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι ειδικοί είναι σε αναμονή των συστάσεων.
Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι ή με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι, όπως καταγράφονται, οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή ο πόνος, η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

Ποιοι εμβολιάζονται

Με την τρίτη δόση εμβολιάζονται ήδη οι ομάδες των ανοσοκατασταλμένων ατόμων (285.000 πολίτες) και οι διαμένοντας στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων.
Στα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης