Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η viral πινακίδα για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό που πέθανε το 1826 και... εκτελέστηκε το 1922

Η viral πινακίδα για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό που πέθανε το 1826 και... εκτελέστηκε το 1922
Η πινακίδα που έγινε viral και το τυπογραφικό λάθος

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε τα τελευταία 24ωρα η φωτογραφία πινακίδας του Δήμου Θεσσαλονίκης η οποία, αφιερωμένη στον Παλαιών Πατρών Γερμανό τον εμφάνισε να πεθαίνει το 1826 και να... εκτελείται το 1922 ως υπαίτιος της Μικρασιατικής Καταστροφής!
Ο λόγος για πινακίδα στην Εγνατία η οποία είχε αναφορά στην εμβληματική προσωπικότητα της Ελληνικής Επανάστασης. Η πινακίδα εμφάνιζε τα χρόνια που έζησε από το 1771 έως το 1826 και στην συνέχεια παρέθεσε βιογραφικό το οποίο ωστόσο δεν αντιστοιχούσε σε αυτόν μιας και τον εμφάνιζε να έχει διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας και τελικά να εκτελείται το 1922 αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Η εν λόγω αναφορά προκάλεσε σάλο στα social media όπου και κυκλοφόρησε με αποτέλεσμα την περασμένη Τρίτη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος αφότου την εντόπισε ζήτησε την αντικατάστασή της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το λάθος προήλθε από το τυπογραφείο, ωστόσο όπως έδειξαν τα γεγονότα δεν ελέγχθηκε πριν τοποθετηθεί. Η πινακίδα τελικά άλλαξε την περασμένη Τρίτη.

Ποιος ήταν ο Παλαιών Πατρών Γερμανός

Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός γεννήθηκε στη Δημητσάνα Αρκαδίας στις 25 Μαρτίου 1771 και πέθανε στο Ναύπλιο στις 30 Μαΐου 1826. Ήταν Έλληνας ιεράρχης, μητροπολίτης Παλαιών Πατρών και ένας από τους πρωταγωνιστές ιεράρχες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με διπλωματική και πολιτική δράση.
Οι γονείς του ήταν φτωχοί και άσημοι, ώστε δεν είναι με ακρίβεια γνωστό το επώνυμο του πατέρα του, αφού σε διάφορες βιογραφίες έχει εμφανιστεί ως Κοτζάς, ή Κοντζιάς, ή Κόζιας, ή Γκόζιας, ή Κοζής, ενώ ο ίδιος ο πατέρας του υπέγραφε ενίοτε και ως Ιωάννης Δημητρίου. Είχε έναν αδελφό και τέσσερις αδελφές. Η πατρική του οικία ήταν στη θέση Κάστρο της Δημητσάνας, λέγεται δε ότι όταν ο Κολοκοτρώνης επισκέφθηκε την Δημητσάνα κατά την εποχή του Όθωνα, επισκέφθηκε και το σπίτι του Γερμανού και ασπάσθηκε την εξώπορτα σε ένδειξη σεβασμού.
Στις αρχές του 1806 επί πατριαρχίας του Γρηγορίου, χειροτονήθηκε επίσκοπος και εκλέχθηκε μητροπολίτης Παλαιών Πατρών όπου και ανέλαβε καθήκοντα (ενθρόνιση) τον Μάιο του ίδιου έτους με ιδιαίτερη εντολή να καθησυχάσει τα πνεύματα των εκεί Χριστιανών σε μια προσπάθεια αναμόρφωσης, μετά τους τρομερούς πατριαρχικούς αφορισμούς κατά των Κλεφτών που είχαν επιδράσει δυσμενώς.
Το Νοέμβριο του 1818 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Φιλικό Αντώνιο Πελοπίδα. Ο Γερμανός συνέστησε τον Πελοπίδα στους Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λόντο οι οποίοι επίσης μυήθηκαν στην Φιλική Εταιρεία, ενώ ο ίδιος μύησε διάφορους ιερωμένους και οπλαρχηγούς.
Πρωτοστάτησε στη δημιουργία μιας πολιτικής οργάνωσης και τη συγκέντρωση χρημάτων για την προετοιμασία της επανάστασης. Οι μυστικές αυτές κινήσεις γίνονταν υπό τον συνθηματικό τίτλο της «ίδρυσης επιστημονικής σχολής» και έτσι αναφέρονταν στην αλληλογραφία.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης