Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πάνω από 3.000 κρούσματα σε παιδιά σε μια εβδομάδα - Επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα

Πάνω από 3.000 κρούσματα σε παιδιά σε μια εβδομάδα - Επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα

Ξεπέρασαν τις 140.000 οι πλήρως εμβολιασμένοι στις ηλικίες 12- 14 και 15-17 ετών - Για ικανοποιητική αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού στις μικρές ηλικίες μιλούν οι ειδικοί και συνεχίζουν τις εκκλήσεις στους νέους

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Αρκετά διαφορετική από εκείνη των προηγούμενων ετών ήταν η εικόνα της επιστροφής των μαθητών στις σχολικές αίθουσες χθες 13/9, με μάσκες, αντισηπτικά, θερμομέτρηση, πιστοποιητικά εμβολιασμού και self test να δίνουν το στίγμα.
Αυτές ήταν, άλλωστε, οι προϋποθέσεις για το «πρώτο κουδούνι»που έχουν τεθεί από τους επιστήμονες προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά και με συνέπεια η δια ζώσης εκπαίδευση.
Μεγάλη σημασία για την εκπλήρωση αυτού του σχεδιασμού έχουν αποδώσει οι ειδικοί στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, όπως υπογράμμισαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας.
«Υπάρχουν και άνθρωποι που παραβιάζουν το σύστημα αλλά γενικά υπάρχει εμπιστοσύνη προς τους επαγγελματίες υγείας.
Υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας και το παρακολουθούμε και με τους ιδιώτες γιατρούς έτσι ώστε να ενεργοποιήσουμε ένα κομμάτι ελέγχου.
Ό,τι παρατηρούμε έχει σταλεί και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, έχουν ενημερωθεί οι δικαστικές αρχές αν προκύπτει κάποια ευθύνη και γενικά είναι ένα σύστημα οχυρωμένο όσο καλύτερα γίνεται», εξήγησε ο γενικός γραμματέας, προσθέτοντας ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν έχει ημερομηνία λήξης και αυτό ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Πάνω από 3.000 κρούσματα σε παιδιά σε μια εβδομάδα - Αυξάνεται ο ρυθμός των εμβολιασμών

Την αυξανόμενη ανάγκη εμβολιασμού παιδιών και εφήβων 12-17 ετών υποδεικνύουν τα 3.194 κρούσματα που καταγράφηκαν σε ανηλίκους από τις 6 Σεπτεμβρίου έως και 13/9.
Με την αύξηση να φτάνει στο 4,3% μέσα σε μία μόλις εβδομάδα και μάλιστα χωρίς εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι ειδικοί υπογραμμίζουν σε κάθε ευκαιρία την αξία της συμμετοχής των παιδιάτρων στον εμβολιασμό.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, αναμένεται ότι έτσι θα απαντηθούν πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί γύρω από τον εμβολιασμό των εφήβων, ενώ θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λανθασμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή να αλλάξουν το DNA τους.
Τόνισε, ωστόσο, ότι εν αναμονή της χορήγησης των εμβολίων και από τους παιδιάτρους, δεν θα πρέπει να χάνεται χρόνος και «οι εμβολιασμοί θα πρέπει να συνεχίζονται χωρίς να αναβάλλονται».
Το τελευταίο διάστημα, πάντως, παρατηρείται ικανοποιητική αύξηση του εμβολιαστικού ρυθμού στις μικρές ηλικίες, σύμφωνα και με τα δεδομένα που παρουσίασε σήμερα ο κύριος Θεμιστοκλέους.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 16.000 παιδιά 15-17 ετών και 13.500 παιδιά 12-14 ετών, ενώ ο συνολικός αριθμός εμβολιασμών στις δύο ηλικιακές κατηγορίες ξεπερνά τις 140.000.
Συνολικά, έχουμε ξεπεράσει τους 11.700.000 εμβολιασμούς και ποσοστό 60% του γενικού πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση, ενώ το 56% εμβολιαστεί πλήρως.
Την τελευταία εβδομάδα, μάλιστα, 102.000 συμπολίτες μας έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση, με την πλειοψηφία να είναι κάτω των 35 ετών.

Αναλυτικά, η εμβολιαστική κάλυψη των νεότερων ηλικιών έχει ως εξής:

  • Στους 40-44 ετών το 65,5% έχει εμβολιαστεί (66,3% με τα ραντεβού)
  • Στους 35-39 ετών το 58,5% έχει εμβολιαστεί (59% με τα ραντεβού)
  • Στους 30-34 ετών το 58% έχει εμβολιαστεί (59% με τα ραντεβού)
  • Στους 25-29 ετών το 57% έχει εμβολιαστεί (58% με τα ραντεβού)
  • Στους 18-24 ετών το 48% έχει εμβολιαστεί (49% με τα ραντεβού)
  • Στους 15-17 ετών το 25% έχει εμβολιαστεί (26,5% με τα ραντεβού)
  • Στους 12-14 ετών το 13% έχει εμβολιαστεί (14,5% με τα ραντεβού)

Επιπλέον, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο ζήτημα της αναβολής ή αποφυγής του εμβολιασμού λόγω του άγχους για αλλεργικές αντιδράσεις, παραθέτοντας στοιχεία από πρόσφατη μελέτη στο Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία το 98% των 8.102 συμμετεχόντων δεν παρουσίασε καμία αλλεργική αντίδραση, το 1% παρουσίασε ήπια αντίδραση και το 0,7% αντιμετωπίσιμη αναφυλακτική αντίδραση.
Σημειώνεται ότι το 5% των συμμετεχόντων είχαν προϋποθέσεις για αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση.
«Υπάρχει υπερεκτίμηση στις αλλεργικές αντιδράσεις από τα εμβόλια» υπογράμμισε η κυρία Θεοδωρίδου, εξηγώντας πως για το mRNA εμβόλιο της Pfizer, εμφανίστηκαν 4,7 περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης ανά εκατομμύριο.

Στους 14.223 οι νεκροί

Τα νέα 13/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.608, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 616.765, εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 151 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.595 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εγιναν 78.169 τεστ, τα 5.463 μοριακά και τα 72.706 rapid.
x1_14.jpg
Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε σε 2,05% έναντι 1,24% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.223 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 379 (χθες 378).
x2_12.jpg

Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 81,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 342 (90,24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 37 (9,76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.046 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 183 (ημερήσια μεταβολή -16,82%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
xasrtis13_9.webp


Όλα τα μέτρα για εμβολιασμένους και μη - Tι αναφέρει το ΦΕΚ

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό Covid-19, που θα ισχύουν από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, προβλέπουν τα εξής:

Για τις δημόσιες υπηρεσίες:

Η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

Για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις:

Η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μία φορά την εβδομάδα για όλους τους εργαζόμενους, που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, με τη μέθοδο μοριακού ελέγχου (PCR) ή rapid test σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.
Ειδικά για τους εργαζόμενους στην εστίαση, στις τουριστικές επιχειρήσεις, στις τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές, όπως και για τους εκπαιδευτικούς και πανεπιστημιακούς, ο διαγνωστικός έλεγχος διενεργείται δύο φορές την εβδομάδα.

Για νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης:

Για το προσωπικό που έχει τεθεί σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του ή η εργασία του οποίου δεν γίνεται δεκτή κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 206 του νόμου 4828/2021 και κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος αυτού νόσησε από κορωνοϊό Covid-19, ισχύουν τα εξής:
Ο εργαστηριακό μοριακός έλεγχος (PCR) του συμπτωματικού εργαζόμενου γίνεται σε δημόσια δομή.
Σε περίπτωση που ο πρώτος έλεγχος έγινε σε ιδιωτική δομή, επιβεβαιώνεται εντός 24 ωρών σε δημόσια δομή υγείας.
Δεν επιτρέπεται η προσκόμιση εκ των προτέρων ληφθέντος δείγματος και η δειγματοληψία διενεργείται εντός της δημόσιας δομής, με παρουσία περισσότερων του ενός ατόμων με αρμοδιότητα δειγματοληψίας.

Περιορισμοί για ανεμβολίαστους

Νέα δεδομένα ισχύουν από σήμερα 13/9 για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Συγκεκριμένα προβλέπεται:
- Σε κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
- Στους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση).
- Σε κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.
- Στα κλειστά γυμναστήρια θα μπαίνουν εμβολιασμένοι, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
- Όσοι ταξιδεύουν με οποιοδήποτε μέσο μέσα στη χώρα θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που έχει γίνει τουλάχιστον 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους.
Επίσης, οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να προσέρχονται σε δημόσιες δομές για να πραγματοποιούν δωρεάν τεστ κορωνοϊού πριν ταξιδέψουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΦΕΚ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ

Τι ισχύει για τα σχολεία

Για τα σχολεία και τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές, ισχύουν όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί.
Δηλαδή, οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δύο δωρεάν self test την εβδομάδα.
Ειδικότερα, τα παιδιά σε όλες τις βαθμίδες θα πρέπει να έχουν ανά χείρας, για να εισέλθουν στον χώρο τους σχολείου τους, είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού, είτε αποδεικτικό νόσησης ή την σχολική κάρτα, όπου δηλώνεται το αποτέλεσμα του δωρεάν self test.
Όπως ορίζει η σχετική εγκύκλιος, λοιπόν, τα παιδιά θα πρέπει να έχουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης εντός του τελευταίου εξαμήνου, αλλιώς θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν εκτυπωμένη ή χειρόγραφα συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη (από το γονέα) τη σχολική κάρτα που θα βεβαιώνει το αρνητικό αποτέλεσμα του self test.

Τι θα γίνεται με τα κρούσματα


Σε περίπτωση που εντοπιστεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, θα απομακρύνεται από το σχολείο και θα παραμένει σε απομόνωση για τουλάχιστον 10 ημέρες, ενώ θα επιστρέφει στη σχολική μονάδα μετά από τουλάχιστον δέκα ημέρες και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων.
Για την επιστροφή στο σχολείο δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
Για τις στενές επαφές προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος και για διάστημα 7 ημερών ως εξής:
-Για ανεμβολίαστους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο εργαστηριακά τεστ - rapid πέραν των προβλεπομένων, εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν κοντά στο κρούσμα υποβάλλονται σε καθημερινά αυτοδιαγνωστικά τεστ (τις ημέρες που δεν κάνουν τα δυο εργαστηριακά).
-Για εμβολιασμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς του τμήματος στο οποίο βρέθηκε κρούσμα: δυο αυτοδιαγνωστικά τεστ ανεξαρτήτως της θέσης στην οποία κάθονται.

Πότε θα κλείνει ένα τμήμα

Ένα σχολικό τμήμα θα αναστέλλει τη δια ζώσης λειτουργία του και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης, όταν σε αυτό εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 στο 50%+1 μαθητές του.
Σε κάθε σχολική μονάδα, ορίζεται από το Σύλλογο Διδασκόντων υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 και ο αναπληρωτής του, με αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, να ενημερώνει και να εκπαιδεύει το προσωπικό για την έγκαιρη αναγνώριση και τη διαχείριση υπόπτων κρουσμάτων λοίμωξης COVID-1, αλλά και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των μαθητών και τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες όπως ο ΕΟΔΥ.

Άνοιξε η πλατφόρμα για την 3η δόση

Η επιχείρηση «Ελευθερία» επεκτείνεται με τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (285.000 πολίτες).

Υπενθυμίζεται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

  • Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
  • Άτομα με καρκίνο υπό αγωγή, καρκίνο συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κ.λπ., με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Περιλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα, άτομα με άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, ή άτομα με HIV.

Όσοι πολίτες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα λάβουν ενημερωτικό SMS τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.
Επιπλέον, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά ήδη τα βιβλιογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα για τις επόμενες ομάδες του πληθυσμού που θα λάβουν τρίτη δόση εμβολίου και σε τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται η πρόταση για:

  • Άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Άτομα άνω των 60 ετών.

Στη συνέχεια της κατάταξης αναμένεται να μπουν:

  • Άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω αυξημένης έκθεσης, όπως μεγάλος αριθμός υγειονομικών,
  • Άτομα με χρόνια νοσήματα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης