Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κορωνοϊός: Σε ύφεση τα κρούσματα 1.582 νέα, αλλά με άνοδο θανάτων, 37 και διασωληνωμένων, 334

Κορωνοϊός: Σε ύφεση τα κρούσματα 1.582 νέα, αλλά με άνοδο θανάτων, 37 και διασωληνωμένων, 334
Μειωμένος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες 24 ώρες
Σχετικά Άρθρα
Μειωμένα εμφανίζονται τα κρούσματα κατά την καταμέτρηση στη χώρας μας τις τελευταίες 24 ώρες, σήμερα Κυριακή 29 Αυγούστου, με 1.582 νέα, 37 νεκρούς και 334 συνανθρώπους μας να δίνουν την μάχη κατά του φονικού ιού διασωληνωμένοι.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 29 Αυγούστου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.582 , εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 581.315 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 218 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.643 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.636 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 334 (58.7% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 83.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.962 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 282 (ημερήσια μεταβολή +1.08%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 270 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
1_53.jpg

2_2.webp
Όσο πλησιάζει το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων εντείνεται η ανησυχία


Εντείνεται η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ενόψει φθινοπώρου, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω της έξαρσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, γεγονός που συνδέεται με την μετάλλαξη Delta.
Οι εκκλήσεις για εμβολιασμό είναι συνεχείς από ειδικούς και κυβέρνηση, έχοντας ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν άλλα οριζόντια lockdown και θα υπάρξουν μόνο τοπικές παρεμβάσεις, εφόσον αυτό χρειαστεί.
Την ίδια ώρα, σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους φαίνεται να βρίσκονται πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων, με κυβερνητικά στελέχη να αφήσουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα δείξουν το μέγεθος της επιδημίας και τη διασπορά της στην κοινωνία, εκτιμώντας πως αν δεν σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα από το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Μάλιστα, γτην έντονη ανησυχία της για τους θανάτους λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά και για την κάλυψη με ασθενείς με Covid στις ΜΕΘ που φτάνει στο 68% σε όλη τη χώρα, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ότι το σύστημα πιέζεται.
Ωστόσο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης εκτιμά ότι κρούσματα θα αρχίσουν να μειώνονται από τα μέσα του Σεπμτεμβρίου, θα ακολουθήσουν οι νοσηλείες και τελευταίοι οι θάνατοι.
Πάντως, παρά τη δέσμευση ότι δεν θα πάμε σε νέα οριζόντια lockdown, είναι προφανές πως η κρίσιμη παράμετρος για την αυστηροποίηση ή όχι των μέτρων είναι το κατά πόσο το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία αντέχουν να διαχειριστούν το δ’ κύμα της επιδημίας και τυχόν νέα έξαρση κρουσμάτων.
Στο μεταξύ, αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τους υγειονομικούς που δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι 1/9 με μία ή μονή δόση, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή του μέτρου της αναστολής καθηκόντων, αλλά και για το άνοιγμα των σχολείων στις 13/9, ημερομηνία που θα τεθούν σε εφαρμογή και τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Στόχος ακόμη 1 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι τέλος Σεπτέμβρη

Ήδη, στη χώρα 5,7 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ πάνω από 6 εκατ. πολίτες έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Μα βάσει τα δεδομένα που επεξεργάζονται στο κυβερνητικό επιτελείο, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου μπορεί να έχει εμβολιαστεί το 70% του συνολικού πληθυσμού και μαζί με όσους έχουν νοσήσει, που υπολογίζονται στο 1-1,5 εκατ. , να επιτευχθεί ο στόχος για το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.
Πλέον, ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι να πραγματοποιηθούν 1 εκατ. εμβολιασμοί μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, ώστε να φτάσουμε στα 8,5 εκατ. πολίτες με τεχνητή η φυσική ανοσία.
Άλλωστε, στην αύξηση των εμβολιασμών στοχεύουν και τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και να ισχύσουν από 13/9 για τους ανεμβολίαστους.
Παράλληλα, οι ειδικοί καλούν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους άνω των 12 ετών ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, τονίζοντας πως δεν είναι μηδενικός ο κίνδυνος νόσησης και νοσήλειας σε αυτές τις ηλικίες.

Εμβολιασμοί έξω από εκκλησίες – Τι αναμένεται για τα Πανεπιστήμια

Ξεκινούν από σήμερα, Κυριακή 29 Αυγούστου, οι εμβολιασμοί έξω από εκκλησίες .
Ειδικότερα, κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, καθώς και άλλα αστικά κέντρα, έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες.
όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από την Κυριακή 29 Αυγούστου.

Στα Πανεπιστήμια

Επίσης, μίνι εμβολιαστικά κέντρα αναμένεται να στηθούν έξω από τα Πανεπιστήμια, προκειμένου να εμβολιαστούν καθηγητές, φοιτητές και το υπόλοιπο προσωπικό.
Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες γιατρούς, που θα γίνονται είτε στα ιατρεία τους, είτε στα σπίτια των πολιτών.


Μακρή: Ανεμβολίαστο περίπου το 20% των εκπαιδευτικών – Στόχος η επαναφορά στη δια ζώσης διδασκαλίας

«Η επιθυμία του υπουργείου Παιδείας είναι η επαναφορά στη δια ζώσης διδασκαλία» και η τηλεκπαίδευση θα ισχύει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως τις ευπαθείς ομάδες, τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή.
Η κα Μακρή μιλώντας στο MEGA έκανε αναφορά και στο μέτωπο των εμβολιασμών, λέγοντας ότι προς το παρόν δεν εξετάζεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας, είναι μεγάλη η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς.
Κατά την ίδια, ένα ποσοστό της τάξης περίπου 20% δεν έχει εμβολιαστεί και γι’ αυτό χρειάζεται να παρθούν μέτρα, όπως ο εργαστηριακός έλεγχος των εκπαιδευτικών με δική τους ευθύνη και δαπάνη.

Για μαθητές

Σχετικά με τον εμβολιασμό των μαθητών, η κα Μακρή σημείωσε ότι οι μαθητές άνω των 12 ετών μπορούν να εμβολιαστούν και συνεπώς γι’ αυτούς θα δοθούν δωρεάν self test.
Πρόσθεσε πως τα ποσοστά εμβολιασμού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα αυξάνονται.

Σκέρτσος: Στους 308.603 οι νέοι 18 - 25 ετών που έκαναν χρήση του Freedom Pass

Επιτάχυνε τον εμβολιασμό το «Freedom Pass», η ψηφιακή χρεωστική κάρτα αξίας 150 ευρώ, και μάλιστα, 308.603 νέοι 18-25 ετών έχουν κάνει χρήση του, όπως αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, μέχρι τις 23 Αυγούστου περίπου 410.000 νέοι ή 43% του ηλικιακού τους γκρουπ έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού.
Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «το βέβαιο είναι ότι το Freedom Pass επιτάχυνε τον εμβολιασμό, που αποτελούσε ζητούμενο, εκείνων που ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο αλλά δεν βιάζονταν».

Παγώνη: Το σύστημα πιέζεται - Πάρα πολλοί οι θάνατοι για την εποχή, ανησυχία για τις ΜΕΘ

Την έντονη ανησυχία της για τους θανάτους λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα , αλλά και για την κάλυψη με ασθενείς με Covid στις ΜΕΘ που φτάνει στο 68% σε όλη τη χώρα, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Η κα. Παγώνη μιλώντας στο Open έκανε αναφορά στους θανάτους που καταγράφονται καθημερινά στη χώρα και σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή, συγκριτικά οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί γι΄ αυτή την εποχή. Είναι ανησυχητικό αυτό που βλέπουμε στην καθημερινότητά μας. Ελπίζω τα επόμενα νούμερα να είναι μικρότερα».
Τόνισε δε, πως «το σύστημα έχει αρχίσει και πιέζεται αρκετά. Και δεν είναι μόνο η νόσος Covid στα νοσοκομεία. Υπάρχουν και τακτικά χειρουργεία και ασθενείς με άλλες παθήσεις».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης