Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καλπάζει στην Ελλάδα η Delta, κοντά στο lockdown πάνω από 10 περιοχές – Υπό πίεση το ΕΣΥ

Καλπάζει στην Ελλάδα η Delta, κοντά στο lockdown πάνω από 10 περιοχές – Υπό πίεση το ΕΣΥ
Ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της επιδημίας
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Καλπάζει σε όλη την χώρα η επιδημία του κορωνοϊού χάρη στη μετάλλαξη Delta, γεγονός που αφενός έχει οδηγήσει περισσότερες από 10 περιοχές της Ελλάδας να βρίσκονται ένα βήμα πριν το μίνι lockdown και τα περιοριστικά μέτρα και αφετέρου εντείνει την πίεση στο ΕΣΥ, το οποίο καθημερινά κατακλύζεται από νέους ασθενείς με covid.
Οι επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερη αγωνία την εξέλιξη της επιδημίας σε τουλάχιστον 10 περιοχές της χώρας, οι οποίες πραγματικά βρίσκονται «στο κόκκινο» μια και παρουσιάζουν πολύ υψηλούς δείκτες θετικότητας, τη στιγμή που ήδη Μεσσηνία, Ρέθυμνο, Χανιά και Ηράκλειο τελούν έως την 1η Σεπτεμβρίου υπό περιορισμό.
Παράλληλα ανησυχία επικρατεί και για την εντεινόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, καθώς καθημερινά αυξάνονται οι εισαγωγές ασθενών, οι διασωληνωμένοι αλλά και οι νεκροί.
Μόνο χθες Τετάρτη 25/8 έγιναν 259 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, όπου και νοσηλεύονται 1.826 άνθρωποι σε απλές κλίνες, τη στιγμή που 332 είναι διασωληνωμένοι.
Υπό αυτά τα δεδομένα θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 26/8 ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποτιμηθούν τα τελευταία δεδομένα και να ληφθούν αποφάσεις για την καλύτερη προετοιμασία του ΕΣΥ έτσι ώστε να σταθεί όρθιο και να αντιμετωπίσει το τέταρτο κύμα της επιδημίας.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να καλεί τους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, διαμηνύοντας πως το εμβόλιο είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και είναι το μόνο που μπορεί να φρενάρει και να βάλει τέλος στην πανδημία.
Απώτερος στόχος είναι το αμέσως επόμενο διάστημα να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, και να πραγματοποιηθούν άλλοι περίπου 1 εκατομμύρια εμβολιασμοί, οι οποίοι θα φέρουν πιο κοντά την χώρα στο περίφημο τείχος ανοσίας που μπορεί να ανακόψει την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.

Ένα βήμα πριν το μίνι lockdown

Με την πανδημία να έχει ξεφύγει προ πολλού και να έχει διασπαρεί σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι ειδικοί παρακολουθούν καθημερινά την εξέλιξη της επιδημίας και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιοχές εκείνες που παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας.
Τουλάχιστον 10 περιοχές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ειδικών, οι οποίοι προσανατολίζονται στην επιβολή περιοριστικών μέτρων, αντίστοιχων με αυτών που έχουν επιβληθεί σε Μεσσηνία, Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.
Συγκεκριμένα, σημαντική αύξηση του δείκτη θετικότητας κατατράφεται σε:
- Αχαΐα (χθες 122 κρούσματα - στο 3,57% θετικότητα), 
- Ηλεία (χθες 97 κρούσματα - στο 6,51% η θετικότητα), 
- Καβάλα (χθες 72 κρούσματα - στο 4,89% η θετικότητα)
- Κοζάνη (χθες 54 κρούσματα – στο 3,71% θετικότητα), 
- Έβρος (χθες 75 κρούσματα – στο 2,56% θετικότητα)
- Λάρισα (χθες 82 κρούσματα – στο 1,97% η θετικότητα), 
- Νάξος (χθες 23 κρούσματα – στο 7,70% η θετικότητα),
- Κάλυμνος (χθες 14 κρούσματα – στο 4,12% η θετικότητα), 
- Ρόδος (χθες 93 κρούσματα – στο 3,88% η θετικότητα), 
- Κέρκυρα (χθες 53 κρούσματα – στο 2,85% η θετικότητα).
Το ποσοστό θετικότητας στην πλειοψηφία των περιοχών αυτών ξεπερνά  τον μέσο όρο της επικράτειας, που αυτή την εβδομάδα έπεσε στο 3,51% (από 3,64%).

Κικίλιας: Τέλος τα καθολικά μόνο τοπικά lockdown – Ανεμβολίαστοι οι 9 στους 10 στις ΜΕΘ

Τη θέση πως η κυβέρνηση δεν έχει στόχο να επιβάλλει άλλα οριζόντια lockdown και ότι θα υπάρξουν μόνο τοπικές παρεμβάσεις, εφόσον αυτό χρειαστεί, διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επεσήμανε πως οι 9 στους 10 πολίτες στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και με αφορμή τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ο κ.Κικίλιας υποστήριξε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει καταλήξει με σαφήνεια για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των υγειονομικών».
«Είναι θέμα ηθικής τάξεως.
Βλέπω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχει εμβολιαστεί και θα συνεχίσει να εμβολιάζεται.
Παρατηρώ ισχνές μειοψηφίες να αντιδρούν
Οι υγειονομικοί δεν αντιδρούν, κάποιοι συνδικαλιστές αντιδρούν.
Πάνω από το 94-95% των γιατρών έχει εμβολιαστεί.
Όσον αφορά τους νοσηλευτές που είναι η καρδιά του ΕΣΥ, δεκάδες χιλιάδες από αυτούς έχουν εμβολιαστεί και συνεχίζουν να εμβολιάζονται» τόνισε ο κ.Κικίλιας.

Νοσηλεύονται 4 νεογνά, 10 παιδιά

Ο υπουργός υποστήριξε πως δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης «να εφαρμόσει κάποιο οριζόντιο lockdown, παρά μόνο τοπικά μέτρα εφόσον χρειαστεί» ενώ επανέλαβε πως είμαστε αντιμέτωποι με μια πανδημία των ανεμβολίαστων.
Ο κ.Κικίλιας τόνισε πως μειώνεται 20 φορές ο κίνδυνος στους 60 ετών και άνω για όσους έχουν εμβολιαστεί.
«Εννιά στους δέκα που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.
Με κορωνοϊό νοσηλεύονται τέσσερα νεογνά και δέκα παιδάκια, ενώ ένα είναι διασωληνωμένο», ανέφερε ο κ.Κικίλιας.

Εμβολιασμοί και έξω από ναούς

Όσον αφορά στη συνεργασία κυβέρνησης - Εκκλησίας στο θέμα της πανδημίας ο κ.Κικίλιας είπε μεταξύ άλλων ότι «θα πάμε τους εμβολιασμούς έξω από τους ιερούς ναούς», ενώ παράλληλα εξήρε την πρωτοβουλία της Ενορίας Αγίου Νικολάου Αρχανών στην Κρήτη, εκεί που μικτό κλιμάκιο της 7ης ΥΠΕ σε συνεργασία με τον δήμο Αρχανών Αστερουσίων, θα πραγματοποιήσει εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αρχανών.
Συγκεκριμένα, ο κ.Κικίλιας ανακοίνωσε ότι κινητά συνεργεία θα πραγματοποιούν πιλοτικά εμβολιασμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη έξω από ιερούς ναούς σε πλατείες από την Κυριακή 29 Αυγούστου.

Θεμιστοκλέους: Εμβολιασμοί και από ιδιώτες γιατρούς – Στα μέσα Σεπτεμβρίου η γ’ δόση

Εντός των επόμενων ημερών θα μπορούν και ιδιώτες γιατροί να εμβολιάζουν κατά του κορωνοϊού, όπως υποστήριξε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Τις επόμενες μέρες ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού στους ασθενείς τους αλλά και να προμηθευτούν εμβόλια ώστε να προχωρούν εμβολιασμούς στα ιατρεία τους» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 1.000 γιατροί.
Σχετικά με την τρίτη δόση, ανέφερε ότι θα αρχίσει να χορηγείται στις κατηγορίες που έχουν ανακοινωθεί, περί τα μέσα Σεπτέμβριου, ενώ η επιτροπή θα αποφασίσει σε ποιους θα χορηγηθεί στη συνέχεια βασιζομένη σε δυο παράγοντες, την απόσταση από τον πλήρη εμβολιασμό και την ηλικία.
Τόνισε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι επιχειρησιακά έτοιμες και οι πολίτες θα βρίσκουν εύκολα ραντεβού και για την τρίτη δόση, ενώ τόνισε ότι πλέον γίνονται εμβολιασμοί με τα σκευάσματα των Pfizer, Moderna και Johnson.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως καθημερινά κλείνονται περίπου 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, ενώ σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς τόνισε ότι από τους 115.000, ανεμβολίαστοι είναι περίπου 20.000.
Ωστόσο, όπως είπε, ο αριθμός τους μειώνεται όσο πλησιάζει η προθεσμία της αναστολής εργασίας, η οποία λήγει την 1η Σεπτεμβρίου.

Τα νέα μέτρα

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την πορεία της επιδημίας αλλά και να ενισχύσει την εμβολιαστική εκστρατεία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα που θα ισχύσουν στην καθημερινότητα μας από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Τα νέα μέτρα προβλέπουν ότι από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου του 2022, οι πόρτες των κλειστών χώρων εστίασης και τα γήπεδα δεν θα ανοίξουν για τους ανεμβολίαστους, ενώ στους κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμάμουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα μπορούν να μπουν οι εμβολιασμένοι, αλλά και οι ανεμβολιασμένοι με rapid test εντός 48 ωρών.
kafe.jpgarxaiologikoi.jpg
gipeda_1.jpgΤην ίδια στιγμή, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους στους εσωτερικούς χώρους, ενώ για τους εξωτερικούς υπάρχει σύσταση για χρήση της σε περιπτώσεις συνωστισμού.
maska.jpgΌσον αφορά τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test ανά βδομάδα, σε ιδιωτικά κέντρα με το κόστος να μειώνεται στα 10 ευρώ. 
Το test θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app.
1_45.jpgkleistoi.jpgΤι προβλέπεται στην Εκπαίδευση

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι και ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί καθώς και όσοι εργάζονται σε σίτιση, τουρισμό, θέατρο και μουσικές παραγωγές να προσκομίζουν δύο rapid test την εβδομάδα.
2_63.jpg3_48.jpg4_38.jpg


Στους 13.509 οι νεκροί

Στους 13.509 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.\
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.273, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Μπορεί τα κρούσματα να έπεσαν αριθμητικά συγκριτικά με την Τρίτη (24/8), η εικόνα όμως παραμένει ιδιαιτέρως ανησυχητική με τους διασωληνωμένους να είναι 332 και τους θανάτους να φτάνουν τους 42.
Πιο αναλυτικά, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 570.077 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 192 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.912 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.05 (95% ΔΕ: 0.67 - 1.42)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.509 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 332 (58.4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.936 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11.6%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 267 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τα κρούσματα ανά την επικράτεια 

Τα περισσότερα κρούσμτα καταγράφονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, ενώ τριψήφιος είναι ο αριθμός σε Μεσσηνία και Αχαΐα.

Συγκεκριμένα η Αττική έχει 770 περιπτώσεις, η Θεσσαλονίκη 319, η Κρήτη 250, η Αχαΐα 122 και η Μεσσηνία 106.

Η γεωγραφική κατανομή στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική 106
  • Βόρειος τομέας Αθηνών 99
  • Δυτική Αττική 59
  • Δυτικός τομέας Αθηνών 93
  • Κεντρικός τομέας Αθηνών 213
  • Νησιά 23
  • Νότιος τομέας Αθηνών 73
  • Πειραιάς 104

krousmata1-13_1.webpkrousmata2-13_1.webp

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης