Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έχετε σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια της Pfizer; – Δεν μπορείτε να υποβάλετε αγωγή, έχουν πλήρη νομική ασυλία

Έχετε σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια της Pfizer; – Δεν μπορείτε να υποβάλετε αγωγή, έχουν πλήρη νομική ασυλία
Μόνο 29 από τις 2.186 περιπτώσεις για παρενέργειες εμβολίων έχουν αποζημιωθεί και πληρωθεί με 6 εκατ δολάρια 
Σχετικά Άρθρα

Αμερικανοί δικηγόροι αλλά και άνθρωποι στον χώρο της δικαιοσύνης αναφέρουν ότι όσοι έχουν υποστεί παρενέργειες ή έχουν πεθάνει από τα εμβόλια κατά του Covid 19 δεν μπορούν να υποβάλλουν αγωγές κατά των φαρμακευτικών εταιριών καθώς έχουν νομική ασυλία.

Η πρόσφατη έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για το εμβόλιο Pfizer-BioNTech messenger RNA COVID-19 προκάλεσε κύμα υποχρεωτικών εμβολιασμών στις ΗΠΑ αλλά και διεθνώς, ωστόσο άτομα που έχουν υποστεί σοβαρές παρενέργειες, ως αποτέλεσμα της κεκαλυμμένης ή μη υποχρεωτικότητας, θα δεν είναι σε θέση να καταθέσουν αγωγές ή μηνύσεις κατά της εταιρείας εμβολίων, σύμφωνα με ειδικευμένους δικηγόρους περί των ιατρικών θεμάτων και των εμβολίων.

Το εμβόλιο mRNA COVID-19, γνωστό ως Comirnaty, εγκρίθηκε πλήρως στις 23 Αυγούστου για άτομα 16 ετών και άνω.
Ωστόσο, στο ενημερωτικό δελτίο για τους λήπτες και αυτούς που κάνουν τα εμβόλια, το Comirnaty «είναι επίσης εξουσιοδοτημένο βάσει EUA «άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης» για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών αλλά και για νέους που θέλουν να κάνουν την 3η δόση.

«Επιπλέον, για λόγους υλικοτεχνικής υποστήριξης, η EUA θα συνεχίσει να καλύπτει τη χρήση του εμβολίου Pfizer-BioNTech COVID-19 σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω αυτή η χρήση έχει πλέον εγκριθεί», δήλωσε ο FDA σε ερώτηση για το εμβόλιο Comirnaty από τις 27 Αυγούστου.

Τα εμβόλια και άλλα φάρμακα υπό επείγουσα χρήση θεωρούνται ερευνητικά και δεν μπορούν να επιβληθούν ως υποχρεωτικά σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ.
Μόλις όμως ένα εμβόλιο λάβει έγκριση από τον FDA, οι εργοδότες και τα σχολεία μπορούν να απαιτήσουν υποχρεωτικότητα και οι γιατροί μπορεί να το συνταγογραφήσουν.

Ο Mark Sadaka, δικηγόρος δικαστικών διαφορών που χειρίστηκε 175 περιπτώσεις εμβολιασμού, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή έγκριση του εμβολίου Pfizer-BioNTech δεν αλλάζει το καθεστώς νομικής ασυλίας που παρέχεται στον κατασκευαστή του εμβολίου, επομένως δεν μπορούν να υποβληθούν αγωγές αν και ένα άτομο έχει σοβαρές παρενέργειες από τον εμβολιασμό.

«Η κυβέρνηση ενθαρρύνει την παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση μιας πανδημίας όπως η COVID-19 προστατεύοντας τις εταιρείες από μηνύσεις», δήλωσε ο Sadaka.
«Στην πραγματικότητα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα πλαίσιο προστασίας για κάθε μελλοντικό εμβόλιο COVID-19.

Σύμφωνα με τη Διοίκηση Πόρων & Υπηρεσιών Υγείας (HRSA), ένα αντίμετρο είναι ένα «εμβόλιο, φάρμακο, συσκευές ή άλλα στοιχεία που συνιστώνται για τη διάγνωση, την πρόληψη ή τη θεραπεία μιας δηλωμένης πανδημίας, επιδημίας ή απειλής για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας».

«Τα εμβόλια για τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένου του Comirnaty, καλύπτονται στο πλαίσιο του προγράμματος αντιστάθμισης τραυματισμών (CICP)», έγραψε ο Christy Choi, αναπληρωτής διευθυντής της HRSA.

Βάσει του Νόμου περί Δημόσιας Ετοιμότητας Έκτακτης Ανάγκης (PREP) του 2005, οι κατασκευαστές εμβολίων, οι διανομείς και άλλοι είναι απαλλαγμένοι από αγωγές που σχετίζονται με σοβαρές παρενέργειες ή και θάνατο από εμβόλια COVID-19, εκτός εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε σκόπιμη παράβαση στην παραγωγή του εμβολίου από την εταιρεία.

Ο John Howie, δικηγόρος που επικεντρώθηκε στα εμβόλια και στις παρενέργειες τους, δήλωσε ότι το πλαίσιο του προγράμματος αντιστάθμισης τραυματισμών ή CICP είναι «η μόνη νομική αντιμετώπιση που υπάρχει για όσους έχουν υποστεί παρενέργειες από εμβόλια».
Το CICP είναι ένα πρόγραμμα αποζημίωσης που δημιουργήθηκε το 2010 υπό την αιγίδα της Διοίκησης Πόρων και Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο αποτελεί τμήμα του Τμήματος Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών (HHS).

«Οι αποζημιώσεις περιορίζονται σε:
1) επίδομα θανάτου για όσους πεθαίνουν.
2) χαμένοι μισθοί και
3) ιατρικά έξοδα και άλλα έξοδα.

Οι άνθρωποι έχουν στη διάθεσή τους ένα χρόνο «από την ημερομηνία που θα υποστούν την παρενέργεια» για να υποβάλουν αίτηση.
«Το ονομάζουμε πρόγραμμα, γιατί κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα. Αλλά, όταν το διερευνάς, είναι ανέκδοτο».
«Δεν υπάρχει διαφάνεια όπως μια πραγματική δικαστική διαδικασία.
Δεν υπάρχει πρόβλεψη για αμοιβές δικηγόρου, καθιστώντας έτσι δύσκολο για κάθε πολίτη που έχει υποστεί παρενέργεια από εμβόλιο να διατηρήσει και τον δικηγόρο του.

Τι έχει συμβεί;

Από το 2010 έως τις 2 Αυγούστου 2021, έχουν κατατεθεί 2.186 αιτήσεις στο CICP στο Πρόγραμμα Αντιστάθμισης Τραυματισμών, εκ των οποίων οι 1.693 αφορούν αντίμετρα COVID-19 και υποβλήθηκαν προφανώς το τελευταίο διάστημα.
Καμία από τις αιτήσεις για τον COVID-19 δεν έχει εγκριθεί ώστε να πληρωθούν οι πάσχοντες από τις παρενέργειες.

Μόνο 29 από τις 2.186 περιπτώσεις για παρενέργειες εμβολίων έχουν αποζημιωθεί και πληρωθεί με 6 εκατ δολάρια 

Μόνο 29 από τις 2.186 απαιτήσεις έχουν πληρωθεί , συνολικού ύψους άνω των 6 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όλοι εκτός από έναν από τους 29 ισχυρισμούς αφορούσαν κυρίως το σύνδρομο Guillain-Barré, μια σπάνια νευρολογική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και παράλυση, από το εμβόλιο H1N1.
Δέκα ακόμη αιτήσεις εγκρίθηκαν, αλλά δεν ήταν επιλέξιμες για πληρωμή.
Ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Υγείας και Διοίκησης Πόρων είπε ότι ο οργανισμός δεν έχει αναπτύξει ακόμη έναν κατάλογο καλυπτόμενων ανεπιθύμητων παρενεργειών από τα εμβόλια COVID-19.
Οι υπηρεσίες ωστόσο ετοιμάζουν ένα πίνακα παρενεργειών.
Όταν αναπτύσσεται ένας πίνακας, δημοσιεύεται στο Ομοσπονδιακό Μητρώο και είναι προσβάσιμο σε όλους.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δηλώνουν ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 είναι ασφαλή και αποτελεσματικά και «θα συνεχίσουν να υποβάλλονται στην πιο εντατική παρακολούθηση της ασφάλειας στην ιστορία των ΗΠΑ».

Ο Ugur Sahin, διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, δήλωσε ότι «η πλήρης έγκριση από τον FDA υπογραμμίζει την υψηλή αποτελεσματικότητα και το ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας του εμβολίου», προσθέτοντας ότι «οι εταιρείες μας έχουν στείλει περισσότερες από ένα δισεκατομμύριο δόσεις παγκοσμίως και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε ακούραστα διευρύνουμε την πρόσβαση στο εμβόλιο μας και να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανές νέες παραλλαγές».

Ο μόνος τρόπος για να λάβουν αποζημίωση οι πάσχοντες από παρενέργειες από το εμβόλιο COVID-19 είναι να προστεθεί το εγκεκριμένο εμβόλιο στο Εθνικό Πρόγραμμα Αποζημίωσης Τραυματισμών Εμβολίων, γνωστό και ως δικαστήριο των εμβολίων.
Δημιουργήθηκε το 1988 για την αποζημίωση ατόμων που τραυματίστηκαν από ένα εμβόλιο (αναφέρονται στον πίνακα εμβολίων) δίκαια, γρήγορα και αποτελεσματικά.

«Μέχρι να προστεθούν τα εμβόλια για το COVID στο Εθνικό Πρόγραμμα Αποζημίωσης Τραυματισμών Εμβολίων (NVICP), θεωρούνται ανύπαρκτα.
Το πρόγραμμα αποζημίωσης χρηματοδοτείται από έναν ειδικό φόρο κατανάλωσης 0,75 δολάρια που χρεώνεται σε κάθε εμβόλιο που χορηγείται από τον πάροχο, ο οποίος αργότερα στέλνει τα χρήματα στο ταμείο του δικαστηρίου εμβολίων.
Από την έναρξη του προγράμματος, έχουν πληρωθεί περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο δικηγόρος Sadaka ισχυρίστηκε ότι με την νομική ασυλία για τυχόν ευθύνες που προσφέρεται στις εταιρείες εμβολίων, «δεν υπάρχει κίνητρο να αποκαλυφθούν οι κίνδυνοι ασφάλειας των αντιμέτρων εκτός της απλής καλής θέλησης των μεγάλων εταιρειών που πωλούν το προϊόν», προσθέτοντας ότι «σπάνιες παρενέργειες σαρώνουν… αλλά όλα επισκιάζονται από το κέρδος».

Ο FDA λέει ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί «υποβάλλονται στην τυπική διαδικασία του οργανισμού για την ανασκόπηση της ποιότητας, της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των ιατρικών προϊόντων» και ότι «διενεργεί τις δικές του αναλύσεις στο πλαίσιο αίτησης άδειας βιολογικών προϊόντων για να βεβαιωθεί ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και πληροί τα πρότυπα έγκρισης του FDA. »

Κάποιοι αμφισβητούν

Ορισμένοι ειδικοί αμφισβητούν τη γρήγορη έγκριση του FDA για το εμβόλιο της Pfizer, μια διαδικασία που συνήθως διαρκεί χρόνια.
Η έγκριση βασίστηκε σε έξι μήνες δεδομένων ασφαλείας της δοκιμής φάσης 3.
Σύμφωνα με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας «τα εμβόλια γίνονται συνήθως σε πειραματόζωα.
Μόλις διασφαλιστεί ότι λειτουργούν γίνεται Investigational New Drug (IND) και η εταιρεία λαμβάνει άδεια IND για να μελετήσει περαιτέρω την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ενήλικες και παιδιά».

«Και πάλι, αυτές οι δοκιμές μπορεί να διαρκέσουν χρόνια, δίνοντας στις εταιρείες άφθονο χρόνο για να παράσχουν στον FDA απόδειξη μακροπρόθεσμης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας».

Στη διαδικασία αδειοδότησης, ο FDA παρέκαμψε την εξωτερική συμβουλευτική επιτροπή που συνήθως επανεξετάζει και σχολιάζει την απόφαση του οργανισμού στη διαδικασία έγκρισης, λέγοντας ότι η εφαρμογή πληροί τις απαιτήσεις του οργανισμού.

Ωστόσο, ο Dr Peter Marks, διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA, δήλωσε ότι το κοινό μπορεί να είναι σίγουρο για την απόφαση του οργανισμού να εγκρίνει το εμβόλιο Pfizer-BioNTech.

Η Pfizer δήλωσε ότι σχεδιάζει να ζητήσει πλήρη έγκριση για μια τρίτη δόση Comirnaty σε άτομα 16 ετών και άνω όταν κυκλοφορήσουν τα αποτελέσματα της δοκιμής της φάσης 3 που αξιολογεί την 3η δόση.
Η Pfizer θα ζητήσει επίσης την άδεια χρήσης του Comirnaty για εφήβους 12 έως 15 ετών, «μόλις τα απαιτούμενα δεδομένα εξαχθούν μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου».
Ο FDA λέει ότι το εγκεκριμένο εμβόλιο έκτακτης ανάγκης Pfizer-BioNTech COVID-19 και το εγκεκριμένο Comirnaty «έχουν την ίδια σύνθεση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά για να παρέχουν τη σειρά εμβολιασμών COVID-19 χωρίς να παρουσιάζουν ανησυχίες ασφάλειας ή αποτελεσματικότητας».

Σε κάποιες χώρες ξεκίνησαν να αποζημιώνουν εμβολιασμένους που υπέστησαν παρενέργειες – Η Ελλάδα θα πράξει το ίδιο;

Ορισμένες χώρες, όπως η Αυστραλία που βρίσκεται ακόμη σε lockdown και σκληρά περιοριστικά μέτρα, ανακοίνωσαν ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τις παρενέργειες που είτε προκαλεί ο covid 19, είτε τα εμβόλια.
Μάλιστα η ισχύς του μέτρου θα είναι αναδρομική από τον Φεβρουάριο του 2021 και οι αποζημιώσεις για παρενέργειες που προκαλούν τα εμβόλια θα κυμαίνονται στα 5.000 δολάρια αλλά μπορεί να είναι και περισσότερα με βάση το είδος της παρενέργειας.
Η Αυστραλία μια από τις λίγες χώρες διεθνώς που συνεχίζει να έχει σκληρό lockdown… ανακοίνωσε ένα μέτρο το οποίο αποτελεί σωστή απόφαση καθώς η σύστημα υγείας και ο κράτος καλύπτει όλα τα ενδεχόμενα.
Στην Ελλάδα, θα υπάρξει τέτοιος μηχανισμός προστασίας ανθρώπων που υπέστησαν παρενέργειες από τα εμβόλια;
Άνθρωποι αποδεδειγμένα έχουν πεθάνει ή υποστεί παρενέργειες πιο μόνιμες και προφανώς δεν αναφερόμαστε στις ήπιες ή τις παροδικές.
Το κράτος ως ευνομούμενη πολιτεία θα αναγνωρίσει όλες τις πτυχές και θα πάρει μέτρα, προστατεύοντας και αυτή την μερίδα πολιτών, ώστε να αισθανθεί η κοινωνία ότι υπάρχει δικαιοσύνη ή θα κωφεύει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα;
Θα πάρει μια τέτοια σοβαρή πρωτοβουλία που δείχνει ότι το κράτος μεριμνά για όλους ή θα λειτουργεί όπως την αρμόδια παιδιατρική υπηρεσία που ανέφερε... οι γιατροί όταν ερωτούνται για τα εμβόλια να μην αναφέρουν παρενέργειες αλλά τα οφέλη των εμβολίων;
Μια τέτοια απόφαση από την ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπιστεί θετικά από την κοινωνία γιατί θα δείξει ότι μεριμνά για όλους τους πολίτες.

Τι συμβαίνει στην Αυστραλία;

Οι Αυστραλοί που υποφέρουν από μια σοβαρή παρενέργεια από είτε από τον covid 19, είτε από εμβολιασμό θα έχουν πρόσβαση σε ένα μηχανισμό αποζημίωσης.
Επίσης οι επαγγελματίες υγείας που χορηγούν δόσεις εμβολίων θα έχουν επίσης νομική προστασία σύμφωνα με το πρόσφατα ανακοινωθέν Πρόγραμμα αξίωσης Εμβολίου COVID-19.
Παντού στον κόσμο όσοι εμπλέκονται με τα εμβόλια ζητούν νομική ασυλία… δεν είναι παράξενο για τα ασφαλή εμβόλια;
Όπως έχει τονιστεί ο εμβολιασμός πρέπει να είναι μια προαιρετική διαδικασία και όποιος αποφασίσει να εμβολιαστεί ή να μην εμβολιαστεί θα έχει κάνει το σωστό άπαξ και είναι προσωπική επιλογή.
Το Royal Australian College of General Practitioners (RACGP) και η Australian Retail Association, μεταξύ άλλων, χαιρέτισαν τις διατάξεις.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Greg Hunt λέει ότι το σύστημα θα παρέχει «μια απλή και γρήγορη διοικητική διαδικασία αποζημίωσης» και θα ξεκινάει από τον Φεβρουάριο του 2021.

«Παρενέργειες ή ανεπιθύμητες ενέργειες από τους εμβολιασμούς COVID-19 μπορεί να εμφανιστούν, αλλά οι περισσότερες είναι ήπιες και δεν διαρκούν περισσότερο από μερικές ημέρες.
Ωστόσο οι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή παρενέργειες είναι πολύ σπάνιες, αλλά είναι σημαντικό να παρέχουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για να υποστηρίξουμε αυτούς που επηρεάζονται» τόνισε ο Υπουργός Υγείας.
Μάλιστα από τις 6 Σεπτεμβρίου οι αυστραλοί θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποζημιώσεων από εμβολιασμούς που προκάλεσαν παρενέργειες.

Οι αποζημιώσεις

Όσοι αποδείξουν ότι το εμβόλιο τους προκάλεσε παρενέργεια σοβαρή θα λάβουν αποζημίωση άνω των 5.000 δολαρίων και θα είναι κλιμακωτή αποζημίωση με βάση το είδος των παρενεργειών, μπορεί δηλαδή να δοθούν και πάνω από 5.000 δολάρια ανά περίπτωση.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αυστραλίας θα παρέχουν καθοδήγηση για τις αναγνωρισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες ως μέρος του προγράμματος»
«Οι αξιώσεις θα αξιολογηθούν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και η αποζημίωση θα καταβληθεί με βάση τις αποφάσεις της επιτροπής».

Η εναλλακτική λύση

Η πρόεδρος της επιτροπής RACG, Karen Price, δήλωσε ότι το πρόγραμμα θα παρέχει μια εναλλακτική λύση στους ασθενείς σε περίπλοκες νομικές διαδικασίες.
Επίσης θα παρέχει προστασία στους γιατρούς που εργάζονται σκληρά στην πρώτη γραμμή της διάθεσης των εμβολίων».
Το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού έχει ξεπεράσει τις 18,7 εκατομμύρια δόσεις, με σχεδόν το 62% ηλικίας άνω των 70 ετών, σχεδόν 50% άνω των 50 ετών και 33,71% όλων των άνω των 16 ετών να είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Ο επικεφαλής ιατρικός διευθυντής Paul Kelly λέει ότι «η ασθένεια που προκαλεί ο covid 19 στα παιδιά είναι πολύ λιγότερο σοβαρή από ότι στους ενήλικες», αν και περισσότερα παιδιά μολύνονται στις φοιτητικές εστίες π.χ. δεν νοσούν και η θνητότητα είναι εντυπωσιακά χαμηλή.

Τι αναφέρει το Doherty Institute

Το Doherty Institute, το οποίο υποστηρίζει την απόσυρση των μέτρων του lockdown όταν ο εμβολιασμός φθάσει στο 70% με 80% ανεξαρτήτως εάν θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων.
Τα tests πρέπει να εντατικοποιηθούν, η απομόνωση όσοι είναι θετικοί και ορισμένα μέτρα τα οποία πρέπει να διατηρηθούν… ώστε να διασφαλιστεί ότι η Αυστραλία θα ξεπεράσει τον covid 19.
Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έφθασαν στο σημείο ακόμη και για ελάχιστα κρούσματα να επιβάλλουν καθολικά lockdown… οι σκληρές καραντίνες… δεν είναι ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης