Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γώγος: Από τα νησιά στα αστικά κέντρα η covid – Πιο επικίνδυνη η παράλλαξη Mu

Γώγος: Από τα νησιά στα αστικά κέντρα η covid – Πιο επικίνδυνη η παράλλαξη Mu
Θα είχαμε γλιτώσει τη μετάλλαξη, αν είχαμε εμβολιαστεί υποστήριξε ο κ.Γώγος
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση πως η covid θα μεταφερθεί από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα αστικά κέντρα διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας, Χ. Γώγος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η παράλλαξη Mu να επικρατήσει της Delta, η οποία αυτή τη στιγμή είναι η κυρίαρχη στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος είπε πως αν και ακόμα τα κλινικά δεδομένα δεν επαρκούν, δεν αποκλείεται το στέλεχος «Μu» να επικρατήσει έναντι του στελέχους Delta.
«Η μετάλλαξη Μu ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μεταδοτική και επικίνδυνη από την Delta.
Θα είχαμε γλιτώσει την μετάλλαξη αν είχαμε εμβολιαστεί.
Είναι προφανές πια ότι οι μεταλλάξεις εμφανίζονται όταν δίνουμε χώρο στον ιό να πολλαπλασιαστεί» είπε ο κ.Γώγος, ο οποίος τόνισε ότι αυτή τη στιγμή το ποσοστό εξάπλωσης της μετάλλαξης Μu σε παγκόσμια κλίμακα είναι πολύ χαμηλό, κάτω από 1%.
Ωστόσο όπως είπε υπάρχουν 2 χώρες στις οποίες έχει αρχίσει να επικρατεί.
«Στην Κολομβία και το Εκουαδόρ, η μετάλλαξη Μθ έχει επικρατήσει γύρω στο 30% και 10%, αντίστοιχα, χώρες οι οποίες μάλιστα έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού» ανέφερε ο κ.Γώγος.

Δεν είναι σίγουρο αν οι εμβολιασμένοι καλύπτονται για τη Mu

Ερωτηθείς για το αν κάποιος που είναι εμβολιασμένος πρέπει να ανησυχεί για τις μεταλλάξεις και το ενδεχόμενο να μην έχει ανοσιακή απάντηση, ο κ. Γώγος εξήγησε ότι είναι αποδεδειγμένο πως είμαστε καλυμμένοι από την μετάλλαξη Delta, ωστόσο δεν μπορεί να λεχθεί με σιγουριά το ίδιο για την Μu.
Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γώγος διευκρίνισε ότι η μετάλλαξη Μu μπορεί να εξαφανιστεί όπως έγινε με άλλα στελέχη του ιού (το Νοτιο-αφρικάνικο και το Βραζιλιάνικο), για τα οποία είχαν παρθεί ειδικά μέτρα.
Αναφορικά με την εικόνα της πανδημίας ο κ. Γώγος ανέφερε ότι περνάμε σε μια νέα φάση, όπου ο ιός από τα νησιά θα μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα αστικά κέντρα, ενώ πρόκειται να νοσήσουν άτομα κάθε ηλικίας, όχι όπως προηγουμένως που νοσούσαν κυρίως νέοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης