Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για άνοιγμα σχολείων και πλαστά πιστοποιητικά – Προς διεύρυνση οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Συναγερμός για άνοιγμα σχολείων και πλαστά πιστοποιητικά – Προς διεύρυνση οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί
Από σήμερα 8/9 η δωρεάν διάθεση self test σε μαθητές - Πότε πρέπει να γίνουν - Προς μίνι lockdown Ευρυτανία, Αργολίδα
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Κυβέρνηση και ειδικοί έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν και αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία αλλά και να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα για τους εμβολιασμένους και μη πολίτες.
Το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα από τα δύο μεγάλα στοιχήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπες οι αρμόδιες αρχές, καθώς υπάρχει μεγάλη αγωνία για το εάν τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή και αν αυτά θα καταφέρουν να διατηρήσουν τα σχολεία ανοιχτά, έτσι ώστε να μη χαθεί μια ακόμα σχολική χρονιά.
Άλλωστε το πώς θα εξελιχθεί η επιστροφή περίπου 1,1 εκατομμυρίων μαθητών στα σχολεία, θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες.
Δεύτερο μεγάλο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση της … επιδημίας των πλαστών πιστοποιητικών, είτε αυτά αφορούν fake εμβολιασμούς είτε αφορούν ψεύτικη νόσηση.
Μετά την πρόσφατη υπόθεση με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στον Παλαμά Καρδίτσας, οι αρχές ερευνούν πληθώρα τέτοιων περιστατικών και σε διάφορα άλλα μέρη, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπως σε Κοζάνη, Καβάλα και Δράμα.
Παράλληλα αποκαλύπτονται υποθέσεις για ψεύτικα αρνητικά τεστ, όπως π.χ. στο νοσοκομείο της Σαντορίνης ενώ εντύπωση προκαλούν οι πληροφορίες για πλαστά πιστοποιητικά νόσησης.
Τα γεγονότα αυτά είναι κρίσιμης σημασίας από τη στιγμή μάλιστα που από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, θα τεθούν σε ισχύ τα μέτρα και οι περιορισμοί που έχουν αποφασιστεί για τους εμβολιασμένους και μη πολίτες, με τους τελευταίους να είναι υποχρεωμένοι να κάνουν test (rapid ή μοριακά) ακόμα και για να πάνε στη δουλειά τους.
Υπό αυτά τα δεδομένα, πληθαίνουν οι εκκλήσεις ειδικών, οι οποίοι ζητούν να διευρυνθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί και σε άλλους κλάδους εργαζομένων και σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, όπως είναι η αστυνομία και ο στρατός.

Ανδρέου: Θα έχουμε σοβαρές νοσήσεις και θανάτους παιδιών

Την εφιαλτική εκτίμηση ότι θα έχουμε σοβαρές νοσήσεις και θανάτους παιδιών με το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων διατύπωσε ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Ανδρέου υποστήριξε πως το άνοιγμα των σχολείων την ερχόμενη εβδομάδας αποτελεί «το μεγάλο στοίχημα του 4ου κύματος, διότι θα πολλαπλασιαστούν τα κρούσματα».
«Έχοντας γνώση από τη γρίπη, πιστεύω ότι το 30% των μαθητών σε μία τάξη με το πρώτο πέρασμα της μετάλλαξης Δ’ του ιού θα μολυνθεί.
Έχουμε 600.000 παιδιά που θα πάνε Γυμνάσιο – Λύκειο.
Εάν το 2% νοσήσει και χρειαστεί νοσηλεία, μιλάμε για 4.000 παιδιά» υποστήριξε ο κ.Ανδρέου, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη να εμβολιαστούν τα παιδιά άνω των 12 ετών.
Όπως είπε, ήδη ένα στα τέσσερα κρούσματα είναι παιδί, αναλογία που θα πάει σε τρία στα τέσσερα με το άνοιγμα των σχολείων.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ.Ανδρέου υπογράμμισε τη σημασία του να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα στις τάξεις για να μην υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο.

Πλεύρης: Εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα για τα πλαστά πιστοποιητικά

Στην επιδημία των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης αναφέρεται σε ανάρτηση του στο twitter ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
«Τα «μαϊμού» πιστοποιητικά εμβολιασμού συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία.
Έδωσα εντολή στους διοικητές των ΥΠΕ για συνεχείς ελέγχους και όπου εντοπίσουν περιστατικά η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο κ.Πλεύρης.

Θεοδωρικάκος: Ταχύτατη και σε βάθος διερεύνηση

Για ταχύτατη και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος.
Ο κ.Θεοδωρικάκος εξέφρασε προσωπικό ενδιαφέρον για την υπόθεση, ο οποίος ζήτησε ταχύτατη διερεύνηση από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των Σωμάτων Ασφαλείας.
Σημειώνεται ότι την διερεύνηση ανέλαβε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, η οποία σχηματίζει δικογραφία, προκειμένου να πέσει άπλετο φως και να αποδοθούν οι ευθύνες στους εμπλεκομένους.
Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας ο κ. Θεοδωρικάκος πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, υποστράτηγο Ηλία Κοσσυβάκη.
Ο υπουργός ζήτησε την ταχύτατη, αποτελεσματική και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης των εικονικών δικαιολογητικών εμβολιασμού.
Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας θα υπάρξει ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Στο μικροσκόπιο 10 εμβολιαστικά κέντρα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού

Τουλάχιστον 10 εμβολιαστικά κέντρα έχουν μπει στο στόχαστρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για το ενδεχόμενο να έχουν εκδώσει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Αρχής, Άγγελος Μπίνης υποστήριξε πως πέραν των γνωστών υποθέσεων με το Κέντρο Υγείας Παλαμά και το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς Θεσσαλονίκης, σε εξέλιξη είναι έλεγχοι σε 10 κέντρα εμβολιασμού, όπου χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα παράβασης, υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης».
Όπως είπε, η ΕΑΔ επεμβαίνει προληπτικά προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα, προχωρώντας σε διασταυρώσεις στοιχείων, όπως π.χ. σε ποια εμβολιαστικά κέντρα υπάρχουν καταχωρήσεις πολύ αργά το βράδυ ή εμφανίζουν μεγάλη αυξομείωση στον αριθμό των εμβολιασμών.
Όσον αφορά το Κέντρο Υγείας Παλαμά, ο κ.Μπίνης υποστήριξε πως είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το ποια είναι τα 33 άτομα που έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.
«Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί οι δημόσιοι λειτουργοί και οι ιδιώτες που εμπλέκονται σε τέτοια σχήματα διότι οι κυρώσεις είναι πολύ βαριές και η ηθική απαξία της πράξης είναι τέτοια που θα υπάρξουν οριστικές παύσεις και οικονομικές κυρώσεις» επεσήμανε ο κ.Μπίνης.

Επιδημία πλαστών πιστοποιητικών

Σε επιδημία εξελίσσεται η υπόθεση με τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, ενώ πλέον γίνονται καταγγελίες ακόμα και για fake αρνητικά τεστ σε νοσοκομεία.
Λίγες ημέρες πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα για τους εμβολιασμούς και μη, οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες για τα πλαστά πιστοποιητικά ενδεχομένως να τινάξουν στον αέρα κάθε σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστικό πως στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της Υγειονομικής Περιφέρειας στην Πάτρα μπαίνει το νοσοκομείο του Μεσολογγίου, καθώς υπήρξε καταγγελία για πλαστό πιστοποιητικό νόσησης γυναίκας γιατρού.
Πληροφορίες αναφέρουν πως συνάδελφός της στα εξωτερικά ιατρεία φέρεται να πήρε δείγμα από ασθενή με κορωνοιό για να το καταγράψει ως δικό της και να της δοθεί πιστοποιητικό νόσησης.
Παρακλάδια των κυκλωμάτων με πλαστά πιστοποιητικά έχουν εντοπιστεί σε Αιτωλοακαρνανία και Κρήτη.
Την ίδια στιγμή, μετά τον Παλαμά στην Καρδίτσα, έρευνες γίνονται σε Κοζάνη, Καβάλα και Δράμα για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ενώ όπως είπε από τη Βουλή ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, σε αυτές τις περιπτώσεις εμπλέκονται και υγειονομικοί.

Λαζανάς: Να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε εστίαση, ξενοδοχεία, σχολεία, αστυνομία και στρατό

Στην ανάγκη να καταστούν υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί και σε άλλους κλάδους εργαζομένων, όπως στην εστίαση, στα ξενοδοχεία, στα σχολεία, στην Αστυνομία και τον Στρατό αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της Επιτροπής των ειδικών του υπουργείο Υγείας, Μάριος Λαζανάς.
«Σκεφτείτε να έχουμε κρίση στο Αιγαίο και το πλοίο να γυρίσει πίσω γιατί έχει επιδημία μες το πλοίο», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ. Λαζανάς.
Ο κ.Λαζανάς εκτίμησε ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα «προφανώς είναι δεδομένο» ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα νοσήσουν και κάλεσε σε ευλαβική τήρηση των μέτρων προφύλαξης όπως χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων τόσο από τους ανεμβολίαστους όσο και από τους εμβολιασμένους πολίτες.
Επιπλέον, έστρεψε τα βέλη του κατά γιατρών που πείθουν τους ασθενείς τους να μην εμβολιαστούν ή να πάρουν ακατάλληλα φάρμακα ή να μην διασωληνωθούν ενώ νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο λέγοντας μάλιστα ότι «δυστυχώς αυτά τα κρούσματα καθημερινά πολλαπλασιάζονται».
Ερωτηθείς για το εάν ένας ασθενείς μπορεί να αποφασίσει ο ίδιος να μην διασωληνωθεί ο κ. Λαζανάς εξήγησε πως το θέμα είναι πάρα πολύ σύνθετο.
«Εάν είναι σε βαριά κατάσταση ο ασθενής δεν είναι ψυχικά υγιής να αναλάβει την ευθύνη και να υπογράψει.
Σε πιο ήπιες περιπτώσεις μπορεί να φύγει αλλά με ειδικές συνθήκες και αφού ειδοποιηθεί ο ΕΟΔΥ να τον μεταφέρει, γιατί είναι μολυσματικός.
Το πολύ – πολύ άσχημο είναι ότι υπάρχουν ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε μονάδες Covid και αρνούνται ότι έχουν Covid» είπε ο κ.Λαζανάς.

Στη «μάχη των σχολείων» εμβόλια, παιδίατροι και αυξημένο testing

Με το 1/4 των 2.807 κρουσμάτων που ανακοίνωσε χθες 7/9 ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) για το τελευταίο 24ωρο να αφορά παιδιά και εφήβους 0-17 ετών (698 λοιμώξεις), η σφοδρή αύξηση της διασποράς σε αυτές τις ηλικίες λίγο πριν την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων έχει προκαλέσει νέο κύμα ανησυχίας στην επιστημονική κοινότητα.

Τη στιγμή που το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και για τους εκπαιδευτικούς παραμένει προς το παρόν στο συρτάρι, στη «φαρέτρα»των υγειονομικών αρχών βρίσκονται δύο όπλα: ο αυξημένος διαγνωστικός έλεγχος και ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων 12-17 ετών.
Στο πλαίσιο αυτό, τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας ανακοίνωσαν πως οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) δικαιούνται έξι δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10) και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.
Επιπλέον, στη σύσκεψη των εκπροσώπων παιδιατρικών φορέων με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κρίθηκε πως η χρονική στιγμή είναι κατάλληλη για μια μεγάλη, κοινή προσπάθεια αύξησης των εμβολιασμών στους ανηλίκους.
«Τα σχολεία μας θα ανοίξουν και θα ανοίξουν με ασφάλεια.
Το δίπτυχο μάσκα και συχνό τεστ είναι ο καλύτερος συνδυασμός πολιτικών που μπορούμε να εφαρμόσουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια και σε αυτό φυσικά πρέπει να προσθέσουμε και την αύξηση ποσοστών εμβολιασμών», σχολίασε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε, μάλιστα, ότι οι 3.500 παιδίατροι της χώρας θα μπορούν να κάνουν τα εμβόλια στο ιατρείο τους, ενώ τονίστηκε και ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν στο να εξηγήσουν επιστημονικά σε γονείς και παιδιά γιατί είναι απαραίτητος και ασφαλής ο εμβολιασμός.

Διάθεση self test από σήμερα 8/9 για τους μαθητές

Από σήμερα Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου αρχίζει η διάθεση self test για τους μαθητές ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι μαθητές θα μπορούν να προμηθευτούν έξι δωρεάν self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου του Σεπτεμβρίου.
Η διαδικασία αυτή θα είναι σε εξέλιξη έως την Παρασκευή 17/9.

Πότε πρέπει να γίνουν

Οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν το test πριν από την προσέλευση στο σχολείο τη Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου έως και 24 ώρες πριν.
Ακολούθως, το self test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.
Το Yπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι «ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορωνοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self-test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες».
Ειδικότερα, βεβαίωση self test «οφείλουν να φέρουν οι μαθητές, που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω), ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου)».
«Οι εμβολιασμένοι μαθητές δε δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος» αναφέρει το υπουργείο Παιδείας.
Η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες.

Στο «κόκκινο» Αργολίδα και Ευρυτανία – Προς μίνι lockdown και μέτρα

Προς μίνι lockdown και περιοριστικά μέτρα οδεύουν η Ευρυτανία και η Αργολίδα, καθώς βρίσκονται «στο κόκκινο» σύμφωνα με τον διαδραστικό χάρτη για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ευρυτανία ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου στο 3,39% καταγράφοντας εβδομαδιαίο κινητό μέσο όρο κρουσμάτων 25,6 ανά 100.000 κατοίκους.
Στην Αργολίδα ο δείκτης θετικότητας φτάνει το 2,67% και τον κινητό μέσο όρο κρουσμάτων τα 31,9 ανά 100.000 κατοίκους εβδομαδιαίως.
Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, Ευρυτανία και Αργολίδα αναμένεται να ακολουθήσουν το Ηράκλειο, η Ικαρία, η Μεσσηνία, η Αχαΐα, η Ηλεία, περιοχές που έως τις 10/9 θα τελούν υπό περιοριστικά μέτρα..
Υπενθυμίζεται ότι σε αυτές περιοχές, προβλέπεται:

  • απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας,
  • και απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Σε υψηλά επίπεδα η διασπορά στη Θεσσαλονίκη – Ήπια αύξηση στην πίεση στα νοσοκομεία

Μπορεί η σταθερότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην εξάπλωση της πανδημίας στην επικράτεια να δημιουργεί το αίσθημα ότι η κορύφωση του τέταρτου κύματος έχει ήδη συντελεστεί, ωστόσο κατά τόπους η κατάσταση μπορεί εύκολα να εκτραχυνθεί, παρασύροντας σε νέες θύελλες ολόκληρη τη χώρα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Θεσσαλονίκη, όπου το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 336 νέα κρούσματα, περισσότερα από τα μισά των 635 της Αττικής, που φιλοξενεί έως και πενταπλάσιο πληθυσμό.
Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, μάλιστα, καταγράφεται σήμερα ο υψηλότερος μέσος όρος κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου (219,43) και σχεδόν διπλάσιος από το δεύτερο στη σχετική λίστα κέντρο της Αθήνας (112,86).
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις των επιστημόνων για σταδιακή μετατόπιση του επιδημιολογικού φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«Είναι αναγκαία μία επιφυλακή από την πλευρά των πολιτών που έχουν επιστρέψει, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές τους με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», τόνισε σε δηλώσεις του αναφορικά με τη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Σημειώνεται ότι την εβδομάδα 30/8 - 5/9 το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Θεσσαλονίκης παρέμεινε σταθερό (+4%).
Από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων για τις υπόλοιπες 11 πόλεις που περιλαμβάνονται στην εβδομαδιαία επιτήρηση του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, καταγράφηκε αξιοσημείωτη αύξηση στα Ιωάννινα (+200%) και καθαρά αυξητικές τάσεις στο Ηράκλειο (+74%).
Αντίθετα, πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στο Ρέθυμνο (-64%) και στον Άγιο Νικόλαο (-63%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Χανιά (-15%) και στην Πάτρα (-27%).
Σχετικά σταθερή παραμένει η εικόνα και από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, στα οποία εισήχθησαν 229 νέοι ασθενείς το τελευταίο 24ωρο.
Στο ήδη επιβαρυμένο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ωστόσο, όπου νοσηλεύονται ήδη 53 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID και 13 σε Μονάδες, προσήλθαν 12 ακόμη ασθενείς με κορωνοϊό.
Διασωληνωμένοι βρίσκονται συνολικά 388 ασθενείς, εκ των οποίων οι 349 ανεμβολίαστοι, ενώ οι θάνατοι από COVID-19 ανήλθαν σε 38.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση


Η επιχείρηση «Ελευθερία» επεκτείνεται με τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (285.000 πολίτες).
Υπενθυμίζεται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
  • Άτομα με καρκίνο υπό αγωγή, καρκίνο συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κ.λπ., με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Περιλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα, άτομα με άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, ή άτομα με HIV.

Όσοι πολίτες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα λάβουν ενημερωτικό SMS τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά ήδη τα βιβλιογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα για τις επόμενες ομάδες του πληθυσμού που θα λάβουν τρίτη δόση εμβολίου και σε τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται η πρόταση για:

  • Άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Άτομα άνω των 60 ετών.

Στη συνέχεια της κατάταξης αναμένεται να μπουν:

  • Άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω αυξημένης έκθεσης, όπως μεγάλος αριθμός υγειονομικών,
  • Άτομα με χρόνια νοσήματα.

«Συζητάμε για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό ή έχουν άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα.
Η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ερωτηθείσα για το εάν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων».

Στους 13.971 οι νεκροί

Στους 13.971 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 7/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.807, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 605.158, εκ των οποίων 51% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 144 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.764 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εγιναν το τελευταίο 24ωρο 110.243 τεστ, τα 21.714 μοριακά και τα 88.529 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 2,54% έναντι 3,69% χθες αλλά με λιγότερα από τα μισά τεστ.
eody_7_9_21.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 38, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.971 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 388 (χθες 379).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 349 (89,95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 39 (10,05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.015 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 229 (ημερήσια μεταβολή +24.46%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).


eody_7_9_21_2.jpg


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης