Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έπεσαν στα 3.273 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Στους 332 οι διασωληνωμένοι, 42 θάνατοι - Τα μέτρα από 13/9

Έπεσαν στα 3.273 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα - Στους 332 οι διασωληνωμένοι, 42 θάνατοι - Τα μέτρα από 13/9
Τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους τίθενται σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Μαρτίου του 2022
Σχετικά Άρθρα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.273, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Μπορεί τα κρούσματα να έπεσαν αριθμητικά συγκριτικά με χθες (24/8), η εικόνα όμως παραμένει ιδιαιτέρως ανησυχητική με τους διασωληνωμένους να είναι 332 και τους θανάτους να φτάνουν τους 42.
Πιο αναλυτικά, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 570.077 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 192 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.912 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To ?? για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.05 (95% ΔΕ: 0.67 - 1.42)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.509 θάνατοι.
Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 332 (58.4% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 84.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.936 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή -11.6%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 267 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τα κρούσματα ανά την επικράτεια 

Τα περισσότερα κρούσμτα καταγράφονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, ενώ τριψήφιος είναι ο αριθμός σε Μεσσηνία και Αχαΐα.

Συγκεκριμένα η Αττική έχει 770 περιπτώσεις, η Θεσσαλονίκη 319, η Κρήτη 250, η Αχαΐα 122 και η Μεσσηνία 106.

Η γεωγραφική κατανομή στην Αττική:

  • Ανατολική Αττική 106
  • Βόρειος τομέας Αθηνών 99
  • Δυτική Αττική 59
  • Δυτικός τομέας Αθηνών 93
  • Κεντρικός τομέας Αθηνών 213
  • Νησιά 23
  • Νότιος τομέας Αθηνών 73
  • Πειραιάς 104
krousmata1-13_1.webpkrousmata2-13_1.webp



Τα νέα μέτρα από την κυβέρνηση για τους μη εμβολιασμένους 

H κυβέρνηση, η οποία αποκλείει το ενδεχόμενο για νέο καθολικό lockdown, ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα για τους μη εμβολιασμένους πολίτες, τα οποία θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διατηρήσει την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή και παράλληλα να περιορίσει τη διασπορά του ιού και να διατηρήσει διαχειρίσιμη την κατάσταση στο σύστημα υγείας.
Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο στοίχημα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο ρυθμός των εμβολιασμών δεν φαίνεται να ανακάμπτει, αν και ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με την επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού, θα αυξηθούν οι εμβολιασμοί και ότι σύντομα θα μπορούσαμε να φτάσουμε τους 6 εκατομμύρια εμβολιασμένους.
Και ενώ κυβέρνηση και ειδικοί αναζητούν τρόπους διαχείρισης της πανδημίας, σε μίνι lockdown εισήλθε η Μεσσηνία ενώ υπό περιορισμό παραμένουν Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

Σε lockdown η Μεσσηνία

Σε μίνι lockdown έως την 1η Σεπτεμβρίου εισήλθε η Μεσσηνία, ενώ παρατάθηκαν τα μέτρα και σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρέθυμνο.
Έτσι, στις περιοχές αυτές προβλέπεται:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.

Γώγος: Απαραίτητη η μάσκα με τέτοια διασπορά του ιού – Στοίχημα η επιτυχία των μέτρων

Τη θέση πως είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας καθώς έχουμε τεράστια διασπορά του ιού διατύπωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Χαραλάμπος Γώγος.
«Είμαστε σε μια φάση που δεν είναι καλή επιδημιολογικά.
Το στέλεχος Δέλτα έχει μεγάλη διασπορά, επομένως έχουμε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο.
Δυστυχώς υπάρχει η ανάγκη λήψης μέτρων.
Έχουμε ένα ισχυρό όπλο, τον εμβολιασμό.
Έχουμε έναν μεγάλο αριθμό εμβολιασμένων, έξι εκατομμύρια ανθρώπους, και την δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι.
Επομένως, υπάρχει ανάγκη λήψης μέτρων αλλά και προστασία του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί.
Άρα προσπαθεί κανείς να ισορροπήσει στην ανάγκη κάποιων μέτρων και στην συνεχή δραστηριότητα της οικονομίας και της κοινωνίας.
Αυτό οδηγεί στο να προστατευτούν κάποιοι χώροι από τους ανεμβολίαστους» είπε μιλώντας στο Mega ο κ.Γώγος.
Όπως είπε, υπάρχουν τέσσερις λόγοι για να εμβολιαστεί ο κόσμος:
- Η προστασία της ατομικής υγείας, σε ποσοστό 90%
- Η προστασία της δημόσιας υγείας.
- Η προστασία του ΕΣΥ
- Η προστασία του κοινωνικού συνόλου και της οικονομίας.
«Πέρυσι τέτοια εποχή έκλειναν δραστηριότητες» είπε ο κ.Γώγος, αναφέροντας πως είναι πολύ μικρότερο το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσούν.
Σχετικά με τη χρήση μάσκας, σημείωσε ότι «με αυτή τη διασπορά, αυτή την εμβολιαστική κάλυψη, το τείχος ανοσίας είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει την αφαίρεσή της».
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη ελέγχου των μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες, κάνοντας λόγο για στοίχημα.
«Όλα τα μέτρα για να πετύχουν πρέπει να συνδυαστούν με σωστή επιτήρηση και έλεγχο» τόνισε ο κ.Γώγος.

Λινού: Διπλή μάσκα παντού για όλους – Άκρως επιθετική η μετάλλαξη Delta

Να φορούν διπλή μάσκα όλοι και παντού συστήνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία υποστηρίζει πως η μετάλλαξη Delta είναι άκρως επιθετική.
«Τα μέτρα χρειάζονται.
Τα μέτρα, βέβαια, όπως παρουσιάστηκαν χρειάζονται πολλές διευκρινίσεις και χρόνο για να δούμε ότι θα αποδώσουν.
Άκουσα ότι σε ορισμένες δραστηριότητες οι εργοδότες εάν δεχτούν μόνο εμβολιασμένους θα έχουν 100% κάλυψη.
Αυτό οδηγεί σε συνωστισμό ατόμων που δεν κινδυνεύουν να πάνε στο νοσοκομείο ή να μπουν στην εντατική, αλλά κινδυνεύουν να την μεταδώσουν και να την μεταφέρουν στο σπίτι τους ή στα μέσα μεταφοράς» ανέφερε μιλώντας στο Mega η κα.Λινού.
Όπως είπε, η μετάλλαξη Delta έχει φέρει την ανατροπή, καθώς δεν είναι γνωστό εάν οι εμβολιασμένοι μπορούν να διασπείρουν με ευκολία τον κορωνοϊό, ενώ σημείωσε και ακόμα και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό.
«Το κριτήριο θα πρέπει να είναι πόσο μεγάλη είναι η διασπορά στον πληθυσμό.
Εάν περισσότερος κόσμος είχε εμβολιαστεί, θα είχαμε μικρότερο κίνδυνο διασποράς στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.
Θεωρώ ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να εμβολιαστούμε όλοι», είπε η κα.Λινού, η οποία σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μεταξύ της 15ης-16ης θέσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τους εμβολιασμούς.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κα.Λινού συνέστησε πως πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα, καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πολύ επιθετικό και πρέπει να προστατευτούμε.
«Μάσκα για όλους και παντού», τόνισε η κα.Λινού, η οποία σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, σημείωσε ότι «θα ήταν προτιμότερο να πουν ότι οι εμβολιασμένοι έχουν προνόμια».

Τι αλλάζει από 13/9 για τους μη εμβολιασμένους

Με τη μετάλλαξη Delta να σαρώνει και με το ΕΣΥ να τελεί υπό πίεση, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες μια σειρά νέων μέτρων που αφορούν κυρίως τους μη εμβολιασμένους πολίτες, οι οποίοι εισέρχονται σε μια ιδιότυπη καραντίνα.
Τα μέτρα αυτά τίθενται σε ισχύ από τις 13 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Μαρτίου του 2022.
«Πάνω από το 90% των ασθενών που βρίσκονται σε ΜΕΘ - covid είναι ανεμβολίαστοι» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, σε μια προσπάθεια να πείσει για τα οφέλη του εμβολιασμού, κάνοντας μάλιστα λόγο για «πανδημία ανεμβολίαστων».
Παράλληλα, υποστήριξε ότι «χάρη στο εμβόλιο, δεν θα μετατρέψουμε τα νοσοκομεία μας σε κατά προτεραιότητα για εξυπηρέτηση περιστατικών κορωνοϊού», καθώς «το αντίθετο θα ήταν ανήθικο απέναντι στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί».
Εξάλλου, ο κ. Κικίλιας διεμήνυσε ότι δεν θα υπάρξει παράταση για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και ότι από την εκείνη την ημερομηνία και έπειτα θα τίθενται σε αναστολή.
Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου 2022, ενώ ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε ότι στις δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν rapid test μόνο οι εμβολιασμένοι, καθώς οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να προσέρχονται σε ιδιωτικές τομές.

Τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα προβλέπουν ότι  από τον Σεπτέμβριο, οι πόρτες των κλειστών χώρων εστίασης και τα γήπεδα δεν θα ανοίξουν για τους ανεμβολίαστους, ενώ στους κλειστούς χώρους θεάτρων, σινεμάμουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα μπορούν να μπουν οι εμβολιασμένοι, αλλά και οι ανεμβολιασμένοι με rapid test εντός 48 ωρών.
kafe.jpgarxaiologikoi.jpg
gipeda_1.jpgΤην ίδια στιγμή, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους στους εσωτερικούς χώρους, ενώ για τους εξωτερικούς υπάρχει σύσταση για χρήση της σε περιπτώσεις συνωστισμού.
maska.jpgΌσον αφορά τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test ανά βδομάδα, σε ιδιωτικά κέντρα με το κόστος να μειώνεται στα 10 ευρώ. 
Το test θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app.
1_45.jpgkleistoi.jpgΤι προβλέπεται στην Εκπαίδευση

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι και ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί καθώς και όσοι εργάζονται σε σίτιση, τουρισμό, θέατρο και μουσικές παραγωγές να προσκομίζουν δύο rapid test την εβδομάδα.
2_63.jpg3_48.jpg4_38.jpg



www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης