Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αγωνία για το άνοιγμα σχολείων - Τσιόδρας: Καταλυτικός ρόλος στον έλεγχο της πανδημίας ο εμβολιασμός των παιδιών

Αγωνία για το άνοιγμα σχολείων - Τσιόδρας: Καταλυτικός ρόλος στον έλεγχο της πανδημίας ο εμβολιασμός των παιδιών

Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Αγωνία επικρατεί σε κυβέρνηση και ειδικούς για το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων από την ερχόμενη Δευτέρα 13/9 τη στιγμή που τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά ηλικίας 12 – 17 παιδιών, γεγονός που προβληματίζει για την εξέλιξη της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί στα παιδιά ηλικίας 12 - 17 ετών, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έδωσε το πράσινο φως έτσι ώστε να αρχίσουν να γίνονται εμβολιασμοί σε ανήλικους και από τους παιδίατρους.

Το στοίχημα τόσο για το υπουργείο Παιδείας όσο και για την κυβέρνηση είναι τεράστιο καθώς κύριο μέλημα όλων είναι να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και να μην χαθεί για τρίτο συνεχόμενο έτος μια ακόμα σχολική χρονιά.
Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και επισημαίνει ότι απόλυτη προτεραιότητα της είναι η διά ζώσης εκπαίδευση.
Και ενώ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην ερχόμενη Δευτέρα 13/9, όταν πέρα από τα σχολεία, θα τεθούν σε εφαρμογή και τα μέτρα για τους εμβολιασμένους και μη πολίτες, οι ειδικοί εξακολουθούν να καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν προκειμένου να μπει ένα τέλος στην πανδημία.
Παρόλο αυτά οι εμβολιασμοί εξακολουθούν να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα - εκτιμώνται σε περίπου 30.000 την ημέρα, όταν τον περασμένο Ιούνιο ήταν 100.000 ημερησίως – ενώ μόλις χθες ανακοινώθηκε πως από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα και για την χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου σε ειδικές κατηγορίες πολιτών.
Οι επιστήμονες εκτιμούν πως στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεπεράσουμε τα 5.000 κρούσματα ημερησίως, ενώ εκτιμούν πως αποκλιμάκωση θα υπάρξει από τα μέσα Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργείου Υγείας, η οποία προβλέπει την επιστροφή στην εργασία από την επόμενη ημέρα για όσους υγειονομικούς κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ σε αυτήν εισάγονται πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ για όσους χορηγούν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

Τσιόδρας: Εμβόλιο στους 12-17 το «κλειδί» για έλεγχο κορωνοϊού

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες, η επιστήμη παρέδωσε στην κοινωνία μας το σημαντικότερο προληπτικό μέτρο: το εμβόλιο με εξαιρετική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης και του θανάτου.
Αναφέρθηκε στην έναρξη χορήγησης και των επίσημων εγκρίσεων, ενώ επεσήμανε πως οι νέες τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή των εμβολίων θα βοηθήσουν την ιατρική επιστήμη όχι μόνο για την πανδημία, αλλά και γενικότερα στην προσπάθεια καταπολέμησης και άλλων νόσων, όπως για τη νόσο HIV, την εγκεφαλίτιδα από τον ιό Nipah και τον καρκίνο.
«Με βάση αυτές τις νεότερες τεχνολογίες έχουμε επιτέλους στα χέρια μας τη δυνατότητα σε ένα τρίμηνο να ανανεώσουμε αν αυτό κριθεί απαραίτητο τα εμβόλιά μας έναντι νέων στελεχών.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να γνωρίζουμε ότι σαν επιστήμη έχουμε πάει ένα βήμα μπροστά, λόγω της πανδημίας», τόνισε για να προσθέσει ότι τα εμβόλια διατηρούν εξαιρετικά ψηλή αποτελεσματικότητα, απέναντι και στα νέα στελέχη.
«Παρά τη μείωση της προστασίας όσον αφορά τη μόλυνση –αυτό σταδιακά αναμενόταν να συμβεί λόγω της εξέλιξης του ιού- τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία.
Προστασία η οποία είναι από 5 ως και 29 φορές περισσότερη σε σχέση με τους ανεμβολίαστους για σοβαρή νόσο, για διασωλήνωση και θάνατο. Εξακολουθεί να είναι από 80% ως και 90% σε αναλύσεις πρόσφατων δεδομένων από χώρες με ισχυρά εμβολιαστικά προγράμματα όπως το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Κατάρ.
Ενώ παρόμοια δεδομένα έχουμε και στην πατρίδα μας», είπε.

Πενταπλασιασμός νοσηλειών παιδιών

Αναφερόμενος στα παιδιά, θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, ο κ.Τσιόδρας σημείωσε πως τα δεδομένα των ΗΠΑ δείχνουν πενταπλασιασμό νοσηλειών στα παιδιά από το τέλος Ιουνίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα, δεκαπλασιασμό σε παιδιά 0 ως 4 ετών και δεκαπλάσιο αριθμό νοσηλειών στους ανεμβολίαστους εφήβους σε σχέση με τους εμβολιασμένους.
«Τι άλλο πιο σημαντικό μήνυμα να δώσει κανείς, πέραν της ατομικής υγείας των παιδιών και της κοινωνικής αλληλεγγύης;
Τα παιδιά έρχονται συχνά σε επαφή με ευπαθείς ομάδες και φυσικά τα υπόλοιπα μηνύματα που έχει ήδη ανακοινώσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών», είπε.
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στα αποτελέσματα μελέτης στις ΗΠΑ που εκτίμησε πως τα εμβόλια απέτρεψαν περισσότερα από 3,1 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νόσου και περισσότερους από 139.000 θανάτους στις ΗΠΑ κατά τους πρώτους πέντε μήνες διαθεσιμότητας.
Αναφερόμενος στην συζήτηση για τρίτη δόση, σημείωσε πως πρέπει να γίνεται στα πλαίσια της ισονομίας στην πρόσβαση στα εμβόλια και φυσικά όχι εις βάρος του πλήρους εμβολιασμού των ανεμβολίαστων με δύο δόσεις.
«Συμπερασματικά, το εμβόλιο κορυφαίο επιστημονικό επίτευγμα, εξακολουθεί να παραμένει υψηλά αποτελεσματικό και ασφαλές σε σχέση με τη λοίμωξη, προστατεύει τη δημόσια υγεία.
Δεν προσφέρει μόνο στον εαυτό μας, είναι και πράξη κοινωνικής αλληλεγγύης», κατέληξε.

Στους 13.971 οι νεκροί

Τα νέα 7/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.807, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 605.158, εκ των οποίων 51% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 144 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.764 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εγιναν το τελευταίο 24ωρο 110.243 τεστ, τα 21.714 μοριακά και τα 88.529 rapid.
Επί του συνόλου η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 2,54% έναντι 3,69% χθες αλλά με λιγότερα από τα μισά τεστ.
eody_7_9_21.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 38, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.971 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 388 (χθες 379).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 349 (89,95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 39 (10,05%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.015 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 229 (ημερήσια μεταβολή +24.46%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).


eody_7_9_21_2.jpg

Εμβολιασμοί ανηλίκων και από τους παιδίατρους


Την έγκριση του για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 - 17 ετών και από τους παιδίατρους έδωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός κατόπιν των ομόφωνων εισηγήσεων των αρμόδιων φορέων, εκπροσώπων των επιστημονικών παιδιατρικών εταιρειών, έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους να οργανώσει άμεσα την υλοποίηση του σχεδίου, με το οποίο θα ενταχθούν οι ιδιώτες παιδίατροι της χώρας, στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ποινές για πλαστούς εμβολιασμούς

Κατατέθηκε η τροπολογία του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, η οποία προβλέπει την άρση αναστολής καθηκόντων των υγειονομικών και την επιστροφή του στην εργασία του την επόμενη μέρα μετά την 1η δόση εμβολιασμού καθώς και την αυστροποίηση του πλαισίου για τους ανεμβολίαστους ιδιώτες ιατρούς.
Mεταξύ άλλων προβλέπεται η καταγγελία κάθε σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και η αναστολή της δυνατότητας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Παράλληλα, εισάγονται αυστηρά πρόστιμά 5.000 ευρώ για «μαϊμού» πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, ακόμη και για απόπειρα και αφορά τόσο υπάλληλο ή όποιον έχει σχέση όσο και το πρόσωπο που λαμβάνει το πιστοποιητικό.
Επιπλέον, προβλέπονται πρόστιμα από 10.000 έως και 200.000 ευρώ σε εργοδότες ιδιωτικών δομών υγείας και αυτές που είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός και απασχολεί ανεμβολίαστο προσωπικό - και στους ιδιώτες υπόχρεους που απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Τζανάκης: Να εμβολιαστούν υποχρεωτικά στρατιωτικοί, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί και ιερείς

Την ανάγκη να επεκταθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε όλο το στενό κρατικό παράγοντα, όπως στρατιωτικούς, αστυνομικούς, εκπαιδευτικούς αλλά και ιερείς επεσήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Είναι δυνατόν το στράτευμα να το αφήσουμε να νοσήσει σε ποσοστό 20% με 30% με τους κινδύνους που έχουμε σήμερα;
Και οι εκπαιδευτικοί είναι στενός κρατικός παράγοντας.
Συμπεριλαμβάνω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό και στο πράσινο διαβατήριο τους παπάδες...
Είναι δυνατόν ένας ιερωμένος, ο οποίος ψάλλει ο οποίος συγχρωτίζεται με έναν ευάλωτο πληθυσμό στις εκκλησίες να μην του ζητούμε πράσινο διαβατήριο;.
Κατά τη γνώμη μου οι κατά τόπους μητροπόλεις πρέπει να εγείρουν θέμα εμβολιασμού των παπάδων και πράσινου διαβατηρίου.
Η υποχρεωτικότητα είναι εργαλείο δημόσιας υγείας.
Ούτε πολιτική αντιπαράθεση σηκώνει, ούτε συνδικαλιστική αντιπαράθεση σηκώνει.
Η υλοποίηση ανήκει στην κυβέρνηση» τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Τζανάκης.

Δεν βοηθά όσο θα έπρεπε η Εκκλησία

Επιπλέον, ο κ.Τζανάκης κάλεσε την Εκκλησία να συνδράμει περισσότερο στο θέμα των εμβολιασμών.
«Οι εγκύκλιοι δε θα πείσουν τον κόσμο.
Η εκκλησία πρέπει να κάνει ό,τι έκανε χθες ο παπά Ανδρέας (εμβολιασμοί στην εκκλησία στις Αρχάνες).
Και φοβάμαι ότι η εκκλησία δεν παίζει το ρόλο που (θα έπρεπε να) παίζει, για να μην πω ότι ορισμένοι παίζουν από πίσω άλλο ρόλο...
Γνωρίζουμε οι γιατροί ότι σε μοναστήρια και σε πάρα πολλούς άλλους χώρους, όπου πάνε άνθρωποι και έχουν πνευματικούς, ξέρουμε το ρόλο που παίζουν, είναι απλό το πράγμα για να το πω ευθέως» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος ερωτηθείς αν υπάρχουν ιερείς που αποτρέπουν ακόμα πιστούς να εμβολιαστούν απάντησε «και δια του παραδείγματός τους αλλά πιστεύω και κατ’ ιδίαν».
«Πιθανότατα είναι λίγοι, αλλά κάνουν μεγάλη ζημιά» είπε ο κ. Τζανάκης.

Τέλη Σεπτεμβρίου θα δούμε το αποτύπωμα από το άνοιγμα των σχολείων

«Το αποτύπωμα των σχολείων εφόσον ξεκινήσουν 13 Σεπτεμβρίου θα το δούμε τέλος του μήνα.
Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου θα βλέπουμε αποκλιμάκωση ενδεχομένως να φτάσουμε και στα 2.000 κρούσματα σαν κινητό μέσο όρο την εβδομάδα, 40% μείωση σε σχέση με το peak τέλος Αυγούστου.
Το αποτύπωμα των σχολείων με τα προηγούμενα στελέχη δεν ήταν σημαντικό.
Γνωρίζουμε ότι το συχνό τεστ μαζί με τους εμβολιασμούς μπορούν να συγκρατήσουν τα άλλα στελέχη πολύ καλά διότι το αποτύπωμα των σχολείων μετά το Πάσχα δεν ήταν σημαντικό.
Ας μην προβλέπουμε το κακό όμως αυτή τη στιγμή πάμε σε συντεταγμένη κινητικότητα στην εκπαίδευση, δεν είναι κινητικότητα των διακοπών» ανέφερε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν νοσηλευτεί 300 παιδιά.

Ποια κινδυνεύουν

«Δεν έχουν αρρωστήσει έχουν νοσηλευτεί, τρία έχουν διασωληνωθεί.
Συνεπώς οι έφηβοι και οι γονείς τους δεν πρέπει να αισθάνονται τελείως ασφαλείς, πρέπει να γνωρίζουν τα δεδομένα.
Κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά με συννοσηρότητες.
Και από τα «υγιή» παιδιά, κυρίως αυτά που είναι υπέρβαρα.
Τα παιδιά οι γονείς αυτών των παιδιών θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο.
Είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα το παιδί να πάθει κάτι απ’ το εμβόλιο, δεν πρέπει οι γονείς να φοβούνται το εμβόλιο έχει πολύ λιγότερες παρενέργειες από ήδη γνωστά εμβόλια» υποστήριξε ο κ.Τζανάκης.

Παρενέργειες

«Σε νεαρούς εφήβους, κι όχι σε κορίτσια που είναι πολύ πιο σπάνιο, κάνει ενός βαθμού μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα της τάξης των 10 – 20 περιστατικών ανά εκατομμύριο εμβολιασμών.
Αυτό σε 2, 3, 4 μέρες ξεπερνιέται, ελάχιστα παιδιά νοσηλεύονται και παίρνουν θεραπεία.
Πάρα πολύ σπάνιο, ενώ σε ένα παιδί που θα πάθει κορωνοϊό είναι της τάξεως του επί τοις 100 αν θα πάθει μυοκαρδίτιδα.
Τάξη μεγέθους 1000 φορές παραπάνω.
Όλα τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο η κλινική και εργαστηριακή τους εικόνα δείχνει προσβολή πολλών οργανικών συστημάτων τους, δεν είναι απλό το θέμα. Μάλιστα η Παιδιατρική Εταιρεία των ΗΠΑ ζήτησε το εμβόλιο να δοθεί κατ’ εξαίρεση στους εφήβους και τα παιδιά από την Αμερική ακόμα και πριν τελειώσουν οι μελέτες» επισήμανε κ. Τζανάκης.

Μπορεί να συμβούν άλλες «Καρδίτσες;»

Ερωτηθείς για το εάν μπορεί να ξαναδούμε περιπτώσεις μαζικών fake εμβολιασμών, ο κ.Τζανάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος.
«Χρειάζεται δύο και τρία άτομα η διαδικασία εμβολιασμού, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν και αλλού φαινόμενα τύπου Καρδίτσας.
Γι’ αυτό πιάστηκε το συγκεκριμένο περιστατικό, σε ένα του κομμάτι δεν υπήρχε συνεργός.
Στο εξωτερικό περιστατικά με «μαϊμού εμβόλια ή μαϊμού πιστοποιητικά οι συγγενείς σε αυτές τις περιπτώσεις μήνυσαν τους γιατρούς.
Χάνεται το πτυχίο και η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε αυτές τις περιπτώσεις» ανέφερε ο κ.Τζανάκης.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την 3η δόση

Αρκετά ικανοποιημένος από την αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων εμβολιασμών εμφανίσθηκε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Δευτέρας από το Υπουργείο Υγείας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Όπως ανέφερε, τις τελευταίες 10 ημέρες έχουν προγραμματιστεί 150.000 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ η σημερινή ημέρα αναμένεται να «κλείσει» ξεπερνώντας τους 29.000 εμβολιασμούς.
Συνολικά, από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 11.525.000 εμβολιασμοί, οι 6.145.000 εκ των οποίων για την πρώτη δόση (58,5% επί του γενικού πληθυσμού και 67,6% επί του ενηλίκου), ενώ 5.780.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (55% επί του γενικού πληθυσμού και 64,2% επί του ενηλίκου).
Επιπλέον, αιτήσεις στο πρόγραμμα κατ'οίκον εμβολιασμού έχουν κάνει μέχρι στιγμής 8.424 πολίτες και έχουν πραγματοποιηθεί 6.500 εμβολιασμοί.
Την ίδια στιγμή, η επιχείρηση «Ελευθερία» επεκτείνεται με τη χορήγηση της τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς (285.000 πολίτες).
Υπενθυμίζεται ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν:

Άτομα με μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
  • Άτομα με καρκίνο υπό αγωγή, καρκίνο συμπαγούς οργάνου, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία κ.λπ., με αιματολογικό καρκίνο κατά την τελευταία πενταετία.
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή. Περιλαμβάνονται ασθενείς με αντιφλεγμονώδη, αυτοάνοσα νοσήματα, άτομα με άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποιητικές θεραπείες, όπως και άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, ή άτομα με HIV.

Όσοι πολίτες εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία θα λάβουν ενημερωτικό SMS τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μελετά ήδη τα βιβλιογραφικά και επιδημιολογικά δεδομένα για τις επόμενες ομάδες του πληθυσμού που θα λάβουν τρίτη δόση εμβολίου και σε τελική φάση επεξεργασίας βρίσκεται η πρόταση για:

  • Άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.
  • Άτομα άνω των 60 ετών.

Στη συνέχεια της κατάταξης αναμένεται να μπουν:

  • Άτομα με αυξημένο κίνδυνο λόγω αυξημένης έκθεσης, όπως μεγάλος αριθμός υγειονομικών,
  • Άτομα με χρόνια νοσήματα.

«Συζητάμε για άτομα που έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό ή έχουν άλλο σοβαρό χρόνιο νόσημα.
Η αναφορά στην τρίτη δόση δεν πρέπει να επισκιάζει το βασικό πρόγραμμα εμβολιασμού» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία ερωτηθείσα για το εάν οι υγειονομικοί θα μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση, τόνισε ότι με τον εμβολιασμό των άνω των 60 ετών, θα εμβολιαστούν και αρκετοί από τους υγειονομικούς και εξήγησε ότι «η ταξινόμηση που κάνουμε τώρα δεν έχει προτεραιοποίηση όπως είχε γίνει αρχικά καθώς πλέον υπάρχει επάρκεια εμβολίων».


Πάνω από 2.100 κρούσματα σε ανήλικους τον Σεπτέμβριο - Γιατί συστήνεται ο εμβολιασμός

Τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε εφήβους 12-17 ετών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σημείωσε κατά την τοποθέτησή της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Συγκεκριμένα, τόνισε πως το φαινόμενο αυτό καταγράφεται ήδη πριν ανοίξουν τα σχολεία (2.158 κρούσματα τις πρώτες έξι ημέρες του Σεπτεμβρίου στην ηλικιακή ομάδα 0-17 ετών), γεγονός που εντείνει την ανησυχία για την εξέλιξη της κατάστασης από τις 13 Σεπτεμβρίου, όταν και θα επαναλειτουργήσουν οι εκπαιδευτικές μονάδες.
Αναφερόμενη, μάλιστα, σε στοιχεία από τις ΗΠΑ που δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων 10πλασιάστηκαν λόγω της επικράτησης της μετάλλαξης «Δέλτα» και ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν 10πλάσιες πιθανότητες να νοσηλευθούν, η κυρία Θεοδωρίδου υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός αυτής της ηλικιακής ομάδες συστήνεται για τέσσερις λόγους:

  • Για την ατομική τους προστασία, σωματική (ιδιαίτερα για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα) και ψυχική υγεία.
  • Για τη θωράκισή τους κατά την επιστροφή στο σχολείο και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.
  • Για τη μείωση της διασποράς του ιού ώστε να προστατευτούν τα ευάλωτα άτομα της κοινωνίας.
  • Για τη μείωση της πιθανότητας να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής η εμβολιαστική κάλυψη των εφήβων έχει ως εξής:

  • Οι 18-24 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 45,4% και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 47%
  • Οι 15-17 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 20% (74.000 έφηβοι) και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 23,1%.
  • Οι 12-14 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό 9,6% (36.500 παιδιά στην προεφηβεία) και με τα ραντεβού θα φτάσουν στο 11,5%.
 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης