Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σύψα (επιδημιολόγος): Με τη μετάλλαξη Delta είναι σαν τρέχουμε προς ένα τέρμα που μετακινείται συνεχώς

Σύψα (επιδημιολόγος): Με τη μετάλλαξη Delta είναι σαν τρέχουμε προς ένα τέρμα που μετακινείται συνεχώς
Yπάρχει πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, οπότε σε παγκόσμιο επίπεδο το τέλος της πανδημίας δεν είναι κοντά, εξήγησε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ
Σχετικά Άρθρα

«Ο κόσμος έχει πολύ δρόμο μπροστά του» τόνισε η Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας ερωτηθείσα στον ΣΚΑΪ για το αν βλέπει το τέλος της περιπέτειας του Covid την άνοιξη του 2022.
Με αφορμή τα συμπεράσματα νέας μελέτης από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ η Βάνα Σύψα προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος νέων μεταλλάξεων σε φτωχές χώρες με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη που πιθανόν να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό.
Με τη μετάλλαξη Delta είναι σα να τρέχουμε προς ένα τέρμα και αυτό το τέρμα να μετακινείται συνέχεια ακόμα πιο μακριά παραδέχθηκε, ενώ ξεκαθάρισε πως εάν χρειαστεί να κλείσουν σχολεία, θα κλείσουν μόνο σε τοπικό επίπεδο.

Το τέλος της πανδημίας δεν είναι κοντά

Ειδικότερα, εξήγησε ότι «αν σκεφθούμε έξω από το στενό πλαίσιο της χώρας μας, υπάρχει πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, οπότε σε παγκόσμιο επίπεδο το τέλος της πανδημίας δεν είναι κοντά.
Θα προσπαθήσουμε στη χώρα μας, όσο είναι δυνατόν, να περιορίσουμε αυτές τις αρνητικές συνέπειες.
Όσο δεν υπάρχουν εμβόλια διαθέσιμα, και δεν προχωρά ο εμβολιασμός σε χώρες πιο φτωχές, είναι λογικό να υπάρχει μετάδοση, να εμφανιστούν καινούργιες μεταλλάξεις που να ανατροφοδοτήσουν την επιδημία και σε χώρες που έχουν πετύχει εμβολιασμό, οπότε στόχος όχι απλώς να δούμε το στενό πλαίσιο της χώρα μας, αλλά να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός σε όλο τον κόσμο».

 Σε τοπικό επίπεδο το κλείσιμο σχολείων

Επιπλέον μέτρα κοινωνικού αποκλεισμού πέραν του περιορισμού των εμβολιασμένων στις 13 Σεπτεμβρίου θα είναι το τελευταίο που θα προσπαθήσει κανείς να εφαρμόσει.
«Θα προσπαθήσουμε όσο είναι δυνατόν να υπάρχει μια κανονικότητα γι’ αυτό και πέρα από τον εμβολιασμό να τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας που δεν επηρεάζουν τόσο την καθημερινότητά μας».
«Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά. Θα δούμε με το άνοιγμα των σχολείων αύξηση των κρουσμάτων, ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, το περιμένουμε».
Θα με προβλημάτιζαν κυρίως οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στους ενηλίκους.
Εκεί η μετάδοση στα σχολεία μπορεί να έχει κάποιες επιπτώσεις στον ενήλικο πληθυσμό. Θα είναι πραγματικά κρίμα να κλείσουν κάποια σχολεία λόγω χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης,
Αν χρειαστεί να κλείσουν σχολεία, θα κλείσουν σε τοπικό επίπεδο, και όχι οριζόντια, μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις, στόχος είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά» επισήμανε η Βάνα Σύψα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης