Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εκτός ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ενώ σαρώνει η Delta - Αγωνία για Σεπτέμβριο - Ανοιχτά σχολεία με αυξημένα τεστ, μάσκες

Εκτός ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ενώ σαρώνει η Delta - Αγωνία για Σεπτέμβριο - Ανοιχτά σχολεία με αυξημένα τεστ, μάσκες
Τριπλασιάστηκε ο αριθμός των θανάτων από covid τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο - Εκρηκτική αύξηση διασωληνωμένων
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Με την επιδημία του κορωνοϊού να θεριεύει σε όλη την χώρα εξαιτίας της μετάλλαξης Delta και με το σύστημα υγείας να είναι αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή πίεση σε εισαγωγές ασθενών για το μήνα Αύγουστο, εκτός ΕΣΥ τίθενται από σήμερα Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου περίπου 8.000 με 10.000 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί.
Πρόκειται για ένα ακόμα «στοίχημα» που πρέπει να αντιμετωπίσει μέσα στις ασφυκτικές αυτές συνθήκες η κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει ότι διαθέτει σχέδιο για να καλυφθούν τα κενά χωρίς να επηρεαστεί η λειτουργία των νοσοκομείων.
Πάντως υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πορεία της επιδημίας κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, καθώς μετά το «βαρύ» Αύγουστο (καταγράφηκαν τριπλάσιοι θάνατοι σε σχέση με τον Ιούλιο), οι ειδικοί προειδοποιούν για έξαρση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, όταν και θα αποτυπωθεί επιδημιολογικά η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα.
Με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται ήδη σε 344 και με τις εισαγωγές ασθενών να ανέρχονται σε περίπου 300 την ημέρα, είναι προφανές πως το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο, μήνας ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμος για την εξέλιξη της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλα οριζόντια και καθολικά περιοριστικά μέτρα, ενώ απώτερος στόχος είναι να ανοίξουν και να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία έτσι ώστε να μην χαθεί μια ακόμα σχολική χρονιά.

Κεραμέως για σχολεία: Φεύγουμε από τη λογική κλεισίματος τμήματος σε περίπτωση κρούσματος

Την αλλαγή των πρωτοκόλλων λειτουργίας των σχολείων σε περίπτωση κρούσματος προανήγγειλε η υπουργός Παιδείας, Ν.Κεραμέως, η οποία υποστήριξε πως δεν νοείται να διακόπτεται η δια ζώσης εκπαίδευση.
Όπως είπε, η κυβέρνηση συζητά το θέμα με την επιτροπή των ειδικών και εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξουν ανακοινώσεις.
«Φεύγουμε από την λογική του κλεισίματος τμήματος και πάμε σε αυξημένο testing και περισσότερα εργαστηριακά τεστ και μάσκα παντού πλην της γυμναστικής» υπογράμμισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ η κα.Κεραμέως, η οποία ανέφερε ότι απόλυτη προτεραιότητα αποτελεί να λειτουργήσουν δια ζώσης όλες οι εκπαιδευτικές δομές.
Η υπουργός τόνισε ότι περίπου το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και αν προστεθεί ένα ποσοστό 10% που έχει νοσήσει, απομένει ένα 10% που δεν έχει εμβολιαστεί.

Σε αναστολή από σήμερα 1/9 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Ποιες οι συνέπειες

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου το μέτρο της αναστολής εργασίας για όσους υγειονομικούς δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί κατά της covid.
Ωστόσο, η σημερινή ημέρα είναι και η τελευταία που οι υγειονομικοί μπορούν να εμβολιαστούν ώστε να αποφύγουν τις συνέπειες των όσων προβλέπονται.
Σύμφωνα με το νόμο, είναι υποχρεωτικός για λόγους δημόσιας υγείας ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού σε ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές δομές υγείας (διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μονάδες νοσηλείας, Εθνικό Κέντρο 'Αμεσης Βοήθειας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας).
Το υπόχρεο προσωπικό πρέπει να έχει λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως την 1η Σεπτεμβρίου 2021, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρέσεις

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει από Covid-19 και για διάστημα έξι μηνών από τη νόσηση και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.
Η αίτηση εξαίρεσης από τον εμβολιασμό εξετάζεται από ειδική επιτροπή ανά υγειονομική περιφέρεια.
Σύμφωνα με πληροφορίες στην 1η ΥΠΕ υπεβλήθησαν 640 αιτήσεις εξαίρεσης και το 85% αυτών απορρίφθηκε.

Συνέπειες

Στην περίπτωση εργαζομένων σε φορείς του δημοσίου τομέα, με απόφαση του επικεφαλής του Φορέα επιβάλλεται, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.
Κατά τον χρόνο αναστολής καθηκόντων, ο οποίος δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας, δεν καταβάλλονται αποδοχές.
Με την συμπλήρωση 14 ημερών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, η αναστολή αίρεται με όμοια απόφαση.
Η απόφαση εφαρμόζεται και σε συμβάσεις έργου, παροχής ανεξαρτήτων υπηρεσιών, καθώς και σε συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας δανειζόμενου προσωπικού ή προσωπικού που συμβάλλεται με εργολάβο.
Στον εργοδότη που απασχολεί προσωπικό κατά παράβαση του παρόντος, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής, που διαπιστώνεται σε επανέλεγχο, 20.000 ευρώ για κάθε παράβαση και έως 200.000 ευρώ.
Η εφαρμογή του νόμου επαναξιολογείται έως τις 31.10.2021.

Τζανάκης: Είμαστε σε παρατεταμένη κορύφωση της επιδημίας – Καλός ο Σεπτέμβριος σε κρούσματα

Την εκτίμηση πως βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη κορύφωση της επιδημίας covid διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζάνακης.
Όπως είπε, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, οι αναλύσεις και το μοντέλο του δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη κορύφωση και ότι αναμένεται να είναι ένας καλός Σεπτέμβριος σχετικά με τα κρούσματα
«Ωστόσο, δυστυχώς οι ΜΕΘ και οι θάνατοι θα παραμείνουν ψηλά όπως είναι τώρα.
Οι μονάδες μπορεί να φτάσουν και γύρω στα 450 κρεβάτια με μόνη παραδοχή να μην επηρεάσει η κινητικότητα, η οποία είναι πολύ πιο ελεγχόμενη» είπε ο κ.Τζανάκης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα παιδιά και στον εμβολιασμό τους.
Ο κ.Τζανάκης τόνισε ότι ένα παιδί θα ανοσοποιηθεί μέσα στο 2021 με φυσικό τρόπο αλλά αν γίνει αυτό θα επιλέξει ο ιός πως θα το ανοσοποιήσει.
«Θα το ανοσοποιήσει ελαφρά που είναι η πλειονότητα ή θα το ανοσοποιήσει με βαρύ τρόπο;» διερωτήθηκε ο κ.Τζανάκης
«Τα παιδιά που μπαίνουν στο νοσοκομείο ναι μεν δεν παρουσιάζουν τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι ενήλικες ή οι υπερήλικες όμως όλα παρουσιάζουν μια βεβαρημένη εργαστηριακή εικόνα με βιοχημικές εξετάσεις που δείχνουν προσβολή σε πολλά οργανικά συστήματα των παιδιών αυτών.
Για αυτό παρακολουθούνται επισταμένως.
Μιλάμε για παιδιά 12- 15 ετών που έχουν πλέον την δυνατότητα να εμβολιαστούν... μέχρι και βρέφη» είπε ο κ.Τζανάκης, αναφέροντας πως σε ένα πολύ μικρό ποσοστό θα εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο βαρύτερα.

Βατόπουλος: Πολύ μεταδοτικός ο ιός με τη Delta στα παιδιά – Ελάχιστες οι παρενέργειες των εμβολίων

Την θέση πως ο ιός λόγω της μετάλλαξης Delta είναι πολύ μεταδοτικός στα παιδιά διατύπωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μια νέα, πιο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού.
Σε δηλώσεις του στο Παραπολιτικά Fm ο κ.Βατόπουλος εκτίμησε πως μάλλον θα έχουμε έναν χειμώνα καλύτερο από πέρσι, αν και όπως είπε, αυτό μένει να αποδειχθεί.
«Με τη μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται ότι ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός και στα παιδιά πρώτον.
Δεύτερον υπάρχει το long covid δηλαδή οι μακροχρόνιες τυχόν δράσεις του ιού.
Έχει φανεί ότι μπορεί να προκαλέσει από το σύνδρομο μακροχρόνιας κόπωσης μέχρι νευρολογικά, καρδιολογικά διάφορα πράγματα που τώρα ξεκαθαρίζουν.
Συνεπώς τα παιδιά μπορεί μεν να κολλάνε, το περνάνε ελαφρά αλλά δεν ξέρουμε τι επιδράσεις μπορεί να έχει μακροχρόνια.
Από την άλλη πρέπει να δοκιμαστεί ο εμβολιασμός και στα παιδιά να δούμε πως πάει, αν υπάρχουν προβλήματα.
Για μένα προτεραιότητα είναι - το ένα δεν αντικρούει το άλλο - να εμβολιαστούν οι μεγάλες ηλικίες.
Πάντως αν είχα σε αυτή την ηλικία παιδιά θα τα εμβολίαζα» τόνισε ο κ.Βατόπουλος.

Πιο πολλά όπλα

«Πέρυσι είχαμε μόνο ένα όπλο το lockdown και την ατομική προστασία, μάσκα-αποστάσεις κλπ.
Πλέον έχουμε δύο ακόμα όπλα.
Το μεγάλο όπλο του εμβολιασμού και την τεράστια δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης με τα τεστ.
Τα τρία αυτά πλέον όπλα είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία στην οποία βρισκόμαστε.
Η εξίσωση είναι υπέρ ενός χειμώνα καλύτερου από πέρυσι αυτό βέβαια μένει να αποδειχθεί» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι έχουν γίνει λάθη στην επικοινωνία των εμβολιασμών.

Ελάχιστες οι παρενέργειες

«Υπάρχουν δύο μεγάλα ερωτήματα τα οποία αισθάνομαι ότι δεν έχουν απαντηθεί σωστά, το πρώτο είναι οι παρενέργειες.
Ξέρουμε ότι οι σοβαρές παρενέργειες είναι ελάχιστες.
Όμως δεν έχει βγει επίσημα το κράτος να πει ότι στην Ελλάδα είχαμε τρεις–πέντε παρενέργειες σοβαρές στα 5 εκατομμύρια εμβόλια, μια επίσημη θέση.
Επίσης πλέον δισεκατομμύρια δόσεις έχουν δοθεί, μακροχρόνιες επιδράσεις δεν μπορεί να έχει ένα τέτοιο εμβόλιο, δεν υπάρχει βάση να πει ότι μετά τα 20 χρόνια θα πάθεις κάτι.
Δεν νομίζω ότι ισχύει αυτό το πειραματικό που λένε αλλά πρέπει να ξεκαθαριστεί πόσες παρενέργειες είχαμε στην Ελλάδα, να πειστούν οι άνθρωποι επισήμως ότι είχαμε ελάχιστες παρενέργειες και επίσης, και έχουν αρχίσει και το λένε επισήμως, ότι από αυτούς που νοσηλεύονται βαριά στα νοσοκομεία πόσοι είναι εμβολιασμένοι και πόσοι ανεμβολίαστοι για να φανεί εκεί ότι πραγματικά το εμβόλιο βοηθά» υπογράμμισε ο κ.Βατόπουλος.

Τα κρούσματα σταθεροποιούνται, η πίεση το ΕΣΥ εντείνεται

Η πανδημία φαίνεται να εξελίσσεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών και τα μαθηματικά μοντέλα.
Η διασπορά του ιού είναι μικρότερη σε σχέση με μία εβδομάδα πριν και συγκεκριμένα την Τρίτη 24 Αυγούστου, οπότε ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει ρεκόρ νέων κρουσμάτων στα 4.608.
Ωστόσο, ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων παραμένει υψηλός, με σταθερή αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς αλλά και τους θανάτους, οι οποίοι υπερδιπλασιάστηκαν, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη.
Οι νέες εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό υπολογίζονται στις 300 ανά ημέρα και, χάρη στην ταχύτερη διακίνηση λόγω μικρής ηλικίας/εμβολιασμού των ασθενών που συντελούν σε πολλά εξιτήρια την ημέρα, η συνολική δύναμη κλινών θα κυμανθεί περί τις 2-2.500 ασθενείς, εικόνα παρόμοια με τη χθεσινή.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων με τη συνεχή αύξηση κατά 5 - 8, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, θα αγγίξει τους 340-380 έως τις 5 Σεπτεμβρίου· η εκτίμηση επαληθεύεται ήδη, με τους ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής σήμερα στους 344, 319 (92.73%) ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους και 25 (7.27%) πλήρως εμβολιασμένους.
Το νέο προφίλ της πανδημίας, όπως το είχε περιγράψει η κυρία Παπαευαγγέλου, με το έντονο επιδημιολογικό φορτίο να μεταφέρεται από τη νησιωτική Ελλάδα
στην Ηπειρωτική και από τους νέους στις μεγαλύτερες ηλικίες, θα διαγραφεί εντονότερα το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο απολογισμός του Αυγούστου – Τριπλάσιοι θάνατοι από τον Ιούλιο

Μέσα στις 31 ημέρες του απερχόμενου και τελευταίου καλοκαιρινού μήνα, η πανδημία έσπασε τρεις φορές το φράγμα των 4.000 νέων κρουσμάτων
(4.181, 4.206 και 4.608 στις 10, 17 και 24 Αυγούστου αντίστοιχα), και έφτασε τα 92.243 κρούσματα συνολικά.
Από τις πλέον ανεπιθύμητες εξελίξεις ήταν η διακοπή της καθοδικής πορείας των διασωληνωμένων ασθενών που βρέθηκαν ξανά σε ανοδική τροχιά.
Οι 482 της 1η Ιουνίου μειώθηκαν σε 189 την 1η Ιουλίου και σε 176 την 1η Αυγούστου, για να «σκαρφαλώσουν» σήμερα στους 344.
Την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας αποτυπώνει και ο συνολικός αριθμός ασθενών με κορωνοϊό σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για COVID-19 που στις αρχές Ιουλίου ήταν μόλις 606, στην είσοδο του Αυγούστου 1.550 περίπου και πλέον ξεπερνούν τους 2.500.
Ωστόσο, το βαρύτερο τίμημα του καλοκαιριού ήταν η αύξηση κατά 180% στους θανάτους από COVID-19.
Με 22 νέους θανάτους, οι συνάνθρωποί μας που έχασαν την μάχη με τον κορωνοϊό μέσα στον μήνα έφτασαν τους 726 συνολικά, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από τον Ιούλιο και τους 259.

Επιστρέφει στα ηπειρωτικά ο κορωνοϊός

Τόσο η διασπορά του ιού στην επικράτεια όσο και τα στοιχεία από τα αστικά λύματα που ελέγχει το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 επιβεβαιώνουν ότι ο ιός επιστρέφει στην ηπειρωτική χώρα.
Με εξαίρεση νησιά όπως η Μύκονος, η Νάξος και η Ρόδος στα οποία εντοπίζονται πολλά κρούσματα, (37, 21 και 113 αντίστοιχα), τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίζονται σταθερά στην Αττική κοντά στα 1.000 (901), τη Θεσσαλονίκη (373), την Αχαΐα (162) και τη Λάρισα (112), και έπειτα 65 στην Αιτωλοακαρνανία, 47 στη Βοιωτία, 61 στην Καβάλα, 78 στην Κοζάνη, 53 στην Κορινθία και 96 στη Μεσσηνία και 53 στην Πιερία.
Αντίστοιχα και στα αστικά λύματα, η αύξηση εντοπίζεται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Την εβδομάδα 23 έως 29 Αυγούστου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις στη Λάρισα (+38%), στην Ξάνθη (+86%) και στην Αλεξανδρούπολη (+99%) και οριακή αύξηση (+14%) στο Βόλο.
Στην Πάτρα, παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα ενώ σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής (+4%) και στη Θεσσαλονίκη (+4%).
Αντιθέτως, πτωτικές ήταν οι τάσεις στο ιικό φορτίο στο Ρέθυμνο (-44%), στα Χανιά (-55%), στο Ηράκλειο (-73%), επιβεβαιώνοντας την επιτυχία των τοπικών lockdown, με σημαντική τέλος μείωση και στα Ιωάννινα (-88%).

Παιδί το ένα στα πέντε νέα κρούσματα κορωνοϊού

Αποκαλυπτικά για την εξάπλωση του κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους ήταν τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που επικαλέστηκε η η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών,  Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως είπε, σε δύο μόλις μήνες, από τον Μάιο έως τον Ιούλιο 2021, το ποσοστό κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών εκτοξεύτηκε στο 20% από το 7,5% επί του συνόλου.
Η μεγάλη διασπορά σε περίοδο διακοπών επιπλέον, προμηνύει τους λεπτούς χειρισμούς που θα απαιτήσει η επερχόμενη επαναλειτουργία των σχολείων, άνοιγμα με βαρύ επιδημιολογικό τίμημα όπως μαρτυρά και το παράδειγμα της Σκωτίας: τα κρούσματα σε παιδιά έφτασαν στο 30% μετά το άνοιγμα των σχολείων στις 15 Αυγούστου.
Τα ανησυχητικά δεδομένα αναδεικνύουν τη σημασία του εμβολιασμού στους νέους 12-17 ετών ο οποίος, εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου, προφυλάσσει πολλαπλά τους νέους, γεγονός που οδήγησε στο «πράσινο φως» από τις Επιτροπές Εμβολιασμών ανά τον κόσμο.
Ειδικότερα, τα εμβόλια mRNA κατά της COVID-19:

  • επιτρέπουν στους νέους να επιστρέψουν με ασφάλεια στο σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες
  • είναι ασφαλή, με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες
  • θωρακίζουν τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Μετα-ανάλυση 28 μελετών σε πάνω από 80.000 νέους διαπίστωσε καταθλιπτικά συμπτώματα στο 25% και άγχους στο 20% κατά το lockdown Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, ποσοστά υπερδιπλάσια σε σχέση με πέρυσι. Άλλη έρευνα κατέδειξε την αύξηση από το 6,3% στο 16,9% υποτροπών σε παιδιά με νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα λόγω μειωμένης σωματικής δραστηριότητας.

Κυρίως όμως, οι εμβολιασμοί νέων θα συμβάλουν στον περιορισμό της πανδημίας και, ενδεχομένως,«ο εμβολιασμός των μαθητών να παρακινήσει τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να εμβολιαστούν» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Τρίτη δόση εμβολίου: Πότε αναμένεται η έγκρισή της

Σε 2.343 νέα κρούσματα κροωνοϊού αποτυπώνεται η εικόνα της διασποράς για χθες 30/8 κατόπιν 49.602 ελέγχων, με τα 614 στην Αττική, 212 στη Θεσσαλονίκη και 116 στην Αχαΐα, και το επιδημιολογικό βάρος να μετατοπίζεται από τα νησιά σε ηπειρωτικές περιοχές όπως οι Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας (86), Καρδίτσας (21), Πιερίας (50), Λακωνίας (35), Μεσσηνίας (75) και Κορινθίας (35).
Παράλληλα, όπως είχε υπογραμμίσει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, η πανδημία μεταφέρεται σταδιακά και στις μεγαλύτερες ηλικίες, με την αναμενόμενη αύξηση σε νοσηλείες, διασωληνωμένους και θανάτους.
Στους περισσότερους από 2,5 χιλιάδες νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό προστέθηκαν 214 το περασμένο 24ωρο, 19 έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό ενώ στους 338 ανήλθαν οι διασωληνωμένοι, εκ των οποίων οι 309 (91.42%) ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.
Η κυρία Παπαευαγγέλου είχε επισημάνει την ανάγκη περαιτέρω περιορισμού διασποράς της λοίμωξης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζεται και το σχέδιο για την τρίτη (αναμνηστική) δόση εμβολίου και συγκεκριμένα στους άνω των 60 ετών αλλά και τους ανοσοκατεσταλμένους, των οποίων η μειωμένη ανοσοαπόκριση από τον εμβολιασμό αναδείχθηκε από έρευνα του καθηγητή Ιατρικής Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Ματθαίου Σπελέτα, αναφορικά με την κυτταρική και χυμική ανοσία στις συγκεκριμένες ομάδες.
Η έγκρισή της από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου, ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου.
Πάντως, από αύριο 1/9 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων με την τρίτη, ενισχυτική δόση.

Διάθεση δύο self – test από 30/8 – Ποιους αφορά

Από 30/8 ξεκίνησε η διάθεση δύο self test για τους πολίτες εκείνους που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα από τις διακοπές τους.
Δεδομένης της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) αποφασίστηκε η περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο (2) τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ομάδες πολιτών:

  • Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
  • Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)
  • Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι, σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα εκδίδεται βεβαίωση.

Στους 13.691 οι θάνατοι

Στους 13.691 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 31/8 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.628, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 587.964, εκ των οποίων 51,1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 206 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.404 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 22, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.691 θάνατοι.
h11_2.jpg
Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 344 (338 χθες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 84,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 319 (92,73%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 25 (7,27%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

h22_0.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.971 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 239 (ημερήσια μεταβολή +11,68%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 255 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
h8_10.jpg

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης