Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ήπια εξασθένηση της πανδημίας - Βασικότερη αιτία διασποράς η ενδοοικογενειακή μετάδοση από τα παιδιά

Ήπια εξασθένηση της πανδημίας -  Βασικότερη αιτία διασποράς η ενδοοικογενειακή μετάδοση από τα παιδιά

Αποκλιμάκωση της πανδημίας - Παραμένει ο συναγερμός για τα σχολεία - Σε υψηλά επίπεδα η διασπορά

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ύφεσης διανύει η χώρα μας στο μέτωπο της πανδημίας, με το τέταρτο κύμα να παρουσιάζει ήπια εξασθένηση, σε μια περίοδο που θεωρείται κρίσιμη για τη συνέχεια. Τα δεδομένα υποδεικνύουν μια τάση συρρίκνωσης τόσο σε επίπεδο διασποράς, όσο και σε επίπεδο πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), με τους ειδικούς, όμως, να συνιστούν εγρήγορση όσον αφορά στην πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και στην αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού.
Όπως, άλλωστε, τόνισαν κατ’ επανάληψη οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στη χθεσινή 16/9 συνέντευξη Τύπου, η περίοδος αυτή είναι μεταβατική, καθώς τροποποιήθηκαν οι πρακτικές ελέγχου, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αυτοδιαγνωστικών (self) και rapid τεστ.
Ως εκ τούτου, θεωρείται φυσιολογική μια πιθανή αύξηση των διαγνώσεων τις επόμενες 15 ημέρες, παρόλο που τα κρούσματα που ανακοινώνονται πλέον θεωρούνται ενδεικτικά της πραγματικής κατάστασης.

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και υψηλή διασπορά «καίνε» τη βόρεια Ελλάδα

Τη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας επιβεβαιώνει ο ανανεωμένος συνδυαστικός χάρτης του ECDC, στον οποίο ολόκληρη η χώρα βρίσκεται πλέον με πορτοκαλί χρώμα, σε αντίθεση με την προηγούμενη εβδομάδα που Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ιόνιο, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες ήταν στο «βαθύ κόκκινο».
Την ίδια στιγμή, όμως, άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και κυρίως της βόρειας Ελλάδας αρχίζουν να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ειδικών λόγω της αύξησης στο επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και της σχεδόν απόλυτης επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα» που εντοπίζεται πλέον στο 99,41% των νέων στελεχών.
Πιο συγκεκριμένα, από τα 2.322 κρούσματα που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την επικράτεια έπειτα από 155.295 εργαστηριακούς διαγνωστικούς ελέγχους, περίπου τα μισά συγκεντρώνονται στις βόρειες περιοχές της χώρας. «Καμπανάκι» έχει ήδη χτυπήσει για τη Θεσσαλονίκη όπου σήμερα καταγράφηκαν 300 νέες λοιμώξεις, ενώ την ανησυχία της για την αύξηση της διασποράς στην Πιερία (53 κρούσματα) εξέφρασε στην τοποθέτησή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.
Σημαντική επιβάρυνση παρατηρείται σε αρκετές ακόμα περιοχές όπως Καβάλα (58), Ημαθία (63) και Πέλλα (75), με τις τέσσερις ανωτέρω περιοχές να τίθενται από χθες 16/9 σε καθεστώς μίνι lockdown, αλλά και σε Έβρο (40), Κοζάνη (52), Ξάνθη (46), Σέρρες (42) και Κιλκίς (41). Από την υπόλοιπη Ελλάδα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε σε Αττική (505), Λάρισα (98) και Ρόδο (60).
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι στην πλειοψηφία των περιοχών αυτών η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν ξεπερνά το 50%, με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου να τονίζει πως δεν παρατηρείται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου σε περιοχές με αυξημένα ποσοστά εμβολιασμού.
Αντίθετα, εμφανίζεται γραμμική σχέση μεταξύ της εμβολιαστικής κάλυψης και του αριθμού των κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 55 ετών, στους οποίους οι επιστήμονες απηύθυναν νέα έκκληση προκειμένου να εμβολιαστούν, καθώς η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα χαρακτηρίζεται από δυσοίωνη στασιμότητα όσον αφορά στους εμβολιασμούς.

Αυξήθηκαν οι ανεμβολίαστοι διασωληνωμένοι - Οκτώ θάνατοι στις ηλικίες 18-64

Την αδήριτη ανάγκη αύξησης του εμβολιαστικού ρυθμού στους ανθρώπους άνω των 55 ετών αναδεικνύει και το γεγονός ότι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα ανήκει το 68% των νοσηλευομένων ασθενών με COVID-19.
Συγκεκριμένα, στα νοσοκομεία όλης της χώρας νοσηλεύονται σήμερα 2.172 ασθενείς με κορωνοϊό, με την αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ να χαρακτηρίζεται σταθερή, αφού την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε μείωση κατά 6% στην κάλυψη των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι εισαγωγές ασθενών περιορίστηκαν περίπου στις 200/ημέρα κατά μέσο όρο, ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 18%.
Τα μαθηματικά μοντέλα, πάντως, εκτιμούν ότι η σταθερότητα στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων στα τωρινά επίπεδα θα συνεχιστεί έως και τα μέσα Οκτωβρίου, με τα σημερινά δεδομένα να συμφωνούν με τις προβλέψεις.
Αναλυτικότερα, το τελευταίο 24ωρο οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν κατά πέντε και έφτασαν τους 359, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε στο ποσοστό των ανεμβολίαστων (91,64%).
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν 206 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και 42 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από τους οποίους οι επτά ήταν ηλικίας 40-64 ετών και ένας 18-39 ετών.

Φοβίζει η ενδοοικογενειακή μετάδοση με «οδηγούς» τα παιδιά

Η βασικότερη αιτία διασποράς θεωρείται από τους ειδικούς η ενδοοικογενειακή μετάδοση από τα παιδιά προς τους μεγαλύτερους και ευάλωτους συγγενείς.
Η αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους –σε ποσοστό που φτάνει στο 20%-21% των ημερήσιων κρουσμάτων- που καταγράφηκε από τις πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου και πριν ανοίξουν τα σχολεία αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, με τις υγειονομικές αρχές να έχουν ήδη κινητοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.
Συγκεκριμένα, προκρίθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων για τους μαθητές με στόχο να προλαμβάνονται όλα τα κρούσματα και να μην κλείσει κανένα σχολείο.
Μάλιστα, σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε ένα τμήμα, οι μαθητές που θεωρούνται στενές επαφές θα υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ, δηλαδή έως και 7 φορές την εβδομάδα, εκ των οποίων τα δύο θα είναι rapid και θα παρέχονται δωρεάν.
Αντιθέτως οι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε δύο rapid test, τα οποία θα πληρώνουν με δικά τους έξοδα.

Στους 14.354 οι νεκροί


Τα νέα 16/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.322, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 625.083, εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 139 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.775 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.354 θάνατοι.

eody1_29.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 359 (65,7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 329 (91,64%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8,36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.077 ασθενείς.
eody2_32.jpg


Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή -8,04%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 207 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

xartis16_9.webp

Χάρτης ECDC: Μικρή βελτίωση για την Ελλάδα - Στο «πορτοκαλί» όλη η χώρα

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η Ελλάδα στον ανανεωμένο συνδυαστικό χάρτη του ECDC, καθώς περιοχές που την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο «βαθύ κόκκινο» έπεσαν στο «πορτοκαλί», χρώμα στο οποίο βρίσκεται, πλέον, όλη χώρα.
Θυμίζεται πως στον χάρτη της προηγούμενης εβδομάδας που προκύπτει από τον συνδυασμό κρουσμάτων - τεστ κορωνοϊού και δείκτη θετικότητας τις δυο προηγούμενες εβδομάδες, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ιόνιο, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, ήταν στο «βαθύ κόκκινο».

xartis_ecdc.webp

Στον δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα παραμένει στο «κίτρινο» (από 1% ως 3,9%), ενώ στο βαθύ «πράσινο» βρίσκεται η χώρα στον αριθμό των τεστ, με πάνω από 5.000 τεστ ανά 100.000 κατοίκους.

ecdc_3.webp



ecdc_test.webp



Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου

Άνοιξε από 14/9 η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 με την τρίτη δόση του εμβολίου.
Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αφορά ανοσοκατεσταλμένους πολίτες, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 285.000.
Ήδη οι πολίτες αυτοί λαμβάνουν υπενθυμιστικό sms στο κινητό τους για να κλείσουν τα ραντεβού για την αναμνηστική δόση.
Η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι mRNA εμβόλιο (Pfizer ή Μoderna) για τα άτομα που έχουν λάβει δύο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού και μία δόση mRNA εμβόλιο σε άτομα που έχουν λάβει ως βασικό σχήμα εμβολιασμού δύο δόσεις εμβολίου Astra Zeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Ποιους αφορά

Η αναμνηστική δόση θα χορηγείται τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση στις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

  • Άτομα με μεταμόσχευση. Μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.
  • Άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση.
  • Καρκίνος υπό αγωγή.
  • Καρκίνος συμπαγούς οργάνου σε άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία και στην θεραπεία περιλαμβάνεται η χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία ή άλλου τύπου θεραπεία.
  • Αιματολογικός καρκίνος κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα ή άλλα νοσήματα με ανοσοκαταστολή, που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.

Περαιτέρω θωράκιση

Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στοχεύει καταρχάς στη «θωράκιση» των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη.
Επίσης, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, ούτως ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί με τις μελέτες των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταλήξει ότι τους ανοσοκατασταλμένους θα ακολουθήσει για τρίτη δόση η ομάδα των ατόμων που διαμένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων αφενός και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
Παράλληλα αξιολογούνται τα δεδομένα για την συνέχεια της κατάταξης των πληθυσμιακών ομάδων που θα εμβολιαστούν, λόγω κινδύνου αυξημένης έκθεσης ή υποκειμένων προβλημάτων, όπως τα άλλα χρόνια νοσήματα.


Όλα τα μέτρα για εμβολιασμένους και μη - Tι αναφέρει το ΦΕΚ


Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό Covid-19, που θα ισχύουν από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, προβλέπουν τα εξής:

Για τις δημόσιες υπηρεσίες:

Η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις:

Η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.
Ειδικά για τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, ο διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα.

Για νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης:

Για το προσωπικό που έχει τεθεί σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του ή η εργασία του οποίου δεν γίνεται δεκτή κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 206 του νόμου 4828/2021 και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού νόσησε από κορωνοϊό Covid-19, ισχύουν τα εξής:
Ο εργαστηριακό μοριακός έλεγχος (PCR) του συμπτωματικού εργαζόμενου γίνεται σε δημόσια δομή.
Σε περίπτωση που ο πρώτος έλεγχος έγινε σε ιδιωτική δομή, επιβεβαιώνεται εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή υγείας.
Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση εκ των προτέρων ληφθέντος δείγματος και η δειγματοληψία διενεργείται εντός της δημόσιας δομής, με παρουσία περισσότερων του ενός ατόμων με αρμοδιότητα δειγματοληψίας.

Περιορισμοί για ανεμβολίαστους

Νέα δεδομένα ισχύουν από χθες 13/9 για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
- Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
- Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
- Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
- Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
- Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους.
Επίσης, οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορωνοϊού πριν ταξιδέψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Τι ισχύει για τα σχολεία

Για τα σχολεία και τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, ισχύουν όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Δηλαδή, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.
Ειδικότερα, τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες θα πρέπει να έχουν ανά χείρας, για να εισέλθουν στον χώρο τους σχολείου τους, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό νόσησης ή την σχολική κάρτα, όπου δηλώνεται το αποτέλεσμα του δωρεάν self test.
Όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος, λοιπόν, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, αλλιώς θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εκτυπωμένη ή χειρόγραφα συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη (από το γονέα) τη σχολική κάρτα που θα βεβαιώνει το αρνητικό αποτέλεσμα του self test.

Τι θα γίνεται με τα κρούσματα


Σε περίπτωση που εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, θα απομακρύνεται από το σχολείο και θα παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, ενώ θα επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.
Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
- Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο εργαστηριακά τεστ - rapid πέραν των προβλεπομένων, εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).
- Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Πότε θα κλείνει ένα τμήμα

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό για την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-1, αλλά και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης