Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ποιο είναι και γιατί το καλύτερο εμβόλιο... της Pfizer ή της Moderna; - Η μελέτη του University of Virginia καταρρίπτει μύθους

Ποιο είναι και γιατί το καλύτερο εμβόλιο... της Pfizer ή της Moderna; - Η μελέτη του University of Virginia καταρρίπτει μύθους
Αποτελεσματικότερο το εμβόλιο της Moderna γιατί χρησιμοποιεί περισσότερο mRNA έως 4 φορές σε σχέση με της Pfizer
Σχετικά Άρθρα

Μια νέα μελέτη για τον Covid 19 ποσοτικοποιεί την παραγωγή και ανταπόκριση αντισωμάτων στα εμβόλια Pfizer, Moderna και απαντάει σε ένα ερώτημα, ποιο από τα δύο εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικό;
Μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια (University of Virginia) δείχνει ότι τα επίπεδα αντισωμάτων στους εμβολιασμένους με το εμβόλιο της Moderna για τον Covid 19 ήταν ελαφρώς υψηλότερα έναντι του εμβολίου της Pfizer.
Η διαφορά παρατηρήθηκε κυρίως σε σχετικά εμβολιασμένους που είχε παρέλθει κάποιο μικρό χρονικό διάστημα από τον εμβολιασμό.
Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από 167 εμβολιασμένους υπαλλήλους του University of Virginia μία εβδομάδα έως 31 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους.
Περίπου 79 εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Pfizer, 88 με το εμβόλιο Moderna.
Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων ήταν 42 ετών, το 38% ήταν 50 ετών και άνω και το 72% από αυτούς ήταν γυναίκες.
Καθώς οι γιατροί και οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τον Covid 19 και πώς να δώσουν απαντήσεις, η μελέτη του University of Virginia δίνει κάποιες απαντήσεις στο σύνθετο πάζλ του covid 19.
Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν να μην εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων με βάση μόνο τα καθαρά δεδομένα αντισωμάτων.
Οι εταιρίες Moderna και Pfizer χρησιμοποιούν στα εμβόλια τους την τεχνολογία mRNA (αγγελιοφόρο RNA) για να «διδάξουν» στο ανοσοποιητικό σύστημα πώς να αμύνεται από την πρωτεΐνη αιχμής του COVID-19 , η οποία έχει την μοναδικότητα της.

Αποτελεσματικότερο το εμβόλιο της Moderna γιατί χρησιμοποιεί περισσότερο mRNA έως 4 φορές σε σχέση με της Pfizer

Αν και τα δύο εμβόλια είναι παρόμοια, τα χημικά σκευάσματα διαφέρουν ελαφρώς, με το Moderna να χρησιμοποιεί περισσότερο mRNA από το εμβόλιο της Pfizer.
Αυτό παρείχε τον καταλύτη στους ερευνητές για να ποσοτικοποιήσουν και να συγκρίνουν τις αποκρίσεις αντισωμάτων στα εμβόλια.
Τα αποτελέσματα ήταν ότι τα αντισώματα στο εμβόλιο της Moderna ήταν 68,5 μικρογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο (μg/mL) και 45,9 για το Pfizer.
Για να μελετήσουν την επίδραση της ηλικίας στην απόκριση των αντισωμάτων, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και σε άτομα άνω των 50 ετών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι εμβολιασμένοι με εμβόλια της Pfizer ηλικίας 50 ετών και άνω παρήγαγαν λιγότερα αντισώματα (31,1 μg/mL) από αυτούς μικρότερης ηλικίας (59,0 μg/mL) μετά τη δεύτερη δόση.
Αυτή η απόκλιση δεν φάνηκε στους συμμετέχοντες που εμβολιάστηκαν με το Moderna - οι ερευνητές εικάζουν ότι η διαφορά είναι επειδή η Moderna χρησιμοποιεί πάνω από τρεις φορές περισσότερο mRNA από το Pfizer στο εμβόλιο που παράγει.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι δεν εξέτασαν ειδικά τα «εξουδετερωτικά» αντισώματα - τον τύπο αντισωμάτων που εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα.
Επίσης, δεν εξέτασαν τα Τ κύτταρα και τα Β κύτταρα, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.
Υπάρχει ακόμη πολλή έρευνα και μελέτη απαραίτητη για την κατανόηση του COVID-19.
Ενώ οι επιστήμονες προχωρούν στην έρευνα για τον COVID-19, ο ανοσολόγος του University of Virginia Jeffrey Wilson, επιδοκίμασε έντονα τόσο τα εμβόλια της Pfizer όσο και της Moderna.
Και τα δύο μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας ή θανάτου, λέει ο Wilson.
Οι ερευνητές και οι επιστήμονες συνεχίζουν να μελετούν τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των εμβολίων και αν θα χρειαστούν πρόσθετες δόσεις εμβολίων ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων, που μπορεί να μην έχουν τόσο ισχυρή ανοσολογική απάντηση όσο οι νεότεροι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης