Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κοκκινίζει λόγω covid η Βόρεια Ελλάδα – Όχι σε παρελάσεις – Συρροές κρουσμάτων σε παιδιά

Κοκκινίζει λόγω covid η Βόρεια Ελλάδα – Όχι σε παρελάσεις – Συρροές κρουσμάτων σε παιδιά
Ανοίγει σήμερα 30/9 η πλατφόρμα για την χορήγηση της γ' δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών και σε υγειονομικούς
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές για την επέλαση της επιδημίας του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς στο «κόκκινο» έχουν περάσει 10 περιφερειακές ενότητες της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, ανάμεσα τους η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα.
Συγκεκριμένα, στο «κόκκινο» είναι οι περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς, Καβάλας, Ξάνθης, Δράμας, Πιερίας, Πέλλας, Καστοριάς και Λάρισας.
Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται πως στις περιοχές αυτές θα εφαρμοστούν περιοριστικά μέτρα – απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 και απαγόρευση μουσικής καθ’όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας -, αν και πολλοί ειδικοί κάνουν λόγο για ήπια μέτρα που αφορούν λίγους και που δε συνδράμουν ιδιαίτερα στον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Σε αυτό το πλαίσιο ζητούν να επιταχυνθούν και να ενταθούν οι εμβολιασμοί σε πληθυσμούς όπως οι Ρομά και οι μουσουλμάνοι, ενώ επισημαίνουν πως δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου, έτσι ώστε να μην ξαναζήσει η βόρεια Ελλάδα τον περσινό εφιαλτικό χειμώνα.
Αγωνία όμως επικρατεί και για τις συρροές κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας έως 17 ετών, καθώς στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα εντοπίζεται το 30% με 33% των συνολικών ημερήσιων κρουσμάτων, αν και εκτιμάται ότι οι περισσότερες μολύνσεις εντοπίζονται στα παιδιά ηλικίας 12 – 17 ετών.
Εν τω μεταξύ, σήμερα Πέμπτη 30/9 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου στους υγειονομικούς και στους άνω των 60 ετών.
Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν παρέλθει 6 μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.
6_35.JPG

Οικονόμου: Δεν θα ξαναζήσουμε lockdown

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μην επιβάλλει ξανά γενικευμένο lockdown όπως αυτά που ζήσαμε τα τελευταία 2 χρόνια εξέφρασε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
«Η πανδημία αποτελεί μέρος της πραγματικότητάς μας και θα παραμείνει όσο υπάρχουν ακόμα συμπολίτες μας που συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει.
Η άρνηση του εμβολιασμού κυρίως συντηρεί μία κατάσταση η οποία είναι επιζήμια και για τους πολίτες και για την πατρίδα.
Με τις πολιτικές μας, όσες ήδη εφαρμόζουμε κι όσες σχεδιάζουμε να εφαρμόσουμε σύντομα δίνουμε λύσεις που αποδίδουν.
Κατορθώσαμε σε συνεργασία με την κοινωνία και την ιατρική κοινότητα να επαναφέρουμε την κανονικότητα σε σημαντικό βαθμό.
Δεν αρκούμαστε όμως σ' αυτό.
Επιδιώκουμε την πληρότητα.
Την πλήρη λειτουργία όλων των όψεων της ζωής.
Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε lockdown έτσι όπως το γνωρίζαμε και το ξέραμε την προηγούμενη περίοδο» είπε ο κ.Οικονόμου.

Λινού: Ήπια τα μέτρα στις κόκκινες περιοχές – Να εμβολιαστούν Ρομά, μουσουλμάνοι

Ήπια χαρακτήρισε τα μέτρα που επιβάλλονται στις «κόκκινες» λόγω covid περιοχές της Ελλάδας η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, η οποία ζήτησε να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί σε Ρομά και μουσουλμάνους στη Βόρεια Ελλάδα.
Αναφερόμενη στην έξαρση των κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα η κα.Λινού είπε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα και πως χρειάζεται σε σύντομο διάστημα να μελετήσουμε που οφείλεται αυτό το φαινόμενο.
«Μπορεί να παίρνουμε μέτρα που δεν είναι χρήσιμα, όπως το να κλείνουμε τη νύχτα.
Πρέπει να δώσουμε απόλυτη ευχέρεια στους ανθρώπους χωρίς χαρτιά, σε όσους δε μιλούν ελληνικά, να εμβολιαστούν.
Αποτελεί και αυτό μέρος του προβλήματος.
Κάθε εμβόλιο βοηθάει.
Άλλες χώρες που έχουν πολλούς παράτυπους μετανάστες τούς εμβολιάζουν χωρίς να ρωτούν ούτε το όνομά τους.
Για τους Ρομά υπήρχαν άνθρωποι εκπαιδευμένοι που ήταν διαμεσολαβητές.
Έπρεπε να αξιοποιηθούν αυτοί οι άνθρωποι.
Το ίδιο ισχύει και για τη μουσουλμανική μειονότητα που κανείς δεν τους αγγίζει» είπε μιλώντας στο Mega η κα.Λινού.

Λίγους αφορούν τα μέτρα

Σχολιάζοντας τα μέτρα που θα ισχύσουν στις περιοχές που πέρασαν στο «κόκκινο», δηλαδή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01.00 το βράδυ έως τις 06.00 το πρωί, και την απαγόρευση μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας, η κα. Λινού είπε ότι «είναι ήπια μέτρα που θα επηρεάσουν ελάχιστους ανθρώπους».
«Η μουσική θα μεταδώσει αν βγάλεις τη μάσκα, τραγουδάς δυνατά, ή χορεύεις αγκαλιά με κάποιον.
Αυτό για μερικούς ανθρώπους θα συμβεί 2 ώρες τη βδομάδα.
Έχουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα σχολεία, που οι άνθρωποι είναι κοντά για 10-20 ώρες τη βδομάδα.
Δε λέω ότι δε θα βοηθήσουν τα μέτρα που υιοθετούνται, αλλά θα βοηθήσουν ελάχιστα» είπε η κα.Λινού.

Κολλούν και μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι

«Δεν νομίζω ότι το να μπαίνουν στα μέσα μεταφοράς μόνο εμβολιασμένοι θα βοηθήσει.
Με τη Δέλτα και κολλούν και μεταδίδουν τη νόσο και οι εμβολιασμένοι.
Στα υπεραστικά λεωφορεία θα έπρεπε να είναι ανοιχτά τα παράθυρα, να αερίζεται ο χώρος.
Το σημαντικότερο όφελος για τον εμβολιασμένο είναι για τον ίδιο.
Δε θα μπει στην εντατική, δε θα διασωληνωθεί, παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό.
Οι ανεμβολίαστοι θα έχουν 20-30 φορές πιο συχνά σοβαρή νόσο.
Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, αλλά μεταδίδουν πολύ λιγότερο και πολύ σπανιότερα» επεσήμανε η κα.Λινού

Παυλάκης: Όχι σε παρελάσεις, πάμε να σώσουμε τα Χριστούγεννα

Όχι στη διεξαγωγή παρελάσεων και εορταστικών εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου λέει ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γ. Παυλάκης, ο οποίος εκφράζει την ανησυχία του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης υποστήριξε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που προέχει είναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.
Όπως είπε, κρίνεται επίφοβη η επανάληψη του περσινού χειμώνα στην Βόρεια Ελλάδα και ο κίνδυνος να σημειωθεί, όπως είπε, ένα νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων διότι η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη.

Έπρεπε να έχει επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Για την επιβράδυνση στους εμβολιασμούς, ο κ.Παυλάκης επεσήμανε ότι έπρεπε να έχει επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε πολλές περισσότερες ομάδες ενώ σημείωσε πως έπρεπε και η κυβέρνηση να αλλάξει στρατηγική, παίρνοντας παράδειγμα από άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία.

Συναγερμός για ηλικιωμένους

Μάλιστα, ο κ.Παυλάκης σήμανε συναγερμό για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες τονίζοντας πως δεν έχουμε δει ανάλογες με το εξωτερικό απώλειες σε αυτές τις ηλικίες.
«Έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα προστατευθούν από την κοινωνία.
Εμείς χρωστάμε στον χάρο που δεν έχουμε θρηνήσει περισσότερα θύματα» τόνισε ο κ.Παυλάκης, αναφέροντας πως είναι «απαράδεκτη η στάση ορισμένων ακόμα και των ειδικών που λένε βλέποντας και κάνοντας».

Μπορούμε σε έναν καλύτερο χειμώνα

Ωστόσο, έστειλε μήνυμα ελπίδας λέγοντας πως αξιοποιώντας τα εμβόλια και τηρώντας τα μέτρα «μπορούμε να περάσουμε έναν καλύτερο χειμώνα από τον προηγούμενο», αναφέροντας σε κάθε περίπτωση πως με 2.000 με 3.000 κρούσματα ημερησίως, είναι απαράδεκτο να επαναπαυόμαστε.

Ανοίγει σήμερα 30/9 η πλατφόρμα για την γ’ δόση σε υγειονομικούς και άνω των 60

Ανοίγει σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, στους πολίτες άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν παρέλθει 6 μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Η γ’ δόση χορηγείται με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την προστασία και από τη σοβαρή νόσο και από το θάνατο και για τις μεταλλάξεις και κυρίως για την «Δέλτα» που είναι η επικρατούσα.
Τα άτομα που έχουνε εμβολιαστεί με εμβόλιο Pfizer ή Moderna ή AstraZeneca, θα λάβουν την 3η δόση με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer.
Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι ειδικοί είναι σε αναμονή των συστάσεων.
Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι ή με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι, όπως καταγράφονται, οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή ο πόνος, η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

Ποιοι εμβολιάζονται

Με την τρίτη δόση εμβολιάζονται ήδη οι ομάδες των ανοσοκατασταλμένων ατόμων (285.000 πολίτες) και οι διαμένοντας στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων.
Στα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Σε Μακεδονία και Θράκη το 40% των νέων κρουσμάτων – Αυξημένη θετικότητα σε 6 περιοχές

Τέσσερις ακόμα Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) μπήκαν στο επίπεδο ετοιμότητας «4» του επιδημιολογικού χάρτη, έπειτα από τις σχετικές εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στις προτάσεις τους λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς, όπως αναδεικνύεται και από τη έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα θεωρείται κρίσιμη.
Πιο αναλυτικά, το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 2.187 νέα κρούσματα στην επικράτεια, έπειτα από τη διενέργεια 198.080 διαγνωστικών ελέγχων (μοριακοί και rapid) και 905.476 self test.
Από αυτά, τα 864 (39,5%) αφορούν μόνο στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ τη λίστα των περιοχών κινδύνου συμπληρώνει η Λάρισα με τις 122 σημερινές λοιμώξεις.
Μαζί με την τελευταία, λοιπόν, Θεσσαλονίκη (325 κρούσματα), Χαλκιδική (38) και Κιλκίς (21) μπήκαν από χθες 29/9 σήμερα στο «κόκκινο» σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η έξαρση της επιδημίας. Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο επίπεδο παραμένουν οι ΠΕ Καστοριάς (12), Δράμας (50), Ημαθίας (55), Ξάνθης (56), Πιερίας (53), Πέλλας (62) και Καβάλας (44), ενώ στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί», «πέφτει» η ΠΕ Αργολίδας (13).

Θυμίζεται πως για τις περιοχές που εισέρχονται στο «κόκκινο» επίπεδο συναγερμού, τίθενται σε ισχύ οι ακόλουθοι περιορισμοί:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Την αυξημένη διασπορά στις περιοχές αυτές αναδεικνύουν, εκτός από τα ημερήσια κρούσματα, και τα επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την θετικότητα ανά την επικράτεια.
Αυτή την εβδομάδα, συγκεκριμένα, τόσο το Rt (δείκτης μεταδοτικότητας) όσο και το ποσοστό θετικότητας είναι μειωμένα σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο (0,95 και 1,01% αντίστοιχα), ωστόσο, υπάρχουν έξι περιοχές που ξεπερνούν τον μέσο όρο θετικότητας της επικράτειας, υποδεικνύοντας το λεπτό σκοινί στο οποίο ισορροπούν.
Οι περιοχές αυτές είναι η Καστοριά (1,73%), η Πιερία (1,34%), η Ημαθία (1,20%), η Δράμα (1,19%), η Λάρισα (1,02%) αλλά και η Μύκονος (1,16%) που βρίσκεται σταθερά από το καλοκαίρι πάνω από τον μέσο όρο. Τέλος, καλή χαρακτηρίζεται προς το παρόν η κατάσταση στην Αττική, όπου χθες εντοπίστηκαν 579 νέες λοιμώξεις.

Τα κρούσματα αυξάνουν την πίεση στο ΕΣΥ

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση των ειδικών για «κοκκίνισμα» άλλων τεσσάρων περιοχών έπαιξε η αυξανόμενη πίεση που δέχονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα της βόρειας Ελλάδας, ως αποτέλεσμα της υψηλής διασποράς και της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης.
Όσο για τα δεδομένα από τα νοσοκομεία της επικράτειας, οι διασωληνωμένοι ασθενείς αυξήθηκαν κατά έναν σε σχέση με χθες (323 εκ των οποίων οι 292 ανεμβολίαστοι), οι νέες εισαγωγές ξεπέρασαν και πάλι τις 200 φτάνοντας τις 206 -σε επίπεδο εβδομάδας παρέμειναν σταθερές στις 1.334- και τη ζωή τους έχασαν άλλοι 44 συμπολίτες μας.
Αύξηση καταγράφηκε, τέλος, μετά από αρκετές ημέρες στο ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ, το οποίο χθες έφτασε το 67% στην επικράτεια.

Στους 14.795 οι νεκροί

Στους 14.795 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού.
Τα νέα 29/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.187, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 653.535 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 77 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.183 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Τo Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.95 (95% ΔΕ: 0.89 - 1.00)
Η θετικότητα στα τεστ ανέβηκε στο 1,1% έναντι 0,76% χθες.
pin1_9.jpg
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 198.080 τεστ, τα 14.135 μοριακά και τα 183.945 rapid.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.795 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 323 (62,8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 80.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 292 (90,4%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 31 (9,6%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
pin2_6.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.152 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή +42,07%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 178 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xartis29_1.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης