Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Φόβοι για κλείσιμο σχολείων, συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα - Έρχεται τροπολογία για τα μονοκλωνικά αντισώματα

Φόβοι για κλείσιμο σχολείων, συναγερμός στη Βόρεια Ελλάδα - Έρχεται τροπολογία για τα μονοκλωνικά αντισώματα
Περισσότερα από 6.000 κρούσματα σε μαθητές από το άνοιγμα των σχολείων - Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την προμήθεια των μονοκλωνικών αντισωμάτων
Σχετικά Άρθρα

(upd 3) Τροπολογία για την προμήθεια των μονοκλωνικών αντισωμάτων ετοιμάζει η κυβέρνηση τη στιγμή που το εμβολιαστικό πρόγραμμα φαίνεται να έχει «παγώσει» λόγω της απροθυμίας των πολιτών να εμβολιαστούν.
Μάλιστα, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, η τροπολογία αναμένεται να πάει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει τον… πόλεμο με τους αντιεμβολιαστές και με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης τρέχει για να βάλει τέλος στις περιπτώσεις «καταδίωξης» γιατρών και εκπαιδευτικών μέσω μηνυτήριων αναφορών από αρνητές των εμβολίων και των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του ιού. Κι αυτό τη στιγμή που παρατηρείται έκρηξη των κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα αλλά και στα σχολεία.

Έρχονται τα μονοκλωνικά

«Μόλις πρόσφατα δόθηκε η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη χρήση τους» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς για τις επικρίσεις που εκφραστεί σχετικά με τις καθυστερήσεις όσον αφορά τη θεραπεία των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
Ο ίδιος σημείωσε ότι ετοιμάζεται, ήδη, μία τροπολογία από το υπουργείο Υγείας για την προμήθειά τους και την «επόμενη εβδομάδα» θα έρθει στη Βουλή.
Επεσήμανε πως η Ελλάδα συμμετείχε σε όσα τα στάδια δοκιμής και ανάπτυξης των αντισωμάτων αυτών και περίμενε πως ολοκληρωθούν οι μελέτες για να γίνει προμήθειά τους.
«Οφείλουμε να μην ξεχνάμε ότι πίσω από αυτή την ιστορία των μονοκλωνικών, κρύβεται η προσπάθεια διαφόρων να δημιουργήσουν θέμα με τον εμβολιασμό» σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και επέμεινε πως πρόκειται για θεραπεία σε κάποιο στάδιο της νόσησης.
Καταλήγοντας, δε, είπε πως το εμβόλιο είναι το «βασικό εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας για να θωρακιστούμε απέναντι στην πανδημία».

Ανησυχία για τα κρούσματα στα σχολεία

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 13/9, όταν και άνοιξαν τα σχολεία έως και χθες, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 6.000 κρούσματα σε ανήλικους, οι οποίοι πλέον αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των νέων κρουσμάτων.
Μάλιστα οι επιστήμονες ανησυχούν για το ενδεχόμενο να υπάρξει περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες ενώ χθες 21/9 ανεστάλη - για πρώτη φορά την φετινή χρονιά - η λειτουργία δύο τμημάτων του 10ου δημοτικού σχολείου Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι είναι πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια πανδημία των παιδιών, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής των υγειονομικών πρωτοκόλλων σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων.
Σε αυτό το πλαίσιο οι ειδικοί εξακολουθούν να επισημαίνουν την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών στα παιδιά, τη στιγμή που μεγάλη διασπορά καταγράφεται στη βόρεια Ελλάδα, όπου και καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας.
Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως είναι αναγκαίο να ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα στη βόρεια Ελλάδα για να ελεγχθεί η κατάσταση, προοπτική πάντως, την οποία απέρριψε χθες ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.

Σαρηγιάννης: 12.000 κρούσματα σε παιδιά έως τα τέλη του 2021 – Καμπανάκι για Βόρεια Ελλάδα

Την ανησυχία των επιστημόνων σχετικά με την επέλαση της επιδημίας του κορωνοϊού στα παιδιά αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα επιβεβαίωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εκτίμησε ότι έως τα τέλη του 2021 θα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 12.000 κρούσματα σε παιδιά.
«Τα 6.000 κρούσματα σε παιδιά που μετράμε αυτή τη στιγμή είναι πολλά.
Αυτός ο αριθμός θα διπλασιαστεί.
Εμείς υπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά έωςτο τέλος του έτους το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος για ακόμα μια φορά υποστήριξε πως δεν χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα «όπλα» στα σχολεία, όπως είναι οι μεγαλύτερες αποστάσεις στις τάξεις, η αραίωση των τμημάτων και ο σωστός εξαερισμός.

Αυστηρότερα μέτρα, διαφορετικά lockdown

Σε ό,τι αφορά στη Βόρεια Ελλάδα, ο κ. Σαρηγιάννης προέβλεψε ότι «θα φτάσουμε στην περυσινή κατάσταση δύο εβδομάδες νωρίτερα».
«Δηλαδή στο τέλος Οκτωβρίου θα είμαστε όπως ήμασταν πέρυσι στα μέσα Νοεμβρίου, με γύρω στα 600 κρούσματα την ημέρα» υπογράμμισε ο κ.Σαρηγιάννης, ο οποίος ωστόσο, διευκρίνισε ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα φανεί στα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα είναι γεμάτες 200 κλίνες ΜΕΘ, ενώ θα αποτυπωθεί και στον αριθμό των νεκρών.
Ο κ.Σαρηγιάννης απέδωσε την κατάσταση αυτή στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη Βόρεια Ελλάδα και στη διπλάσια μολυσματικότητα λόγω της μετάλλαξης Delta.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την ανάγκη για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα, αλλιώς το lockdown θα είναι μονόδρομος.
«Δεν είναι μόνο η Θεσσαλονίκη που έχει πρόβλημα, αλλά και οι όμορες περιοχές» είπε ο κ.Σαρηγιάννης.

Παυλάκης: Άμεσα περιοριστικά μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα στη Βόρεια Ελλάδα έτσι ώστε να περιοριστεί η διασπορά της covid επεσήμανε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επαναληφθεί ο περσινός χειμώνας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης είπε πως στις περιοχές της Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης πρέπει να επιβληθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα.
«Η μετάλλαξη Delta δεν χαρίζει κάστανα και δεν σταματιέται παρά μόνο με την διακοπή των ανθρώπινων επαφών.
Προβλέπω ότι αν δεν γίνει κάτι σοβαρό από άποψη μέτρων, θα έχουμε επανάληψη του περασμένου χρόνου» είπε ο κ.Παυλάκης.
Όπως είπε, η επιδημία δεν βρίσκεται στο τέλος της αλλά σε πλήρη ανάπτυξη και αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα φάση.
Για αυτό το λόγο ο καθηγητής προτάσσει την ανάγκη να καθαρίζονται οι εσωτερικοί χώροι και να επισπευθούν οι εμβολιασμοί σχολιάζοντας ότι ακόμα βρισκόμαστε αρκετά πίσω.

Δύσκολος χειμώνας

Ο κ.Παυλάκης υποστήριξε ότι μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και πως πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα ώστε οι εμβολιασμένοι να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα προνόμια τους.
«Αν δεν γίνει αυτό θα έχουμε αποτύχει» υπογράμμισε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος αναφερόμενος στα αυξημένα κρούσματα στα σχολεία, τόνισε πως κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Delta .
«Από πέρσι λέγαμε ότι ο ιός μεταδιδόταν στα σχολεία.
Όχι όμως όπως η μετάλλαξη Delta.
Ο ιός είναι μπροστά» ανέφερε ο κ.Παυλάκης.

Καπραβέλος: Αν δεν εφαρμόσουμε τα μέτρα, θα βιώσουμε τραγωδία έως τα Χριστούγεννα

Την αγωνία του για την τεράστια διασπορά της covid στη Βόρεια Ελλάδα εκφράζει ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», ο οποίος υποστηρίζει πως τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ασφυξία και πως εάν δεν εφαρμοστούν τα υγειονομικά μέτρα, θα βιώσουμε τραγωδία έως τα Χριστούγεννα.
«Καλές οι συζητήσεις περί μάσκας, περί υποχρεωτικότητας κλπ..
Αλλά ο ιός δεν ρωτάει, δεν διαπραγματεύεται.
Χτες περάσαμε μια τραγική μέρα.
Δεν είχαμε κρεβάτι εντατικής.
22 κλίνες εντατικής γεμάτες.
Δώσαμε μάχη να σώσουμε δύο ασθενείς, ανεμβολίαστοι και αυτοί.
Είμαστε στην αρχή.
Σας είπα πριν από ένα μήνα και δέχτηκα και σφοδρή κριτική από την κυβέρνηση, ότι είδα τον εφιάλτη.
Τώρα τον βιώνουμε.
Δυστυχώς δεν συμμορφώνονται οι συμπολίτες μας με τα υγειονομικά πρωτόκολλα» είπε ο κ.Καπραβέλος.

Πολύ χαμηλά οι εμβολιασμοί

«Το σενάριο του Οκτωβρίου βλέπουμε να ξεκινάει πολύ νωρίς.
Αν δεν εφαρμόσουμε τα υγειονομικά μέτρα με πιστότητα, αν η πολιτεία δεν δείξει αποφασιστικότητα, η τραγωδία που θα βιώσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ μεγάλη.
Είναι αυτή η μετάλλαξη, η υπερμεταδοτική.
Πρέπει οι νεκροφόρες να κάνουν παρέλαση στα νοσοκομεία για να συνειδητοποιήσουμε τι είναι ο κορωνοϊός;
Το πρόγραμμα των εμβολιασμών έχει πέσει πολύ χαμηλά.
Κάνω έκκληση οι πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες που σώζουν ζωές, να εμβολιαστούν.
Έχουμε ακόμα περιθώρια» υποστήριξε ο κ.Καπραβέλος.

Έκλεισαν δύο σχολικά τμήματα – Στο στόχαστρο της Delta και τα παιδιά

Η πρώτη για φέτος αναστολή λειτουργίας λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού και, συγκεκριμένα, σε δύο τμήματα του 10ου δημοτικού Σχολείου Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη, έρχεται σε μια συγκυρία δύσκολη, με τη Βόρεια Ελλάδα να παραδίδεται ανεμβολίαστη και άρα αμαχητί στην πανδημία και τη συμμετοχή παιδιών από 12 ετών και άνω στην εμβολιαστική εκστρατεία να αποτελεί πράξη ουσιαστικής σημασίας.
Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους βασικούς λόγους που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άναψε το «πράσινο φως» για τη χορήγηση των εμβολίων στις μικρότερες ηλικίες, ήταν η επιστροφή στο σχολικό περιβάλλον αλλά και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, δεδομένων των σημαντικών πληγμάτων στην ψυχική και σωματική τους υγεία από το πρώτο lockdown Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που είχε ανακοινώσει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, η εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται σε 28,7% για τους εφήβους 15 – 17 ετών και σε 15,7% για τα παιδιά 12-14.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ διαπιστώνει υπερδιπλασιασμό στα ποσοστά θετικών στον κορωνοϊό ηλικίας 19 ετών και κάτω, από 10,1% για την περίοδο 15 Φεβρουαρίου – 15 Μαΐου 2021 σε 24,2% την περίοδο 15 Ιουνίου – 15 Σεπτεμβρίου 2021.
Η έκθεση αποδίδει την σημαντική αύξηση στον υπερπολλαπλασιασμό των εργαστηριακών αλλά και αυτοδιαγνωστικών ελέγχων στους μαθητές αλλά και στην επικρατούσα μετάλλαξη Δέλτα που στοχεύει κυρίως στους ανεμβολίαστους, συμπεριλαμβανομένης της επίνοσης ομάδας έως 11 ετών, αλλά και των χαμηλών ποσοστών στους 12-17 λόγω πρόσφατης ένταξής τους στο σύστημα εμβολιασμού.
Σημειώνεται Πελοπόννησος, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και Στερεά Ελλάδα ανήκουν στις περιφέρειες όπου η Δέλτα επικρατεί κατά 100%.

Αύξηση ξανά για το Rt – Μεγάλη η διασπορά στη Β. Ελλάδα

Ο δείκτης μετάδοσης της νόσου, Rt, ανέβηκε στο 0,97 από 0,94 την περασμένη εβδομάδα, το χαμηλότερο νούμερο για τον Σεπτέμβριο έως σήμερα που μπήκε δυναμικά με 0,99 τις δύο πρώτες εβδομάδες.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 2.329, οι διασωληνωμένοι ασθενείς παρέμειναν σταθεροί στους 333, πραγματοποιήθηκαν 227 νέες εισαγωγές το περασμένο 24ωρο ενώ 26 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.
Οι περισσότερες νέες λοιμώξεις εντοπίζονται στην Αττική (451), με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί από πολύ κοντά (256) και τη Λάρισα τρίτη (103).
Το ιικό φορτίο αποτιμάται σε τριψήφιο σε δύο μόνο περιφερειακές ενότητες της Β. Ελλάδας και, συγκεκριμένα, της Θεσσαλονίκης και της Θάσου, με 282,86 και 123,46 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού αντίστοιχα.
Στα βόρεια της χώρας σημειώνονται, τέλος, και ορισμένα από τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας για την εβδομάδα 13-19 Σεπτεμβρίου όπως η Καστοριά με 3,23%, η Καβάλα με 2,38%, η Ημαθία με 2,80%, η Δράμα με 2,29% και η Ροδόπη με 2,62%.

Εμβολιασμοί στα παιδιά - Απαντήσεις από τους ειδικούς για όσα πρέπει να ξέρετε

«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων», δήλωσαν πρόσφατα η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, σε διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Παιδείας.
Με τη νέα χρονιά να έχει ήδη ξεκινήσει, και τα κρούσματα σε άτομα κάτω των 17 ετών να έχουν αυξηθεί από τον Ιούλιο, οι καθηγήτριες τόνισαν πως τα εμβόλια «είναι ασφαλή για τα παιδιά».
«Ο εμβολιασμός μειώνει σημαντικά την πιθανότητα κάποιος να κολλήσει, να νοσήσει, να νοσηλευτεί ή να πεθάνει από τον covid 19, ακόμα και με τη μετάλλαξη Δέλτα», υπογράμμισαν οι δυο καθηγήτριες.
Επίσης, ο ιός είναι «πιο αφιλόξενος στον οργανισμό των εμβολιασμένων.
Ακόμα και να κολλήσουν θα το μεταδώσουν λιγότερο στους γύρω τους», εξήγησαν.
Αυτό που αυξάνει τις μεταλλάξεις είναι ο αριθμός των ανεμβολίαστων.
Ο ιός βρίσκει πρόσφορο έδαφος, παρεκτρέπεται και μεταλλάσσεται, περιέγραψαν οι καθηγήτριες.
Παράλληλα πρόσθεσαν, πως «καλύτερος ο εμβολιασμός, παρά οι όποιες θεραπείες με τα αμφίβολα, ως και αντικρουόμενα αποτελέσματα».
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών, τόνισαν ότι πάνω από 12 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί σε παιδιά σε όλο τον κόσμο μέχρι σήμερα.
ecdc.webp

Σε ερωτήσεις που δέχθηκαν σχετικά με τυχόν παρενέργειες των εμβολίων, απάντησαν πως «βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία έχουμε τόσο σημαντική, σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση. Συνεργάζονται διεθνείς οργανισμοί από όλο τον κόσμο, όπου γίνεται εμβολιασμός
Έχουμε μια συνεχή ανταλλαγή πληροφοριών ως προς την επαγρύπνηση για ανεπιθύμητες ενέργειες.
Στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κάθε Τρίτη πρωί, ξεκινάμε πάντα με την ενημέρωση από τους ειδικούς από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο».
Για παράδειγμα, υπάρχει «η σπάνια, αλλά αναγνωρισμένη, επιπλοκή για τη μυοκαρδίτιδα στα εμβόλια mRNA», που αφορά πρωτίστως σε αγόρια 16 με 29 χρονών και εμφανίζεται κυρίως τις πρώτες ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Αύξηση των κρουσμάτων παιδιών και εφήβων

«Τροποποιήθηκε η συχνότητα και η βαρύτητα της νόσου εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα» ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου παρουσιάζοντας επιστημονικά δεδομένα του covid 19 σε παιδιά και εφήβους.
Τα στοιχεία από τις ΗΠΑ καταδεικνύουν αύξηση των περιστατικών σε άτομα 5 με 17 ετών από το φετινό Ιούλιο, καθώς και των νοσηλειών και των εισαγωγών σε ΜΕΘ.
Η σοβαρότητα της νόσου δε φαίνεται να αυξάνεται, σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά η «η πιθανότητα ενός παιδιού να νοσηλευτεί είναι τετραπλάσια αν μένει σε πολιτεία με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την Ελλάδα, τα κρούσματα μεταξύ 4 και 18 ετών αυξήθηκαν τον Ιούλιο, αλλά όχι και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι θάνατοι.
«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν φαίνεται να «χτυπά» περισσότερο τα παιδιά.
Παρά όλα αυτά, έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στους νέους κάτω των 17 ετών λόγω της κυκλοφορίας της μετάλλαξης Δέλτα, της αυξημένης κινητικότητας της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας και του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών».
«Περιμένουμε αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών παιδιών και εφήβων μετά το άνοιγμα των σχολείων λόγω των αυξημένων ελέγχων, την αύξηση της κινητικότητας», είπαν, ενώ αναμένονται περαιτέρω επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την πλήρη έκταση της νόσου, όπως ο μακροχρόνιος covid στην υγεία παιδιών και εφήβων.

«Ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια»

Η στάση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τόνισαν οι κ.κ. Θεοδωρίδου και Παπαευαγγέλου, είναι συντηρητική.
Εκτός από επαναληπτικές κλινικές και πληθυσμιακές μελέτες και τη διασταύρωση δεδομένων, εξετάζει τη μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού σε άλλες χώρες, πριν προτείνει την εφαρμογή τους στο γενικό πληθυσμό και τα παιδιά.
Αμερικάνικη μελέτη δείχνει τι θα γίνει, αν εμβολιαστούν ένα εκατομμύριο αγόρια ηλικίας 12 με 17 ετών: προλαμβάνονται πάνω από 5.000 λοιμώξεις, εκατοντάδες νοσηλείες, 70-79 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 2 θάνατοι, ενώ 50-60 αγόρια 12 έως 17 ετών, πιθανόν να έχουν επιπλοκή με μυοκαρδίτιδα. Ακόμα ωστόσο και τα λίγα περιστατικά μυοκαρδίτιδας, είναι τα περισσότερα αυτοπεριορισμένα, τα παιδιά δεν χρειάζονται νοσηλεία ή παραμένουν στο νοσοκομείο 1 με 2 ημέρες με αντιφλεγμονώδη και επανέρχονται γρήγορα στη καθημερινότητά τους χωρίς παρενέργειες.
Σχετικά με μελλοντικές ανεπιθύμητες παρενέργειες, «αιτιολογική συσχέτιση μπορεί κανείς να κάνει μόνο για τους πρώτους 1 με 2 μήνες, δε μπορεί να μιλήσει μακροχρόνια, ούτε για τα παλιά, ούτε για τα καινούργια εμβόλια».
Για παράδειγμα, ακόμα και για εμβόλια τα οποία υπάρχουν εδώ και 50 χρόνια, όπως της ιλαράς, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τυχόν μακροχρόνιες επιπλοκές.
Ειδικότερα, τα εμβόλια mRNA παραμένουν στον οργανισμό ελάχιστες ημέρες και αποβάλλονται, δεν μπορούν να ενοχοποιηθούν για μακροχρόνιες παρενέργειες.
Επίσης, «δεν επηρεάζεται το γενετικό υλικό από τα mRNA εμβόλια, επειδή δεν έχει σχέση με το DNA του πυρήνα».
Καμία επιπλοκή δεν έχει παρατηρηθεί στην ανάπτυξη, τη γονιμότητα αγοριών και κοριτσιών ή στην έμμηνο ρύση των κοριτσιών.
Επίσης, οι αλλεργίες, ο διαβήτης, ο θυρεοειδής και άλλες παθήσεις δεν εμποδίζουν τον εμβολιασμό. Το ενδεχόμενο να εμφανιστεί αιφνίδιος θάνατος είναι σπάνιο και «δεν πρέπει να συνδέεται με την εφαρμογή του εμβολιασμού, αναφέρουν οι καθηγήτριες.
Επίσης, δεν χρησιμοποιούνται έμβρια στην παραγωγή εμβολιών, ξεκαθάρισαν οι καθηγήτριες.
Ο καλύτερος σύμβουλος είναι ο παιδίατρος και σχετικά με τα υποκείμενα νοσήματα οι ειδικοί γιατροί.
Αλλωστε, οι έλληνες παιδιάτροι έχουν εκφραστεί θετικά με την εφαρμογή του εμβολιασμού, κατέληξαν οι καθηγήτριες.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον εμβολιασμό των μαθητών

Σύμφωνα με νέες μελέτες τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας στα αγόρια 12 έως 15 ετών αυξάνονται μετά την δεύτερη δόση εμβολίου. Η αγγλική επιτροπή και η Νορβηγία τώρα ενέκριναν τους εμβολιασμούς εφήβων 12 έως 17 ετών με μία δόση. Ο γιος μου είναι 14 ετών, τι θα με συμβουλεύατε να κάνω;

Η μυοκαρδίτιδα είναι μία αναγνωρισμένη σπάνια επιπλοκή ιδίως στα αγόρια 16 έως 29 ετών μετά τη δεύτερη δόση.
Συνήθως εμφανίζεται 1 με 4 έως 7 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Όσον αφορά το κόστος – όφελος, στις ΗΠΑ έχουν μελετήσει την πιθανότητα, τί θα γίνει εάν εμβολιάσουν 1 εκατομμύρια αγόρια 12 έως 17 ετών. Σ
ύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν, αυτό θα σήμαινε ότι θα αποφεύγαμε 100αδες νοσηλείες, 70 έως 79 νοσηλείες στις ΜΕΘ και δύο θανάτους από κοροναϊό. Ταυτόχρονα εμβολιάζοντας 1 εκατ. αγόρια 12 έως 17 ετών, θα είχαμε πιθανόν 50-60 παιδιά με μυοκαρδίτιδα.
Οι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν ότι το κόστος όφελος της νοσηλείας ΜΕΘ με τη μυοκαρδίτιδα, είναι ότι καταρχάς η μυοκαρδίτιδα είναι αυτοπεριοριζόμενη, λίγα είναι τα παιδιά που νοσηλεύονται, και πολύ σύντομα επανέρχονται στην άσκησή τους κλπ.
Η Νορβηγία επέλεξε τη χορήγηση μίας δόσης, γιατί κάθε χώρα έχει τη δική της στρατηγική εμβολιασμού, και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού μελετά όλα τα δεδομένα συνεχώς.

Τι απαντάτε για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του εμβολιασμού;

Για τις μελλοντικές ανεπιθύμητες ενέργειες είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί ακόμα και για τα εμβόλια που έχουμε στα χέρια μας εδώ και 50 χρόνια, όπως αυτό τις ιλαράς, δεν μπορεί να δοθεί ξεκάθαρη απάντηση. Η αιτιολογική συσχέτιση των εμβολίων μπορεί να φανεί τις πρώτες μέρες ή τους πρώτους μήνες, και όχι μετά από χρόνια.
Έχουν γίνει πάνω από 10 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε όλον τον κόσμο.
Επιπλέον το εμβόλιο με mRNA δεν παραμένει παρά λίγες ώρες στον οργανισμό και αποβάλλεται.
Δεν περιέχει στοιχεία που μπορεί να αθροίζονται και να ενοχοποιούναι για κάποια βλάβη

Ποιες μελέτες αποδεικνύουν την αναγκαιότητα εμβολιασμού με ένα εμβόλιο που έχει πάρει παράταση της έκτακτης έγκρισης;

Η έκτακτη έγκριση διαφέρει με την πλήρη έγκριση διαφέρει στη χρονική διάρκεια παρακολούθησης από οργανισμούς.
Η έγκριση που δίνεται για έκτακτη ανάγκη δίνεται μετά από δύο μήνες παρακολούθησης του εμβολίου και στη συνέχεια συνεχίζεται για έξι μήνες.
Η βασική διαφορά μεταξύ έκτακτης και πλήρους έγκρισης είναι ότι στην πρώτη περίπτωση ο εμβολιασμός δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικός.
Η παρακολούθηση για ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολιασμού δεν σταματάει ποτέ και συνεχίζονται για χρόνια.

Εάν το παιδί νοσήσει, θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο; Εάν μετά από αιματολογικές εξετάσεις φανούν αντισώματα στο παιδί χρειάζεται να εμβολιαστεί;

Για τα παιδιά ισχύει ό, τι και για τους ενήλικες.
Εάν κάποιος έχει νοσήση, ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνει έξι μήνες μετά τη νόσηση.
Αναφορικά με τα αντισώματα δεν ενδείκνυται να κάνουμε τεστ για να δούμε αν είμαστε προστατευμένοι.
Δεν υπάρχει ακόμα η γνώση για τον αριθμό αντισωμάτων που μας προστατεύει, άρα ο εμβολιασμός συνίσταται σε κάθε περίπτωση

Παλιά η σύσταση στα παιδιά ήταν να νοσούν επίτηδες από ιλαρά, για να μην την περάσουν ως ενήλικες πιο σοβαρά. Γιατί δεν μπορεί να γίνει και τώρα το ίδιο;

Αυτή ήταν όντως μια πρακτική που όμως δεν ισχύει ότι ήταν ακίνδυνη. Πολλά παιδιά περνούσαν με φυσικό τρόπο το νόσημα, αλλά δεν συνυπολογίζονται οι επιπλοκές από τη νόσο, που ήταν ιδιαίτερα βαριές, όπως εγκεφαλίτιδες και πνευμονίες.

Τι ισχύει με τα παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν; Πόσο επικίνδυνη είναι η δική τους έκθεση και πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός για μικρότερες ηλικίες;

Μελέτη σε Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι η χρήση της μάσκας με καθημερινό testing έχουν το ίδιο όφελος με το να κλείσει το σχολείο για 10 μέρες.
Για τα παιδιά των βρεφονηπιακών η κατάσταση είναι δυσκολότερη, και εκεί θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο συντηρητικοί.
Έχουν ξεκινήσει μελέτες για εμβολιασμούς παιδιών 5 με 11 ετών, τις οποίες παρακολουθεί η Επιτροπή.

Τι ισχύει με τον θάνατο του 15χρονου στην Αρκαδία και πόσο συνδέεται με το εμβόλιο;

Έχει γίνει λεπτομερής νεκροτομική εξέταση και συνεχίζονται οι μελέτες σε επίπεδο τοξικολογικό.
Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν τα ευρήματα με την εφαρμογή του εμβολιασμού.
Θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε το θέμα, είπε η κ. Θεοδωρίδου, μέχρι να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του θανάτου

Επηρεάζει το εμβόλιο την ανάπτυξη των εφήβων;

Δεν υπάρχει πουθενά στη βιβλιογραφία κάτι που να συνδέει την ανάπτυξη των παιδιών με την εφαρμογή των εμβολίων.
Αντιθέτως οι εμβολιασμοί βοηθούν στην ομαλή ανάπτυξη των παιδιών

Αλλεργικό παιδί κινδυνεύει από τον εμβολιασμό;

Οι συνήθεις αλλεργίες που απασχολούν την ελληνική οικογένεια, από φάρμακα, χρωστικές κλπ δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία για τον εμβολιασμό.
Παιδιά που παρουσιάζουν άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, δεν έχουν κανέναν κίνδυνο να εμβολιαστούν.

Οι τρεις εβδομάδες είναι το κατάλληλο διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις;

Είναι, αλλά μπορεί να γίνει και σε μεγαλύτερο διάστημα από τις τρεις εβδομάδες, όπως στον ένα μήνα.
Είναι μία πρακτική που ακολουθείται και έχει αποτελεσματικότητα.

Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για το πως επηρεάζει το εμβόλιο την έμμηνο ρύση των κοριτσιών ή τη γονιμότητα;

Μελέτες δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν επηρεάζεται η γονιμότητα ούτε των κοριτσιών ούτε των αγοριών.
Αναφορικά με τις διαταραχές στην έμμηνο ρύση, οι μελέτες δεν μπόρεσαν να τις συνδέσουν με την εφαρμογή του εμβολίου.
Οι περισσότεροι συνομολογούν ότι ίσως το άγχος έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν συστήνεται ο εμβολιασμός των παιδιών 12 με 15 ετών. Εδώ γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο;

Η βασική διαφορά είναι στο ποσοστό ανοσοποίησης του γενικού πληθυσμού, που στο Ηνωμένο Βασίλειο φτάνει στο 80%.

Σε πόσα παιδιά έγιναν οι μελέτες; Ήταν μόνο υγιή παιδιά;

Το βασικότερο είναι ότι πέρα από τις έρευνες το ποσοστό των εμβολιασμών στον πληθυσμό είναι πολύ μεγάλο.
Συγκεντρώνοντας τα δεδομένα από την εφαρμογή του εμβολιασμού στις ΗΠΑ, που είναι πάνω από 12 εκατομμύρια δόσεις, και έτσι υπάρχει μεγάλος όγκος πληροφοριών.

Γιατί ένας ανεμβολίαστος μαθητής υποβάλλεται σε self test στο σχολείο, rapid test σε αθλητικές δραστηριότητες και σε τίποτα στα ΜΜΜ; Γιατί τα εμβολιασμένα παιδιά δεν χρειάζεται να υποβάλλονται σε ελέγχους;

Οι εμβολιασμένοι μαθητές μεταδίδουν πολύ λιγότερο τον ιό και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει η διάκριση αυτή.

Μπορεί ένα παιδί που έχει εμβολιαστεί με κάποιο άλλο εμβόλιο μπορεί να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού; Μπορούν να γίνουν σχετικά κοντά διαφορετικά εμβόλια;

Είναι πολύ σημαντικό να μην μεταβληθεί ο εμβολιαστικός προγραμματισμός της εφηβείας.
Μπορεί να γίνουν εμβόλια με μικρή χρονική απόσταση δύο ή τριών ημερών, και αυτό για λόγους προγραμματισμού.
Δεν υπάρχει καμία αλληλοκάλυψη μεταξύ των εμβολίων.

Χρειάζονται εξετάσεις πριν τον εμβολιασμό;

Όχι δεν χρειάζεται να γίνει καμία ιατρική εξέταση, ο μόνος λόγος για να μην εμβολιαστεί ένα παιδί στο προγραμματισμένο ραντεβού είναι το παιδί να είναι άρρωστο.
Στη συνέχεια έγιναν μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούσαν ασθένειες που μπορεί να έχουν κάποια παιδιά και κατά πόσο μπορούν να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Σε όλες τις περιπτώσεις ο εμβολιασμός είναι όχι μόνο εφικτός αλλά και απαραίτητος, με τις ειδικούς να επιμένουν ότι οι μαθητές που έχουν κάποια ασθένεια δεν θα πρέπει να φοβηθούν να κάνουν το εμβόλιο.
Στην ερώτηση εάν το εμβόλιο μπορεί να φέρει στο αρχικό στάδιο της νόσησης ένα παιδί με αυτοάνοσο, οι ειδικοί απάντησαν ότι σύμφωνα με μελέτη που συνέκρινε τις περιπτώσεις παιδιών με ρευματοειδή αρθρίτιδα που έχουν εμβολιαστεί με αυτά που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Ο αριθμός υποτροπής ήταν ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις, αλλά όσο προχωρούν οι έρευνες η υπόθεση ο εμβολιασμός να οφείλεται σε υποτροπές απομακρύνεται.
Στις ερωτήσεις για το αν το εμβόλιο μπορεί να επιδράσει στο DNA ή αν περιέχει έμβρυα οι απαντήσεις ήταν κατηγορηματικά αρνητικές.

Στους 14.575 οι θάνατοι

Στους 14.575 ανέρχονται οι θάνατοι στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 22/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.329, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 638.921, εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 134 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.364 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,97 (95% ΔΕ: 0.91 - 1.03)
Εγιναν συνολικά 199.673 τεστ, τα 15.453 μοριακά και τα 184.220 rapid.
h1_13.jpg

Επί του συνόλου η θετικότητα είναι 1,16% έναντι 0,76% το προηγούμενο 24ωρο.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.575 θάνατοι.
Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 333 (χθες 333).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
h2_14.jpg

To 81,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 303 (90,99%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (9,01%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.108 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 227 (ημερήσια μεταβολή +7,08%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 192 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

h8_15.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης