Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει η Delta, εκτίναξη κρουσμάτων και διασωληνωμένων – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Προς νέα lockdown

Σαρώνει η Delta, εκτίναξη κρουσμάτων και διασωληνωμένων – Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία – Προς νέα lockdown
Το 92% των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Με περίπου 6.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς να έχουν ήδη τεθεί εκτός εργασίας, το σύστημα υγείας καλείται να σταθεί όρθιο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική περίοδο κατά την οποία η επιδημία του κορωνοϊού, εξαιτίας και της μετάλλαξης Delta, σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Οι ειδικοί παρακολουθούν με αγωνία την εκτίναξη των δεικτών των διασωληνωμένων (346, εκ των οποίων οι 319 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι) αλλά και των θανάτων (χθες 1/9 έχασαν τη ζωή τους 47 άνθρωποι, αριθμός που δεν καταγράφηκε σε ημερήσια βάση ούτε τον Αύγουστο, όταν και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 180% σε σχέση με τον Ιούλιο), με τις εκτιμήσεις να είναι δυσοίωνες για τη συνέχεια, μια και δεν αποκλείεται να φτάσουμε ημερησίως ακόμα και στα 8.000 κρούσματα.
Με το 40% του πληθυσμού να μην έχει εμβολιαστεί ακόμα, οι περισσότεροι επιστήμονες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τις επόμενες εβδομάδες, όταν και αναμένεται να έχει αποτυπωθεί επιδημιολογικά και η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα.
Ήδη πολλές περιοχές – οι περιφέρειες Ηρακλείου, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, καθώς και ο δήμος Ικαρίας – βρίσκονται «στο κόκκινο», με τους αρμόδιους να μην αποκλείουν νέα μίνι lockdown.
Υπό αυτά τα δεδομένα, κυβέρνηση και ειδικοί καλούν τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ενώ όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις 13 Σεπτεμβρίου, όταν και ανοίγουν τα σχολεία αλλά και τίθενται σε ισχύ τα μέτρα για τους εμβολιασμένους και μη πολίτες.

Θωμαΐδης (ΕΚΠΑ): Όλοι οι ανεμβολίαστοι θα νοσήσουν από τη μετάλλαξη Delta

Την εκτίμηση ότι όλοι οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα νοσήσουν από κορωνοϊό λόγω της μετάλλαξης Delta διατύπωσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ Θωμαΐδης είπε ότι λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Delta δεν υπάρχει περίπτωση να μην νοσήσει κάποιος που είναι ανεμβολίαστος κατά του κορωνοϊού, ενώ σημείωσε πως μπορεί να μολυνθούν ακόμα και εμβολιασμένοι όταν μετά από καιρό αρχίσουν να πέφτουν τα ποσοστά ανοσίας τους.
Ερωτηθείς για την παρούσα επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Θωμαΐδης έκανε λόγο για μια σταθεροποιημένη και αισιόδοξη εικόνα για Αττική και Θεσσαλονίκη.
«Εδώ και 3 εβδομάδες τα λύματα δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης και αυτό είναι ένα θετικό γεγονός» υποστήριξε ο καθηγητής, τονίζοντας ότι η άνοδος στον αριθμό των νεκρών «ήταν κάτι φυσιολογικό και αναμενόμενο μιας και υπάρχει αύξηση στους διασωληνωμένους».

Τζανάκης: Εννιά στους δέκα θανάτους είναι ανεμβολίαστοι – Σταθεροποιούνται τα κρούσματα

Τη θέση πως εννιά στους δέκα θανάτους λόγω covid στην Ελλάδα αφορούν ανεμβολίαστους πολίτες διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος πάντως εκτίμησε πως υπάρχει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων.
«9 στους 10 θανάτους είναι ανεμβολίαστοι.
Αν υπάρξει κάποιος θάνατος εμβολιασμένου θα είναι άνθρωπος άνω των 80 – 85 ετών ή άνθρωπος με κάποιο πρόβλημα υγείας ή που λαμβάνει φάρμακο με ανοσοτροπική δράση.
Δεν έχουν ανταποκριθεί ανοσιακά όπως θα έπρεπε στον εμβολιασμό τους.
Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δίνει ένα 10-15% των νοσηλευομένων.
Το 85% είναι ανεμβολίαστοι», υπογράμμισε μιλώντας στο Mega ο κ.Τζανάκης, ο οποίος επικαλέστηκε μελέτη στο Ισραήλ που έδειξε ότι εάν κάποιος έχει εμβολιαστεί, έχει 10-12 φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί και 5 φορές μικρότερη πιθανότητα να μολυνθεί.
Αναφερόμενος στην ανεμβολίαστη γιατρό από την Κρήτη, η οποία πέθανε από κορωνοϊό, ο κ.Τζανάκης είπε πως είχε γίνει προσπάθεια από το περιβάλλον της να εμβολιαστεί, αλλά δεν καρποφόρησε.
«Δέχθηκε επιδράσεις αντιεμβολιαστικές κι από άλλους παράγοντες.
Ελπίζω αυτοί οι άνθρωποι να το μετανιώσουν, να σκεφτούν τι κάνουν και πόσους ανθρώπους παίρνουν στον λαιμό τους» είπε ο κ.Τζανάκης.

Σπανιότατες οι επιπλοκές και οι παρενέργειες

«Οι επιπλοκές και παρανέργειες των εμβολίων είναι της τάξεως του 1 στο εκατομμύριο.
Αυτές τις σπανιότατες επιπλοκές δεν μπορεί κάποιος να τις προβάλλει καθημερινά.
Το να χρησιμοποιείς ψέματα, παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσεις την στάση ζωής που έχεις, προκαλεί, κάνει ζημιά» είπε ο κ.Τζανάκης.

Σταθεροποίηση κρουσμάτων

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας, ο κ.Τζανάκης είπε και με αφορμή τον χθεσινό ημερήσιο κρουσμάτων, πως είναι «καλά νούμερα, δείχνουν σταθεροποίηση».
«Υπάρχει μια ελαφρά υποχώρηση.
Το είχαμε προαναγγείλλει ως απόρροια της μείωσης της τουριστικής κίνησης.
Περίμενα την πτώση των κρουσμάτων.
Ενδεχομένως μετά τις 15/09 να δούμε περαιτέρω μείωση του δείκτη.
Οι «σκληροί» δείκτες καθυστερούν.
Θα συνεχίσουμε να έχουμε περίπου 600-800 θανάτους μηνιαίως.
Αυτοί οι θάνατοι σημαίνει ότι θα έχουμε 20-30 θανάτους τη μέρα» επεσήμανε ο κ.Τζανάκης.

Ανοιχτά σχολεία ακόμα και με κρούσμα

Να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και οι τάξεις ακόμα και αν εντοπιστούν κρούσματα είναι ο κύριος στόχος του υπουργείου Παιδείας, το οποίο μελετά την αλλαγή των πρωτοκόλλων όσον αφορά τη λειτουργία της εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρεται το κλείσιμο τάξεων θα είναι η έσχατη λύση, καθώς το κύριο βάρος θα δοθεί στα αυξημένα τεστ και στην χρήση μάσκας.
Τα νέα πρωτόκολλα αναμένεται να παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες, με τους ειδικούς να μελετούν τον πλέον ασφαλή τρόπο για τη λειτουργία των σχολείων.
Έχοντας υπόψη τους και μέσα από στοιχεία μελετών πλέον τη βαριά επίπτωση που είχε η απομάκρυνση από το σχολείο στη σωματική και ψυχική υγεία των μαθητών, τα μέλη της Επιτροπής επιχειρούν να ολοκληρώσουν τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει, με όσο μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται, εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στις σχολικές αίθουσες από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.
Ζητούμενο για τους επιστήμονες αλλά και την κυβέρνηση είναι οι τάξεις να παραμείνουν ανοιχτές και οι μαθητές να μην στερηθούν την διά ζώσης εκπαίδευση.
«Περισσότερα από 1,2 δις παιδιά ανά τον κόσμο παρέμειναν εκτός σχολείου, ενώ κατά τον Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Χανς Κλούγκε, η πανδημία είχε την πιο καταστροφική επίδραση στην ιστορία της εκπαίδευσης» υπενθύμισε εμφατικά την περασμένη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Προσωρινό «λουκέτο» αν οι μισοί μαθητές του τμήματος είναι θετικοί

Οι ειδικοί εξετάζουν το μείζον ζήτημα του πότε θα αναστέλλει τη λειτουργία της μια σχολική τάξη, με την πρώτη εισήγηση να είναι το «λουκέτο» να μπαίνει προσωρινά εφόσον βρεθούν θετικοί οι μισοί μαθητές του τμήματος.
Επίσης, οριστικοποιήθηκε το πλαίσιο του ελέγχου (self test, rapid test) για τον κορωνοϊό στο μαθητικό πληθυσμό και επίσης προσδιορίστηκαν οι «στενές επαφές» θετικού στον κορωνοϊό μαθητή εντός της αίθουσας καθώς και ο έλεγχος που αυτός ο χαρακτηρισμός συνεπάγεται.
Ειδικότερα, και σύμφωνα με τις θετικές εισηγήσεις των μελών της Επιτροπής συμφωνήθηκε ότι οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν θα υποβάλλονται σε έλεγχο ενώ οι μαθητές που δεν έχουν εμβολιαστεί θα υποβάλλονται σε δύο self test την εβδομάδα – υπενθυμίζεται ότι η διάθεση των self test θα γίνεται δωρεάν.
Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα με δική τους δαπάνη.

Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν μπαίνουν σε καραντίνα

Στην περίπτωση που βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό μαθητής ως «στενές επαφές» λογίζονται οι συμμαθητές που βρίσκονται δίπλα του – αν μοιράζονται δύο μαθητές το θρανίο - καθώς και στο μπροστινό και πίσω θρανίο.
Αν οι μαθητές αυτοί είναι εμβολιασμένοι θα υποβάλλονται σε self test την 1η και την 7η ημέρα από την βεβαίωση του κρούσματος.
Οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν μπαίνουν σε καραντίνα.
Αν είναι ανεμβολίαστοι η κατάσταση διαφοροποιείται: ο διπλανός στο θρανίο μαθητής μπαίνει σε καραντίνα.
Όσοι κάθονταν στα δύο θρανία, μπρος και πίσω από τον θετικό στον κορωνοϊό μαθητή, μπαίνουν σε καραντίνα εάν δεν φορούσαν σωστά ή καθόλου τη μάσκα.
Η καραντίνα έχει διάρκεια 7 ημερών και προϋπόθεση για τη λήξη της είναι το αρνητικό rapid test των μαθητών.

Στόχος η θωράκιση των μαθητών άνω των 12 ετών με τον εμβολιασμό

Οι λοιποί μαθητές της τάξης θα υποβάλλονται σε έλεγχο.
Οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν αρχικά rapid test μόλις διαπιστωθεί θετικό κρούσμα, στη συνέχεια τα self test όπως προβλέπεται κανονικά στη διάρκεια της εβδομάδας, και την 7η ημέρα μετά τη βεβαίωση του κρούσματος του συμμαθητή τους θα πρέπει να υποβάλλονται και πάλι σε rapid test.
Βασικό μέλημα των ειδικών παραμένει η θωράκιση των μαθητών ηλικίας άνω των 12 χρόνων με τον εμβολιασμό, καθώς στην ηλικιακή αυτή ομάδα η συμμετοχή στο πρόγραμμα εμβολιασμού γίνεται με χαμηλή ταχύτητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή ομάδα 12-14 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 6,5% και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό φτάνει το 8,4% και στην αμέσως επόμενη, εκείνη των μαθητών ηλικίας 15-17 χρόνων, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι 16,5% και με τα ραντεβού αγγίζει το 19,5%.

Περισσότεροι οι ανεμβολίαστοι άνδρες στις ΜΕΘ

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ανέρχεται σε 346, 319 (92,2%) εκ των οποίων είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 27 (7,8%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Η συνεκτίμηση των στοιχείων περί τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 που ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, τη Δευτέρα 30 Αυγούστου, δίνει μια πιθανή ένδειξη σχετικά με το προφίλ των ασθενών που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν διασωλήνωση.
Από τα πρώτα επιστημονικά ευρήματα σχετικά με τον κορωνοϊό ήταν η προτίμησή του στους άνδρες και τις μεγάλες ηλικίες.
Πράγματι, από το σύνολο των διασωληνωμένων, οι 177 ανήκουν στις ηλικίες 65 και άνω και οι 169 στις 64 και κάτω, 156 εκ των οποίων στην ηλικιακή ομάδα 40 – 64 ετών.
Ωστόσο, οι άνδρες της τελευταίας ομάδας κατέχουν τα πρωτεία στις διασωληνώσεις με 102 ασθενείς, τους οποίους ακολουθούν οι άνδρες και οι γυναίκες 65 και άνω (95 και 82 αντίστοιχα) με τελευταίες τις γυναίκες 40-64 ετών (54).
Τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών στους 40-64 (με υψηλότερο ποσοστό το 76,7% στους 60-64) συγκριτικά με τους 65 και άνω (οι ομάδες 65-69 και 75-79 καταγράφουν 80,6% και 84,8% αντίστοιχα), η αριθμητική πρωτιά των ανδρών ηλικίας 40-64 και μάλιστα σε διπλάσιο νούμερο από τις ομήλικες γυναίκες, υποδεικνύουν πως, ενδεχομένως, οι άνδρες παραγωγικών ηλικιών θα αποφύγουν το εμβόλιο και θα καταλήξουν διασωληνωμένοι σε μονάδα.

Έρχονται νέα μίνι lockdown – Ποιες είναι οι κόκκινες περιοχές

Αισιοδοξία γεννά η πτώση του δείκτη αναπαραγωγής της νόσου (Rt) κάτω από τη μονάδα στο 0,99 έναντι 1,05 την περασμένη εβδομάδα.
Αναφορικά με τη διασπορά του ιού στην επικράτεια, τριψήφια νούμερα νέων λοιμώξεων κορωνοϊού εντοπίζονται στην Αττική (638), τη Θεσσαλονίκη (330), την Αχαΐα (116) και την Ηλεία (102) και μεγάλα διψήφια σε Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της ηπειρωτικής χώρας όπως Καβάλας (65), Κορινθίας (53), Μεσσηνίας (75), Αιτωλοακαρνανίας (54), Δράμας (34) και Κοζάνης (41) και έντονη την παρουσία του κορωνοϊου στη Θεσσαλία (Λάρισα 75, Μαγνησία 24, Σποράδες 11 και Καρδίτσα 35, η οποία αποτέλεσε προχθές την τελευταία περιοχή που βάφτηκε κόκκινη στον χάρτη επίπτωσης των κρουσμάτων των τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών).
Την εβδομάδα 23 Αυγούστου 2021 - 29 Αυγούστου 2021, η ΠΕ Ηλείας βρέθηκε στην κορυφή των ποσοστών θετικότητας με 8,27%, με ακόλουθες της Ικαρίας (7,67%) και της Νάξου (7,22%), ενώ πέντε ακόμα ΠΕ ξεπέρασαν το 4%: Άνδρου (4,08%), Αχαΐας (4,02%), Καβάλας (4,63%), Καλύμνου (4,84%) και Μεσσηνίας (4,33%).
Τέλος, πέντε περιοχές «κοκκινίζουν» στον επιδημιολογικό χάρτη τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας και συγκεκριμένα οι ΠΕ Ηρακλείου, Μεσσηνίας, Αχαΐας, Ηλείας και ο Δήμος Ικαρίας.
Μολονότι δεν έχει υπάρξει ακόμα επίσημη ανακοίνωση για επιβολή τοπικού lockdown στις τρεις τελευταίες, το πιθανότερο σενάριο είναι να υπαχθούν στο καθεστώς Μεσσηνίας και Ηρακλείου με:

  • απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας
  • απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Διάθεση δύο self – test από 30/8 – Ποιους αφορά


Από 30/8 ξεκίνησε η διάθεση δύο self test για τους πολίτες εκείνους που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα από τις διακοπές τους.
Δεδομένης της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) αποφασίστηκε η περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο (2) τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ομάδες πολιτών:

  • Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
  • Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.


Στους 13.743 οι θάνατοι

Στους 13.743 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω του κορωνοϊού.
Τα νέα 1/9 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.871, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 590.832 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 185 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.378 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,99 (95% ΔΕ: 0.89 - 1.11)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 47, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.743 θάνατοι.
x1_12.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (58,4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 319 (92,2%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 27 (7,8%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
x2_10.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2,980 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 267 (ημερήσια μεταβολή +11,72%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 256 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης